sok - 13499 przepisów (strona:78/900)

Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 163

cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej sok i skórka z 1 cytryny* Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko(...)dusić aż jabłka będą miękkie i aromatyczne. Trwa to około 30-40 minut. Jabłka trzeba często mieszać, ponieważ łatwo się przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto

Cakes By Kejt
Wegańska śmietana z nerkowców 169

jakości nie powinno być żadnego dziwnego posmaku! Chyba że krótko będą moczone lub ich nie opłuczemy. Moja śmietana jest delikatnie kwaśna. Jeśli chcecie możecie spokojnie dodać 2-3 łyżki soku z cytryny więcej. Dodatek cukry jest opcjonalny. Składniki: Orzechy nerkowca – 150g Woda – 100g Sok z cytryny – 50g Sól – 1/4 łyżeczki Cukier – 1 płaska łyżeczka (opcjonalnie(...)kielichu blendera lub wysokim pojemniku dla blendera ręcznego i blenduj do uzyskania kremowej konsystencji (u mnie około 3-5 minut). Spróbuj, zachwyć się, a ewentualnie dopraw solą lub sokiem z cytryny. Smacznego! Artykuł Wegańska śmietana z nerkowców pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Tartaletki wiosenne z awokado, czosnkiem i serem feta, z dodatkiem brukselki i kiełków 127

można upiec dzień lub dwa dni wcześniej. Samo nadzienie to już kilka minut jeśli pomożemy sobie blenderem lub malakserem.  Składniki: nadzienie: 1 awokado 100 g sera typu feta sok z cytryny sól do smaku pieprz (najlepiej biały) 3 duże ząbki czosnku dodatkowo:  garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie) ulubione kiełki Awokado przekroić, wyjąć pestkę(...)obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać ser feta i czosnek - wszystko razem zmiksować blenderem. (Można również bardzo dokładnie widelcem rozdrobnić awokado i fetę, a czosnek dodać przeciśnięty przez praskę.) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ciasto na tartaletki: 50 g miękkiego masła 100 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany spora szczypta soli świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozmarynowy kurczak na kominie – pieczony w formie do babki 144

Cytrynę parzymy, wycieramy do sucha i turlamy ją, lekko dociskając, po blacie. Kroimy na pół. Połowę cytryny kroimy na cienkie plasterki, a plasterki na pół. Wyciskamy z drugiej połowy sok (powinno być go ze 3-4 łyżki stołowe, jak będzie więcej – tez dobrze) i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. W rondelek wkładamy masło, wlewamy oliwę, dodajemy(...)sok wyciśnięty z połówki cytryny, wsypujemy sól, pieprz i pieprz ziołowy. Przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Całość stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy, mocno podgrzewając. Do gorącego masła z przyprawami dodajemy posiekane listki świeżego rozmarynu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Kurczaka oczyszczamy, wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Pod skórkę na piersiach i na udach kurczaka

Karo in the Kitchen
Mazurek limonkowy 242

masła 80 g cukru 2 żółtka jajek "zerówek" 200 mąki krupczatki 1/2 łyżeczki soli + masło do wysmarowania formy Krem: 4 jajka  "zerówki"(225 g) 180 g cukru sok z 5 limonek 60 g mąki migdałowej (zmiksowanych migdałów bez skórki) 6 g agaru (lub 6 g żelatyny) + 2-3 łyżki kajmaku (użyłam kajmaku ze słoika, z solą morską) Wierzch(...)zarumienią. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka, cukier i sok z limonek. Misę ustawiamy na rondelku z gotującą

Moje Qulinaria
Tarta z gruszkami i migdałami 179

tartę, nie będziecie żałować ! Składniki: Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki   90 g mąki tortowej   80 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli soku z cytryny Nadzienie: 200 g śmietanki 30% 2 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki tortowej 4 miękkie gruszki 3 łyżki płatków migdałowych ( u mnie marki(...)Helio )  sok z cytryny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą

kolorowotorcikowo
Sernik gotowany z jabłkami i 3 urodziny bloga 178

garnka, zagotować, cały czas mieszając. Gotować 3 minuty, nie przestając mieszać. Gorącą masę wylać na pierwszy, wystudzony placek, przykryć kolejnym i lekko docisnąć. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek sok z 1/2 cytryny 125 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier(...)cukier waniliowy i sok z cytryny. Owoce dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko docisnąć. Udekorować polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Muffiny drożdżowo-pomarańczowe 240

Moja córka uwielbia drożdżówkę z kruszonką. Dzisiaj upiekłam jej drożdżówkę, ale ciut w innej postaci, ponieważ jako muffiny. Dodałam świeży sok pomarańczowy dzięki czemu drożdżowe muffiny mają delikatny posmak pomarańczy. Składniki:    300g mąki    40g masła    2 żółtka    1/3 szklanki ciepłego mleka    0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)mleko, 2 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać.  Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min. Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę

Amatorka kuchenna
Surówka z marchewką, jabłkiem i rodzynkami 125

się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie.  Składniki na porcję dla 4 osób: 4 średniej wielkości marchewki 2 słodkie jabłka 2 garście rodzynek sól, pieprz sok z cytryny Marchewki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw i owoców dodać rodzynki oraz sok z cytryny (na początek(...)łyżkę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie mocniej doprawić lub dodać więcej soku z cytryny. Schłodzić przed podaniem

Ugotować
10 powodów dla których warto pić ciepłą wodę z cytryną o poranku 9532

energii od samego rana!  A kawę piję okazjonalnie "dla towarzystwa" :) Dlaczego tak się dzieje i jak pić wodę poniżej Zaleca się wypijanie dużej szklanki (300ml) ciepłej wody z sokiem z połówki cytryny około 30 minut przed pierwszym posiłkiem. Ciepła woda z cytryną o poranku:  1. Wspomaga pracę układu pokarmowego i samooczyszczanie się z toksyn. Zawarte w cytrynie terpeny(...)odpowiedzialne za starzenie się komórek - powstawanie zmarszczek i efektów starzenia się skóry wywołanych szkodliwym promieniowaniem czy zanieczyszczeniami powietrza. Eliminacja toksyn zmniejsza ryzyko problemów z cerą. 9. Dodaje energii. Sok z cytryny z rana poprawia nastrój, zmniejsza stres i poczucie lęku, może nawet przeciwdziałać stanom depresyjnym. Już sam zapach cytryny działa bardzo kojąco na układ nerwowy. Po kilkunastu dniach regularnego picia

Moje Kuchenne Rewelacje
Batoniki owsiano-morelowe (bez dodatku cukru, wegańskie, bezglutenowe) 126

które można sięgać bez wyrzutów sumienia. W sam raz na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Polecam! Składniki (na ok. 10 szt.): 2 duże, dojrzałe banany pół szklanki soku pomarańczowego lub wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej) Nadzienie(...)suszonych moreli 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego) skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany rozgnieść na puree, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Nadzienie: Morele wrzucić do garnka, zalać sokiem i doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. (bez przykrycia), aż morele zaczną się rozpadać. Pod koniec dodać skórkę z cytryny

Domowa Cookierenka Agi
SURÓWKA Z BIAŁEJ RZODKWI 89

Składniki: 1 sztuka białej rzodkwi ok. 500g 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka majonezu sok z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Marchew i jabłko również obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z rzodkwią. Śmietanę i majonez wymieszać ze sobą(...)polać na marchew, rzodkiew i jabłko. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić aby się "przegryzły". SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Bigos postny z kiszonej kaspusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. 347

podczas rekonwalescencji. Ma bardzo korzystny wpływ na wątrobę i pomaga zapobiegać rozwojowi raka jelita grubego. Może być też stosowana przez cukrzyków w celu obniżania poziomu cukru we krwi. Sok z kapusty jest skuteczny w profilaktyce  i leczeniu choroby wrzodowej. Kapusta wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, wspomagające pamięć, przeciwutleniające, oczyszczające, moczopędne, przeciwzapalne, tonizujące, antyseptyczne, regenerujące, przeciwwrzodowe, wzmacniające odporność, przeciwzaćmowe, wspomagające regenerację(...)kapusta była dosyć słona) woda filtrowana do podlewania bigosu. Przygotowanie: Kiszoną kapustę szatkujemy. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Wrzucamy partiami do garnka pokrojoną kiszoną kapustę wraz z sokiem (ja soku nie odciskam, lubię dosyć kwaśny i wyraźny w smaku bigos). Dodajemy wszystkie przyprawy. Białą kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka z gotującą się kiszoną kapustą. Jabłka kroimy

Naturalna Kuchnia
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 173

wycinamy uszy dla naszej myszy. Po wycięciu łączymy jak na zdjęciu poniżej.  Przecinamy biszkopty na pół. Górną warstwę biszkoptu odkładamy. Proponuję nasączyć ciasto, ja zastosowałam poncz z dodatkiem soku malinowego, ale idealnie pasowałby także poncz z dodatkiem soku z cytryny. Na nasączony dolny biszkopt wykładamy połowę przygotowanego kremu, rozsmarowujemy na równo.  Na całości w niewielkich odstępach układamy galaretkę(...)częścią biszkoptu. Nasączmy. Teraz przygotowujemy krem maślany. Bez kremu, masa cukrowa mogłaby się rozpuścić po zetknięciu z kremem. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować na gładką masę. Masą maślaną dokładnie posmarować cały tort, boki i wierzch.  Wstawić do lodówki na co najmniej

kulinarnyswiatdomi
Uszka z barszczem 177

wołowo-warzywnego (przecedzonego przez sito) 10 buraków średniej wielkości 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego (czerwonego) sól, pieprz do smaku (ewentualnie przyprawa w płynie) sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy(...)następnie dodajemy zagrzany delikatnie rosół. Podgrzewamy całość razem, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia na ok 1 godzinę, po tym czasie przecedzamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz jeśli potrzeba- dokwaszamy sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Ponownie podgrzewamy, pamiętając, że zagotowanie barszczu sprawi utratę przez niego intensywnej barwy. Podajemy z ugotowanymi uszkami. * Do przygotowania farszu użyłam mięsa drobiowego, które obieram

Kuchnia w czekoladzie