każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku malinowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Dwie blachy do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie wierzycie w swoje umiejętności rysowania serduszek, możecie(...)należy pod spód podłożyć drugi arkusz papieru do pieczenia. W metalowej misce ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, aż cukier całkowicie rozpuści się. Dodać sok z cytryny i koncentrat soku malinowego. Miksować, aż składniki połączą się. Dodać barwnik spożywczy. Ilość barwnika zależy od efektu jaki chcemy uzyskać - w moim przypadku chodziło mi o pastelowy
maniapieczeniaSkładniki: 50 g pektyny jabłkowej 2,5 kg dojrzałych brzoskwiń pół łyżeczki imbiru 60 dag cukru trzcinowego kilka kropel soku z cytryny łyżeczka lawendy suszonej(...)sok i pulpa z 1 cytryny sok i pulpa z 1 pomarańczy liście suszone z limonki 5-6 ziaren zmiażdżonego kardamonu
w mojej kuchnistrączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę. Humus jedzą żydzi, muzułmanie, chrześcijanie i inni :). Podstawowa wersja to gotowana cieciorka, pasta sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności(...)można przechowywać do 5 dni w lodówce. Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1 szklanka pasty tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 4 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek lub olej z awokado, pieprz Cayenne, posiekana natka pietruszki. Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć
SzczyptaSmaQktórych użyjemy do ciasta, były soczyste, lecz nie w nadmiarze. Przed pieczeniem warto przetestować kilka odmian, ścierając je na tarce. Idealne będą te owoce, które pozostawią po sobie nieco soku i będą nim nasiąknięte. Jeśli soku będzie zbyt dużo, nie stanowi to problemu, gdyż będzie można go lekko odsączyć, natomiast zbyt suche jabłka nie oddadzą suchym składnikom w cieście swojej(...)wilgoci i wtedy ciasto rzeczywiście się nie uda. Istotne jest również równomierne rozłożenie poszczególnych warstw - składników suchych, jabłek i startego masła, gdyż podczas pieczenia zarówno sok z jabłek, jak i roztapiające się masło wiążą składniki suche, co skutkuje dobrze upieczoną szarlotką. Wiele przepisów na szarlotkę sypaną uwzględnia warstwę masła jedynie na wierzchu ciasta, jednak przy takim sposobie wykonanie zwiększa się
Smakołyki Berenikiłyżki musztardy Dijon lub innej ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka(...)przy każdym mięsie jakie trafia na patelnię. ZAWSZE!! obracamy szczypcami. Nie widelcem, nożem, niczym co przebija włókna mięsa. Nie ważne czy to kurczak czy schabowy. Uszkodzicie tkankę to cały sok wam ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących
ladykitchenblaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku (sok zachować). Ja miałam mrożone śliwki, więc już po odmrożeniu straciły wiele soku. Niewiele więc miałam do odciśnięcia. Krem: W misce ubić śmietanę kremówkę, później dodać mascarpone i chwilkę(...)dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan-fix i zmiksować wszystkie składniki razem (krótko, tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką. WYKONANIE Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego
Passions hobbies lifeczekolady. Trzy warstwy, które łączą się wręcz idealnie. Inspiracja - Zdrowa Kuchnia Składniki (na dwie porcję) : Herbatniki Garść Ulubionych orzechów 100g Gorzkiej czekolady 250g Mascarpone 1 łyżka soku z cytryny Ok. 2 płaskich łyżek cukru pudru Puszka brzoskwiń Sok z jednej dużej pomarańczy Borówki Jak przygotować? Herbatniki i orzechy pokruszyć za pomocą tłuczka do mięsa lub blendera(...)wodnej(ta metoda jest częściej polecana). Następnie do rondelka dodajemy herbatniki z orzechami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków. Teraz musimy przygotować nasza serową masę. Mascarpone mieszamy z sokiem cytryny oraz cukrem pudrem. Przekładamy do naszych pucharków. Brzoskwinie miałam tylko w puszcze, dlatego wrzuciłam je wszystkie do blendera,dodałam sok z pomarańczy i zmiksowałam na gładką masę, następnie przełożyłam
Chocolate Stop TemptingSkładniki / Ingredients: 500 ml jasnego piwa / 500 ml light beer 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 6 łyżek soku z czarnej porzeczki / 6 tablespoons of blackcurrant juice sok z połowy pomarańczy / juice of half an orange laska cynamonu / cinnamon stick 6 sztuk goździków / 6 pieces of cloves 2 sztuki anyżu / 2 pieces of star anise(...)orange 1 łyżeczka miodu / 1 teaspoon honey Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 2 Wlewamy piwo do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, sok z czarnej porzeczki, goździki, sok z pomarańczy, laskę cynamonu, anyż i miód. Gotujemy piwo na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wpiwa do wrzenia). Piwo wlewamy do kubeczków (przecedzamy
Projekty ze smakiemuważając żeby jej nie przebić. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę dodajemy delikatnie partiami do utartego serka i mieszamy szpatułką do połączenia sie składników. Mus truskawkowy: 225 ml soku pomarańczowego 100% naturalnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 75 g cukru 375 g mrożonych truskawek 15 g mąki ziemniaczanej 150 ml soku doprowadzamy do wrzenia z cukrem, cukrem waniliowym(...)truskawek. Resztę soku mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję
Made By Mom And Sondzięki "Dojrzałej i szczupłej" miałam takową okazję, aby je poznać i dowiedzieć się o ich cennych zaletach. Autorka poświęciła także kilka stron na zbawienny dla skóry, urody i ciała sok z aloesu . Dalej dowiesz się troszkę o nabiale, nietolerancji laktozy, a także poznasz 10 przykazań, by mieć zdrowe kości. Jeżeli do tej pory nie wiedziałaś czym jest sok, nektar(...)napój, w "Dojrzałej i szczupłej" uzyskasz wszystkie potrzebne informacje na temat owych płynów. Popularny sok z marchewki uleczy Twoje problemy skórne, astmę, obniży ciśnienie i poprawi metabolizm, z kolei z sok pietruszki zlikwiduje obrzęki i oczyści wątrobę. Chcesz więcej? Sięgnij do "Dojrzałej i szczupłej" :) Możesz przeczytać ciekawy rozdział na temat soli , jej wadach, zaletach, jaki rodzaj soli wybrać, by wyszło
Zdrowie na języku :Psłodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące). Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy(...)usuwamy szypułki.Tak przygotowane owce przekładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, aby puściły sok.Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny z miąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy
kulinarnyJapowodu pomarańczy.Składniki:800 g pokrojonej w kawałki dyni (ze skórką, bez pestek, kawałki kilkucentymetrowe)2 średniej wielkości pomarańcze2 łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 szklanka bulionu1 szklanka soku z ananasa100g serka mascarpone lub philadelphia1 łyżka masłasól do smakuSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pokrojoną dynię układamy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, oprószamy 1 łyżeczką imbiru(...)pamarańczamy ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W garnku roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy dynię obraną ze skórki, posypujemy resztą imbiru i gałką i posmażamy przez minutę mieszając. Dodajemy skórkę pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy, dolewamy tyle bulionu, żeby zakryć dynię, ale nie więcej. Gotujemy kolejne 20 minut.Na koniec dodajemy serek i gotujemy mieszając aż do roztopienia.Garnek zdejmujemy z ognia i czekamy
W kuchni wieczoremktórej ciężko się oprzeć. Marzyłam o tym torcie od kilku dni. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.Składniki:na bezy (możecie też kupić gotowe)7 białek350g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyna bitą śmietanę200 ml śmietany 30%1 opakowanie cukru waniliowegona krem200 ml śmietany 30%2 czubate łyżki serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka(...)soku z cytryny (może być więcej, wg waszego uznania) na sos truskawkowy200g mrożonych truskawek1 szklanka białego cukruopcjonalnieżółty barwnik spożywczy do kremu i/lub bitej śmietanyświeże truskawki do dekoracji Sposób przygotowania:BezyUbić mikserem lub robotem białka aż będą sztywne. Dalej ubijając dodawać cukier łyżka po łyżce. Na końcu wlać sok z cytryny.Na arkuszy papieru do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 15cm
W kuchni wieczoremzalewy- mała puszka brzoskwiń (lub dowolnie)- ok.100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%, można dać 18%)- 3 łyżeczki ksylitolu lub cukru (lub dowolnie)- kwasek cytrynowy (dałam 3 szczypty) lub sok z cytryny (do smaku)- sól do smaku- sok z brzoskwiń i ananasów (ilość wedle uznania, ja dałam cały, miałam malutkie puszki)Seler umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć na dużych oczkach(...)tarki. Dodać sól, kwasek lub cytrynę, ksylitol i zamieszać. Owoce odsączyć z zalewy i pokroić na średnie kawałki, dodać do miski z selerem. Wlać śmietankę, dolać trochę soku i całość zamieszać. Odstawić na kilka minut, sprawdzić smak, ewnetualnie doprawić jeszcze solą, kwaskiem, cytryną, ksylitolem (dolać soku) i można przekładać do miski, i serwować.tu jako dodatek do gulaszu z cielęcinySmacznego
Smaczne ZdroweMichael Smith (Domowy Kucharz) przygotowuje biały, ziołowy ser i uświadamia mi, że nie mając zbyt wiele czasu, ser można przygotować nawet w ciągu kilku godzin, a to za sprawą soku z cytryny. Szok i niedowierzanie. Ale prawda. Jak dla mnie świetny patent! Nie przepadam za kwaśnymi twarogami (przygotowanymi z maślanki, kefiru czy z zsiadłego mleka), dlatego ten jest dla mnie(...)idealny. Serek zakwaszany sokiem z cytryny wychodzi delikatny, soczysty (choć to zależy akurat od długości gotowania) i bialutki. Nie miałam pojęcia, że to może być tak proste! Dlatego mam nadzieję, że tak jak przyszła moda na pieczenie domowego pieczywa, tak namówię Was na przygotowanie domowego twarogu. Wystarczy dobre mleko (nie UTH), cytryna, garnek, sitko i gaza.Składniki
Słodkie Przyjemności