tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem z tofu. Podawany ze świeżymi kiełkami fasoli mung, sokiem z limonki i kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Danie znane większości osób, jednak NIGDZIE nie smakuje tak, jak w Tajlandii. Poza pad thai’em zajdziemy tu mnóstwo dań z makaronem w roli(...)tylko garstka spośród dostępnych tam owoców. Możemy je kupić w całości, lub gotowe do jedzenia - obrane i pokrojone na małe kawałki. Warto wspomnieć również o pysznych, świeżo wyciskanych sokach i szejkach owocowych. Porcja owoców na plaży Owoce kupione na lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym
Zawsze głodna!ciemnego i chłodnego pomieszczenia, żeby nabrała białego koloru. Poszatkowaną kapustę układamy warstwami w naczyniu, każdą warstwę posypujemy solą i mocno ugniatamy przy pomocy drewnianej palki, aż zacznie puszczać sok. Jeśli kisimy kapustę w beczce najlepiej jest ugniatać ją stopami. Co którąś warstwę dodajemy również przyprawy w ilościach zależnych od Waszych upodobań. Porządnie ubita kapusta powinna być cała zanurzona(...)ciepłe i ciemne miejsce. Po 3-4 dniach zdejmujemy talerz i ściereczkę, kapustę parokrotnie przebijamy, aby uwolnić gazy i ponownie przykrywamy i obciążamy. Jeśli jest za mało płynu, dolewamy sok z lodówki. Następnie co dwa dni powtarzamy tę czynność. Po tygodniu kapustę możemy przenieść w chłodniejsze miejsce na kolejny tydzień, aby się dokisiła. Tak naprawdę czas kiszenia zależy od temperatury
Kulinarne przygody Gatitywalorami smakowymi i właściwościami bije na łeb, na szyję paczkowane zamienniki. A więc do roboty! Składniki: -marchew, obrana i starta na tarce o małych oczkach -sok wyciśnięty ze świeżej pomarańczy + miąższ -łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej -1/3 szklanki zimnej wody -stewia lub inny słodzik -cynamon, imbir, kurkuma Dodatki: -u mnie babka płesznik(...)kruszone ziarno kakaowca (do dorwania w lidlu!) Wykonanie: Startą marchew wrzucamy do garnka i zalewamy po połowy poziomu wodą. Dusimy do miękkości ( jeśli czas was nagli użyjcie jednodniowego soku marchwiowego, wystarczy go wtedy podgrzać). Dodajemy sok,miąższ z pomarańczy, przyprawy i stewię. Skrobię łączymy z zimną wodą i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i mieszamy, gotując na małym
Gawron w rosoleupiec je i zetrzeć na tarce) - kasza gryczana niepalona (100g- świetnie sprawdza się też jaglana) - ricotta (4 łyżki- ok.100g) - czerwona cebula (połówka) - ząbek czosnku - sól morska, pieprz - rozmaryn - sok z cytryny (1 łyżka) Wykonanie: Kaszę zalać wrzątkiem i gotować ok. 10 min. Dodać buraczki, posiekaną cebulkę i czosnek, podlać wodą i dusić pod przykryciem kolejne 10 min (do czasu(...)kasza będzie miękka). Dodać sól, pieprz, rozmaryn, sok z cytryny. Zdjąć z ognia, dorzucić ricottę i wszystko porządnie wymieszać. Gotowe ! Do dekoracji użyłam tahiny, sezamu i czarnuszki :) Buraki, pomimo tego, że nie obfitują w żelazo są cudownym środkiem krwiotwórczym, zapobiegają anemii i wspomagają cały układ krwionośny. Zawierają kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Dodatkowo, są skarbnicą
Gawron w rosolelubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci im ją przemycić. Zuzia rzadko je warzywa, w ostatnich miesiącach prawie nie je marchewki. Ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka(...)cukru waniliowego 40-50 g cukru Mus marchewkowo-jabłkowy: 350 g marchewek (przed obraniem) 500 g jabłek (przed obraniem) 1 galaretka cytrynowa 3/4 łyżeczki żelatyny + 2 łyżeczki wody sok z połowy dużej cytryny opcjonalnie kilka łyżek cukru Polewa czekoladowa: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao ciemnego 100 g masła lub margaryny Poza tym : orzechy włoskie
Anioszek w kuchnimąki pszennej typ 480 - 150 g mąki orkiszowej - 2 żółtka - 1 białko - 120 g miodu z akacji - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka zmielonego kardamonu - 1 łyżka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta do dekoracji: - 1 opakowanie posypki DECORADA kuleczki zbożowe w różowej skorupce - 1 opakowanie posypki DECORADA płatki czekoladowe - 1 białko - mniejsza połowa(...)szklanki cukru pudru - 2-4 krople soku z pomarańczy WYKONANIE: Wszystkie składniki podane do wykonania ciastek bombek zagniatamy dość energicznie, na gładką masę. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Ważne aby wszystkie składniki miały tą samą niską temperaturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażaki na godzinę. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy blat ciasta na grubość
SMYKWKUCHNIpoprawia płodność. No i pewnie jakieś ziarnko prawdy w tym starym wierzeniu jest. Najprawdopodobniej chodzilo tu o nasiona marchwi, które jakoby pomagają zajść w ciążę. Zas świeżo wyciśnięty sok z dzikiej marchwi wzmacnia mające przyjść na świat dziecko. Na bolesne miesiączki niektórzy specjaliści zalecają picie (codziennie) świeżo wyciśniętego soku z marchwi w tygodniu poprzedzającym okres. Marchewka reguluje pracę(...)marchewki. Marchewkę najlepiej byłoby wyszorować szczotką lub delikatnie zdrapać jej zewnętrzną powłoczkę. Natomiast lepiej jej nie obierać, gdyż witaminy są znajduja sie tuż przy powierzchni. Jeżeli lubisz sok z marchwi, wybieraj raczej marchewkę z uprawy ekologicznej, gdyż pestycydy gromadzą się wlaśnie w korzeniu tej rosliny. ZUPA MARCHEWKOWA. A skoro na zimę chętnie sięgamy (czy wracamy
MODA NA BIOskrobia, substancja zageszczajaca: agar, żywe kultury bakterii. - Deser Koko Yogo z dodatkiem Mango Bio - 160g Skład: woda, wiorki kokosowe BIO 27%, mus z mango BIO 8% (mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowosci: cytrynian wapnia), glukoza BIO, skrobia, substancja zgeszczajaca: agar, żywe kultury bakterii. - Deser Yagły Yogo o smaku naturalnym Bio - 160g Skład: woda, kasza jaglana(...)proszku BIO, żywe kultury bakterii. - Koko Yogo Mus mango Bio - 160g Skład: puree z mango (80%) BIO, woda, syrop z agawy BIO, substancja żelująca: pektyna, glukoza BIO, sok cytrynowy BIO. - Koko Yogo Mleko kokosowe Bio - 500 ml Skład: woda, wiórki kokosowe BIO - Koko Yogo Mleko kokosowe Bio - 3 litry Skład: woda, wiórki kokosowe BIO Moje zdanie: Przyznam
Di gotujereszta, czyli mus i krem wpasowały się do całości Składniki na bezy: 5 białek ze świeżych, dużych jajek 230 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny Składniki na mus czekoladowy: 110 g gorzkiej czekolady 160 ml kremówki (30%) 80 ml kremówki tortowej (36%) 50 g małych bezików (dekoracyjnych(...)ubijania piany) najpierw na małych obrotach miksera, a potem stopniowo zwiększałam aż piana stała się zwarta i sztywna. Zmniejszyłam obroty miksera i porcjami wsypywałam cukier, dodałam mąkę oraz sok z cytryny, cały czas miksowałam na wolnych obrotach do uzyskania lśniącej i gładkiej masy. Sok z cytryny dodany podczas ubijania piany powoduje, że beza będzie po upieczeniu krucha na zewnątrz
Kuchnia u Krysidrogi oddechowe, pozwala złagodzić kaszel i katar. Imbir również przyspiesza metabolizm, ułatwia trawienie, a także zapobiega nudnościom i wzdęciom. Olejki eteryczne zawarte w kłączach imbiru pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Osoby z refluksem i chorobą wrzodową żołądka lub dwunastnicy powinny jednak unikać spożywania imbiru ponieważ może podrażniać delikatne ściany przewodu pokarmowego i nasilić objawy chorobowe. A jak przygotować syrop(...)wrzącej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka godzin. 3. Po tym czasie przecedzamy napar imbirowy przez sitko, a starty imbir bardzo dokładnie odciskamy z soku. 4. Doprawiamy syrop imbirowy sokiem z cytryny i miodem. 5. Przelewamy syrop imbirowy do szczelnie zamykanego słoika, możemy dodać korę cynamonu i kilka goździków. Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce przez około
W kuchni KatieSałatka z gruszką w połączeniu z serem pleśniowym do tego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny. Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki 2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż(...)pokrój w kostkę, owoc granatu przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami. Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką
Kukuleczkicukru waniliowego Dodatkowo: nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne z firmy Zentis ) mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok) Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką(...)czym wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.) Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano
Di gotujemarchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie go wakujemy (zamykamy(...)minut. W tym czasie przygotowujemy sos: na rozgrzaną suchą patelnie wrzucamy czosnek i na wolnym ogniu przez 10 minut trzymamy z obydwu stron, aby był miękki. Rozgnieść i zalać sokiem z pomarańczy oraz sokiem z ananasa, miodem, sosem sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie
pichcisztotakże z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki(...)czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Nie mieszamy. Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy
Smakowity Blog Kulinarnycukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego, sok z pigwy oraz na Pyszną ryżowo-otrębową pokusę Składniki : 3 szklanki mleka, 1 puszka mleczka kokosowego, 2 szklanki(...)pokrojonymi truskawkami, odrobiną siekanych orzechów i listkami mięty. Posypuję kokosem i cynamonem. Zapiekam do momentu, aż wierzch się delikatnie zarumieni. Przed podaniem na talerz przygotowuję mus : garść świeżej mięty, sok z limonki, troszkę miodu, odrobina otartej skórki z limonki i 4 kiwi wkładam do blendera i.. po chwili mus jest gotowy. Zwycięzcom gratuluję a wszystkim dziękuję za udział
Z miłości do słodkości