mielonego siemienia lnianego i żytnich otrębów, z całym mnóstwem odżywczych bakalii. Do tego naturalny serek wiejski i garść świeżych owoców. Jest pyszny i sycący, a podany ze szklanką soku pasteryzowanego będzie pięknym i wartościowym początkiem dnia! SKŁADNIKI (na 1 porcję): 3 jajka 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1/2 łyżki otrębów żytnich (mogą być też pszenne) 1-2 łyżeczki ksylitolu, miodu(...)uznania) 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki bakalii (np. żurawiny, płatków migdałów, słonecznika) 1/2 szklanki serka wiejskiego naturalnego 3/4 szklanki owoców (u mnie maliny, borówki, brzoskwinie) DODATKOWO: 1 szklanka ulubionego soku pasteryzowanego WYKONANIE: Posiekaj drobno bakalie. Do miski wbij jajka, dodaj siemię lniane, otręby, ksylitol lub składnik, którym słodzisz oraz cynamon i energicznie ubijaj masę trzepaczką lub widelcem przez
Słodko-Słony Świat Ilonykoktajlowych i avocado. By śniadanie uczynić jeszcze pożywniejszym, dodałam plaster żółtego sera i szynki parmeńskiej oraz świeże listki bazylii. Całość smakuje obłędnie, a taki croissant podany ze szklanką ulubionego soku pasteryzowanego uczyni Wasze śniadanie istną poranną ucztą:) SKŁADNIKI (na 1 porcję): 1 rogal croissant 2 jajka 4 pomidorki koktajlowe 1/4 dojrzałego avocado 1 łyżeczka masła 1 plaster żółtego sera(...)plaster szynki parmeńskiej 3 listki bazylii sól świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO: 1 szklanka soku pasteryzowanego WYKONANIE: Pomidorki koktajlowe pokrój szybciutko na ćwiartki, avocado obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Croissanta przekrój na pół i połóż na niego plaster sera. Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej szynkę parmeńską po 10 sekund z każdej strony. Przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonytzatziki jest tyle przepisów ile psów o imieniu Burek, ja lubię z sokiem cytrynowym i miętą, a dziś chciałam żeby było jeszcze bardziej cytrynowo, więc dodałam miętę cytrynową. Wyszły pyszne, aksamitne. Jogurt najlepiej kupić prawdziwy, grecki, z mleka owczego, kto posmakował ten wie o czym mówię, ale że w Polsce jest praktycznie niedostępny, to taki nasz a'la grecki też(...)będzie ok. SKŁADNIKI: - 5 małych, świeżych ogórków - jogurt grecki owczy, jeśli nigdzie nie znajdziesz może być a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około
Kuchnia bezglutenowa Loliryżem lub młodymi ziemniaczkami. Zapraszam więc na wędrówkę po zakamarkach moich dziwnych upodobań kulinarnych. PSTRĄG W SOSIE TRUSKAWKOWYM /własny;/ dla 2 osób 300g filetu z pstrąga sok z cytryny sól, pieprz 350g truskawek 1 szklanka bulionu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru przyprawy: gałka muszkatołowa, suszona kolendra pieprz świeżo mielony do podania: posiekana natka pietruszki(...)smażenia: olej roślinny Rybę płuczę pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka chwil. Następnie rozgrzewam na patelni nieco oleju roślinnego i układam rybę "od skóry". Po 2 minutach przewracam na drugą stronę, trzymam 30 sekund i wyłączam palnik, zostawiając rybę jeszcze przez 1 minutę na rozgrzanej powierzchni. Truskawki płuczę, usuwam
W kuchni Karmel-itkiżelki: - silikonowa, wesoła foremka na lód lub zwykłe woreczki na lód, - 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyna (ilość sprawdź na opakowaniu - ja nie używam), - sok owocowy domowej roboty 150 ml (u nas dziś jabłkowy bo malinowy z zeszłego sezonu skończył się w zeszłym tygodniu), - witaminy w proszku lub inne witaminowe dodatki(...)bezpośrednio ode mnie, zapraszam do Organic Farm. Tutaj. Wykonanie domowych żelków owocowych Poki: W rondelku w 50ml przegotowanej wody rozpuszczamy dokładnie agar-agar i wlewamy sok. Mieszamy cały czas, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego płynu. Na koniec dosypujemy dodatki (bez tego domowe żelki owocowe Poki też wyjdą!), u nas witamina C i mieszamy
IzaGotujeprzypadkach na spodzie tortownicy wytworzył się aromatyczny syrop, który podczas wyjmowania ciasta z formy, wypłynął na zewnątrz lub jeśli szybko przeprowadziliśmy proces odwracania, spłynął na ciasto. Część soku z truskawek lub masła może wypływać z formy już podczas pieczenia, dlatego warto zabezpieczyć przed tym piekarnik (piszę o tym poniżej w opisie wykonania). Moje formy były dobrze zabezpieczone i może dlatego(...)wyłożeniem ciasta niewielką ilością mąki ziemniaczanej, ale z doświadczenia wiem, że ciasto z nią i bez niej wygląda po upieczeniu podobnie - ciasto wyłożyć na truskawki, wyrównać - UWAGA! podczas pieczenia sok z truskawek lub masło mogą wyciekać z niezbyt szczelnej formy, dlatego przed wstawieniem ciasta do piekarnika należy zabezpieczyć się przed tym, np. wstawiając poniżej ciasta większą formę, do której zbiorą
Smakołyki Berenikipyszny koktajl owocowy z dodatkiem naturalnego jogurtu, oczywiście domowej roboty. Kupujmy owoce i róbmy koktajl: truskawka melon jogurt. Na blogu znajdziecie również inne owocowe i warzywne koktajle i soki: Koktajl truskawki-ananas Pij i chudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza(...)czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój spalający tłuszcz Koktajl: banan, melon, grejpfrut Sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem Zielony koktajl z kiwi i selerem Sok z kiszonych buraków Koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy Świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango Mrożony jogurt truskawkowy Smoothie truskawkowo-melonowe Smoothie truskawka banan Koktajl: truskawka melon jogurt
Kulinarne przygody Gatityroku postanowiłam zmienić proporcje i przy okazji zrobić ten dżem wersji zdecydowanie mniej słodkiej. Dżem truskawkowy z rabarbarem Składniki: 1000 g truskawek 400 g rabarbaru 300 g cukru sok z cytryny Wykonanie: Rabarbar płuczemy, kroimy w kawałki. Truskawki płuczemy, zdejmujemy szypułki i kroimy na ćwiartki. Wszystko wkładamy do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem. Owoce zostawiamy(...)godziny, żeby puściły sok. Raz na jakiś czas je mieszamy. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i dusimy na małym ogniu. Dopóki owoce się nie zagotują trzymamy je pod przykryciem. Potem należy zdjąć pokrywkę, żeby odparowywały. Ja staram się nie dolewać wody, bo z reguły owoce puszczają wystarczającą ilość soku. Owoce dusimy około 1 godziny, odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityprostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone 500 ml śmietany krenowej 36% 500 g borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Poncz: 1 szklanka mocnej herbaty 2 łyżki cukru alkohol do smaku Do dekoracji: 500 ml śmietany kremowej 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru(...)sok z 1/2 cytryny barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje
Ciasteczkowy PotwórJeśli jednak chodzi o przygotowanie mięsa samego w sobie, często wybiera się najprostsze metody, takie jak ugrillowanie go z dodatkiem co najwyżej tak podstawowych przypraw jak sól, pieprz czy sok z cytryny. W towarzystwie tego ostatniego składnika łosoś czuje się zresztą szczególnie dobrze. Grillować możemy łososia w szerokim znaczenia tego słowa, zależnie od okoliczności i potrzeb – na grillu węglowym(...)dopiekamy ją dość mocno nawet aż do lekkiego zwęglenia (tylko nie przesadźmy!). Skóra jest gruba, a mięso już opieczone od góry, więc w ten sposób nie uciekną nam żadne soki. A mocno spieczoną skórę, która i tak jest niezdatna do jedzenia i nie ma sensu podawać jej na talerz, będziemy mogli na koniec niezwykle łatwo ściągnąć. Łososia grillujemy zwykle
Kulinarna Pokusapewnie gości w każdym domu, a dla tych co o niej nie słyszeli, wpisuję ten przepis. W moich konfiturach nie ma zbyt wiele cukru, bo tak lubię. Dlaczego odlewam sok ? Co roku przerabiam 30 kg truskawek, obieram tą ilość jednego dnia, a potem smażę do północy i tak przez kolejne dwa dni, więc musiałam jakoś przyspieszyć proces smażenia(...)było złym posunięciem, bo przy okazji uzyskałam pyszny syrop truskawkowy , a konfitura nie ucierpiała na tym ani w smaku ani konsystencji. Składniki: 1300 g truskawek 300 g cukru trzcinowego sok z połowy cytryny 10 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Truskawki opłukałam w ciepłej wodzie, usunęłam szypułki. Przelałam je sokiem z cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą
Blondynka Gotujeciasto: 4 jajka szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 200g roztopionego masła starta skórka z jednej cytryny kilka kropel olejku cytrynowego lub łyżeczka ekstraktu cytrynowego sok wyciśnięty z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na lukier: cukier puder sok wyciśnięty z połowy(...)gęsta). W osobnym naczyniu przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochę mieszanki mącznej oraz przestudzone masło. Na końcu dodać sok wyciśnięty z połówki cytryny wraz ze startą skórką (cytrynę należy sparzyć zanim otrze się skórkę). Wszystko starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem
Mania Wypiekaniatwarogu do serników 125g cukru kryształu 30g cukru waniliowego 15g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml sok z połowy cytryny 100g masła Składniki na pianę: 5 białek 150g cukru kryształu sok z połowy cytryny słoik wiśni w kompocie (lub wiśni drylowanych) ok. 720ml Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać(...)cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa zacznie jaśnieć zaczynamy dodawać twaróg sernikowy, a następnie rozpuszczone masło. Do masy serowej przesiać mąkę (pszenną i ziemniaczaną), a na końcu dodać sok z połowy cytryny. Masę serową wyłożyć na wystudzony spód. Na masę serową wyłożyć wiśnie. Wykonanie piany: Ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy białka będą sztywne dolać
Mania Wypiekaniapłatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego) 3 banany 250g śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g) 110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni 2 łyżki cukru 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego 40g mąki pszennej Wykonanie spodu: Masło i czekoladę(...)czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę. Wykonanie masy serowej: Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając
Mania Wypiekaniaekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej czekoladowe jajeczka do dekoracji (mogą być migdały w czekoladzie) Wykonanie ciasta: Wiśnie rozmróź (nie odlewaj soku). Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj posiekany nożem masło, a także żółtko, wodę i ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy. Zagnieć szybko by zbyt nie ogrzewać ciasta dłońmi. Kwadratową blaszkę (24x24cm) wyłóż(...)ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. Wykonanie wiśniowej masy: Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść w nim 3,5 łyżeczki żelatyny. Wlej sok z żelatyną z powrotem do wiśni i porządnie wymieszaj. Do wiśni
Mania Wypiekania