wiecie, że kawa z dodatkiem soku z cytryny pomaga na ból głowy? Dodając jeszcze do tego zmiksowanego banana mamy pyszną kawę bananową, dającą nam dużą dawkę energii, bądź też.... koktajl bananowy z kawą, jak kto woli ;-) SKŁADNIKI: - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1/2 filiżanki gorącej wody - 2 banany - 4 łyżeczki cukru trzcinowego (użyłam cukru w kostkach) - 1 szklanka mleka(...)łyżeczki soku z cytryny - skórka z cytryny - szczypta kakao Kawę zalewam gorącą wodą, dodaję cukier. Miksuję dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka, tym lepiej- banany są wtedy dużo słodsze), dodaję mleko, napar z kawy, wyciskam sok z cytryny. Mieszam wszystko, przelewam do szklanek, odstawiam do lodówki. Gdy napój jest wystarczająco schłodzony, wyciągam go, ścieram skórkę z cytryny, posypuję kakao. Orzeźwiający, sycący
Wielopokoleniowonowotworowych, oraz cytruliny- aminokwasu, który wspomaga pracę serca, przyśpiesza proces regeneracji mięśni u sportowców oraz działa jak viagra;) Jeśli potrzebujecie odrobiny orzeźwienia, polecam Wam arbuzowy sorbet z miętą i sokiem z limonki. Składniki: 1/2 kg arbuza bez pestek i skóry (tylko miąższ) sok z 1 limonki 10 listków mięty 1 szklanka wody Przygotowanie: Pokrojonego w drobne kawałki arbuza wkładamy(...)około 1-2 godziny do zamrażalki, aby się porządnie schłodził, a nawet zmroził. Następnie wraz z listkami mięty, wodą i sokiem z limonki miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji i gotowe
Smakowity Blog Kulinarnychlebek powstał z przypadku, ogarniałam dynię więc przy okazji zrobiłam zupę, a do zupy dyniowej konieczny jest sok z pomarańczy, a że rzadko je kupuję, to stwierdziłam że wykorzystam sytuację i zetrę skórkę, i właśnie przez tą skórkę upiekłam chlebek. Największą rekomendacją jego smaku jest fakt, że mała Miśka żąda ode mnie teraz codziennie tego chlebka. Jest lekko słodki(...)aromatyczny, z powodzeniem można zastąpić pomarańczę cytryną. Składniki: 100 ml oleju roślinnego 170 g mąki kukurydzianej 170 g mąki pszennej 1 dojrzały banan 250 ml mleka sojowego 30 ml soku z cytryny (3-4 łyżki) płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka sody oczyszczonej 70 g cukru 2 łyżki rozmarynu (może być świeży) starta skórka z pomarańczy (ja użyłam 2 szt.) Przygotowanie
greenscarfblogu pojawiają się przepisy z wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok(...)limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać pod przykryciem około 30-35 minut (ryba musi zmienić kolor
UgotowaćLubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze. Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji sok z kawałka cytryny oliwa z oliwek Wykonanie: Rukolę, brzoskwinie, miętę umyłam, osuszyłam. Rukolę porwałam na kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki i pozbyłam się pestek. Oliwę z oliwek połączyłam z sokiem(...)kawałka cytryny, do smaku. Parmezan starłam na tarce na części do szatkowania. Wszystkie składniki poukładałam w głębokim talerzu i polałam oliwą z sokiem z cytryny. Szybko i na temat, prawda? SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePortugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam ze sprawdzonego gotowca. Składniki (zmniejszone do połowy): 375 g ciasta francuskiego 250 ml mleka sok z połowy cytryny (w przepisie jest skórka) pół laski cynamonu 30 g mąki pszennej 250 g cukru (sugeruję mniej) 125 ml wody 4 żółtka Ciasto francuskie rozwinąć i pozbyć się papieru(...)wyłożyć nim foremki na muffiny. Ciasto powinno być rozłożone na ściankach foremki jak najwyżej się da. Mąkę rozrobić w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotować z laską cynamonu i sokiem z cytryny/skórką z cytryny. Ja wolałam dodać sok dla zrównoważenia słodyczy masy budyniowej. Gdy mleko zacznie wrzeć, ciągle mieszając, dodać mąkę z mlekiem. Wyłączyć palnik. Masę budyniową ciągle
Weekendy w domu i ogrodziedużych oczkach, mieszamy. Obieramy awokado- przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę, kroimy na ćwiartki- skórka dojrzałego owocu łatwo odejdzie sama, kroimy miąższ w drobną kostkę, skrapiamy mocno limoną bądź sokiem z cytryny. Mieszamy z drobno pokrojoną bądź porwaną sałatą. Piersi z kurczaka oczyszczamy, równo z każdej strony obtaczamy w przyprawie do szaszłyków (ta której użyłam jest przyjemnie, wielowymiarowo(...)pikantna) i smażymy na oleju, na średnim ogniu, aż sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty a na wierzchu z przypraw utworzy się skorupka. Przy małych piersiach nie będzie to dłużej niż po 5-6 minut z każdej strony, większe kawałki mięsa smażcie odpowiednio dłużej ale tak, żeby kurczak został soczysty. Jak trochę przestygnie- kroimy go w cienkie plastry
Karo in the Kitchenmieszance śródziemnomorskiej najczęściej znajdziecie delikatną endywię, strzępiastą sałatę fryzyjską, fioletowo-zieloną lollo rosso, czerwoną cykorię radicchio i orzechową wyrazistą rukolę. Sos ukręcamy łyżeczką w małej głębokiej misce- wlewamy sok z cytryny (ja lubię te butelkowane, 100% soku- mają takie m.in. Lidl oraz Piotr i Paweł) i rozpuszczamy w nim sól, cukier. Dodajemy pieprz i powoli wlewamy oliwę, cały czas(...)Bieronki) papryka ostra wędzona chili cayenne sól jedno jajko, rozmiar M mała gotowa mieszanka sałat śródziemnomorska 4 łyżki dobrej oliwy po ½ łyżeczki soli, pieprzu i cukru łyżka stołowa soku cytrynowego
Karo in the Kitchendesce. W momencie, w którym wrzucimy je na patelnię, muszą być w temperaturze pokojowej po to, żeby szybko nabrać odpowiedniego stopnia wysmażenia i nie wypuścić na patelnię dużej ilości soku, co wysuszyłoby mięso w środku. Odcinamy widoczne ścięgna i błonki, osuszamy dokładnie mięso papierowym ręcznikiem. Nacieramy, masujemy steki odrobiną dobrej, neutralnej oliwy (specjalnie napisałam neutralnej – niektóre oliwy włoskie(...)dajcie jej spokojnie nagrzać się ze 3-4 minuty. Kładziemy nasze steki na bardzo rozgrzaną patelnię i mruczymy mantrę – mięsa nie dziurawić, mięsa nie przyciskać łopatką, mięso szanować! Wszystkie soki mają nam buzować w środku. Rostbef grubości ok. 2-2,5cm (takie steki najczęściej sprzedaje Beef Master) nie potrzebuje więcej na patelni niż po 3,5-4 minut
Karo in the Kitchenśrodku – żadnego. W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i imbirem, sosami Worchestershire i chili, masłem orzechowym, ciepłym rosołem, sokiem z wyciśniętym z limonki, cukrem, posiekaną kolendrą. Umyjcie mięso w chłodnej wodzie, wysuszcie papierowym ręcznikiem, pozbawcie dodatkowych zwałków tłuszczu i zanurzcie w marynacie. Najwygodniejsze do marynowania są torebki ziplock – wlewacie(...)cząstkami limonki do skropienia mięsa. Ja zaserwowałam z brązowym ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem drobno pokrojonej papryki i selera naciowego. Przyprawiłam ryż szczypiorem, grubo mielonym pieprzem, chili, sokiem z cytryny i siekaną kolendrą. SKŁADNIKI 6 łyżek sosu sojowego (dałam 3 jasnego i 3 ciemnego) 3 duże ząbki czosnku 3 łyżki sosu Worchestershire 1 łyżka ostrego sosu chili 1 mocno
