mąki (użyłam 250 gram pszenne + 100 gram orkiszowej) 150 ml mleka 8 g świeżych drożdży 3 żółtka 3-4 łyżki oleju 30 gram cukru szczypta soli 1/2 laski wanilii sok z 1/2 limonki 20 ml wódki lub spirytusu nadzienie: gotowa masa kajmakowa (100-150 gram) + kilkanaście malin 1 litr oleju rzepakowego do smażenia lukier limonkowy : 1 szklanka cukru pudru + kilka(...)łyżek soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka, cukier, sól, ziarenka wanilii, sok z limonki, alkohol i wyrabiam gładkie ciasto. Na koniec wyrabiania dodaję olej. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę mąki. Ciasto przekładam do miski, przykrywam lnianą ścierką i odstawiam do wyrośnięcia
Mango Papajaczekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem z buraka. Polewa jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać(...)dałam mleczną) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu wanilinowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonycytryny szczypta soli dodatkowo masło do wysmarowania formy i kasza manna do posypania Na wierzch sernika 1 opakowanie galaretki np. pomarańczowej + 450 ml wody (można wykorzystać sok z brzoskwiń) owoce: 2 kiwi, mała puszka brzoskwiń, truskawki (lub inne sezonowe) WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, tortownicę wysmarować masłem i posypać kaszą(...)minut. Po tym czasie wyciągnąć go z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu z wykorzystaniem mniejszej ilości wody (można również zamiast samej wody dolać soku z brzoskwiń). Kiwi obrać i pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie dobrze odsączyć z soku i również pokroić w plasterki, truskawki przekroić na pół. Ostudzony sernik posmarować lekko tężejącą już galaretką
Passions hobbies lifepowinien po przekrojeniu mieć jednolity kolor. Klopsiki wyciągamy z bulionu łyżką cedzakową. Sos pomidorowy na beszamelu Składniki: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej W garnku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby się(...)przypaliło. Cały czas mieszając wolno dolewamy mleko. Dodajemy sok pomidorowy, przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny. Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut
Trzeci talerzryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak. Składniki: 4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru 1 łyżka oleju 200g makaronu 50g masła ulubione warzywa Przygotowanie: Z sosu sojowego, soku z cytryny(...)względu na pracę – burgery, kładziemy zawsze na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu unikniemy przywierania mięsa do patelni oraz szybkie zamknięcie struktury mięsa, przez co wszystkie „soki” i smak pozostaną w środku. Filety smażymy po półtorej minuty z każdej strony. Usmażoną rybę przekładamy na folię aluminiową, możemy skropić resztą przygotowanej wcześniej marynaty. Zawijamy folię i wstawiamy
Jacob Tasteswiększość pęcherzyków pęknie (fota po prawej). Postępujemy analogicznie z resztą ciasta. 6. DODATKI (1 min) Naleśniki można szamać z syropem klonowym, ale my postawiliśmy na miód zmieszany z sokiem z cytryny – pozwala to na lekkie przełamanie słodyczy całości. Jeśli Wasz miód jest zbyt gęsty lub scukrzony, to przełóżcie go do garnuszka, dodajcie soku z cytryny i lekko podgrzejcie. Dzięki temu(...)płynny miód. PODANIE Naleśniki są najlepsze zaraz po usmażeniu. Kiedy są jeszcze ciepłe, kładziemy na wierzch porcję masła, które od ciepła doskonale się rozpuści. Całość polewamy mieszanką miodu i soku z cytryny lub syropem klonowym. Dzięki tym naleśnikom „A Pleasant Day” będzie trwał kiedy tylko zechcecie i to bez podłączania się do symulacji. OM NOM NOM! *wpis powstał dzięki uprzejmości
Nerds KitchenCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. To ostatnio mój ulubiony sposób na przygotowanie soczystego łososia. Z sokiem i skórką z cytryny oraz dużą ilością czarnego młotkowanego pieprzu - jest idealnie soczysty i bardzo aromatyczny. Do tego sałata, pełnoziarnisty ryż - pyszny i zdrowy obiad gotowy w kilka chwil! Składniki: filet z łososia bez skóry - cztery kawałki szerokości ok 3 cm każdy(...)duża, soczysta cytryna pieprz czarny młotkowany - 1 czubata łyżeczka sól oliwa z oliwek Przygotowanie: Fileciki oprószyć solą i skropić sokiem z cytryny, posypać obficie pieprzem i lekko wklepać przyprawy w rybę. Jeśli nie macie młotkowanego można utłuc ziarna w moździerzu, albo zawinąć ziarna w serwetkę i potraktować je tłuczkiem do mięsa:) Zostawić rybę na 10 minut. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć
Kulinarne Inspiracjewątpliwości co do pozostałych, śmiało pytajcie w komentarzach. Wszystkie produkty są dostępne już od jutra (4.01), więc spieszcie się bo jak to z Lidlem bywa - kto pierwszy ten lepszy :) *****Soki i napoje***** 1. Joya napój ryżowo-migdałowy i ryżowo-kokosowy (bez dodatku cukru) 7,99 zł . Alternatywa dla krowiego, bogate w witaminy z grupy B, fosfor, wapń i magnez, błonnik(...)brak cukru brzmi nieźle. 3. Smoothie 2,49 zł. Kto nie ma blendera, może od czasu do czasu kupić gotowe smoothie do wypicia w ramach przekąski. 4. Tymbark sok Vega 2,29 zł . Przecierowy sok warzywno-owocowy o nienajgorszym składzie, nadaje się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Bez cukru, z dużą zawartością błonnika. Sama często pije kiedy nie mam czasu
Powiedz dietom niemoich skarbów i moja zresztą też. Uwielbiamy ją chrupać. Dziś jednak postanowiłam ją wykorzystać do przyrządzenia smacznego omletu. Marchewkowy omlet z płatkami jęczmiennymi, podany ze słodkim ananasem i naturalnym sokiem okazał się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Nie ma w nim dodatku cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna(...)większa 5 łyżek płatków jęczmiennych błyskawicznych 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mleka 2 jajka oliwa z oliwek do posmarowania patelni propozycja podania: 2 plastry ananasa, naturalny sok z jabłek i czerwonej porzeczki z Ogrodów Sabinu Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Do miski ze startą marchewką dodajemy płatki jęczmienne i dolewamy mleko. Mieszamy
Słodkie okruszkiłyżki kakao 2 łyżki cukru pudru Galaretka z granatu: owoce małego granatu 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka cukru Poncz: 1/4 szkl wody+1/4 szkl soku z granatu Polewa: 60 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 36% Dodatkowo: 1/2 owoców z granatu do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowo-orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)cukrem pudrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i kakao, za każdym razem miksować, do uzyskania puszystego, ciemnego musu. Pierwszy blat ciasta czekoladowo-orzechowego umieścić na paterze. Nasączyć go wodą z sokiem z granatu i wysmarować musem czekoladowym. Przykryć stężałą praliną orzechową. W powstały otwór wlać tężejącą galaretkę z granatu. Całość schłodzić do stężenia. Następnie nałożyć drugą warstwę musu czekoladowego i przykryć
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł ś liwkowych kilka śliwek do dekoracji Śliwki kalifornijskie, rum, sok, masę marcepanową i cukier puder(...)gładką masę. Ja nie posiadam malaksera i użyłam do tego celu blendera. I muszę przyznać, że ciężko było mi to dokładnie zmiksować. By lepiej to zblendować dolałam więcej soku jabłkowego, jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować
Moja Galeria Smakumiska, starczy dla całej, dużej rodziny! :) Składniki: - 625ml mleka roślinnego (u mnie sojowe) - 250g boczniaków - 150g płatków ryżowych - 4 kiszone ogórki - pół pora - pęczek natki pietruszki - pęczek koperku - sok z całej cytryny - 1,5 łyżki octu jabłkowego - 1 łyżka musztardy - sól, pieprz opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu (ja pominęłam, gdyż użyłam słodzonego mleka) Sos: W garnuszku umieszczamy płatki ryżowe(...)studzimy i przekładamy całość do misy blendera, miksujemy na gładko. Celem jest osiągnięcie konsystencji lekko gęstego jogurtu. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodajemy po trochu wody, bądź mleka. Dodajemy sok z cytryny, musztardę i ocet, znów mieszamy. "Śledzie": Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. (mniej więcej 1 boczniak na 3-4 kawałki) Smażymy na niewielkiej ilości oleju
Be Fit Be Strongprzydać również cieniutkie pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji(...)tyle gęsty, żeby się nie rozpływał na boki. Można spróbować nałożyć porcję na "testowy" pierniczek. Jeżeli się rozpływa, trzeba dodać jeszcze trochę cukru pudru. Jeżeli się przerywa, dodajemy odrobinę soku z cytryny (po kropelce). Utarty lukier powinien być błyszczący i całkowicie gładki. Bez grudek i wyczuwalnego cukru. Ucieranie do takiej konsystencji zajmuje ok. 15 minut. Lukier przełożyć do foliowych rękawów
Pełny talerzświąt dotrwa chociaż jeden :) Składniki : 30 dkg obranej i ugotowanej do miękkości marchewki 1 szklanka miodu 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła skórka otarta z dwóch średnich wyparzonych pomarańczy sok z jednej średniej pomarańczy 3-4 łyżeczki dobrej przyprawy piernikowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 4 - 4,5 szklanki mąki Wykonanie : Marchewkę zblendować na purre Miód , cukier(...)masło i przyprawę podgrzać, aż cukier się rozpuści a wszystkie składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół
Malinowa Kawiarenkakratkę żółtkiem. Piec około 70 - 75 minut, do momentu ładnego zarumienienia wierzchu sernika. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić w lodówce. Lukier: 150 g cukru pudru sok z 1 dużej cytryny Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru można dostosować dodając więcej soku jeśli jest za gęsty lub cukru pudru jeśli jest za lejący
maniapieczenia