sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:415/794)

Gołąbki bez zawijania. 555

białej (ok. 400 g) 40 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 szkl. ryżu 2 jajka 2 cebule 1 łyżka mąki pszennej ok 80 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 6 łyżek oliwy przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie   Przygotowanie;  Kapustę oczyści z wierzchnich liści i przekroić na połowę. Jedną zetrzeć  na tarce o dużych oczkach(...)smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlewamy litrem gorącej przegotowanej wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu  ok. 45 min. Pod koniec gotowania możemy doprawić śmietaną. Zamiast koncentratu możemy dodać około 2 szklanki passaty pomidorowej

Radość kipiąca uśmiechem.
MAKARON Z BOCZNIAKAMI 146

zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych. Składniki: 0,5kg boczniaków 1 cebula szklanka śmietany 18% koperek łyżka koncentratu pomidorowego pieprz czarny łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku sól olej parmezan makaron typu pappardelle Lubelli Grzyby umyłam.  Pokroiłam w paseczki. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone(...)grzyby. Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.   Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała. Doprawiłam solą i pieprzem. Wlałam sos sojowy.  Wlałam śmietanę.  Wsypałam pokrojony koperek. Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego. Chwilę wszystko podsmażyłam. Podawałam z makaronem typu pappardelle. Posypałam wszystko parmezanem. Smacznego

potrawyregionalne
Najlepsza domowa pizza 194

mąki 1,5 szklanki letniej wody ( nie może być ani zimna ani gorąca, bo ciasto nie wyrośnie) 1 opakowanie suchych drożdży łyżka oliwy łyżka cukru łyżka soli sos: 1 kartonik przecieru pomidorowego 1-3 ząbki czosnku ( wedle uznania) świeże zioła : tymianek, oregano, bazylia ocet balsamiczny cukier pieprz  sól dodatki: mozarella/ żółty ser chorizzo/salami + czarne oliwki + papryczka chilii szynka + pieczarki(...)swoją objętość. W takim kilkudniowym cieście pęcherzyki powietrza są dużo większe, dzięki czemu ciasto pięknie wyrasta i ma szlachetny smak. Do rondelka przelać przecier pomidorowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Ja lubię mocno czosnkowy sos, więc dodaje aż 3 ząbki. Wsypać posiekane świeże zioła: oregano i tymianek, po kilka gałązek każdego. Gotować na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje

DefinicjaSmaku
Spaghetti Napoli 87

smacznie i pysznie. Składniki/2-4 porcje: 600-800 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki 500 g makaronu spaghetti pszennego 1 duża cebula Kilka łyżkek koncentratu pomidorowego dla podkreślenia smaku i otrzymania gęściejszej sosu Napoli 3 ząbki około 5 łyżek oliwy sól oraz pieprz do smaku po 1 łyżeczce: bazylii i oregano szczypta chili parmezan listki bazylii do smaku(...)kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć delikatnie na patelni.Wrzucić pomidory, dodać sól, zioła, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją. Wyłożyć na talerze. Polać sosem i posypać parmezanem. Artykuł Spaghetti Napoli pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Gołąbki baz zawijania 123

średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę(...)gołąbki.  Gołąbki baz zawijania Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki baz zawijania Przygotowuję sos. Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam. Mąkę rozrabiam w kubeczku z zimną wodą tak aby nie było grudek i wlewam do bulionu, mieszam przez chwilę

Gotuj Się Kto Może
Naleśniki po meksykańsku 8908

połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz(...)uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka konserwowego i dodajemy go do sosu. Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką i dodajemy przecier  pomidorowy (do smaku). Gotowy sos nakładamy na naleśniki i zawijamy je. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Smacznego

paapilotkaa
Oszukane gołąbki 175

pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 200g ryżu długoziarnistego Halina, 1/2 główki kapusty pekińskiej, 2 jajka, cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić(...)Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.  Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku

Z miłości do słodkości
Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku. 163

kurczakiem w sosie słodko- kwaśnym na talerzach. Z ryżem lub makaronem. Ekspresowy, sycący i smaczny obiad. Przepis, który podaję jest wypadkową wielu, które robiłam korzystając z różnych źródeł. Sos nie jest ani zbyt słodki ani zbyt kwaśny. Bardziej słodki niż kwaśny:) Dzieciaczków u mnie trójka, więc smaki muszą być łagodne inaczej musiałabym jeść wszystko sama:) Składniki na  4 porcje(...)cukinii cebula ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę

Maślane ciasteczko
przysmak gajowego 116

Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym. *piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 150 g mąki 10 g drożdży świeżych 90 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki cukru 3 łyżeczki oleju  na nadzienie: kilka plastrów mortadeli(...)łyżki kukurydzy 1 kulka mozarelli  1 cebula kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek) 1 mały pomidor kilka plasterków kiełbasy 1/3 czerwonej papryki jajko szczypiorek 2 łyżki oleju na sos: 5 łyżek ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jambalaya Ryż z Warzywami - bez mięsa 135

czerwonej papryki 1 seler naciowy 600 g pomidorów 1 średnią cebulę mały pęczek natki pietruszki 1 papryczkę chili 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego do smaku: sól, pieprz sos tabasco lub inna pikantna przyprawa Link do filmu z przygotowania: Jambalaya ryż z warzywami https://www.youtube.com/watch?v=vGySzVVXlAM Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na Jambalaya: Ryż gotuję według(...)chili, mieszam i całość duszę około 20 minut. Następnie dodaję pomidory, mieszam i dusze kolejne 5 minut aby pomidory się rozpadły. Na sam koniec dodaję: koncentrat pomidorowy, ryż, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem, sosem tabasco (jeżeli nie mamy tabasco to możemy doprawić ostrą papryką), całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze około 3 minut. Jambalaya jest gotowa. Ryż z warzywami Jambalaya

Uwaga Babcia Gotuje
Tagliatelle z sosem bolognese. 118

Pytam: - Co byś napisała o makaronie? Odpowiedź: - Makaron jest super! Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież chyba o to chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) Składniki: Makaron(...)Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto. Pozostawić na 20 minut pod przykryciem. Rozwałkować cienko, następnie  kroić na wąskie paski.  Gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 300 g mięsa mielonego (wieprzowego lub mieszanego) 1/2 szkl. czerwonego wina puszka krojonych pomidorów bez skórki sól pieprz oregano oliwa Wykonanie: Cebulę oraz

zadanie-gotowanie
Makaron w sosie mięsno-warzywnym 153

łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana 18% (330 g) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta chilli dodatkowo: sos można zagęścić dodając 1 kopiastą łyżkę mąki pszennej (np. Wrocławskiej) makaron około 500 g WYKONANIE Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną(...)masła, posypać solą i pieprzem. Smażyć na wolnym ogniu, aż pieczarki nie będą surowe, wyłączyć palnik. W międzyczasie ugotować pożądaną ilość makaronu według instrukcji na opakowaniu. Sos: Do misy blendera wlać sok pomidorowy, puszkę pomidorów, śmietanę, dodać obrany czosnek, koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, dużą ilością ziół prowansalskich i szczyptą chilli. Włączyć urządzenie i zblendować składniki na jednolity sos. Gotowy

Passions hobbies life
Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes 262

przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młode ziemniaki po węgiersku (4-5 porcji) Składniki(...)młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Ekologiczne produkty Symbio. 137

wątpienia jest to najbardziej rozpowszechniona marka produktów bio, które jednocześnie mają bardzo przystępną cenę. W ofercie marki znajdziecie jedynie naturalne produkty:  * dżemy i konfitury;  * koncentraty pomidorowe i ketchupy; * napoje i soki; * płatki, kasze, ziarna (również ekspandowane) i nasiona; * ryż i otręby; * makarony i mąki; * musli i ciastka; * bakalie; * kakao; * nasiona strączkowe * cukier brązowy i sól; * oleje; * susze warzywne(...)przecierową konsystencję za sprawą warzyw. Jakby tego było mało, nie zawiera dodatku cukru ani skrobi modyfikowanej. Innymi słowy - ketchup idealny. W smaku kwaskowaty, świetny również jako baza do sosów czy zupy pomidorowej. Jeśli chodzi o makaron - pierwszy raz spotykam się z wersją wielozbożową. Dzięki dodatkowi mąki żytniej ma słodkawy zapach, który unosi się podczas gotowania. Uwielbiam go łączyć z serkiem

Poranek na słodko
Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami. 191

nieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło.   Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki i smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze(...)wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu aż ser się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab w papryce 134

schabu 1,5 kg papryki (mix kolorów) 3 duże cebule 2 płaskie łyżki mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, olej 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy schab oprószony 2 łyżkami(...)szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie wyparować. Po tym czasie papryka powinna być już miękka. 3. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni