sok - 13499 przepisów (strona:61/900)

Muffinki / Babeczki Lawendowe 207

Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle(...)Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego

Słodka Strona
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 206

gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam(...)wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła i delikatnie obsmażyłam rybę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wuzetka z bitą śmietaną 275

wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Poncz do nasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka(...)soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 355

domu...Składniki na bezy6 białek jaj (po 3 białka na 1 blat bezowy)300 g cukru (po 50 gramów na każde białko)1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytrynyPrzygotowanieMy przygotowywałyśmy bezy pojedynczo - ubijając po 3 białka, a nie 6 na raz. Przygotowujemy miskę do ubijania białek: wycieramy miskę papierem lekko nasączonym octem (dzięki temu na misce(...)łyżce, czekając aż każda się rozpuści (miksujemy ciągle na niskich obrotach)- trochę cierpliwości zostanie wynagrodzone pięknie gładką bezą. Po dodaniu i rozpuszczeniu się całego cukru dodajemy sok z cytryny (1 łyżeczkę na 3 białka) i łyżeczkę skrobi i chwilkę miksujemy. Piana będzie ubita wtedy, gdy będzie sztywna, gładka i błyszcząca. Jeśli piana będzie się rozlewać po formie oznacza

Symfonia Smaków
Szynka Świąteczna z żurawiną 330

faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy  zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy(...)pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży rozmarynświeży tymianekżurawinasól i kolorowy pieprz do smakuSzynkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 248

Składniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie(...)odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, i kolendrę, dokładnie mieszamy. Gotowe

My Culinary Art
Wiśnie drylowane 208

uniknąćtrudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni :)    Użyliśmy drylownicy, która znacznie ułatwia drylowanie.   Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy.Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.   Zlewamy sok i zagotowujemy.Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem.Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut.Jeśli(...)sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików lub buteleki wykorzystujemy go do napojów.Smacznego

Maminek kulinarny
Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 181

pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.Porzeczki podsmażamy przez kilka minut z miodem. Dodajemy sok z cytryny, sos tabasco, ocet balsamiczny i wszystko razem gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 139

wystudzić. Ubijamy pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy(...)garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania. Na koniec dodajemy miód pitny i sok z cytryny. Sosem dekorujemy schłodzoną szpajzę

Smakowity Blog Kulinarny
Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 212

Składniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie(...)odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, i kolendrę, dokładnie mieszamy. Gotowe

My Culinary Art
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 545

Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego:300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki soli morskiej1 mała suszona papryczka chilli1 łyżka soku z cytryny50 ml jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki mielonej kurkumy1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżka olejuSOS:1 łyżka roztopionego masła1 ząbek czosnku1 cm świeżego imbirunasionka z 1 strąku kardamonu1 goździk1/2 łyżeczki(...)mielonej kolendry1/2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka mielonej kurkumy1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie)2 obrane pomidory1 łyżeczka przecieru pomidorowego1 łyżka soku z cytryny20 g masła50 ml śmietany kremówkiposiekana kolendra do posypaniaCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINCZAS MARYNOWANIA 4 1/2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem

Tajskie smaki
Dyskusyjna świąteczność limonki 209

pszennej80 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki białego rumusok z 1 limonkiskórka otarta z 1 limonkidodatkowo:2 łyżki ekstraktu z limonkilukier:150 g cukru pudru2-3 łyżki soku z limonki1 łyżeczka galaretki o czerwonym kolorze (proszek)1 łyżeczka galaretki o zielonym kolorze (proszek)1 łyżeczka jasnego brązowego cukruMasło utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę. Po jednym wbijać(...)jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Sok i skórkę z limonki wymieszać z rumem. Dodawać partiami do masy na zmianę składniki suche i mokre, cały czas miksując (na najniższych obrotach).Formę do ciasta wysmarować masłe i obsypać bułką tartą.Ciasto rónomiernie wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łyżką.Piec 30-35 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 186

Dokładnie połączyć.Masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut.Podpiec w 180 st. C. 10-12 minut.Ostudzić.Żurawinę umieścić w garnku z cukrem, sokiem i cynamonem. Gotować, aż żurawina popęka, a płyn częściowo odparuje. Masę przetrzeć przez sitko.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, a następnie rozpuścić na parze. Dodać do musu, wymieszać. Ostudzić(...)wyłożyć na ostudzony spód, schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.Mascarpone zmiksować z jogurtem, cukrem i sokiem.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić na parze. Dodać do masy serwoej, dokładnie wymieszać.Masę wyłożyć na mus żurawinowy, wyrównać powierzchnię.Schłodzić w lodówce 3-4 godziny przed podaniem.Przed podaniem na wierzch zetrzeć białą czekoladę.Smacznego!Jeszcze tylko jutro pobudka o stanowczo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 160

biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie(...)sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ach, te domowe przetwory... 208

leżały w koszyczku czekając, aż ktoś się ulituje...Dokupiłam więc jeszcze trochę, i zabrałam się za dżem. Nieco na skróty - bez obierania owoców, bez stania przez noc i puszczania soku. Za to z dodatkiem soku z pomarańczy i bosko pachnącej lawendy, która do nektarynek pasuje mi idealnie.Inspirację - bardzo luźną - znalazłam w Dejlig marmelade, syltetøj og gele - tam były morele

Pożeraczka, czyli raz adobrze