paczuszka) Dodatki: 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek 1 czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy żywieckiej do posmarowania spodu pizzy – u mnie dziś Sos Kielecki Meksykański (można też użyć passaty pomidorowej, ketchupu itd) starty żółty ser – najlepiej mozzarella (ja dziś nie miałam) Do podania – u mnie: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym Sos Kielecki Czosnkowy* Przygotowanie
Słodkie okruszkipołączeniu z mięsnym sosem. Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli 2 łyżki oliwy świeża bazylia lub natka - do dekoracji Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę
wyzwania kuchennepołączeniu z mięsnym sosem. Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu 2 piersi z kurczaka cebula 500 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej 200 g śmietany kremówki lub do sosów sól, pieprz, oregano, bazylia, chilli 2 łyżki oliwy świeża bazylia lub natka - do dekoracji Makaron ugotować al dente. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę
wyzwania kuchennepieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem. Sos: Do przecieru dodajemy przyprawy i rozdrobniony
NaKońcuJęzykamięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka(...)wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu. Dodać pół szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek
zielonacukinkazmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy: 500 ml mleka 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 liście laurowe szczypta ziela angielskiego 3 łyżki mąki 1 łyżka(...)mięso. 2. Dodać sól i pieprz 3. Gdy mięso się odrobinę zarumieni dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. 4. Gdy pomidorki zmiękną dodajemy przecier pomidorowy oraz wino. 5. Dusimy przez około 20 minut aż sos zgęstnieje a smaki się połączą. Sos Beszamelowy: 1. Mleko zagotować z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu. 2. Odstawić mleko
KreatywnePinyoliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka passaty pomidorowej 1 łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami
Zakamarki mojej kuchniłyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g sera mozzarella 3 gotowe kotlety do hamburgerów dobrej jakości 5 pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy
Szefowa kuchnidrobno siekamy, pora koimy drobno i podsmażamy. Następnie dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę smażymy. Do tuńczyka dodajemy całe czarne oliwki, natkę pietruszki i odcedzoną kukurydzę. Przygotowany sos przekładamy do makaronu, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Zamiast pora proponuję użyć cebulę. Smacznego
paapilotkaakiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną(...)kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pod koniec cukier i szczyptę soli. Kiełbasę kroimy na mniejsze dowolne kawałki, mogą być plastry. Do przecieru pomidorowego dodajemy śmietanę, 50 ml wody, podsmażoną cebulkę, pieprz, bazylię, sos sojowy i całość mieszamy za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku, tak aby wyczuwalny był smak słony i pieprz, ponieważ makaron jest niesłony. (Najlepiej dodać większą
Moniki Smakołykidietetycznej, bez sera wegańskiego, sosu beszamelowego i makaronu. Takie danie, za względu na swoją lekkość będzie idealne na nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki. Dietetyczna lasagne z cukinii Składniki ( na ok. 4 porcje): 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 4 cebule 1 passata/przecier pomidorowy 1 cukinia(...)razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze minute. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być dość zwarty, nie może być rzadki). Dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Chwilę gotuj i wyłącz ogień. Cukinie
wegujemypotrzebujemy, by wykonać szybki i smaczny obiad. Składniki: ziemniaki 1 cebula parówki ser Ilość ziemniaków i parówek zależy od tego jakie duże masz naczynie żaroodporne. Sos: 200 ml śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy do smaku Wszystkie składniki mieszamy. Jeżeli masz w domu fix knorr np. do zapiekanki, czy lasagne - możesz go użyć również. Sos możesz zrobić według swojego
My World by Dagmara Rekprzypraw i składników gwarantuje wyrafinowane danie. Sos jest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki(...)mięsa zanim jeszcze zbrązowieją. Zbyt przesmażony czosnek traci aromat i staje się gorzki. Cebulę i papryczki dodać do mięsa. W trakcie duszenia rozgotują się zagęszczając sos. Na patelni na koniec podsmażyć koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki. Można to pominąć, ale podsmażanie koncentratu na tłuszczu wydobędzie z niego głębię aromatu pomidorów. Po podsmażeniu dodać do mięsa. Nie chcesz podsmażać- dodaj
Sztuka gotowania w/g Samiryobraniu) 2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 6 szklanek wywaru warzywnego (1,5 litra) puszka pomidorów (400 g) 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego (90 g) łyżeczka papryki ostrej opcjonalnie kilka kropel maggi lub sosu sojowego łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli pół szklanki śmietanki sojowej lub śmietanki 18% (125 ml) natka pietruszka do przyozdobienia Czas przygotowania : 30 minut + 30 minut gotowania Ilość : około(...)całość przesmażamy 15-20 minut , dopóki kapusta lekko nie zmięknie. Następnie dodajemy wywar warzywny , puszkę pomidorów , koncentrat pomidorowy oraz paprykę ostrą . Całość doprowadzamy do zagotowania, później gotujemy na małej mocy palnika przez 25-30 minut . Ugotowaną zupę opcjonalnie doprawiamy maggi lub sosem sojowym , papryczką chilli oraz śmietanką . Przed podaniem możemy przyozdobić ją świeżą posiekaną natką pietruszki . Wartości odżywcze w całości
WegePrzepisnasion, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, żeby zmiękła, potem odsączamy wyparzoną paprykę, wkładamy do naczynia i napełniamy farszem :) Gdy papryka się wyparza robimy sos tj. na 1 litr bulionu warzywnego dodajemy koncentrat pomidorowy, ... przyprawiamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Jak papryki mamy w naczyniu dodajemy sos i wstawiamy na 220st.C / 30min. do piekarnika. Potem serwujemy na gorąco
chleba naszego