głowy ;) A dzięki temu, że klopsy były w samym wywarze - niedoprawione mogłam zadecydować jak je podać. Od Męża usłyszałam: zrób je inaczej niż zawsze (przeważenie jemy klopsy w sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz
Kuchnia po mojemupuszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mięso kroimy w kostki 2-3 cm, wkładamy do miski i mieszamy z solą i wódką, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityparze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego marki Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego(...)smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka
Mango Papajamielonego mięsa wieprzowo-wołowego szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku(...)płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku
PatiGotujeinnego- a że efekt okazał się bardzo zadowalający- przepis zapisuję i przytaczam:) Duszona karkówka z cebulką Składniki: 1kg karkówki 3-4 duże cebule olej do smażenia, sól, pieprz Sos: 500ml przecieru pomidorowego łyżka stołowa musztardy łyżka stołowa pikantnego ketchupu łyżeczka pieprzu cayenne łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru łyżeczka soli łyżeczka pieprzu łyżeczka octu łyżeczka sosu sojowego lub maggi Mięso kroimy
Aromatyczne Podróżechoć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się praktycznie same. Bitki wołowe w sosie (dla 4 osób) : ok. 600 g wołowiny – chudego rostbefu bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka dobrej jakości koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 4 kawałki suszonych grzybów leśnych mąka(...)czajnika – tak, aby woda zakryła mięso. Dodajemy zioła prowansalskie, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Włączamy mały ogień i dusimy 1 godzinę. Po godzinie duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy sos solą oraz pieprzem. Dusimy kolejną godzinę, choć już po 30 minutach można sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie (moje mięso było dobrej jakości i bitki
Poezja smakupapryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad. Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 3 cebule 200 g boczku wędzonego 350-400 ml bulionu 3 łyżeczki koncentratu(...)kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce
VioletoweKucharzeniegulaszowego) 2 łyżki smalcu 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki mąki 1 l bulionu wołowego 1 łyżka przyprawy do wołowiny 6 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 papryka żółta 1 papryka czerwona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem i pokroiłem w dużą kostkę(...)jeszcze smażyłem. Następnie zalałem bulionem wołowym, dodałem przyprawę i dusiłem na wolnym ogniu przez 90 min. Ziemniaki obrałem, pokroiłem na ćwiartki i ugotowałem w osolonej wodzie. Odcedziłem. Do sosu dodałem koncentrat pomidorowy, majeranek i pokrojone w paski papryki. Gotowałem do miękkości papryki ( bez przykrycia, do momentu uzyskania pożądanej gęstości ). Do smaku doprawiłem solą i pieprzem ( wg uznania ). Na każdy talerz
R'n'G Kitchenvotes ) Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory Zbliża się jesień jest coraz chłodniej i bardziej deszczowo. Lato nas w tym roku nie rozpieszczało, a i wiosna nie była łaskawa. Moje pieczołowicie hodowane sadzonki , zostały sponiewierane przez majowe mrozy.. Cóż, zanim doszły do siebie, niestety była już końcówka sierpnia więc nie ma wiwatów. Jednak udało mi się zrobić kilka słoików, magicznego(...)więc mielę sama i nie dorzucam bambusa . Wracając do rzeczy, taki przecier idealnie doprawi zimowe, domowe obiady, rozgrzeje i przywoła pachnące lato.. Nie ma lepszej zupy pomidorowej niż na nim, sos boloński także wychodzi z niego mocno, prawdziwie pomidorowy. Polecam tym bardziej,że pracy przy przecierze jest niewiele, a efekt spektakularny składniki: pomidory, najlepiej mięsiste z małą ilością pestek
Ogrodnik w podróżyłyżki oliwy z oliwek szczypta cukru przecier pomidorowy 6-10 sztuk suszonych pomidorów 1 duża kulka mozzarelli puszka tuńczyka 4-5 młodej cebulki (ze szczypiorkiem) Przecier pomidorowy będzie służył jako sos, więc jeżeli przygotowujecie domowe pizze możecie go zastąpić swoim sosem, czy keczupem, lub po prostu posypać bazylią i oregano. Przygotowanie: Mieszamy mąkę z suchymi drożdżami. Dodajemy oliwę, sól, cukier(...)musimy przycinać jak nie udało nam się równo rozwałkować, w końcu to domowa pizza a nie danie konkursowe. Na ciasto nakładamy najpierw nasz sos, w naszym przypadku był to zwykły przecier pomidorowy. Równomiernie rozkładamy przygotowane wcześniej składniki, czyli suszone pomidory, cebulkę i tuńczyka, na koniec posypujemy potartą mozzarellą. Tak jak na obrazku. (jeżeli obrazek jest za mały kliknij na niego
KasiaiKrzysiu.plmisce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem. Ser rozdrabniamy palcami
Domowy Smak Jedzeniakleisty, zachowując jednocześnie swoja soczystość i wilgotność. Składniki: 400g ryżu Arborio 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 200g pieczarek puszka tuńczyka w sosie własnym koncentrat pomidorowy ostra papryka sól oliwa z oliwek ok 1l buliony (warzywnego lub drobiowego) Wykonanie: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, aż zaczyna robić się(...)wchłonie cały nasz bulion, dorzucamy do niego umyte i pokrojone w paski lub kostkę pieczarki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką. Mieszamy. Chwile podsmażamy całość, aby smaki wzajemnie się przeszły. na koniec wrzucamy odcedzonego tuńczyka w sosie własnym, mieszamy, posypujemy zieleniną. Risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewane niestety nie jest już takie dobre
Walijskie PichceniePrymat ) 2 łyżki stołowe masła lub oliwy do smażenia opcjonalnie - jeśli chcemy wzbogacić smak 2 łyżki stołowe mąki 1 łyżka stołowa białego sezamu Sos 500 gra mów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka drobno posiekanej lub zmielonej cebuli lub 2 łyżeczki suszonej zmielonej cebuli 5 łyżek wytrawnego białego wina 1 łyżka stołowa miodu(...)roladkę, a następnie spiąć wykałaczkami Opcjonalnie optoczyć w mące wymieszanej z sezamem Roladki z kurczaka obsmażyć na patelni, uważając, żeby się nie przypaliły . Sos W głębokiej patelni wymieszać przecier pomidorowy, cebulę , wino, miód i przyprawy . Doprowadzić do wrzenia , dodać podsmażone roladki z kurczaka i dusić pod przykryciem około godziny na małym ogniu. Gdyby sos był zbyt gęsty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przepis na mój ulubiony makaron z dodatkiem kurczaka, pieczarek i oliwek w sosie śmietanowo-pomidorowym ze słodką papryką i oregano. Pycha :) składniki: 300-400 g makaronu wstążki ze szpinakiem i pomidorami 400 g piersi z kurczaka 10 pieczarek 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2 garście czarnych oliwek 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej(...)Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć aż kurczak i pieczarki będą miękkie. Następnie dodać słodką śmietankę, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w plasterki oliwki. Chwilę jeszcze dusić i dokładnie mieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować aldente i osączyć z wody, wrzucić do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na talerze
Monia miesza i gotujeczerwona lub biała 200 g dobrej wędliny (użyłam szynkowej z pieprzem) pęczek natki pietruszki 250 g ogórków konserwowych 1 mały korzeń selera na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 3 łyżki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatkę ryżową z papryką Przygotowanie: Ryż(...)cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka
Uwaga Babcia Gotuje