sok - 13499 przepisów (strona:72/900)

Lemon 'n' ricotta Bar 209

Ciasto: 1,25 kubka mąki 0,5 kubka cukru 1 filiżanka mąki   kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 12 łyżek masła szczypta soli Nadzienie: 1 op serka typu ricotta 4 duże jajka 1 kubek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki skórki z cytryny 2/3 szklanki soku z cytryny z 3 do 4 dużych cytryn 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Piec(...)oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę z cytryny i mąkę, a następnie mieszamy ze skórką i sokiem z cytryny i delikatnie dokładamy pianę z białek.  Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut.  Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy

Luźna Kuchnia
Cudowny Sok, która przezwycięża wszelkie alergie ,idealny na Wiosne 116

Naturalny sok, który pokonuje wszystkie alergie wiosenne dla osób z osłabionym układem odpornościowym . tylko 5 komponentów to wszystko czego potrzebujesz:      1 marchew (średnie)      2 duże pomarańcze      ½ ogórka      5-10 liści mięty      20 g świeżego imbiru Pomarańcze chronią układ odpornościowy, ponieważ(...)jest silnym przeciwutleniaczem. Przygotowanie: Owoce dobrze wymyć i obrać . Wszystkie składniki posiekać na małe kawałki. Następnie umieścić je w wyciskarce lub w blenderze. Włożyć liście mięty na końcu. Sok należy przechowywać w lodówce i zużyć go rano, przed śniadaniem.Wystarczająca dawka tego soku pełnej witamin jest filiżankę herbaty dziennie

w mojej kuchni
Hummus 173

wersji, ale ja i kawę piję bez cukru Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl(...)cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować. Można ten proces przyśpieszyć dodając do gotowania łyżeczkę sody. Jednakże jeśli macie

CoolinarniePL
Zielony koktajl z kiwi i selerem naciowym 213

której już wcześniej pisałam na blogu tutaj . "Kuchnia fit" to najnowsza pozycja Konrada Gacy,  propagatora zdrowej i lekkiej kuchni. Na blogu znajdziecie również inne koktajle czy soki ze świeżych owoców i warzyw:  sok z kiszonych buraków ,  koktajl ananasowo-gruszkowo-jabłkowy ,  świeży sok jabłkowo-marchewkowy z mandarynką i mango .  Gdy za oknem szaro i buro

Kulinarne przygody Gatity
Energetyzujący sok 109

Dziś kolejna propozycja soku. Polecam ją gorąco osobom, które są przemęczone i potrzebują trochę więcej energii. Ta kompozycja idealnie sprawdza się na śniadanie (jeśli oczywiście komuś rano przed pracą chce się robić świeży sok...)gdyż połączenie pomarańczy z imbirem daje niesamowitego 'kopa energetycznego'. Polecam!Na 1 litr soku będą potrzebne:6 zielonych jabłek4 marchewki2 pomarańcze1 cytryna ze skórką1 kawałek świeżego

Kulinarna rozmowa
Tarta cytrynowa wg Ricka Steina 400

cytrynowa wg Ricka SteinaSkładniki:Spód:175 g mąki pszennej100 g schłodzonego masła50 g cukru pudru1 żółtkookoło 1 łyżeczki wody (chłodnej)szczypta soliMasa:6 jajek + 1 jajko do smarowania175 ml soku wyciśniętego z 4-5 cytryn250 g drobnego cukru (dałam 200 g)150 ml śmietany 30-36%1. Mąkę z cukrem pudrem, szczyptą soli i kawałkami schłodzonego masła posiekać aż zrobią(...)posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty. 3. Cytryny umyć i sparzyć. Z 2-3 cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć z cytryn 175 ml soku i przecedzić przez sitko. Połączyć jajka z cukrem ale delikatnie, żeby nie zrobiła się piana. Do masy jajecznej dodać -mieszając- sok z cytryny i śmietanę a na koniec skórkę. 4. Temperaturę

UgotujmyTo.pl
Sałatka z piersi kurczaka z parowaru z ananasem 407

różnicą, że pierś nie jest gotowana w parowarze oraz dodaje jeszcze kukurydze.Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1 puszka ananasów w plastrach1 cebula sok z 1/2 cytryny  3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardyPrzyprawy : pieprz czarnyPierś z kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wstawiamy na tacce z folii aluminiowej do parowaru(...)włączamy na 20 minut. Cebule drobno kroimy i parzymy wrzątkiem na sitku. Plasterki ananasa kroimy w małe kawałki i przekładamy również na sitko. Sok z puszki wypijamy ;) Czekamy aż pierś ostygnie i kroimy ją na małe kawałki i przekładamy do głębokiej miski. Wrzucamy też cebule i ananasa oraz przyprawiamy pieprzem. Dodajemy 3 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy i dokładnie wszystko

Parowar Faceta
Schab z jabłkami 196

Zapraszam do stołu! Składniki:1,5 kg schabu bez kości;2 ząbki czosnku;Czubata łyżeczka soli;3 średniej wielkości twarde jabłka;Świeżo zmielony pieprz;Suszony tymianek;125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru;125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny);125 ml białego, wytrawnego wina;Olej/oliwa;Siatka wędliniarska lub mocna nić.Sposób przygotowania:Mięso umyć, osuszyć papierowymi ręcznikami. Ponacinać(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra i dół) i do tak nagrzanego piekarnika wstawić schab na 20 minut.W tym czasie w rondelku podgrzać ze sobą bulion, sok jabłkowy i wino.Po upływie 20 minut pieczenia, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni C, mięso zalać przygotowaną mieszanką (punkt 10) i w tej temperaturze piec przez około 90 minut.Podczas pieczenia

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 204

soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie do wywaru z jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany), zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę majeranku i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (aby barszcz nie stracił koloru), aż do zagotowania.Zestawi(...)jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.Podczas gotowania barszczu, gdy doda się już buraki z sokiem, zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Zamiast łyżeczki soli, do gotowania wywaru z jarzyn, można dodać łyżeczkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety.Jest to idelany barszcz na wigilijny

Gospodyni Miejska
Banan z parowaru w 4 wariantach 211

rządku oddzielnie, bo dla każdego deseru będą trochę inne.Zaczynamy :) Zdjęcia do konkretnego przepisu będą pod nim. 1. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Do pojemnika do ryżu nakładamy 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/4 mlecznej czekolady, którą drobno kroimy i pół łyżeczki cynamonu. Banany(...)włączamy go na 8 minut. Po parowaniu wykładamy na talerz i dodajemy łyżkę żurawiny z jabłkiem. 3. Banana obieramy i kroimy na pół, kładziemy na głębokim talerzu, wyciskamy sok z połowy cytryny i obtaczamy w nim obie połówki banana. Po czym posypujemy go mieszanką płatków zbożowych z suszonymi owocami i orzechami laskowymi. Przekładamy do parowaru na folię aluminiową i parujemy

Parowar Faceta
Jajko na kukurydzianej grzance 165

szybkie i smaczne śniadanie, w myśl zasady mówiącej, iż środa to mała sobota :) Przygotowanie tego posiłku zajmuje około 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień. Składniki:- dwie kromki chleba tostowego- trzy garście płatków kukurydzianych- 3 jajka- ok. 100 ml mleka- masło / margaryna do smażenia- sól, biały pieprz- szklanka soku

Kulinarne zapędy Kokosa
Cytrynowa rozmarynówka 181

zdjęciach poniżej jest cytrynowa rozmarynówka, która ma już ponad 2 miesiące. W tym roku przygotowałam również nalewkę z płatków róży oraz Wiśniówkę. 2 gałązki rozmarynu skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1/2 litra wódki kilka kawałków kandyzowanego cukru Cytrynę myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki, wyciskamy sok. Gałązki rozmarynu, sok i skórkę umieszczamy w szklanym naczyniu, zalewamy wódką. Odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWE LODY TRUSKAWKOWE – 1 zł 14703

naczynia i miażdżymy tłuczkiem tak, aby zostały jeszcze ich małe kawałki, czyli ok. 1 min. Ewentualnie jak nie macie tłuczka, to po prostu pokrójcie je w plasterki. 2. CUKIER + SOK Z CYTRYNY + WÓDKA (1 min + 15 min czekania): do rozbitych/pokrojonych truskawek dodajemy szklankę cukru (jak ktoś woli mniej słodkie lody, to niech doda ¾ szklanki), 2 łyżki wódki(...)sok z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min (truskawki wtedy puszczą więcej soku). 3. MIKSOWANIE (2 min): > jeśli macie mikser, to zmiksujcie truskawki na drobną masę. Jeśli nie macie, to użyjcie tłuczka do ziemniaków, zajmie to więcej czasu i zostaną wam niewielkie kawałki truskawek, ale nie zmieni to diametralnie jakości lodów. Natomiast jeśli nie posiadacie nawet tłuczka

Nerds Kitchen
1469.Dżem o smaku ciasta marchewkowego 128

puszka ananasów, razem z zalewą 1 gruszka 1 szkl. cukru około 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw  [ dałam 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wodzisław] 2 łyżki soku z cytryny opcjonalnie: rodzynki [nie dałam] Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, ananasa pokroić w kostkę,gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również(...)sok z ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że marchewka nie będzie ciemnieć. Gotować, aż marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera.[ ja troszkę dolałam wody, która i tak wyparowała, a marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta

Moje domowe kucharzenie
1486.Frużelina malinowa 164

Dorotki.. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce)  3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą(...)pewno dużo soku.  Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania