sok - 13499 przepisów (strona:31/900)

Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 154

Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minutSkładniki:1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek),500 ml soku z czarnego bzu,250 g cukru,Sok z ½ cytryny,30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej,Garść listków(...)mięty.Przygotowanie:Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze.Gotować na małym ogniu 20 minut.Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając.Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać.Gorącą marmoladę przełożyć

SzczyptaSmaQ
Surówka z białej i czerwonej kapusty z mleczkiem kokosowym 179

prosta w wykonaniu a też o to chodzi. SKŁADNIKI: przepis autorski  pół główki  kapusty czerwonej pół mniejsze główki   kapusty białej1 dużą marchew sok z połowy limonkiok 1 cm startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cukru sól ok pół łyżeczki garść słonecznika ok 70 ml mleczka kokosowego   SPOSÓB(...)drobno, marchew myję obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach- gdy kapusty mam już poszatkowane posypuje je solą i odstawiam na ok 3-5 minut, aby puściły sok- kapustę wyciskam z soku i daję do suchego naczynia- do szklanki wyciskam połowę soku z limonki dodaję cukier, mleczko kokosowe i odrobinę wody wyciśniętej z kapust, dokładnie wymieszam- do kapusty poszatkowanej

Basia w kuchni
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 159

Zaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec:) Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a  kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła(...)smak. Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego a nie napoju.Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.Składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru2 jajkałyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka aromatu pomarańczowego1 szklanka soku pomarańczowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia50g miękkiego masła70g suszonej żurawinyNa kruszonkę1/4 szklanki mąki2 łyżki cukru pudru2 łyżki

Walijskie Pichcenie
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 381

pyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna  znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Kiedy zawartość garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy

Walijskie Pichcenie
MOJA PINA COLADA 99

Oryginalna Piña colada składa się z białego rumu, wymieszanego za pomocą shakera z sokiem ananasowym (najlepszy będzie sok ze świeżego ananasa zmiksowanego dokładnie w blenderze) oraz śmietanką kokosową, które nadają drinkowi charakterystycznego, tropikalnego charakteru.Ja pominęłam w moim drinku śmietankę, co spowodowało, że stał się lżejszy:)A użyłam:białego rumusoku ananasowegoodrobiny wody gazowanejkawałków ananasakruszonego lodu(...)Wykonanie:Rum mieszamy  z sokiem  ananasowym w shakerze. W wysokiej szklance układamy kawałki ananasa, pokruszony lód i wymieszany rum z sokiem. Ponieważ nie przepadam za zbyt słodkimi drinkami, całość uzupełniłam odrobiną wody gazowanej. Wyszło pyszne

Walijskie Pichcenie
Nadziewane konferencje spotkały się z ostro słodkim kurczakiem! 191

prostu! ;-))) mniammmm Co Wam będzie potrzebne: GRUSZKA: - 2 gruszki - 1 szklanka ugotowanej kasy kuskus - natka kolendry i pietruszki - 4 łyżki serka Arla Apetina Czosnek i Zioła - 1 łyżka soku z pomarańczy - masło Gruszki obierz ze skórki, drylownicą wydrąż środek, tak aby nie przebić gruszki. Do środka włóż wymieszaną kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń(...)minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej  - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej  - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz. Natrzyj marynatą z w/w składniki, i marynuj przez całą noc w lodówce. Kurczaka przez pieczeniem wyjmij z lodówki

SMYKWKUCHNI
sokowirówka Bosch - nagroda za punkty... 189

bezpieczeństwo użytkowania: silnik zaczyna pracować tylko wtedy, jeżeli urządzenie jest dobrze złożone - ma 2 stopnie prędkości: dla miękkich i twardych owoców - sitko ze stali szlachetnej pozwalające na dokładne wyciśnięcie soku z owoców i warzyw - łatwe czyszczenie - zdejmowane elementy nadają się do mycia w zmywarce ale i pod kranem szybko się myją od razu wypróbowałam działanie i zrobiłam sok z buraków(...)marchewkiburaków o marchewek nie obierałam, tylko dobrze umyłamburaki miałam duże, więc je przekroiłam na pół i marchewki teżfaktycznie, sok się szybko wycisnął, demontaż, umycie i ponowne złożenie też poszło łatwomiąższ był suchy - czyli dobrze odciśnięty został soksok w trakcie picia miał konsystencję a`la nektar, bardzo smakowałpo tak udanym pierwszym użyciu jestem zadowolona, że zamówiłam tę sokowirówkę i będzie

