musi być jak najświeższa i najdorodniejsza. Więcej o przepisieSurowa natka pietruszki ma według mnie intensywnie roślinny, gorzkawy smak, który został fajnie zrównoważony kremowym dressingiem tahini zawierającym czosnek i sporo soku cytrynowego. Dodatek orzechów piniowych nadaje sałatce podwójcie orzechowego smaku. Mała ciekawostka - warto łączyć natkę pietruszki z czosnkiem, ponieważ podobno maskuje jego zapach i, jak wspominałam, odświeża oddech. To wyjaśnia(...)przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem z cytryny. Pyszności!:) Uwagi do przepisu: Moja sałatka wyszła nieco gorzka - być może moje tahini nie było najwyższej jakości (muszę się przyznać, że spędziło w kuchennej szafce kilka miesięcy:/). Sama
Chilli Czosnek i Oliwasierpniu owoce są już duże, dojrzałe i można już aronię zacząć zrywać, chociaż niektórzy czekają, aż owoce zaczynają się marszczyć. Z owoców aronii możemy przygotować pyszną konfiturę i sok. Ja przygotowuję przetwory z aronii nie tylko że jest smaczna, ale ona ma również właściwości zdrowotne, pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami serca. W kolejce czeka też(...)prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z aronii, który przygotowuję dla moich osobistych nadciśnieniowców, gdyż sok z aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi. Aronia ma dosyć cierpki smak i wciąż nie jest zbyt popularnym owocem na przetwory. Jak komuś on przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej konfiturze wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli 150 ml śmietanki 30% 150 ml jogurtu greckiego 6 łyżek drobnego cukru do wypieków 3 łyżki ekstraktu waniliowego 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wody 2 owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu(...)płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Studzimy, a następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Z jednego owocu granatu wyciskamy sok. Z drugiego owocu wybieramy ziarna. W międzyczasie do rondelka z żelatyną wlewamy zimną wodę, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Do misy blendera ze zmiksowaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzmielonego twarogu (wiaderko) 5 jajek ¾ puszki mleka skondensowanego słodzonego 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Ok.100ml ostudzonej, zaparzonej z 2 torebek herbaty Teekanne ¾ szklanki cukru + odrobina cukru z prawdziwą wanilią sok z 3 limonek + otarta skórka z 1 limonki szczypta imbiru Warstwa śmietankowa: 1 opakowanie schłodzonej śmietanki 30% (250ml) 2 łyżki cukru pudru ¼ szklanki zimnej wody + 1 łyżeczka żelatyny(...)łyżeczka skórki otartej z limonki odrobina cukru z prawdziwa wanilią (opcjonalnie) Galaretka limonkowa z nutką cytryny: sok z 4 limonek sok z 1 cytryny ok.50ml ostudzonej, zaparzonej z 1 torebki herbaty Teekanne 5 łyżek cukru – u mnie trzcinowy 2,5 łyżeczki żelatyny + 1 limonka pokrojona w plastry ( przy średnicy ok.22cm) Dodatkowo: papier do pieczenia, miód i wiórki kokosowe
Symfonia Smakówprzepisu mojej babci i cioci:na formę o średnicy 22-24cm1 szklanka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maki tortowej1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytryny4 jaja (w temp pokojowej, najlepiej wyjąć ok 2h. przed)1 łyżeczka aromatu orzechowego szczypta imbiruodrobina soli 1 łyżka masła do wysmarowania formy + odrobina mąki do jej posypaniaPrzełożenie(...)suche (mąkę ziemniaczaną, tortową oraz imbir) przesiewamy przez sito i odstawiamy na bok. Żółtka oddzielamy od białek. Do miski z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, aromat orzechowy i również odstawiamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (najlepiej 175*C) W dość wysokiej misce mikserem na najwyższych obrotach ubijamy białka z odrobiną
Symfonia Smakówpodniebienie cytrusowym smakiem.Marchewka dodaje jedynie koloru i słodyczy , nie dominuje smakiem. Ciasto :3 jajka 3/4 szklanki cukru200 g utartej marchwi150 g zmielonych orzechów (włoskie bądź laskowe)1/3 szklanki soku typu "Kubuś" marchewkowo - pomarańczowego1/3 szklanki oleju1 szklanka mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z dużej pomarańczyJajka ubić z cukrem na puszystą masę , dodać wszystkie pozostałe składniki i połączyć przy(...)pomocy miksera.Wylać do formy ( u mnie o średnicy 28 cm )Piec w 180'C ok 25 min Mus Pomarańczowo- marchewkowy 1 spora marchewka (ok 150 g)1 pomarańcza1szklanka soku typu "Kubuś" pomarańczowo- marchewkowegowodaew cukier i sok z cytryny do smaku1 łyżka mąki ziemniaczanejMarchewkę zetrzeć , pomarańcze obrać, miąższ pokroić drobniej Wrzucić to na patelnię , dodać wodę aby delikatnie przykryła marchewkę
Malinowa Kawiarenkatortownicę o średnicy 25 cm kruche ciasto: 3/4 kostki margaryny 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 2 jajka szczypta soli masa kubusiowa: 1,2 litra soku typu Kubuś (900 ml + mały 300 ml) 4 budynie waniliowe (proszek) 1 - 1,5 szklanki cukru kruszonka: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia jajko(...)ciasto, podpiekam przez 10 minut, aż się nieco zezłoci. Wyjmuję z pieca. W tym czasie zagniatam kruszonkę, tak samo, jak ciasto kruche. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Sok marchewkowy ( 900 ml - duża butelka ) wlewam do rondelka, wsypuję cukier. Zagotowuję. W tym czasie do pozostałego soku wsypuję budyń, dokładnie rozrabiam. Kiedy sok w rondelku się zagotuje, wlewam
W kuchni Karmel-itkiWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)łkowicie autorski od A-Z; współpraca z JOJO; / spód: 250g mąki135g (nieco więcej niż połowa kostki) miękkiego masłaszklanka cukru1 jajko1 żółtko łyżeczka proszku do pieczeniakrem:1,5 szklanki soku pomarańczowego (z 8-10 pomarańczy) 2 opakowania budyniu waniliowego (w proszku)*200 ml kremówki3 jajka1 żółtko szklanka cukruZ przesianej mąki, masła, cukru, proszku do pieczenia,żółtkai jednego jajka szybkozagniatam ciasto. Pozostałym
W kuchni Karmel-itkiniedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast na zimno wybierzemy te pieczone i kremowe. Ja dodatkowo chwycę mój ulubiony koc i herbatę z sokiem albo czekoladę. Nie pogardzę też dobrą książką. Czyż nie jest to idealny zimowy wieczór? A ostatnio nawet doszłam do wniosku, że mogłabym być niedźwiedziem, który prześpi te wszystkie chłody. Nie znoszę(...)oknem, gdy nie muszę wyjść na mróz.A przechodząc do przepisu to wspomnę, że przygotowując jogurtowca tym razem skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem. Jednak zamiast soku z pomarańczy dałam sok z cytryny, ponieważ innego nie miałam, a poza tym wielokrotnie łączyłam cytrynę i maliny, więc wiem, że to połączenie świetnie się sprawdza. Składniki: Pół standardowego
Fabryka pomysłówWiosna zaczęła się na dobre i u nas też zrobiło się i zielono :) zarówno w sercach, jak i w kuchni... Dziś przedstawiam propozycję smacznego ciasta na zgęszczonym soku Pysio :) Myślę, że to może być całkiem fajne ciacho na Wielkanocny stół... u mnie na pewno zagości :)Zła wiadomość dla niecierpliwych... ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Biszkopt(...)formy 24 cm x 40 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180°C na 30-35minut. Upieczony biszkopt studzimySyrop do nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej wody,sok z jednej cytryny,2 łyżeczkami cukru. Masa zielona: 900 ml soku zielonego (np.: Pysio, Kubuś), 3 budynie (moje bez cukru), 1 łyżka cukru, 1,5 paczki delicji. Szklankę soku odlewamy
Delicious TitbitsJeśli lubicie soki własnej roboty, mam nadzieję że ten Wam się spodoba. Uważam, że powinniśmy codziennie wypić szklankę takiego prawdziwego soku. Warto eksperymentować ze składnikami bo czasami dziwne z pozoru połączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna(...)skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Smaki Przyprawy i KoloryKolejny pyszny sok pomidorowy tym razem bez dodatków Składniki • Wyciśnięty sok z pomidorów z gniazdami nasiennymi • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Sok przelać przez sito aby oddzielić nasiona • Sok wlać do garnka zagotować doprawić solą i pieprzem • Porozlewać gorący do butelek lub słoików • Pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków Beatypnączu bardzo długo. Niestraszne im pierwsze przymrozki. Z czasem ich smak się wyostrza, chociaż tracą na soczystości. Miałam jeszcze trochę winogron, więc postanowiłam przetestować możliwość przygotowania z nich soku w sokowniku. Dodałam też jabłka z powodów bardzo prozaicznych - winogron okazało się być za mało. Może i dobrze wyszło? Sok ma wyraźny smak i aromat oraz przepiękną barwę. Idealnie wpasowuje się(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SOK WINOGRONOWO-JABŁKOWY Z SOKOWNIKA Składniki: - kilka kiści winogron (powinny wypełniać sokownik w 1/4 wysokości - około 1 kilograma jabłek (w praktyce tyle, ile pomieści Wasz sokownik) - 1 szklanka cukru (około
Życie zamknięte w smakuwykonanie: Porzeczki przepłukujemy. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę, tyle aby tylko przykryła owoce i zagotowujemy pod przykryciem. Następnie przecedzamy przez sito. Owoce miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Odciskamy sok np. na drobnym sicie i dolewamy do wcześniejszego soku. Całość słodzimy wg uznania. Ponownie całość zagotowujemy, usuwamy szumowiny. Gotowy sok przelewamy do wyparzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowania syropu zamiast cukru użyłam ksylitolu. Smak owoców w czystej postaci, a duet smakowy truskawka i pomarańcza super trafiony. Składniki na 8 foremek : 250-300 g truskawek 200 ml soku pomarańczowego 60-100 g ksylitolu lub cukru 100 ml wody 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: z ksylitolu, soku z cytryny i 100 ml wody ugotować syrop (pogotować 5 minut(...)ostudzić truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować z połową syropu. Foremki do lodów napełnić do połowy i wstawić na 1-3 godziny do zamrażarki. sok pomarańczowy wymieszać z resztą syropu i wlać na zamarznięte truskawki. Zamrozić, przynajmniej 6 godzin, najlepiej przez całą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!