zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 jajko szczypta soli Warstwa gruszkowa: 850 g gruszek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1 cytryny Masa jogurtowa: 700 g gęstego jogurtu greckiego ( po nocnym odsączeniu serwatki powinno być około 380 g ) 1 budyń waniliowy 40 g (proszek) 100 g cukru 2 jaja(...)lodówki, na sitku umieszczonym nad miską. Teraz czas na warstwę gruszkową. Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych owoce, pociąć w niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i postawić na gaz. Gotować, aż będą mięciutkie ale nie rozpadające się (fot.1) . Zdjąć z ognia. Odlać około 1/3 szklanki soku, który wydzielił się podczas prażenia i rozpuścić w nim mąkę
Świat Ciastaodmładzające, oczyszczające i zmniejszające wydzielanie sebum. Za to moja cera odwdzięcza mi się pięknym wyglądem. Składniki: garść czereśni 1 łyżka płatków owsianych 1 białko jaja kurzego 5-6 kropli soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Garść czereśni rozgniatamy w miseczce za pomocą widelca. Powstały sok odsączamy przez gazę z małymi dziurkami (wtedy maseczka nie będzie płynna). W osobnym naczyniu(...)ubijamy białko na sztywną pianę. Następnie dodajemy do niego nasz miąższ z czereśni, płatki owsiane, sok z cytryny i miód. Całość mieszamy łyżką. Maseczkę nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy na 20 minut. Następnie zmywamy ją letnią wodą. Mam nadzieję, że będziecie zadowolone tak jak ja! Dajcie znać, co sądzicie :) Gosia
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńMusimy jednak pamiętać, że koktajl nie powinien być tylko słodki. Gwarantuję, że zdecydowanie zyska na smaku, gdy dodamy do niego jakiś kwaśny dodatek. Może to być po prostu sok z cytryny, ale również kiwi, grejpfrut czy porzeczki. Smak można również wzbogacić świeżymi ziołami. Oczywistym dodatkiem podczas upałów jest mięta, ale spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający(...)zdecydowanym plusem), to nie ma również wartości odżywczych. Dlatego zwykłą wodę można z powodzeniem zastąpić wodą kokosową, dowolnym mlekiem (roślinnym, orzechowym, owsianym lub zwierzęcym), maślanką, jogurtem, kefirem, a także sokiem owocowym lub popularnym ostatnio napojem aloesowym (dobrze, jeśli nie będzie dosładzany). 3. Kompozycja składników Można oczywiście tworzyć koktajle ze wszystkich grup produktów, o których wspomniałam, ale nie trzeba i przyznam
Ratunku obiadjest jakoś specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów(...)zwilżonymi wodą formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać
Codzienna kuchnia niecodziennajabłka bardzo miękkie i pod wpływem temperatury bardzo szybko się rozpadają. Domowy dżem nie zawiera żadnych środków żelujących, ani poprawiających smak czy wygląd, są to tylko jabłka, cukier i sok z cytryny. Dojrzałe jabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru. Składniki: 1,5 kg obranych jabłek papierówek 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny(...)brzegi słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą powierzchnią. Gorącym dżemem napełniać słoiki, natychmiast
Kuchcik gotujemało czasu, ale nie chcemy porzucać naszych zdrowych nawyków. No i ta piękna, intensywnie zielona barwa... nie sposób przejść obojętnie :) Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem(...)pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ z awokado, bazylię i obrany ząbek czosnku. Zalewamy sokiem z limonki i olejem, znów miksujemy. Powstaje nam gęsta pasta, którą doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie pesto mieszamy z ugotowanym makaronem i gotowe. Smacznego! Awokado to produkt, który bez dwóch zdań powinien
Powiedz dietom nieodmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Buraki myjemy (nie obcinamy końcówek) i gotujemy w mundurkach do miękkości(...)masło. Wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy chwilę do zeszklenia (nie dłużej, cebula nie powinna brązowieć, a być szklista). Dodajemy buraki, mieszamy, przyprawiamy cukrem, solą, grubo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny (u mnie sok z niecałej połowy). Dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące do tradycyjnych obiadów np. kotletów mielonych czy schabowych, mięs w sosie, karkówki lub na zimno - jako
Poezja smakuruszamy na piknik, co nie? ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: 400 g tuszy z łososia (bez skóry) 4 pomidory suszone ½ czerwonej cebuli 1 łyżeczka bułki tartej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire odrobina wasabi w proszku olej kokosowy pieprz, sól Sos miodowo-musztardowy: 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Dodatki: 4 plastry(...)sałaty 4 plasterki pomidora 4 bułki Lemoniada: 500 g truskawek ½ szklanki cukru pęczek mięty 2 cytryny * PRZYGOTOWANIE Burgery Łososia drobno posiekaj wraz z pomidorami i cebulą. Następnie dodaj przyprawy: sok z cytryny, sos Worcestershire, wasabi, pieprz i sól. Dobrze wymieszaj i spróbuj, czy niczego więcej mu nie brakuje. Dodaj odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie. Uformuj 4 burgery i smaż
Food SquareTężeje dość szybko. Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny – idealnie niewoskowane 100 g ksylitolu (zamiennie z cukrem) 2 dużej jajka 100 g masła w temperaturze pokojowej 100 ml soku z cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Skórkę cytryny delikatnie otrzeć na tarce. Unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy(...)obranych cytryn wycisnąć 100 ml soku. Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z ksylitolem (zamiennie z cukrem) i dokładnie wymieszać palcami. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem bądź trzepaczką. Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje i będzie przypominała konsystencją budyń
gutfutciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne(...)odstawiamy. Jajka i cukier ubijamy mikserem na wysokich obrotach do otrzymania jasnej, puszystej masy. Cały czas miksując, do ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut
les mirabellesmarchewki, 2 plasterki imbiru, 2 listki limonki, 1/2 trawy cytrynowej, 1 torebka kardamonu, 200 ml mleka kokosowego, 1 pomarańcza, sól, cukier, sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty), 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 50 ml wody Ze 150 ml ml soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu(...)dodać imbir, listki limonki, kardamon, zalać wodą (tak, aby prawie zakryła marchewkę) i gotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito, wlać mleko kokosowe i zagotować. Zmiksować (nabierze gładkości). Wlać sok z pomarańczy, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Z pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Krem wlać do miski, włożyć cząstki pomarańczy, marchewkę z marynaty i włożyć kostki
królestwo garówczerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego sok z 1 limonki olej sezamowy sól do smaku ugotowany na sypko ryż do podania * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paski lub kostkę. Następnie dodaj otarte ząbki(...)czosnku i imbir, słodką paprykę, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, miód i sok z połowy limonki. Wszystko wymieszaj i odstaw na jedną godzinę. Później usmaż w na patelni lub w woku na niewielkiej ilości oleju sezamowego. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę oraz paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć
Food Squareświeżego koperku ( 1/4 małego pęczka ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka – płaska, cukru ( ten składnik ma wpływ na chrupkość ) 1 płaska łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( przecierce ) , odciskamy przez gazę ,żeby pozbyć się soku . Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)także odciskamy z nadmiaru wody . Surową cebulę również przecieramy na grubej tarce . Koperek siekamy drobniutko . Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski, skrapiamy sokiem z cytryny ( mieszamy ) , dodajemy surowe jajko , mąkę ( obie ) , sól , pieprz, koperek i cukier . Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy . Na rozgrzaną patelnię z olejem , wykładamy łyżką masę , lekko ją rozsmarowując , tak aby placki nie były grube ( takie
Ogrodnik w podróżyawokado i z jajkiem w koszulce, które są bardzo łatwe w przygotowaniu i przepyszne! Pasta z awokado to kwestia dosłownie minuty, wystarczy rozgnieść jego miąższ widelcem i doprawić sokiem z limonki i solą. Następnie rozsmarowujemy ją na tostach, które można przygotować w tosterze lub zwyczajnie podsmażyć na patelni jak w tym przepisie. Nie bójcie się też jajka w koszulce, przygotowanie(...)olej roślinny do smażenia 2 kromki chleba na tosty zmielony czarny pieprz pomidorki koktajlowe do podania (opcjonalnie) ocet balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie: W średniej misce rozgnieć awokado widelcem i dopraw sokiem z limonki i dużą szczyptą soli. Wymieszaj zgniatając aż do uzyskania pożądanej konsystencji pasty. Dodaj więcej soku lub soli jeżeli to konieczne. Do średniego garnka wlej wodę do 1/3 jego
karmelowymasę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane) 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 duże jajka 200 ml soku wyciśniętego z cytryn 200 g masła w temp. pokojowej Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, aż wszystkie będą w nim zanurzone. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie(...)urządzeniem, skórki cytryny. Delikatnie dlatego, że unikamy ścierania białego miąższu przy skórce, gdyż może okazać się gorzki i zepsuć nam całą kwaskowatość masy. Z obranych cytryn wycisnąć 200 ml soku. Otartą skórkę cytryn połączyć w misce z ksylitolem (zamiennie z cukrem), dodać ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać palcami. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem
gutfut