Karo in the Kitchenczęści. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dnem szklanki. Cytryny sparzcie wrzątkiem, wytrzyjcie do sucha, zetrzyjcie z nich całą skórkę i wyciśnijcie sok. Mleko skondensowane wlejcie do wysokiej miski, wlejcie sok z cytryn ze skórką, całość zmiksujcie aż zrobi się bardzo jasna i zgęstnieje – około 5-6 minut. I już – krem gotowy! Niczego więcej(...)mąki pszennej ½ łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia 120g miękkiego masła, minimum 82% 150g cukru trzcinowego 100g płatków owsianych puszka skondensowanego mleka, polecam Gostyńskie 2 dojrzałe duże cytryny – wyciśnięty sok (ok. pół szklanki) i otarta skórka
Karo in the Kitchenryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa w wysokiej temperaturze, które zabija bakterie i pasożyty. Dlatego(...)źródła – jak do sushi. Do ryby podanej w ten sposób często jako aperitif serwowany jest kieliszek marynaty w której się moczyła, nazywany ‘leche de tigre’ – tygrysim mlekiem. Podobnie, jak sok z ogórków kiszonych w Polsce, tak w Peru tygrysie mleko uważane jest za świetne lekarstwo na kaca. Pokrójcie świeżą rybę, bez ości i skóry, w małe kawałki, maksymalnie centymetr
Karo in the Kitchentruskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i twardego ogonka. Moje owoce agrestu były duże, przekroiłam każdy z nich na pół. Truskawki pokroiłam na ćwiartki. Owoce polewamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i mieszamy z cukrem. Wyłuskujemy do nich ziarna z przekrojonej laski wanilii. Zostawiamy je na 30-40 minut żeby puściły trochę soku. Słoiki myjemy w gorącej wodzie(...)się zassać. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przygotowanego dżemu. Zostawiamy go do ostygnięcia, podpisujemy i wkładamy do spiżarni. SKŁADNIKI na 6 słoików 250ml 0,5kg agrestu 0,5kg truskawek sok z połówki cytryny 400g cukru laska wanilii (opcjonalnie) 1 opakowanie pektyn żelujących Konfitur
Karo in the Kitchennajlepiej na dobę do lodówki. Alkohole przejdą idealnie aromatem owoców. Szczególnie dobrze służy to cytrusom, które pysznie zainfuzują sobą całą mieszankę. Do takiego mixu dobieramy sok owocowy – można się kierować w tym wypadku smakiem, kolorem wina, wybranymi owocami. Wino z owocami, sokiem i wzmacniaczem rozcieńczamy – wodą mineralną, sodową, lemoniadą, piwem imbirowym, zieloną lub czarną herbatą. Możliwości macie nieograniczone(...)mieć małą ściągawkę, plik do pobrania jest TUTAJ , w pełnej rozdzielczości rozmiaru A4. SKŁADNIKI 1 butelka owocowego, półwytrawnego białego wina Pinot Grigio 1,5 szklanki białego rumu 1 litr soku pomarańczowego z miąższem owoców 0,5l napoju Sprite 0,5l lemoniady cytrynowej 2 pomarańcze 1 limonka 1 grapefruit 1 cytryna mięta – ok. 15 liści bazylia – ok. 15 liści woda mineralna
Karo in the Kitchenłyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka starta z jednej limonki 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżki wiórek kokosowych Wierzch: 1 galaretka o smaku kiwi 4-5 sztuk kiwi Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania(...)pieczenia dnem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 min. Następnie studzimy. 2. Krem: Limonkę sparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej cienko skórkę i wyciskamy sok. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe, skórkę i 2 łyżeczki soku z limonki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki
Na Ciasteczkowych Papierach