pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :)) Pisałam już kiedyś o EKSPRESOWYCH ZUPACH POMIDOROWYCH na bazie soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz sos do spaghetti, a także sos do pizzy. To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych pomidorów (które lepiej sobie zjeść świeże(...)prostu) lub z koncentratu pomidorowego (którego nie używam już lata świetlne) - karton soku pomidorowego wlać na patelnię, przyprawić, odparować i jeść, brzmi dobrze? Ok, dokładnie robimy to tak: - litr soku pomidorowego wlewamy do głębszej patelni, włączamy średni ogień, nie przykrywamy, - teraz wstawiamy wodę na makaron, - przepłukujemy 2 garści łuskanego słonecznika i wrzucamy do gorącego już soku, żeby miękł i rozpadał
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsmaku, który zrównoważony jest słodyczą syropu z owoców granatu, który również jest słodko-kwaskowy. Jeśli nie mamy kwaskowatego sumaku , musimy dodać innego delikatnie kwaśnego składnika. Może to być odrobina soku z cytryny lub sok z kiszonej kapusty. Uważać by nie przesadzić. Jeśli nie mamy słodko-kwaskowego syropu z granatu i wybierzemy inny syrop np. z czarnej morwy (nie jest kwaskowy(...)rodzynki, musimy dodać nieco więcej soku z cytryny lub soku z kiszonej kapusty. Grzyby w farszu lubą kwaskowe towarzystwo. Pomyśl o bigosie. Dodawane są do wykwintnego bigosu również słodkie składniki jak śliwki. SKŁADNIKI: dużo świeżych młodych, dużych liści winorośli 4-6 łyżek oliwy 2 drobno posiekane cebule 2 ząbki czosnku gładko zmiażdżone 150 g długoziarnistego ryżu (nieugotowanego) 100 g świeżych
Sztuka gotowania w/g Samirymasa na wierzch: 250g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny(...)masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę
Maślane ciasteczkoZamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki soku) 3-4 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj(...)łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego, a kto go oglądał, wie również, że uwielbiał
Qlinarnie i Qlinarnieinne dania. Olga jesteś niesamowita. SKŁADNIKI: 2 marchewki- pokroić w słupki 1 czerwona papryka- pokroić w słupki 1 puszka ananasa- pokroić w kostkę (zachować syrop) 1 pomarańcza- wycisnąć sok 2 cytryny- wycisnąć sok 2 cebule czerwone- pokroić w piórka 500 ml przecieru pomidorowego 3/4 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa- pokroić w cienkie słupki 4 łyżki cukru trzcinowego spora(...)czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu grzania lub na średnim gazie w zależności jaką macie kuchenkę. Jako, że mam nie za dużego woka i taka pojemność
ClauditteMissCookingłyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać(...)grudek. Jeśli powstaną grudki, to można masę przetrzeć przez sitko lub rozbić blenderem. Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu. Lukier : Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać
Kuchcik gotujesałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: cukier, sok z cytryny, woda, zielona herbata 2,5%. Butelki szklane: zawartość netto 200ml Zastosowanie: do herbaty, lemoniady, drinków oraz jako dodatek do potraw i deserów Idealny syrop do sporządzania letniego, orzeźwiającego(...)przygotowania deserów: np. jako polewa do lodów, naleśników, omletów, racuchów, a nawet sałatek. Doda smaku domowym kompotom. Syrop limonka z miętą Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: sok z limonki 45%, cukier, sok z cytryny, woda, alkohol 1,2% obj., mięta 1%. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym. Pochodzi z tkanki owocowej. Przed użyciem wstrząsnąć. Butelki szklane
ClauditteMissCookingprawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej(...)szklanki ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 butelka soku jabłkowego Marwit 1 łyżka nasion chia skórka otarta z jednej cytryny Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona chia i skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek
FitKotprzy pomocy robota kuchennego np. Thermomixa. Następnie podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 -20 min., nie doprowadzamy do zagotowania. Po tym czasie przecedzamy przez np. sitko lub gazę sok. Przelewamy do wyprażonych butelek. Pasteryzujemy. Dno garnka wykładamy ściereczką, wkładamy zakręcone butelki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 -15 min. Pyszny, domowy sok z malin na zimę
Domowy Smak JedzeniaDżemikowi można nadać dowolny smak w zależności od tego jaki damy smak galaretki. składniki: 2,5 kg cukinii bez skóry i miąższu ok 300 g cukru (ilość wedle smaku) sok z jednej cytryny 2 galaretki cytrynowe Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, mi pomógł w tym robot. Następnie cukinię przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać(...)odstawić na ok 1-2 godzinki. Potem garnek postawić na ogniu i gotowć ok 30-60 minut aż masa zgęstnieje i znacznie odparuje sok. Jeśli masa jest za mało słodka to jeszcze dosładzamy do smaku. Gdy masa odparuje już sok wsypać galaretki i gotować jeszcze ok 20-30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Jeśli chcemy aby dżem miał
Monia miesza i gotujeZakupiłam sobie wyciskarkę ślimakową i teraz wyciskam soki z czego się da. Najwięcej jednak obecnie na warsztat wrzucam pomidory a z nich sok jest taki pyszny. Postanowiłam też zrobić sobie z takiego soku zupę krem i to był bardzo dobry pomysł. Polecam gorąco a jeśli nie macie takiej wyciskarki to wystarczy kupić dobry sok pomidorowy i zupę ugotować. Zupa krem
Moje Małe Czarowaniewielkie. Świetne antidotum na takie choroby jak nadciśnienie,miażdżyca,nowotwory itp. Świeże owoce wcale nie są smaczne. Są bardzo cierpkie, ale po przemrożeniu tracą cierpkość. Można przygotowywać z niej soki, nalewki, dżemy czy konfitury. Dzisiaj moja lecznicza naleweczka aroniowa. Składniki 1 kg aronii 1,5 l wody 1 l wódki 100 ml spirytusu 500 g cukru 3 ziarenka kardamonu(...)Rozmrożone owoce aronii wsypać do garnka, ugnieść tak aby bardziej puściły sok. Zalać wodą , wsypać cukier, dodać kardamon i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Odstawić do przestudzenia . Owoce przetrzeć przez sito dzięki czemu odzyskamy więcej soku. Można również przecisnąć owoce przez gazę. Do czystego soku wlewamy wódkę i spirytus. Wszystko zlewamy do butelek szczelnie zamykamy
O kuchni z uczuciem