sok - 13499 przepisów (strona:84/900)

Ljutenica - bułgarska pasta z pomidorów, bakłażanów i papryki 228

upiec. Można ułożyć je jak najwyżej w piekarniku i piec z włączoną funkcją grill aż skórka będzie dobrze opieczona, można upiec warzywa na grillu. Ponakłuwać je lekko aby wypuściły soki i nie pękły w trakcie pieczenia. Opiekać aż skóra będzie czarna.  I w jednym i w drugim przypadku opieczone warzywa włożyć do papierowej lub plastikowej(...)torby, zamknąć i poczekać aż ostygną.  Wystudzone warzywa obierać ze skórki. Papryki pozbawić też nasion, i zachować sok który wycieka podczas obierania. Sok z bakłażanów wylać. Tak przygotowane warzywa drobno posiekać, można nożem, ja robiłam to w robocie, tryb pulsacyjny aby warzywa zostały w małych kawałkach.  Jeżeli wolimy idealnie gładki sos, warzywa miksujemy. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Stare Gary
Konkurs z Hendi.pl Pierś z kurczaka sous-vide na grillowanej cukini podana z pianką z pomidorów 269

Produkty Potrzebne; Pierś z kurczaka- około 150 gram sok z pomarańczy- łyżeczka rozmaryn- gałązka krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji cukinia- 1 sztuka  białka- 2sztuki  do pierwszego sposobu robienia pianki lub szklanka mleka do robienia drugim sposobem przecier pomidorowy- łyżeczka sól morska- szczypta sól- szczypta pieprz kolorowy- kilka ziarenek ubitych w moździeżu masełko czosnkowe- około(...)gram Sposób przygotowania: Wyciskamy sok z pomarańczy, . Oczyszczamy naszą pierś i marynujemy ok. 30 minut w soku z pomarańczy i włożonej gałązki rozmarynu do środka naszej piersi. Wkładamy do woreczka do wakowarki oddsysamy powietrze i wakujemy Naszą pierś wkładamy do brytwanki zalanej w wodzie i pieczemy przez 1h 45 min  na 58 stopniach lub prościej w maszynie do Sous

pichciszto
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 284

łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia) 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) po pół łyżeczki: imbiru, cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią 3-4 dość duże papierówki dodatkowo: sok z ćwiartki cytryn masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy MUS: ok 0,5 kg papierówek BEZA:  2 schłodzone białka , szczypta soli ok 80g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)zwykłego) PRZYGOTOWANIE:  Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny.  Piekarnik nastawiamy na 170*C (funkcja termoobieg). Wnętrze formy

Symfonia Smaków
Pierożki z patelni 156

ziemniaki, pół puszki groszku konserwowego, 3 ząbki czosnku, łyżka przyprawy garam masala, tłuszcz do smażenia. Sos „Tysiąca wysp” 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka soku z cytryny, łyżka soku z pomarańczy, sól, szczypta pieprzu cayenne; Sos majonezowy 3 łyżki śmietany, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny, łyżeczka miodu

Pobite gary Barbary
Sałatka z kurczakiem i brzoskwinią 198

ryżu, puszka brzoskwiń, 2 czerwone papryki, 1 duża cebula; marynata do kurczaka: 2 łyżki przyprawy do kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny, 2 jajka; sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek soku z brzoskwiń, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 3 płaskie łyżki tymianku,  sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania(...)marynaty dokładnie pokryły mięso. Odstawiamy na min. 30 minut aby smaki się przegryzły. W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. Brzoskwinie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Sok z brzoskwiń zachowujemy. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor. Składniki sosu mieszamy razem. Wszystkie składniki sałatki łączymy razem i mieszamy z przygotowanym sosem

Pobite gary Barbary
BABCINA KONFITURA MORELOWA Z DODATKIEM MALIN, BEZ DODATKU CUKRU 209

Moja konfitura jest niskosłodzona (my takie jadamy), gdy wolimy bardziej słodkie, ilość cukru (ksylitolu) musimy zwiększyć. Składniki: - 3kg moreli (u mnie nasze polskie) - 250g malin - ok.950g ksylitolu (lub cukru) - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Morele umyć, wyjąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki, dodać maliny, wyciśnięty sok z cytryny, zasypać 300g ksylitolu (lub cukru), dokładnie wymieszać i odstawić na ok.1(...)owoce puszczą sok. Następnie wstawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia, pogotować ok.30-40 minut. Palnik wyłączyć i zostawić konfiturę na jakiś czas aż lekko przestygnie. W wolnym czasie dochodzić, włączać palnik doprowadzać do wrzenia (można kilka minut pogotować), mieszając i odstawiać. Gdy konfitura zaczyna już lekko tężeć dosypać pozostały ksylitol (lub cukier) i jeszcze kilka razy całość zagotować

Smaczne Zdrowe
Leczo po meksykańsku 185

ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić(...)oliwą i włączyć palnik. Dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Wlać puszkę z pomidorami, sok pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić wstępnie solą, pieprzem, chilli, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Gotować pod przykryciem 5 minut po czym dodać kukurydzę. Fasolę czerwoną dodać

Passions hobbies life
Colesław 433

Sałatka Colesław , to pyszna  sałatka, idealny dodatek do grilowanych mięs, smaczna i chrupiąca przystawka obiadowa. Składniki -pół główki białej kapusty -1 cebula -sok z cytryny -pół szklanki majonezu -5 łyżek oliwy z oliwek -3 duże marchewki -sól i pieprz Kapustę drobno poszatkuj i układając partiami, posypuj solą, szczypta po szczypcie, delikatnie. Ugnieść i zostawić na jakieś pół godziny. Sprawdzić(...)zmiękła. Ponownie ugnieść i jeśli puściła sok, dodać kolejne składniki, jeśli nie , znów ugnieść i znów odczekać, wycisnąć. Obrać marchewkę i zetrzeć na tarce. Cebulkę pokroić bardzo drobno i posypać łyżeczką cukru,odstawić na bok na około 15 minut. Marchewkę, kapustę, cebulę, sok z cytryny, oliwę i majonez wymieszać dokładnie. Dosmaczyć pieprzem. Gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka grecka 270

oliwek cytryna lub ocet czosnek bazylia listki cebula dymka lub szczypior Sos- to bardzo ważne ,aby zostały zachowane w tym sosie proporcje – oliwy z oliwek w stosunku do soku z cytryny lub octu winnego. Czyli np.6 łyżek oliwy i 2 łyżki octu.Oliwy musi być zawsze trzy razy więcej niż soku. Oliwę z oliwek, sok, czosnek przeciśnięty przez praskę mieszam dokładnie

Z Kuchni Do Kuchni
Tort malinowo-kokosowy (bez bitej śmietany) 275

Torcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z użycia bitej śmietany. Zamiast tego do masy dodałam ubite mleczko kokosowe. Spróbujcie a nie pożałujecie :) Całą relację z urodzin na świeżym powietrzu znajdziecie tu —>KLIK biszkopt:   4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: puszka schłodzonego mleczka kokosowego łyżka cukru pudru 120 g mascarpone pół szklanki malin zmiksowanych i przetartych przez sitko do nasączenia 100 ml soku pomarańczowego do ozdoby maliny opcjonalnie mini bezy Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Mienta blog
Sakiewki z makaronem buraczanym, zieloną fasolką, kalarepą i chutneyem morelowym 157

niepasujących ze sobą kawałków układanki i wsadzenie ich do jednego worka (niemalże w sensie dosłownym - forma podania to w końcu sakiewka z papieru ryżowego). Makaron z fasoli mung zabarwiłem sokiem z buraka i zestawiłem z chrupiącymi fasolką i kalarepą. Warzywa zostały usmażone metodą stir-fry i doprawione pastą sezamową oraz sosem teriyaki. Kropkę nad "i" stanowi zaś morelowy chutney, który(...)postaci sosu. Przy nagryzieniu składniki łączą się i przenikają, tworząc prawdziwą eksplozję smaku. * SKŁADNIKI na około 16 sakiewek Makaron buraczany: 200 g makaronu z fasoli mung 300 ml soku z buraka sól do smaku Chrupiące warzywa: 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 kalarepa 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka sezamu szczypta płatków

Food Square
Wybuchowa pinacolada 180

20/40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkoptową masę. Piec w nagrzanym piekarniku ok.180 stopni, do suchego patyczka (ok.30 min). Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego/śmietankowego butelka soku z grejpfruta (225 ml) 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 cukru kostka masła/margaryny Wodę połączyć z sokiem i zagotować. Uprzednio odlewając z pół szklanki by rozpuścić(...)cukrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach i wymieszać ze śmietaną. Około pół tabliczki. Granat obrać i dodać z połowę owocu do śmietanki. Wykonanie ostateczne: Biszkopt można zmoczyć sokiem z grejpfruta lub herbatą owocową. Nałożyć masę budyniową i poukładać na niej kawałki ananasa. Można równie dobrze wymieszać go z masą. Następnie przykryć warstwą herbatników również skropionych herbatką/sokiem. Przykryć

Karczma Honorietty
Trzy koktajle na piękną, zdrową cerę 145

wiedzą chyba wszyscy. Nie muszę chyba mówić, że stosowanie drogich kremów na nic nam, kiedy nasza dieta jest nieodpowiednia. Pragnę Was zachęcić do picia wszelkich koktajli, smoothie i domowych soków. Nie tylko z owoców ale również warzyw! Warto bawić się, mieszać, łączyć to co w pierwszej chwili wydaje nam się absurdalne i kompletnie do siebie nie pasuje. Metodą prób(...)śniadanie zastąpić takim pysznym koktajlem. 1).Koktajl jabłko/melon/brokuł/cytryna/woda kokosowa* Składniki (na 2 porcje): 4 małe jabłka 1/2 melona 150 gram brokuł (nie trzeba dzielić na różyczki) sok z 1/4 cytryny 100 ml wody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa i owoce myjemy. Jabłka, melon, brokuł wyciskamy w wyciskarce lub sokowirówce. Na końcu "przelewamy" zimną wodę. Do koktajlu

Mango Papaja
Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i lekkim dressingiem :) 207

Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek :) Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny z delikatnym akcentem smakowym oleju arganowego. Wybaczcie, że nie potrafię określić jego smaku, ale jest on dla mnie bardzo oryginalny, niepowtarzalny, dlatego polecam go spróbować osobiście(...)mleka  owoce sezonowe (u mnie: jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing:  1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku ze świeżej cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu.  Na talerzu możesz ułożyć ją w wybranej przez siebie formie

Zdrowie na języku :P
DOMOWY SOK MALINOWY 218

Malin coraz więcej, piekne letnie gorące słońce przyśpieszyło wtm roku ich dojrzewanie. Nadszedł czas na przygotowywanie pysznych przetworów z tych owoców. Na pierwszy ogień pójdą soki które podam swoim dzieciom na wszelkie przeziębienia podczas jakże długiej jesieni i zimy w oczekiwaniu na kolejną wiosnę i lato.   Składniki: 1 kg malin 600 g cukru Wykonanie: Maliny zasypujemy cukrem,odstawiamy(...)ciepłe miejsce zeby puściły sok.Maliny przekładamy do garnka,zagotowujemy.Mieszamy łyżką ,aż rozpuści się cały cukier.Przelewamy gorący sok przez sitko,wlewamy do butelek lub słoiczków.Odwracamy do góry dnem,odstawiamy do zamknięcia.Wlewając gorący sok juz go potem wbutelkach nie wekuję.Pozostały miąższ jestst dobry na kompot lub jako dodatek np do białego sera.Mozna go tez zawekowac

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania