sok - 13499 przepisów (strona:84/900)

Francja: Tarte tatin i troszkę na temat karmelu 115

nich jest stevia, czyli tzw. "słodkie ziele" bardzo popularne ostatnio w Stanach Zjednoczonych, a od setek lat znane chociażby w Brazylii. W Polsce możemy ją kupić w formie koncentratu, soku lub zasuszonych listków. Koncentrat stevii jest bardzo słodki, wystarczy kilka kropelek, żeby uzyskać efekt jak przy dwóch łyżeczkach cukru. Jeśli ktoś woli nasze rodzime roślinki, słodka jest lukrecja, używana przede(...)który stworzy zupełnie nietypową odmianę karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą lub orzechami. Jeśli komuś natomiast marzy się karmel kremowy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Francja: Crêpes Suzette 160

podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem tzw. beurra Suzzette, czyli sosu ze skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki z dowolnego cytrusa. Zwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo likierem Curaçao i podpalane. Taki płonący półmisek wygląda zjawiskowo(...)Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego, 2-3 sztuki) skórka starta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka pomarańczowego likieru (opcjonalnie, ja użyłam amaretto) 50g masła bądź oleju kokosowego W rondelku podgrzać miód

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lebkuchen 172

dość miękkie, jak wszystkie pierniczki, ale po chwili stwardnieją. Lebkuchen zostawić na całą noc, a następnego dnia posmarować wierzch lukrem. Składniki na lukier: 2 szkl. cukru pudru 5 łyżek soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki albo dużego kubka, zalać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać tak, żeby nie zostały grudki cukru. Kiedy cały cukier połączy się z sokiem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bardzo pozytywny słoneczny koktajl. Zastrzyk energii. 162

koktajl pojawił się na stole..nieoczekiwanie rozbłysło słońce! Oto składniki na koktajl pełen słońca i energii. -3 duże jabłka -duża natka pietruszki -1 łyżka oleju kokosowego -1 łyżka miodu -sok wyciśnięty z 1 cytryny -kiwi – u mnie kandyzowane SKWORCU -borówka amerykańska -Migdałowy Przylądek-mieszanka zieren od  Ziarenkowo -zimny napar z 3 saszetek ulubionej herbatki ziołowej- u mnie Purify/Slim(...)Teekanne Najpierw zaparz herbatę, wystudz, możesz kompletnie wychłodzić w lodówce. Umyj i pokrój jabłko. Włóż do blendera z natką pietruszki i łyżką oleju kokosowego. Wyciśnij sok z 1 cytryny. Ja użyłam genialnej wyciskarki  Dafi Wlej sok bezpośrednio do blendera .Specjalna konstrukcja wyciskarki zatrzymuje pestki i większe części owoców. Dodaj łyżkę miodu. Napar ziołowy. Kiwi kandyzowane. I zmiksuj na gładziutko

Z Kuchni Do Kuchni
Nadziewane brzoskwinie 146

sałatka ryżowa podana we wnętrzu owoców zachwyci Waszych gości nie tylko wizualnie. Składniki 6 dużych brzoskwiń   200 g szynki wieprzowej (surowej) 80 ml oliwy z oliwek 4 łyżki soku z cytryny 1/2 białej części pora 1 ząbek czosnku 2 szklanki ugotowanego ryżu 50 g czarnych oliwek olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)podsmażamy na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno posiekane oliwki, ryż i dokładnie mieszamy. Oliwę mieszamy z połową soku z cytryny, drobno posiekanym porem i przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy ryż z mięsem i oliwkami, mieszamy, wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny

R'n'G Kitchen
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 206

cukinią, suszonymi pomidorami, czerwoną cebulką i serem feta. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, każdy filet przekroić na pół, aby powstały 2 cieńsze podłużne fileciki(...)feta wystarczy pokruszyć w palcach. Dodać sporą łyżkę bazylii i wszystko razem wymieszać. Filety nie za mocno rozbić tłuczkiem, na każdym filecie położyć łyżkę farszu, następnie zwinąć w rulon. Sok z cytryny wymieszać z miodem.  Roladki posmarować łyżką soku z miodem, następnie posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i wędzoną papryką. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć

na moim stole...
Drugie śniadanie do szkoły #1 204

kupuje często dla samego faktu radości z samodzielności, brak słodyczy nie zniechęci do korzystania ze sklepików. Jako rodzice i ekonomiści uważamy, że sklepiki z owocami, orzechami, kanapkami, warzywami i sokami mają również biznesową rację bytu. Dziecko mając ograniczony wybór – kupi to co jest.” 5 Wiecie, że nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie? „Polskie dzieci tyją, podobnie(...)zielone: np. sałata, brokuły, szpinak czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, pomidory, dynia). Dietę należy wzbogacać w owoce, zarówno świeże, jak i mrożone lub suszone oraz w mniejszej ilości w soki. Wśród soków, wybierać raczej warzywne lub owocowo-warzywne." 6 Produkty mleczne: „Dzieci i młodzież powinny spożywać 3-4 szklanki mleka codziennie, z czego część należy zastąpić produktami mlecznymi, takimi

Atlas Smaków
Schab w ananasowej glazurze 147

Wydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu  Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka(...)soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder  i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy

VioletoweKucharzenie
Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły 117

dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos. Składniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe do spożycia)* 50 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + trochę do podsypania 50 ml maślanki 50 gram rozpuszczonego masła 30 gram drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 50 gram rodzynek(...)polewa: 1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki świeżego soku z marchwi marki Marwit Marchew gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest

Mango Papaja
domowy sok z buraka i jabłek 130

składniki: ok. 250 g świeżego buraka ok. 750 g soczystych jabłek wykonanie: Buraka obieramy. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Mieszamy i podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka tabbouleh 138

Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :) Składniki: Kasza bulgur Sok z połowy limonki Sok z polowy cytryny Pęczek pietruszki Pęczek mięty 1 granat 1 awokado 1 czerwona cebula Sól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje(...)Wykonianie: 1 szklankę kaszy bulgur zalewamy 2,5 szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała. Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko.  Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 99

ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie) sok z 0.5 cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy(...)łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka ze szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut

Smaki Przyprawy i Kolory
Bezglutenowe czekoladowe ciasto z orzechami :) 164

laskowych - 50g orzechów włoskich - 4 jajka - 1 pomarańcza - cukier puder do posypania Forma o średnicy 25 cm. Zaczynamy od pomarańczy, którą musimy sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Z wyciśniętego soku odlewamy 30 ml, który później wlejemy do ciasta – resztę możemy wypić Następnie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a kakao wsypujemy do gorącej wody i dokładnie mieszamy(...)drobno orzechy włoskie oraz 60g posiekanych orzechów laskowych (20g zostanie do dekoracji), a także żółtka jaj (białka zostawiamy do ubicia) i wszystko razem miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy sok z pomarańczy i startą skórkę jeszcze chwilę miksując. Masę czekoladową odstawiamy i bierzemy się za ubicie białek na sztywno jednocześnie włączając piekarnik aby się nagrzał (temperatura 180 stopni bez termoobiegu

Kuchenne Wariacje
Przetwory tradycyjnie zakręcone - warsztaty Lidla 160

sprawa. Całość, jak przystało na Lidla, była idealnie zorganizowana. Spotkaliśmy się, przywitaliśmy i przystąpiliśmy do dzieła. Tutaj jeszcze chcielibyśmy zwrócić uwagę na pewną rzecz. Dla uczestników warsztatów dostępne były soki owocowe w takich małych szklanych butelkach, coś na wzór dawnej oranżady. Sygnowane znakiem „Ryneczek Lidla”. To nowy produkt Lidla. Jeśli spotkacie się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy(...)szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ (5 słoików 0,2 l)   1 kg truskawek  cukier żelujący (wg dozowania z opakowania producenta)  sok z 1 cytryny  tabliczka czekolady mlecznej (100 g)   Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić.  Wstawić do garnka z cukrem żelującym i gotować do momentu, aż truskawki się rozpadną

Marder&Marder Manufacture
Muffinki cytrynowe. 127

Bardzo lubię ciasta, ciasteczka i wszystkie desery z posmakiem cytrynowym. Do muffinek bardzo ten smak pasuje. Gdy jeszcze polane są lukrem zrobionym na soku cytrynowym, to już jestem bardzo szczęśliwa. Składniki i przygotowanie ciasta znajduje się tu kliknij(...)Ponadto: cytryna, cukier puder. Przygotowanie: Do ciasta podstawowego zetrzeć skórkę z jednej cytryny i dodać sok z połowy cytryny. Wymieszać. Gdyby ciasto było za gęste można dodać jeszcze ciut mleka. Do przygotowanych foremek nałożyć ciasto. Włożyc do rozgrzanego piekarnika do 190stopni i piec przez ok.20-25min. Gdy lekko ostygną polać lukrem ( sok z drugiej połowy cytryny rozrobić z cukrem pudrem). Smacznego

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania