sok - 13499 przepisów (strona:69/900)

"Dietetyczne rewolucje" z Oleofarm 163

punktem spotkania był krótki wykład dietetyczki na temat zdrowych tłuszczów, które są źródłem kwasów Omega 3-6-9 i sposobów ich wprowadzania do naszej diety. Po nim nastąpiła degustacja soków z oferty Oleofarm, które są w stu procentach naturalne i niesłodzone. Jeśli chodzi o ich smak... jedyny, który przypadł mi do gustu to malinowy. Sok z owoców noni smakuje(...)dużo mówić) jak paskudne lekarstwo :) Ale podobno jest bardzo zdrowy i polecany osobom zestresowanym. Na szczęście po sokach nastąpiła degustacja olejów... Z orzechów włoskich i laskowych, pestek winogron i dyni, arachidowy czy sezamowy i inne. Niektóre z nich są tak pyszne, że mogłabym jeść je sobie z chlebem na śniadanie :) A zwłaszcza z pysznymi, świeżymi bagietkami wypiekanymi w Andelsie :) Zdjęcie

Kraina Tysiąca Smaków
Cytrusowa lemoniada herbaciana 138

mieszanki herbat zielonej i białej Anielskie Łąki (dostępna na SKWORCU)- zaparzać w 400ml wody o temp. 70-80C przez 2-3 min. 600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki sok z 1/2 pomarańczy 2-3 łyżeczki miodu - u mnie ciemny, gryczany plastry cytrusów do dekoracji lód Mieszankę zielonej i białej herbaty zaparzyć w 400ml gorącej(...)żadne fusy nie denerwują mnie w gotowym naparze. Pozostawić wraz z pełnym zaparzaczem do ostygnięcia na 1 godz. - herbata nabierze mocy. Po tym czasie napar przelać do dzbanka, dodać sok z limetki i pomarańczy oraz miód. Wszystko razem wymieszać. Uzupełnić wodą mineralną (600ml). Dodać plastry cytrusów (pomarańcza, cytryna, limetka) oraz lód. Delektować się szklanką chłodnego napoju, leżakując na balkonie

Grunt to przepis!
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 208

obdzielają rodzinę pysznym sugo.  Niemal w każdym włoskim domu, od rana w wielkich garach, bulgoczą hektolitry czerwonego sosu. A po poludniu już  przeciśnięty przez maszynkę sok ląduje w setkach butelek i słoików. Strasznie blado wypadam z moimi potrzebami, rozmiarami kuchni i skromnymi 20 kg pomidorów, na tle “przemyslowej produkcji” moich sasiadów. Choć z drugiej strony, te 19 słoiczków(...)większość wody wyparuje i pozostanie pyszny, aromatyczny miąższ pomidorowy. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu, to możecie gotować nawet i 30 minut, pamiętajcie tylko o odcedzeniu miąższu od soku z pomidorów, inaczej otrzymacie sok pomidorowy). Moje sąsiadki z reguly robią to w ten sposób: przygotowują umyte wiadro, na które rozkładają linaną ściereczkę, która powinna dość sporo wystawać poza brzegi wiadra

Mia Cucina Sofieta
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 159

gałki muszkatołowej i kurkumy, odrobina cukru, świeżo zmielony pieprz i sól - wszystko wedle uznania! Przygotowanie:  Filety z łososia dokładnie myjemy - (jeśli jest potrzebna wykrajamy skórę). Kolejno skraplamy go sokiem z cytryny, startą skórką, posypujemy solą i dość obficie pieprzem. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20-30min. Następnie cebulę i czosnek siekamy na bardzo drobno(...)wylaniu całej ilości dodajemy połowę wywaru warzywnego. Risotto dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, jednak cały czas je doglądamy i co jakiś czas mieszamy.  Natkę pietruszki siekamy drobno, sok z pomarańczy wyciskamy. W miseczce łączymy posiekaną natkę oraz ze startą skórką z pomarańczy i odstawiamy na bok. Po wchłonięciu wywaru przez ryż dodajemy jego kolejną porcję. Gdy ryż wchłonie

Symfonia Smaków
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 207

Chyba nawet lepsze niż można się było spodziewać. No to przejdźmy do rzeczy! Składniki na fiołki w cukrze: Fiołki (ilość zależy od tego ile kwiatków chcemy zrobić) Białko jaja Sok wyciśnięty z cytryny Cukier Wykonanie: Białko roztrzepujemy z sokiem z cytryny w spodeczku. Na drugi spodek wysypujemy cukier. Przygotowujemy sobie kwiatuszki odrywając łodygi, oczyszczając z ewentualnych owadów.  Pędzelkiem delikatnie(...)Będą twarde. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka

Symfonia Smaków
Schab w pomarańczach 157

stopni C i pieczemy 90 minut pod przykryciem.  Pomarańcze pozbawiamy skórki i ostrym nożem wycinamy z nich miąższ. Czynność tę robimy nad głębokim talerzykiem, by zachować cały sok. W połowie pieczenia schabu, czyli po 45 minutach, wlewamy do niego sok z pomarańczy i wodę, i już nie przykrywamy naczynia. Od tej chwili często podlewamy schab sokiem z pieczenia(...)minut przed końcem czasu do schabu dokładamy pomarańcze. Upieczony schab wyciągamy z naczynia i przekładamy na paterę. Mięso obkładamy pomarańczami. Natomiast powstały z pieczenia sos na bazie soku zaciągamy 2 łyżkami mąki rozpuszczonej w wodzie, zagotowujemy. Sos będzie bardziej zawiesisty. Gotowy sos przelewamy do sosjerki. Dla 4-6 osób Czas: 105 minut  (przygotowanie 15 minut, pieczenie 90 minut

Przysmaki Karolki
Wiśniowy "murzynek" w pajęczynie ... 195

szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanejsok z połowy cytryny 3 łyżki cukruOdlać 1/4 szklanki wody  , rozpuścić w niej mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotować z pozostałą wodą  , cukrem i sokiem z cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić  w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy(...)nalewka wiśniowa do nasączenia ciasta.Ciasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką.Na spodnią część nałożyć wiśnie ,  przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę. Schłodzić w lodówce .Polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. ( ja zrobiłam okręgi z białej czekolady i za pomocą wykałaczki utworzyłam pajęczynę ) Smacznego :)   Polecam

Malinowa Kawiarenka
Torcik walentynkowy w serduszka 271

tradycyjnej, okrągłej formie, jednakże pozostając w duchu walentynek - udekorowany serduszkami. Torcik walentynkowy w serduszkaSkładniki:biszkopt3 jajkaszczypta soli 4 łyżki cukru8 łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka soku z cytrynyponcz1/3 szklanki wodykilka łyżek soku z cytrynykrem300ml śmietanki 30% lub 36%0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej200ml gorącej wody galaretka0,5 opakowania galaretki truskawkowej lub innej czerwonej100ml gorącej(...)dodawać żółtka, masę jajeczną ubijać- mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając (nie mikserem, a łyżką)- na koniec dodać łyżkę soku z cytryny, wymieszać wszystko i przełożyć do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika- piec w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut, można

Smakołyki Bereniki
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 174

Mieszkanie pachnące? Gotowi już wszyscy?Nie? Poczeka, ale już przestępuje z nogi na nogę. BABECZKI Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam(...)płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki czekoladowe.  Foremki (wedle już uznania piekącego, jakie duże) natłuściłam. Przełożyłam ciast, wypełniają foremki do 3/4 wysokości. Piekłam 20-25 minut w 175 stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką

W kuchni Karmel-itki
JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. 138

portfel... i już wracałam do domu pociągiem, trzymając na kolanach szparagową zdobycz. JAJKA ZE SZPARAGAMI I KREMEM BESZAMEL. /autorski;/ na 4 porcje pęczek świeżych białych szparagów 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały(...)pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,  by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody  włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu

W kuchni Karmel-itki
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 263

sercu melancholią. Z niedostatkiem słońca i ciemnymi porankami. Z odgłosami ptaków,opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew, papryka, późniejsze odmiany pomidorów, jabłka i gruszki(...)jabłkami i cynamonem.W moim domu placek ten zrobił furorę. Mój Tato wmawiał mi ciągle, że to nie mąka pszenna, że znów coś przemycamw składzie. A to po prostu sok, jaki jabłka puszczą podczas pieczenia, zmienia jego strukturę, nawilża i nadaje smaku.I oczywiście, nie mogło zabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu

W kuchni Karmel-itki
Babka na Białkach 166

białek z dużych jajek) 200 g cukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni(...)czuć grudki cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec

Blondynka Gotuje
C - Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego 149

stosowany w leczeniu wielu dolegliwości: układ oddechowy - kaszel, chrypka, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne) układ pokarmowy - miód z mniszka stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie infekcje dróg moczowych - ze względu na działanie moczopędne syrop z mniszka łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej leczenie schorzeń wątroby (np. po przebyciu(...)naleśników. Miód z mleczu czyli syrop z mniszka lekarskiego Składniki (na około 8 słoiczków o pojemności 200 ml każdy): około 1000 główek kwiatu mniszka lekarskiego 2 kg cukru sok z 3 cytryn 2 litry wody Zbieramy kwiaty mleczu (same łebki z zieloną koroną ale bez łodyżek), najlepiej w miejscach oddalonych od ulic

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 198

indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu)  świeży(...)tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić

Delicious Titbits
Makowa panienka 409

Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa cytrynowa) – dałam 2 opcje – ilość w zależności jak kwaśny ma być krem 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe(...)cukier waniliowy 1 kostka masła lub margaryny cukier do smaku – ja dałam 5 łyżek Przygotowanie: Sok z cytryn wymieszać z mlekiem. Odlać szklankę. W szklance mleka rozrobić budyń, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka z sokiem zagotować, wlać rozrobiony budyń i gotować do zgęstnienia, uważając by się nie przypalił. Ostudzić. Masło/ margarynę utrzeć mikserem na jasny puch, następnie dodawać

Fabryka pomysłów