dżemik wiśniowy. Świeżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia mieszając aby cukier(...)rozpuścił. Dodać sok z cytryny i gotować ok 5 minut. Rozdrobnić blenderem wedle uznania, ja rozdrabniam pół na pół aby było też trochę kawałków owoców . Gorący dżem przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Na 15 minut odstawić do góry dnem. Potem odwrócić i zostawić do całkowitego wystudzenia
Monia miesza i gotujełuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy(...)miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty i podajemy
Miód i pieprzBłyskawiczny sos pomidorowy na bazie soku jest świetnym dodatkiem do pizzy, gołąbków czy makaronu, doskonałym pomysłem dla osób zabieganych lubiących ekspresowe i proste potrawy jest mega pyszny, aksamitny i aromatyczny. składniki na 2 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml soku pomidorowego szczypta cukru szczypta bazylii sól przepis W garnku małym ogniu rozpuszczamy masło, wsypujemy(...)mąkę i całość zasmażamy intensywnie mieszając, nie rumienimy. Zasmażkę rozprowadzamy sokiem pomidorowym, wszystko doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku szczyptą cukru, soli i suszoną bazylią
Smakowite DaniaBardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować(...)wynos' czy pochrupać jako forma przekąski. 2 porcje: * młode marchewki- 4 szt. * sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki * oliwa- 1/3 szklanki * miód- 1 łyżeczka * świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków * szczypta soli * chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego
Kraina Miodem Płynącamodra kapusta niejedno ma imię i okazuje się, że można z niej wyczarować coś zupełnie niezwykłego! Tylko popatrzcie na ten kolor! Najfajniejszy moment podczas przygotowywanie tego dania to wlewanie soku z cytryny do już zmielonej kapusty. Pod wpływem kwasu zmienia ona swoją barwę z ametystowej do fuksji - magia w najczystszej postaci! Gorąco Was zachęcam do wypróbowania, bo jest to naprawdę(...)szybki, smaczny no i tani przepis. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g pełnoziarnistego makaronu penne (rurki) ćwierć główki czerwonej kapusty 50 g nasion słonecznika 100 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku sól himalajska do smaku * PRZYGOTOWANIE Kapustę drobno poszatkuj, a następnie zmiksuj w blenderze na fioletowy proszek. Słonecznik podpraż na patelni i dodaj do kapusty
Food Squareryż 300 g · cukier · sok jabłkowy 1 L · cynamon · masło · jabłko winne 4-6 szt Na patelni rozgrzej masło, wsyp ryż i smaż mieszając aż ryż zrobi sie szklisty, podlewaj od czasu do czasu sokiem jabłkowym mieszając i smaż az ryż wchłonie sok, jeśli zauważysz ze juz nie wchłania- nie dolewaj więcej, przykryj i duś (od czasu do czasu
Camilla w kuchniwersji wegetariańskiej) - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie masy arbuzowej: Z miąższu wyjmujemy możliwie dużą ilość pestek. Kroimy go drobno, odsączamy i zagotowujemy. Żelatynę (lub agar agar) i galaretki rozpuszczamy w soku pozostałym z arbuza. Mieszamy ze sobą arbuza i jego sok. Zostawiamy na trochę, żeby stężało i wylewamy na biszkopt. Radzę pilnować tężenia masy. Jeżeli soku z arbuza wytrąciło się dużo
Życie zamknięte w smakupewno), to sfotografuję efekt finalny. RÓŻOWE PIEROGI Z SEREM Składniki: - 350 gram mąki - 1 małe jajko - około 125 mililitrów letniej wody - sól - 400 gram białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy(...)wypłyną, odkrywamy, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i koliście układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy śmietaną wymieszaną z pozostałym sokiem. Zapiekamy do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni (około 15 minut). Podajemy ciepłe, można posypać cukrem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuogóle bez niej żyć. Wersja na wczesne lato ;) PAVLOVA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM I MIĘTĄ Składniki na bezę: - 6 białek - 300 gram drobnego cukru - 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie bezy: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ich ubijania zaczynamy dodawać cukier. Cukier dodajemy partiami, najlepiej po łyżce. Jest to zalecenie konieczne! Jeżeli nie będziemy go przestrzegać(...)Pavlova nie ma prawa się udać. Na samym końcu dodajemy mączkę oraz sok z cytryny. Masę wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Najlepiej narysować sobie na nim wcześniej okrąg, żeby Pavlova była możliwie foremna (średnica około 20 centymetrów). Wstawiamy do piekarniku rozgrzanego do 180 stopni na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy
Życie zamknięte w smakupodudzi kurczaka Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej 1 cebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku Olej Bulion/ woda Wykonanie: Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować i kroimy ją w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen(...)papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO
Smaki Ewyramach akcji promowania polskich jabłek proponuję coś w płynie: whisky z sokiem jabłkowym i miętową nutą. Coś w zamian za słynną "szarlotkę", czyli sok jabłkowy z żubrówką. Uważajcie na żubrówkę! Została przejęta przez Rosjan i dochód z jej sprzedaży wspierać będzie Putina i jego wojny! Składniki: 50 ml whisky (dowolnej, niekoniecznie drogiej) 10 ml syropu miętowego sok jabłkowy do dopełnienia
Smaki Ewywarstwami odmierzoną ilością soli. Kapustę pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odkładamy część kapusty do plastikowej miski i ubijamy ją drewnianym tłuczkiem do momentu aż pojawi się trochę soku. Kapustę przekładamy do naczynia w którym będziemy kisić ( wiadro, mała beczka itd . ). Ponownie nabieramy kapustę, ubijamy, przekładamy. Czynność powtarzamy. Na koniec ręką ugniatamy kapustę w naczyniu do kiszenia, przykrywamy talerzykiem(...)długo i z różną intensywnością w zależności od temperatury. Mimo to na ogół kiszenie dobiega do końca po około 1 tygodnia. Gdy ustanie fermentacja przekładamy do słoików, ugniatamy. Nadmiar soku wlewamy na górę słoika z kapustą. Zamykamy. Słoiki przenosimy do zimnego miejsca. Warto zabezpieczyć półki, bo może trochę wydostawać się sok ( na początku ). Kapusta jest pyszna. SMACZNEGO
Smaki Ewyszklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn zagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodać w trakcie gotowania: 1 łyżka maki ziemniaczanej wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany(...)opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut
Smaki Ewysmaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy sporą ilość lodu. Na lód nalewamy ostrożnie syrop Blue Curacao w taki(...)sposób, aby ułożył się w dolną warstwę. Następnie bardzo ostrożnie, po łyżce wlewamy sok ananasowy. Alkohole mieszamy w shakerze i równie ostrożnie nalewamy jako ostatnią niebieską warstwę. Po nacieszeniu oczu barwami kompozycji mieszamy drinka za pomocą długiej łyżeczki i delektujemy się jego słodkim smakiem. SMACZNEGO! Autor: Mirosław Górski
Smaki Ewywspomagaczy. Dżem wyszedł pyszny - słodki, gładki i bardzo smaczny. Pomysł na przygotowanie dżemu śliwkowego zaczerpnęłam z bloga Uwaga Babcia Gotuje . Składniki: 1 kg wydrylowanych śliwek 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Do śliwek dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą. Gotować(...)małym ogniu przez około 60 minut (sok musi trochę wyparować, a cała masa powinna mieć gęstą konsystencję). Przygotowany dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić pokrywki. Słoiczki pasteryzować około 10 minut
Ugotować