sok - 13499 przepisów (strona:81/900)

HUMMUS 127

sposobów. Jednym z nich jest tradycyjny dla kuchni bliskowschodniej hummus, czyli pasta z ciecierzycy. W klasycznej wersji jest to połączenie ciecierzycy z pastą tahini oraz kilkoma dodatkami, takimi jak sok z cytryny, czosnek, sól, oliwa. Ja dziś zrobię wersję z suszonymi pomidorami, moją ulubioną. Zamiast samej oliwy dodam trochę wody, żeby pasta była trochę lżejsza. Zrobienie hummusu nie jest wyjątkowo(...)need to lay in water at least overnight. SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes

Martyna Cooks
Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli oraz I urodziny bloga. 167

Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam(...)pieczenia Krem: 70 ml mleka 3,2% 250 g masła 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 100 g mleka w proszku 170 g brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki soku z cytryny Polewa: 150 g nutelli 75 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła Sposób przyrządzania: Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wegańska polenta z warzywami 144

smakuje podana w najprostszy możliwy sposób – jeszcze ciepła i parująca, jako zamiennik ziemniaczanego puree. Najczęściej dodaje się do niej masło i parmezan, uważam jednak, że zupełnie wystarczy jedynie odrobina soku z cytryny, suszona bazylia oraz gałka muszkatołowa. Swoją polentę podałam z tym, co udało mi się znaleźć w kuchni– pozostałą z gotowania lecza cukinią, pieczarkami, żurawiną i orzechami. Wszystkie elementy(...)żurawiny 2 łyżki orzechów laskowych (połówki) ½ l mleka sojowego 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy kukurydzianej  1 płaska łyżeczka suszonej bazylii  sól morska do smaku  1 łyżka soku z cytryny  świeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa

Roślinna - blog wegański
Naturele 140

jednej kartce A4, i nie jest zapisana drobnym maczkiem. Zostały podane nam porcje degustacyjne, niestety trochę małe :( Makrela - podana na pure z jabłka ligola/ kasza gryczana niepalona gotowana w soku jabłkowym / musztardowiec /galaretka z palonego zboża. Doskonały pomysł na gotowanie kaszy w soku, nadającym jej lekko owocowego smaku. Podpatrzyłam i już tak gotuję, jest super. Świetna galaretka, ta palona nuta(...)świetnie przygotowana ryba. Ośmiornica - kasza kuskus/granita z pomarańczowego pomidora/ puder z czarnej oliwki. Ciepła, miękka, delikatna ośmiornica, kuskus w soku z pomarańczy, puder z suszonej czarnej oliwki i granita z pomarańczowego pomidora. Gra temperatur – gorące – zimne. Puder oliwkowy- chyba sama zrobię. Proste pomysły, ale trzeba na nie wpaść, mieć dobry produkt, dzięki któremu zrealizujemy zamysł. Stek z tuńczyka - glony morskie

królestwo garów
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 514

czasie wyjmujemy i baaardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Teraz możemy nacinać. Wykonując nacięcie staramy się nie przeciąć warstwy tłuszczu aż do mięsa i głębiej. To spowoduje wyciekanie soku z mięsa w trakcie smażenia. Trikiem jest,że trzymamy ostrze noża nieco pod kątem. Nie tniemy pionowo w dół lecz pod kątem właśnie. Dzięki temu mimo cienkiej skórki i cienkiej warstwy tłuszczu(...)surówkę: ogórek śwież (pokrojony we wstążki) papryka czerwona czerwona cebula szczypiorek kilka niesłodzonych wiśni bez pestek ( z kompotu lub mrożonych) marynata z marynowania piersi szczypta soli sos pieczeniowy z sokiem wiśniowym: Tak powstałą kratkę na piersi kaczki musimy teraz dokładnie osuszyć. Do tego posłuży nam sól. Najlepiej sól morska. Kryształkami soli posypujemy tylko stronę naciętej skórki i wcieramy ją dokładnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pisco to nie tylko Pisco Sour. 117

których okres dojrzewania kończy się najpóźniej. Winobranie jest uznawane w regionie za moment święty, który wpływa bezpośrednio na późniejsze etapy produkcji pisco. Z zebranych winogron tłoczony jest sok. Podobnie jak przy produkcji win, cukier zawarty w moszczu przechodzi proces fermentacji pod wpływem drożdży, w wyniku którego uzyskuje się alkohol. Następnie następuje destylacja. To kluczowy moment przy produkcji pisco, podczas którego(...)bardzo intensywnym smakiem i aromatem, o długim okresie dojrzewania w starych dębowych beczkach. Uzbrojeni w wiedzę teoretyczną i po zdegustowaniu najbardziej znanego drinka na bazie pisco – Pisco Sour (pisco, sok z limonki, syrop cukrowy i białko jajka), tak naprawdę jedynego znanego nam do tej pory, ruszyliśmy do baru na „zajęcia praktyczne”. Poprowadził je Barman Coctail Baru Pies Czy Suka . Okazało

królestwo garów
Buraczki zasmażane do obiadu 180

obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy(...)łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem

Apetyczna babeczka
gruszkówka czyli nalewka z gruszek 251

spirytusu 100 ml miodu 300 g cukru 2 cytryny ewentualnie dodatkowo 1-2 gwiazdki anyżu 5-6 strączków kardamonu sposób wykonania Cytryny obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok, wlewając go do sporej miski. Gruszki, tylko zdrowe, dojrzałe owoce, najlepiej z którejś ze starych, rodzimych odmian, dzielimy na dwie części, pierwszą część, bez bez jakichkolwiek przebarwień na skórze kroimy(...)tylko na pół. Drugą cześć gruszek, obieramy ze skóry, również kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wszystkie owoce mieszamy w misce z sokiem z cytryny, zapobiegając w ten sposób ich ściemnieniu. Teraz owoce, wraz z  sokiem i skórką z cytryn przekładamy do słoja ze szczelnym zamknięciem, dodajemy do nich miód i ewentualnie anyż oraz kardamon. Całość

Miód i pieprz
Ser żółty dojrzewający Colby jack – przepis 186

height: 1em;" /> Składniki : 10 l mleka krowiego, pasteryzowanego 3,2 % – każde byle nie UHT szczypta bakterii mezofilnych ( użyłam MSE ) 6 kropli barwnika annato lub 100 ml soku pasteryzowanego z marchewki -bez dodatków ( użyłam soku ) podpuszczka – ja użyłam w proszku ( dawkowanie jak zaleca producent – przy każdej jest inne ) 2 łyżki soli serowarskiej – niejodowanej ( ja użyłam zwykłej jodowanej(...)znaczy że skrzep się utworzył i możemy go pokroić . Kroimy w średnie kawałki ( około 1 cm ) Najpierw pionowo nożem , potem pod kątem . Zostawiamy na 5 minut , po czym dodajemy sok z marchwi ( dodany na tym etapie robi charakterystyczny marmurek ) i delikatnie powoli mieszamy , delikatnie podgrzewamy malutkim płomieniem , ciągle mieszając do 38 C – około 30 minut. Teraz pozostawiamy na 5 minut

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami 188

soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego  0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:  Nadzienie:  Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka(...)zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały". Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować końcówką do ciast drożdżowych do połączenia się składników. Wlać

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 512

jajka, więc jeśli macie duże, to możecie użyć dwóch żółtek). Beza: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 1 budyń śmietankowy (+2 łyżki cukru opcjonalnie) 500ml mleka ok. 300-350g śliwek węgierek 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (do oprószenia śliwek) Kruche ciasto ze śliwkami(...)przekroić na pół, pozbawić je pestek. Wrzucić na sitko, by obeschły (ewentualnie osuszyć je papierowym ręcznikiem). Następnie delikatnie oprószyć (używając sitka) owoce w mące ziemniaczanej (zapobiegnie to nadmiernemu puszczaniu soków przez owoce i powstaniu zakalca). Białka ubić na sztywną pianę, dodać łyżkę soku z cytryny, ubijać przez kilka sekund. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawać cukier. Ubijać do czasu aż masa

Kulinarne Przeboje
Dżem z jabłek i dyni 132

Składniki : 1/2 kg dyni 1/2 kg jabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami Dynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu(...)dynia stanie się szklista  Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwil

Proste Potrawy
Koktajl oczyszczający z toksyn 118

najważniejsze- zamknęłam w nim moc zdrowia i dobrego samopoczucia! Składniki -natka pietruszki , cała, duża -3 jabłka -2 kiwi gold -1 słodka gruszka -łyżka młodego jęczmienia  Skworcu -szklanka wody -sok malinowy własnej roboty-opcjonalnie -borówka amerykańska Do blendera wrzucamy wszystko , oprócz borówki i soku z malin. Dolewamy szklankę wody. Miksujemy na gładko. Dekorujemy przed podaniem sokiem. I borówką. Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowa Zielenina z Dresingiem 152

DRESINGIEM    Składniki: 2 rodzaje sałat  2 garści świeżego szpinaku Składniki Dresingu: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki zimnej przegotowanej wody 2 łyżki octu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki: suszonego kopru,pietruszki, bazyli szczypta pieprzu i soli  Sposób Przygotowania: 1. 2. 3. 4.         Sałaty dokładnie(...)następnie rwiemy w niewielkie kawałki  Szpinak myjemy, a następnie wrzucamy do sałat Całość mieszamy Do kubka wlewamy wodę, olej, ocet a następnie dodajemy suszone zioła i przyprawy oraz sok z cytryny i limonki Całość dokładnie mieszamy Zawartość kubka wylewamy na sałaty i szpinak Dokładnie mieszamy Surówkę podaję do obiadu, do mięsa i ryb SMACZNEGO

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania