SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 4 łyżki cukru 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka oregano Sos: słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu(można pominąć) ząbek czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz,oregano,bazylia lub zioła prowansalskie Dodatki: kiełbasa lub szynka ser żółty tarty WYKONANIE Do miski wkruszamy(...)międzyczasie przygotowujemy sos.Koncentrat mieszamy z oliwą ,czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.Dodajemy także keczup, jeśli chcemy i przyprawy.Dokładnie mieszamy. Wracamy do naszego ciasta :).Szerszą połowę smarujemy sosem i na nim układamy nasze dodatki:kiełbasę pokrojoną w kostkę lub szynkę pokrojoną w paseczki,może być cebulka,na to dajemy starty żółty ser,przyprawy i zaginamy
Mała w garnku mieszaChrupiąca smażona przekąska z kabanosem Prosta, szybka chrupiąca przekąska idealna na każde przyjęcie. Polecam Wam tak przygotowane kabanosy na zbliżającego się Sylwestra. Wystarczy do nich podać zestaw ulubionych sosów np. czosnkowy, pomidorowy. Spróbujcie. Chrupiąca smażona przekąska z pikantnym pieczonym kabanosem Maestro Henryk Kania Składniki: 1 opakowanie pieczonych kabanosów pepperoni Maestro Henryk Kania 100 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej(...)Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kawałki kabanosów maczamy w cieście. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smażoną przekąskę z kabanosem podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Przekąska smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkigarście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną(...)minut. Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu
Codzienne Gotowaniestudiami- nie wierzę, że to mówię), więc są! :) Zachęcam! ;) Składniki: Gołąbki: główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego 2 cebule torebka ryżu 3 ząbki czosnku jajko sól, pieprz bulion Sos: 700ml passaty pomidorowej cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pół łyżeczki cukru oregano koperek Gołąbki: Z kapusty oddzielamy delikatnie liście. Te najbardziej zewnętrzne myjemy i odkładamy na bok, jeszcze nam się(...)prostu zagotowałam wcześniej wodę z kostką rosołową, zielem angielskim i listkiem laurowym). Bulion powinien przykryć całkowicie nasze gołąbki. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem 50-60 minut. Sos: Do garnka wlewamy passatę, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy oregano i dodajemy posiekany koperek. Gołąbki można zalać sosem od razu
Czerwona PorzeczkaPropozycja na obiad? To z pewnością przepyszny schab w sosie serowo-pomidorowym. Powiem Wam, że na początku trochę obawiałam się połączenia serka śmietankowego topionego z pomidorami. Ale wyszło na prawdę dobre! Moja wersja z ziemniakami! Koniecznie spróbujcie ! Składniki: 5 plastrów schabu pomidory w kawałkach z czosnkiem Primo Gusto 1/3 topionego sera kremowego śmietankowego Hochland 1 cebula 2 łyżki masła(...)obsmażony schab i zalewamy pomidorami w kawałkach z czosnkiem. Przykrywamy i dusimy przez ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając, by nie przypalić od dna. Po ugotowaniu doprawiamy sos do smaku. Podajemy z ziemniakami. Smacznego! Dajcie znać, czy lubicie takie połączenia? A może już robiliście? A może macie jakieś pomysły co chcielibyście w kolejnym poście
Gotuj z MąkąKREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie zagościło już na stałe w domu. Doskonale nadaje się na romantyczną kolację we dwoje , jak i na rodzinny posiłek . W jesieni i zimie sprawdza się najlepiej, bo rozgrzewa do czerwoności. Polecam ;) SKŁADNIKI(...)posiekana 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 – 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub pół łyżeczki chilli w proszku. PRZYGOTOWANIE: Do średniego garnka wlać passatę pomidorową, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować na średnim ogniu. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać
Calzonella.comłyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 mililitrów ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania ciasta sezam(...)brzegi (blaszka wcześniej wyłożona papierem i natłuszczona). W międzyczasie podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu. Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym
Swojskie jedzonkojedna z lepszych zapiekanek makaronowych, jakie przygotowałam. Sos do niej został przygotowany na bazie serka śmietankowego i przecieru pomidorowego, to połączenie doskonale uzupełnia smak całego dania. Zainspirowałam się przepisem z bloga karmelowy.pl , w którym wprowadziłam swoje modyfikacje. Składniki na 6 porcji: 450g makaronu np. świderki, penne 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 300 g mrożonego lub świeżego szpinaku 250g szynki(...)kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż
Fabryka pomysłówTaki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można(...)Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem szczypty soli
zadanie-gotowaniesobie wymyśliłem. I udało się, dopasowaliśmy z Madzią składniki idealnie. Lekko cierpki makaron idealnie zgrywał się z czymś ciężkim, jak na przykład suszone pomidory i czosnek. Do tego sos z pulpy pomidorowej złagodzony serkiem mascarpone. Całość wzmocniona chili, a na sam koniec smak wzbogacił ser pecorino. Każdy smak zgrał się z każdym doskonale, musicie tego spróbować, serio. Zero zbędnych rzeczy(...)Oddało już na patelni tyle pikantności, ile było trzeba. Pestki oczywiście zostawiamy na patelni. Dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy całość kilka minut. Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierz ścieramy trochę sera pecorino. Smacznego! I przypominam, że sponsorem naszej pysznej kolacji był sklep biozdrowie24 ;) A przypominam też, że dla czytelników naszego bloga sklep biozdrowie24
Marder&Marder Manufactureżółtego ostrego sera sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masali 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sos paprykowo-pomidorowy: 2 czerwone papryki 1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki(...)Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Podawać z gorącym farszem zwinięte jak tradycyjne naleśniki, (choć oczywiście można równie dobrze np.w formie trójkąta ) , polane sosem i gęstą śmietaną, udekorowane listkami pietruszki. Smacznego
Gosia gotujebigos smakuje wybornie. Składniki: kapusta biała 2 kg, kapusta kiszona 1 kg, suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki), cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, sos sojowy 3 łyżki, majeranek pół łyżeczki, cząber 1 łyżeczka, kminek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, sól i pieprz(...)smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno do tradycyjnego bigosu nie powinno dodawać się przecieru, ale w moim domu zawsze się dodawało, więc ja również przygotowuje go w ten sposób. Bigos odstawiamy w chłodne miejsce
kulinarne odsłony patiPewnie wielu z Was powie, że najlepszą zupę pomidorową robi mama/babcia i wierzymy Wam na słowo. Ale wierzcie też nam, że to co kryje się pod skromną nazwą „pomidorowa po prowansalsku” to rzecz wyjątkowa, aromatyczny, zawiesisty i delikatny krem z pomidorów. Duża w tym zasługa… czosnku. „A la provencale” generalnie oznacza gotowanie z dużą ilością czosnku. Ale bez obaw(...)użyć, jest skórka z parmezanu. Wiecie o co chodzi: parmezan składa się z części miękkiej i twardego rąbka. Warto go zachować, kiedy zużyjecie cały ser. Skórka świetnie aromatyzuje sosy, zupy, a pomidorową w szczególności. Do zupy można zrobić grzanki aromatyzowane ziołami prowansalskimi. My przygotowaliśmy wyjątkowe grzanki z figami i z bryndzą. Przepis jest bardzo prosty: stostuj pieczywo, połóż
Niedzielny kucharzJesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano
Mienta blogjuż przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja(...)dwa.Te same czynności powtórzyć z pozostałymi porcjami ciasta. Następnie uzyskane "szaliczki" pociąć na mniejsze kawałki i przepuścić przez nakładkę do robienia makaronu (cienszą do rosołowego, grubszą do makaronu do sosów). Otrzymany makaron podsypujemyw misce mąką (cienki dość obficie) i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Przed gotowaniem nadmiar mąki usunąć np.przesiewając makaron na sicie.Można również makaron rozwałkować ręcznie wałkiem
Smaczne Zdrowe