Robiąc sok, zostaje nam bardzo dużo wytłoków, które zazwyczaj się wyrzuca, ja czasami robię z nich witariańskie chlebki, ale do tego trzeba mieć suszarkę z możliwością ustawienia temperatury. Zostały mi wytłoki z soku marchewkowo – jabłkowego (który zrobiłam w swojej SANIE ), postanowiłam, że upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków(...)dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Ciasto jest wilgotne, mało słodkie i pyszne :) Nie wyrzucajcie wytłoków po soku, tylko uzyjcie ich do zrobienia ciasta! Smacznego
Co na wege obiad?beziki smakowały nam najbardziej. Były bardzo fajnie wypieczone i chrupiące Składniki: 250 g cukru 100 g cukru pudru 175 g białka (5 sztuk) 1 cytryna (sok) Przygotowanie: Białko ubijamy, kiedy zacznie się spieniać dodajemy stopniowo cukier, my zawsze robimy to powoli łyżka po łyżce. Giovanni Pina sugerował dodanie w 3 porcjach. Mama jednak zdecydowała(...)się na kursie. Dzięki temu białko ślicznie ubija się na sztywno (gdyby jednak zdarzyło się że białko nie chce nam się ubić, wystarczy w trakcie ubijania dodać kilka kropel soku z cytryny, to spowoduje że białko zacznie nam się łatwiej ubijać). Na koniec ubijania dodajemy sok z cytryny i chwilę jeszcze ubijamy. Rękawem cukierniczym z końcówką
Lili w kuchniSkład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania W w misie ustawionej w kąpieli wodnej ucieramy żółtka jaj z cukrem (uważając aby temperatura nie była zbyt wysoka(...)słodką śmietanę, całość mieszając podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie
Miód i pieprzcoś lekkiego i orzeźwiającego. Ostatnio zasmakowały mi porzeczki czerwone. Beza z nimi była fantastyczna. Teraz postanowiłam je wykorzystać do koktajlu. Zrobiłam go w zdrowej wersji z jogurtem naturalnym, sokiem jabłkowym i moim pysznym miodem pokrzywowym. W smaku jest lekko kwaśny, ale idealny na takie upały. A jakie są Wasze ulubione, letnie koktajle? KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI(...)Składniki: 150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka do dekoracji 200 g porzeczek czerwonych 100 ml soku jabłkowego eko 2 - 3 łyżki miodu pokrzywowego lub zwykłego Sposób przyrządzania: Porzeczki czerwone odszypułkować, umyć i osuszyć. Porzeczki zmiksować blenderem na purée, dodać miód pokrzywowy lub zwykły. Mus przecedzić przez
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: - kurczak o wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy papryką wędzoną i chilli, oprószamy solą morską i pieprzem. Kurczaka umieszczamy w dużym (3 litrowym) woreczku(...)strunowym na mrożonki. Skrapiamy sokiem z cytryny ( wyciśniętą cytrynę też wrzucamy do woreczka). Woreczek zamykamy i dokładnie wmasowujemy przyprawy w kurczaka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Również na noc wkładamy do zimnej wody butelkę z piwem, aby odmoczyć etykiety (do rana „zejdą” i wystarczy tylko dokładnie zmyć pozostały klej). Następnego dnia, na 30 minut przed pieczeniem, wyjmujemy kurczaka
mojewypiekiinietylkoprzyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorada – 1 szt * zielona papryka – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * żółta papryka – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * sok cytrynowy – 2 łyżki * suszone oregano – 1 łyżeczka * suszony tymianek – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 0,5 łyżeczki * oliwa z oliwek – 1 łyżki * sól – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę czyścimy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i szczyptą tymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy
Ostra na Słodkodrzewach końcówka wiśni...Pięknie dojrzałe ,aż prawie czarne od słońca...Pozostały te których nie zdążyły skonsumować szpaki. Postanowiłam więc z nich przygotować sok. Z tycj najbardziej dojrzałych jest najsmaczniejszy Składniki: 1 kg wiśni 80 dag cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia. Zbieramu szumowinę.Wiśnie(...)możemy wykorzystać do deserów, sok zlewamy przelewamy do buteleczek i słoików. Zakręcamy, pasteryzujemy 10 minut
Z Majeczką w kuchnispodem i brzoskwiniowo-bananową masą, pokrytą delikatną bitą śmietaną i bezami. Polecam :) Składniki na spód: 200 g pokruszonych biszkoptów 100 g masła Masa owocowa: 0,75 l soku bananowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 700 g dojrzałych brzoskwiń Wierzch: 300 ml śmietanki kremówki(...)dodać do biszkoptów. Wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie na nim rozłożyć biszkopty, dociskając je do dna (fot.1) . Odlać trochę soku bananowego i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń i zagotować, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Brzoskwinie obrać i pokroić na mniejsze
Świat Ciastapesto i pieczarkami podałam. Idealnie do piwa marcowe pasowały bo smakami się uzupełniały. Składniki : marynata : 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego(...)ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki bazylii. Przygotowanie : Marynata : Sos sojowy mieszamy z wodą, olejem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i papryczką chili. Rolada : Filety z kurczaka myjemy, odcinamy polędwiczki i rozbijamy jaka najcieniej. (Pomocna tu będzie folia spożywcza, mięso układamy
Moniki Smakołykinapój orzeźwia i spala tłuszcz z organizmu! Nie wiesz jak zrzucić zbędne kilogramy po wakacjach? Nie wiesz jak szybko pozbyć się oponki z brzucha? Ten rewelacyjny sok pomoże Ci w walce o szczupłą sylwetkę. Różowy napój pomoże ci oczyścić nerki, reguluje poziom cukru we krwi, obniża ciśnienie krwi oraz pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów(...)Składniki na różowy sok spalający tłuszcz: 2 szklanki pokrojonego arbuza, 1/2 szklanki pokrojonego ogórka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka ekologicznego miodu, 1 łyżeczka odchudzającego błonnika - babki płesznik ( tutaj ). Arbuz i ogórek umyć, obrać i oczyścić. Pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem zblendować. Jeśli trzeba dodać
IzaGotujeosób: 2 duże piersi z kaczki 4 średniej wielkości buraki pieprz świeżo mielony i sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Składniki na sos: 75 ml soku świeżego soku pomarańczowego 1 łyżka płynnego miodu 2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki Dodatkowo: świeża rukola świeży tymianek sos balsamico CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Kaczkę wyciągamy(...)minut, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie kroimy na plastry, nie ściskając nadmiernie mięsa. 3. W małym garnuszku umieszczamy 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia, dodajemy miód i sok pomarańczowy. Gotujemy 3-4 minuty na najwyższym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 4. Na talerze wykładamy świeżą rukolę i buraczki, polewamy sosem balsamico. Układamy plastry
My Culinary ArtSkład niki Porcja dla czterech osób 250 gram truskawek 250 gram serka mascarpone 50 ml słodkiej śmietany 30% 3 żółtka jaj 3 łyżki stołowe cukru 150 gram podłużnych biszkoptów Sok z dwóch pomarańczy Liście mięty Gorzka czekolada (do dekoracji) Sposób przygotowania Żółtka jaj ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy(...)lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek. Całość odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po stężeniu dekorujemy ciasto liśćmi
Miód i pieprzdorsz z grejpfrutem Składniki Danie dla czterech osób 1 niewielkie tuszki dorsza 2 grejpfruty 1 granat 2 łyżki oliwy Łyżeczka brązowego cukru Szczypta chili Sól, pieprz Sposób przygotowania Wyciskamy sok z jednego grejpfruta. Tuszki filetujemy , a następnie posypujemy solą, pieprzem i skraplamy 1/3 soku z jednego grejpfruta. Całość odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Do pozostałego(...)sok z grejpfruta dodajemy cukier, pestki granatu i chili, a następnie mieszamy. Dorsza skrapiamy oliwą, zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy na wyłożonej pergaminem blasze, i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 20-25 minut. Drugiego grejpfruta dzielimy na cząstki, a następnie usuwamy nożem białe gorzkie części i wykrawamy sam miąższ. Roladki wyciągamy z piekarnika
Miód i pieprzłuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy na dwie minuty. W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy(...)miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie wsypujemy kaszę do owoców , mieszamy, zostawiamy na 2-3 minuty i podajemy
Miód i pieprzarabskiego tabule da nam smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała sok z połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy(...)grube łykowate części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy tak by warzywa zostały jędrne ( najwyżej dwie minuty). Widelcem mieszamy napęczniały i zwarty kuskus, tak by stał się sypki, dodajemy do niego przekrojone
Miód i pieprz