przepisem. Może ktoś z Was będzie miał ochotę. Naleśniczki w mojej wersji są całe z maki orkiszowej.U Nigeli są z mąki pszennej. Polałam je gęstym sosem z soku z jagód, do których dodałam skrobię, żeby można było pobawić się jak artysta i pomalować coś na nich. ( Nie chciało mi się odparowywać wody, bo szybko chciałam je zjeść(...)jagód skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują i puszczą sok wtedy z wierzchu zbierz owoce i przełóż do miseczki, w której zrobisz nadzienie. Niech w miarę ostygną. Do gotującego się soku z jagód wlej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody
AZgotuj!mandarynki, więc postanowiłam je wykorzystać. Ciasto: szklanka wody 3/4 szklanki mąki 1 jajo ekologiczne szczypta kurkumy szczypta soli Sos: 2 łyżki miękkiego masła sok z 6 mandarynek sok z połówki cytryny skórka z mandarynki i cytryny kieliszek likieru mandarynkowego ( szczęśliwie posiadam prosto z Sycylii:):) lub pomarańczowego/ lub spirytus 5 kostek cukru trzcinowego(...)Przygotowujemy ciasto i smażymy maleńkie, cieniutkie naleśniczki. Masło roztapiamy w rondelku, wlewamy do niego sok z owoców oraz dodajemy skórki z owoców. następnie dodajemy cukier trzcinowy. Wlewamy likier i odparowujemy aż sos stanie się w lepki (czas ok 15- 20 minut). Na czystą patelnię wlej łyżkę sosu, rozprowadź na całą powierzchnię patelni i rozłóż naleśnika, po chwili przerzucając
AZgotuj!łyżka kakao szklanka cukru trzcinowego Na spód: 400 gram masy makowej ( jedna mała puszka) 2 jaja 3 łyżki mielonych migdałów 50 gram miękkiego masła Na wierzch: pomarańcza sok z jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego Przygotuj tortownicę 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie(...)piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni, włóż plasterki i odparuj sok do gęstego syropu. Rozłóż plasterki pomarańczy polej syropem. Ja na wystudzony wierzch posypałam jeszcze "zeskrobaną" czekoladę
AZgotuj!świeżego szpinaku 2 średnie ogórki pęczek pietruszki 1 łodyga selera naciowego szczypta soli morskiej do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szczypta pieprzu cayenne sok z połowy cytryny woda Ogórki, seler i 3/4 pęczka pietruszki przepuścić przez sokowirówkę, dodać sok z cytryny. Resztę natki drobno posiekać, wsypać do soku i zblendować. Dodać
AZgotuj!karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier (szklanka) lub w syropie ( kilka łyżek) odrobina alkoholu - idealny byłby likier jagodowy ( do dostania) suszone maliny ( dostępne w sklepach(...)minut w szklanej lub metalowej misie ( w plastikowej mogą być resztki tłuszcz - a Ona nie lubi) - mieszamy, a kiedy pianę mamy sztywną dodajemy po łyżce cukru i sok z cytryny. Dzielimy powstałą masę na 2 równe części. Spód zrobiłam w miarę płaski, część przeznaczoną na górę dość wysoką. - pieczemy długo ( u mnie proces pieczenia wyglądał
AZgotuj!tutaj . W moim deserze truskawki są otulone mocno jagodowym kremem. Jest na tyle gęsty, że może być wykorzystany do tortów albo do innych ciast. SKŁADNIKI: 500g truskawek 150g jagód sok z 1/2 cytryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 125g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% Jagody, cukier i sok z cytryny umieścić w garnuszku. Podgrzewać(...)małym płomieniu. Kiedy jagody puszczą sporo soku wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotować do uzyskania bardzo gęstej masy. Odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone i śmietankę ubić na sztywno. Połączyć partiami z masą jagodową. Truskawki pokroić na mniejsze części i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać i nałożyć do pucharków. Podawać schłodzone. Smacznego :) Kategoria: Desery , DLA DZIECI , Serniki na zimno
https:KKuchniaMniamniczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy. Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez(...)mniejsze kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy przez 15- 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sitko
