sok - 13499 przepisów (strona:87/900)

Steki. I sos z marynowanego pieprzu 159

desce. W momencie, w którym wrzucimy je na patelnię, muszą być w temperaturze pokojowej po to, żeby szybko nabrać odpowiedniego stopnia wysmażenia i nie wypuścić na patelnię dużej ilości soku, co wysuszyłoby mięso w środku.   Odcinamy widoczne ścięgna i błonki, osuszamy dokładnie mięso papierowym ręcznikiem. Nacieramy, masujemy steki odrobiną dobrej, neutralnej oliwy (specjalnie napisałam neutralnej – niektóre oliwy włoskie(...)dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę – mięsa nie dziurawić, mięsa nie przyciskać łopatką, mięso szanować! Wszystkie soki mają nam buzować w środku.   Rostbef grubości ok. 2-2,5cm (takie steki najczęściej sprzedaje Beef Master) nie potrzebuje więcej na patelni niż po 3,5-4 minut

Karo in the Kitchen
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 206

środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą.   Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie w marynacie. Najwygodniejsze do marynowania są torebki ziplock – wlewacie(...)cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno

Karo in the Kitchen
Cytrynowa kostka – owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem 134

części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dnem szklanki. Cytryny sparzcie wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryn ze skórką, całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny – wyciśnięty sok (ok. pół szklanki) i otarta skórka

Karo in the Kitchen
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 217

ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego(...)źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca. Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr

Karo in the Kitchen
Dżem z truskawek i agrestu z wanilią 124

truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy z nich na pół. Truskawki pokroiłam na ćwiartki. Owoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy w gorącej wodzie(...)się zassać. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przygotowanego dżemu. Zostawiamy go do ostygnięcia, podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików 250ml 0,5kg agrestu 0,5kg truskawek sok z połówki cytryny 400g cukru laska wanilii (opcjonalnie) 1 opakowanie pektyn żelujących Konfitur

Karo in the Kitchen
Sangria idealna, czyli jak komponować sangrię 195

najlepiej na dobę do lodówki. Alkohole przejdą idealnie aromatem owoców. Szczególnie dobrze służy to cytrusom, które pysznie zainfuzują sobą całą mieszankę.   Do takiego mixu dobieramy sok owocowy – można się kierować w tym wypadku smakiem, kolorem wina, wybranymi owocami. Wino z owocami, sokiem i wzmacniaczem rozcieńczamy – wodą mineralną, sodową, lemoniadą, piwem imbirowym, zieloną lub czarną herbatą. Możliwości macie nieograniczone(...)mieć małą ściągawkę, plik do pobrania jest TUTAJ , w pełnej rozdzielczości rozmiaru A4. SKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna

Karo in the Kitchen
Limonkowy torcik z kiwi i wizyta u Ewy Wachowicz :) 210

łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania(...)pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy.  2. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 191

upiec. Można ułożyć je jak najwyżej w piekarniku i piec z włączoną funkcją grill aż skórka będzie dobrze opieczona, można upiec warzywa na grillu. Ponakłuwać je lekko aby wypuściły soki i nie pękły w trakcie pieczenia. Opiekać aż skóra będzie czarna.  I w jednym i w drugim przypadku opieczone warzywa włożyć do papierowej lub plastikowej(...)torby, zamknąć i poczekać aż ostygną.  Wystudzone warzywa obierać ze skórki. Papryki pozbawić też nasion, i zachować sok który wycieka podczas obierania. Sok z bakłażanów wylać. Tak przygotowane warzywa drobno posiekać, można nożem, ja robiłam to w robocie, tryb pulsacyjny aby warzywa zostały w małych kawałkach.  Jeżeli wolimy idealnie gładki sos, warzywa miksujemy. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Stare Gary
Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów 222

Produkty Potrzebne; Pierś z kurczaka- około 150 gram sok z pomarańczy- łyżeczka rozmaryn- gałązka krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji cukinia- 1 sztuka  białka- 2sztuki  do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem przecier pomidorowy- łyżeczka sól morska- szczypta sól- szczypta pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu masełko czosnkowe- około(...)gram Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z pomarańczy, . Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy ok. 30 minut w soku z pomarańczy i włożonej gałązki rozmarynu do środka naszej piersi. Wkładamy do woreczka do wakowarki oddsysamy powietrze i wakujemy Naszą pierś wkładamy do brytwanki zalanej w wodzie i pieczemy przez 1h 45 min  na 58 stopniach lub prościej w maszynie do Sous

pichciszto
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 237

łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią 3-4 dość duże papierówki dodatkowo: sok z ćwiartki cytryn masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy MUS: ok 0,5 kg papierówek BEZA:  2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)zwykłego) PRZYGOTOWANIE:  Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny.  Piekarnik nastawiamy na 170*C (funkcja termoobieg). Wnętrze formy

Symfonia Smaków
Pierożki z patelni 124

ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu

Pobite gary Barbary
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 158

ryżu, puszka brzoskwiń, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula; marynata do kurczaka: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 2 jajka; sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z brzoskwiń, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 3 płaskie łyżki tymianku,  sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania(...)marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem

Pobite gary Barbary
BABCINA KONFITURA MORELOWA Z DODATKIEM MALIN, BEZ DODATKU CUKRU 179

Moja konfitura jest niskosłodzona (my takie jadamy), gdy wolimy bardziej słodkie, ilość cukru (ksylitolu) musimy zwiększyć. Składniki: - 3kg moreli (u mnie nasze polskie) - 250g malin - ok.950g ksylitolu (lub cukru) - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać maliny, wyciśnięty sok z cytryny, zasypać 300g ksylitolu (lub cukru), dokładnie wymieszać i odstawić na ok.1(...)owoce puszczą sok. Następnie wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.30-40 minut. Palnik wyłączyć i zostawić konfiturę na jakiś czas aż lekko przestygnie. W wolnym czasie dochodzić, włączać palnik doprowadzać do wrzenia (można kilka minut pogotować), mieszając i odstawiać. Gdy konfitura zaczyna już lekko tężeć dosypać pozostały ksylitol (lub cukier) i jeszcze kilka razy całość zagotować

Smaczne Zdrowe
Leczo po meksykańsku 141

ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić(...)oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać

Passions hobbies life
Colesław 394

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić(...)zmiękła. Ponownie ugnieść i jeśli puściła sok, dodać kolejne składniki, jeśli nie , znów ugnieść i znów odczekać, wycisnąć. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut. Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania