smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania(...)jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej
MamaOskarkasię o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :) Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę(...)mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby
Kraina Miodem Płynącabłonnika- który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz umozliwia skuteczne odchudzanie. 3.Jest świetną przekąska w ciągu dnia Składniki: 200 g szpinaku Frosta ( całe opakowanie ma 450 g) 1 banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody
Z Majeczką w kuchniszklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką(...)strużką olej. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około
Jedzeniomaniaporcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki(...)ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy
My Culinary Artlekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Gdy dobrze ostygną zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. My ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle i sok. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie(...)delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana. Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego. W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki) Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami formować pyzy – okrągłe, okrągłe z dziurką lub podłużne. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Potem istnieją
królestwo garówspotkaniu z Fernando Ortegą założycielem http://iloveaceite.com/ , który opowiadał o oliwie, jej produkcji, rodzajach oraz przypomniał podstawy degustacji oliw. Fernando Ortega przedstawił nam proces produkcji oliwy, czyli soku z oliwek. Oliwki zaczyna się zbierać, gdy są jeszcze w pełni dojrzałe, na początku listopada. Wówczas oliwa jest najlepsza, z wyczuwalną goryczką na podniebieniu i lekkim paleniem w gardle. Oliwki zbierane(...)wyniku którego powstaje pasta. Następnie mieszana jest ona z wodą i wirowana w celu pozbycia się wytłoków – masy stałej. Następnie 24 godziny odpoczywa, po czym zlewany jest czysty, 100% sok z oliwek znad osadu. W ten sposób otrzymujemy oliwę najwyższej jakości extra virgen. Można ją filtrować lub nie. Niefiltrowana może mieć osad i być lekko mętna. Ze 100 kilogramów owoców
królestwo garówgram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody(...)cienkie cząstki. Na patelni rozpuścić cukier (uważać, aby się nie spalił), ułożyć na nim jabłka, smażyć około 1 minuty, obrócić na drugą stronę. Zdjąć z ognia. 900 ml soku zagotować. Odmierzony agar wsypać do miseczki z pozostałym sokiem. Moczyć 10-15 minut, następnie wlać do pozostałego wrzącego soku. Mieszać aż się dokładnie rozpuści. Gotować około 5 minut. Sprawdzić czy otrzymamy
królestwo garównogi kaczki, 100 ml białego półwytrawnego wina, 100 ml soku z granatów, 200 g pestek granatu, sos teriyaki: 500 ml soku z granatów, 300 ml wina białego półwytrawnego, 30 ml soku z limonki, 100 ml cukru muscovado, 100 ml cukru trzcinowego, 50 ml grenadyny, 100 ml sosu sojowego Kikkoman, 160 g pestek granatu 200 ml wody, 1 łyżka skrobi kukurydzianej(...)wytopi się tłuszcz. Następnie odwrócić mięso i smażyć aż się lekko zarumieni. Mięso zdjąć z patelni, na chwilę odłożyć. Zlać z patelni tłuszcz. Wlać na nią wino, zagotować. Wlać sok z granatów. Mięso pokroić w plastry włożyć na patelnię, smażyć aż odparuje płyn, wlać 200 ml wody, wrzucić 150 g pestek granatu i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie
królestwo garówcukru pudru, 40 g bułki tartej, skórka cytrynowa, sól, biszkopt migdałowy: 4 jajka, 125 g migdałów, 125 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki octu 3%, 1 łyżeczka soku z cytryny, 20 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z 1/2 cytryny, sól krem: 300 ml konfitury z owoców róży, 200 ml nalewki różanej, sok z cytryny, cukier, 1 łyżka wody(...)pudru, 500 g serka mascarpone, do nasączenia: herbata czarna, nalewka różana, Biszkopt migdałowy: Migdały zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli). Białka wyłożyć na żółtka
królestwo garówpochodzi z północnych Włoch i składa się ze śmietany, żelatyny i cukru oraz różnych dodatków np. wanilii. Dziś proponuję chłodzącą panna cottę w stylu karaibskim: mleczko kokosowe, mięta, rum, sok z limonki i ewentualnie dodatek zielonej herbaty matcha dla koloru. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: 400 ml mleczka kokosowego, 3 płatki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny(...)proszku, 1/2 szklanki wody, świeża mięta, sok z limonki, świeża stewia lub w proszku do słodzenia i dla koloru (można zastąpić cukrem), łyżka rumu (lub bez w wersji bezalkoholowej), 1 łyżeczka zielonej herbaty matcha (opcjonalnie), Do przybrania: listki mięty, patki jadalnych kwiatów i owoce, domowe żelki z musu malinowego w paskach (opcjonalnie). Przygotowanie: Celowo nie podaję dokładnych porcji
SzczyptaSmaQszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder oraz żelatynę. Całość dokładnie miksujemy
paapilotkaadomowa słodycz. Ale przyznam szczerze, że ... na jednej miseczce się nigdy nie kończy ;) Jak Wam się podoba kolor? ;) Składniki: 1 litr mleka 2 1/2 szklanki malin 4-5 łyżeczek soku wiśniowego (najlepiej domowego) 4 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jeśli mamy mrożone maliny, najpierw należy je rozmrozić. Następnie owoce przecieramy przez sito (można wcześniej zmiksować). Pół litra mleka łączymy z sokiem(...)malinowym i sokiem wiśniowym, zagotowujemy. Budyń można dosłodzić, jeśli Wasz sok nie jest słodki. W resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną. Następnie wlewamy do malinowo-wiśniowego mleka, gotujemy jeszcze chwilę, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji budyniu. Budyń malinowo-wiśniowy podajemy sam lub z ulubionymi dodatkami, np. owocami. Smacznego
Słodkie okruszkizatrzyma proces gotowania. Przesypujemy do miski, w której będziemy mieszać sałatkę. Do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy tuńczyka, odsączając go wcześniej z zalewy. Ciepły makaron wchłonie smak tuńczyka a sok tuńczyka zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Ogórek obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, drobno kroimy i wrzucamy na sitko. Pomidory kroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko(...)ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki ściągamy z sitka i dodajemy do sałatki. Do soku z pomidorów i ogórków dodajemy olej, musztardę, starty ząbek czosnku i mieszamy. Dodajemy
ladykitchenkostkę na 6 babeczek kokosowo - limonkowych 150 gram mąki 50 ml mleka 2% 4 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1/4 puszki ananasa 1,5 łyżki jogurtu greckiego 5 łyżek soku z ananasa sok z jednej limonki 3 łyżki wiórków kokosowych łyżka namoczonych rodzynek Składnikiem wspólnym, którego proporcjami nie warto manipulować jest 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie(...)gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie
Kuchnia po mojemu