Pan i Pani Smith w kuchnijest modyfikacją przepisu z książki „ Apetyczna panna Dahl ” autorstwa Sophie Dahl. Składniki (2 porcje): - 4 średnie łodygi rabarbaru, pokrojone na niewielkie kawałki - 1/4 szklanki miodu - 0,5 szklanki soku pomarańczowego - 2 szklanki jogurtu naturalnego - garść uprażonych pestek dyni W rondlu na małym ogniu udusić rabarbar z miodem i sokiem pomarańczowym, tak długo aż płyny się zredukują i zgęstnieją(...)Zostawić do ostudzenia. Wymieszać jogurt z łyżeczką soku pomarańczowego i łyżeczką miodu. Na jogurt położyć ostudzony rabarbar, posypać pestkami dyni. Przepis brał udział w Rabarbarowej akcji
Corner With Recipestortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić na pół, brzoskwinie w plasterki. Sok z brzoskwiń zostawić na później. Biszkopt rozkroić na pół(po wysokości oczywiście), żeby stworzyć dwie warstwy. Śmietanę ubić na sztywno, dodając porcjami cukier puder. Dodać tężejąca galaretkę i zmiksować. Aby przyśpieszyć(...)włożyć do lodówki albo nawet do zamrażarki, tylko trzeba wtedy co chwilę sprawdzać, żeby nie przegapić odpowiedniego momentu. A teraz składanie wszystkiego w całość:) Pierwszą warstwę biszkoptu polać obficie sokiem z brzoskwiń. Na to ułożyć brzoskwinie i truskawki. Zalać kremem. Położyć drugą warstwę biszkoptu, polać sokiem z brzoskwiń. Przykryć biszkopt kremem. Ułożyć truskawki na kremie. Włożyć do lodówki
Corner With Recipesłyżeczka miodu - mielony cynamon - garstka pistacji Morele grubo pokrój, włóż do miski razem ze skórką otartą z pomarańczy. Zalej morele taką ilością, żeby przykrywała morele, ale nie więcej. Wyciśnij sok z pomarańczy. Kuskus wsyp do garnka, zalej połową soku i mlekiem/wodą. Dodaj miód i doprowadź wszystko do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 5-7 minut. Pilnuj, żeby(...)upraż pistacje na suchej i rozgrzanej patelni kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Możesz je przed podaniem skropić łyżeczką miodu. Tuż przed podaniem, zblenduj morele z drugą połową soku z pomarańczy. Przełóż kuskus do miseczki, polej zblendowanymi morelami. Na koniec posyp pistacjami i cynamonem
Corner With RecipesŚwietnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać
RAROSSAProsta i szybka w przygotowaniu sałatka Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1 puszka tuńczyku w oleju 2 pomidory szczypiorek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Tuńczyka odcedzić na sitku. Sałatę lodową porwać na kawałki. Pomidory pozbawić gniazd nasiennych i soku. W misce ułożyć sałatę lodową, tuńczyka i pomidory. Posypać pokrojonym szczypiorkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem
Moja Galeria Smakutego koktajlu potrzebujemy tylko 2 składniki: mango i sok z pomarańczy:) W rezultacie pyszny, żółty, kremowy koktajl. W sam raz na deszczowy dzień jak dzisiaj Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 200 ml soku z pomarańczy Mango obrać ze skórki, pokroić na kawałki, włożyć do blendera. Dodać sok pomarańczowy. Zmiksować. W razie potrzeby dodać odrobinę wody, chociaż mi ta konsystencja odpowiadała
Moja Galeria Smakutłuszczowych omega 3 i omega 6. Taka sałatka to samo zdrowie! Składniki: 1/2 szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kaszą kuskus) 1 długi ogórek 2 pomidory 2 pęczki natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka sól, pieprz Kaszę włożyć do garnka zalać 1,5 szklanki wody. Gotować na małym ogniu(...)Przykryć i odstawić na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła". Ogórek pokroić na małe kawałki. Pomidora pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Natkę pietruszki, cebulkę i czosnek posiekać. Wycisnąć sok z cytryny. Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać. Dodać olej lniany, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
Moja Galeria Smakunajzdrowszymi owocami świata. Zawierają cały zestaw antyoksydantów, minerałów i witamin (głównie witaminy C). Połączenie z bananem i pomarańczą jest pysznie! Polecam. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże banany sok z jednej pomarańczy odrobina skórki startej z pomarańczy 3/4 szklanki mleka 2 łyżeczki jagód Goji odrobina startego imbiru 2 kostki lodu Banana obrać ze skórki. Pokroić w kawałki. Pomarańczę sparzyć(...)zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Banan, sok z pomarańczy oraz pozostałe składniki umieścić w blenderze. Zmiksować
Moja Galeria Smaku