W Mojej Kuchni Lubię
Tort węgierski z karmelem i bitą śmietaną. 141

Przygotować wcześniej :  - z wydrylowanych wiśni  zlać  sok (zachować), a wiśnie zalać  spirytusem. Pozostawić  w zalewie 24 godziny, a następnie wiśnie przecedzić na sicie. Spirytus i wcześniej zlany sok z wiśni połączyć  i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek. Biszkopt – tortownica 24cm.5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki tortowej2 łyżki ciemnego kakao  Deco Morreno [TUTAJ(...)kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.Piec 30-35min w temp.160stop.Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.Poncz 3/4 szklanki- sok od wiśni ze spirytusemKrem2 kostki masła2 żółtka2 jajka8 łyżek cukru pudru3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao  Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżka soku z cytryny4-5 łyżek spirytusu1 słoik wydrylowanych wiśni

Kulinarny karnet Christophera
Przysmak Calypso na lodzie. 114

Orange dessert on ice. Składniki. 1 pomarańcza 100ml śmietany kremówki 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem(...)kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki soku pomarańczowego, sok cytrynowy i miętę. Wymieszać. Ubić śmietanę. Żelatynę i śmietanę połączyć z masą pomarańczową. Kremem napełnić połówki pomarańczy i ponownie włożyć je do zamrażalnika. Deser udekorować skórką pomarańczy i miętą. Podawać mocno oziębiony. Podałem na lodzie

Kulinarny karnet Christophera
Sałatki na lato i nie tylko. 317

bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu, aż na serze pojawią(...)Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego drobnego Wykonanie. Groszek oczyścić z szypułek i włókien. Blanszować, przelać do zimnej wody i odcedzić. Z grapefruita wykroić fileciki

Kulinarny karnet Christophera
Dżem dyniowy z pomarańczami 157

więc nie pozostaje mi nic innego, jak  podać dalej :-) Dżem dyniowy z pomarańczami Składniki: 1 kg dyni, np. Hokkaido (waga po obraniu) 500 g pomarańczy 150 g cukru sok z 1 cytryny 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Wykonanie: Dynię obieramy obieraczką do warzyw, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na parę godzin, żeby(...)puściła trochę soku. Nie dolewamy wody ! Następnie stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, do momentu kiedy dynia zacznie się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami

Kulinarne przygody Gatity
Indonezyjskie czerwone curry z rybą 165

około 3 cm. Wszystkie trzy limonki dokładnie umyłem, a następnie dwóm z nich odkroiłem górny i dolny kawałek skórki, a następnie za pomocą noża również skórkę z ich boków. Sok z resztek miąższu odciętych wraz ze skórką odcisnąłem do miseczki. następnie przy użyciu noża wyciąłem z obu limonek kawałki miąższu, pomiędzy błonami, które dodałem do miseczki z wyciśniętym sokiem(...)Sok z pozostałych przy błonach resztek miąższu również wycisnąłem do miseczki. Trzecią limonkę pokroiłem w dość grube plasterki - około 0,5 cm. Sok z górnej i dolnej części limonki dodałem do miseczki, natomiast pozostałe plasterki odłożyłem na bok, aby użyć ich do dekoracji gotowego dania.  Woka ustawiłem na największym palniku i maksymalnie odkręciłem gaz. Dodałem do woka około

Wyprawy kulinarne
Piernik marchewkowy 147

250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy  + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka przyprawy do piernika Łyżeczka kakao Szczypta soli Lukier: Szklanka cukru pudru Surowe białko Sok z cytryny Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem(...)dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dorzucamy cukier waniliowy, cynamon, kakao i skruszone na drobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Kolizje Smaków
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 194

prawie do wszystkiego. Ja już nie mogę się doczekać, aż ich spróbuje!Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie(...)bardziej przypominają odmianę wykorzystywaną do kiszenia w Maroku).Możecie przygotować dowolną ilość cytryn - ogólna zasada jest taka, aby połowę cytryn ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć sok, którym zalewamy cytryny. Jeżeli soku cytrynowego będzie niewystarczająco, aby zakryć cytryny, można dopełnić słoik wrzącą wodą (albo wycisnąć więcej cytryn ;)). Najważniejsze jest to, aby cytryny były całkowicie zakryte przez zalewę

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 163

możecie szybko przygotować pokrzepiający posiłek - w sam raz, gdy chcecie się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry i kminu, ożywiony kwaśnym sokiem z cytryny - tak opisałabym jej smak. Zupę podajemy z chlebem i cząstką cytryny, aby można było polać zupę sokiem tuż przed jedzeniem. Co do chleba, to w Egipcie byłaby(...)łyżki oliwy 2 ząbki czosnku, rozdrobnione 3/4 łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania