sok - 13499 przepisów (strona:73/900)

Piernik marchewkowy z polewą serową 175

odkąd pamiętam, marchewka zawsze była warzywem korzeniowym. Jak zwał, tak zwał, a ja bardzo polecam ten piernik marchewkowy. Do upieczenia użyłam marchewki przepuszczonej przez wyciskarkę do soków. Składniki: – 4 szklanki utartej na drobnych oczkach marchewki – 4 jajka – 1,5 szklanki cukru – 1 cukier wanilinowy – 1/2 szklanki oleju – 1 mały jogurt(...)szklanki orzechów włoskich i drobnych rodzynek, u mnie koryntki Polewa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru – 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: – Białka ubić na sztywno, dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną pianę. – Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej

To co kocham
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 405

drożdżowe ciasto z przepisu mojej babci - jest niezawodne! Wykorzystuję je i do słodkich bułeczek, i do wytrawnych pasztecików. Nadzienie makowca to gotowa masa makowa udoskonalona przeze mnie bakaliami, sokiem z cytryny i odrobiną powideł śliwkowych.   Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości jajka (M) 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanka(...)gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut

Kulinarne Inspiracje
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 242

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)się bardzo wytwornie 😃 3-4 porcje łososia: * filet z łososia atlantyckiego*- 400 g * sos sojowy-4 łyżki * sezam- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * stopione masło klarowane- 1 łyżka * papryczka chili- 1/3 małej sztuki * plasterki z cytryny- około 6 szt. * świeży koper lub kolendra- do posypania Cytrynowy kuskus: * kuskus- 1 woreczek * masło- 1 łyżka * skórka

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z czerwonej cebuli. 184

zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej(...)głosuję na grzybową ;) Składniki: 4 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 30 ml brandy 200 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml soku z buraków 700 ml bulionu sól i pieprz natka pietruszki bagietka ser Wykonanie: Cebule pokroić na bardzo cienkie półplasterki. Czosnek pokroić na plasterki. Smażyć (na średnim ogniu) na maśle

zadanie-gotowanie
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 165

jest przeznaczona także  dla wegan i wegetarian , a użyte składniki są ekologiczne. Podsumowując - bardzo smaczna! :) Sezamki  Składniki SEZAMKÓW Z ŻURAWINĄ : żurawina, siemię lniane, sezam, kasza gryczana, daktyle, sok z pomarańczy Składniki SEZAMKÓW Z BURAKIEM I IMBIREM : siemię lniane, sok z buraka, żurawina, daktyle, nasiona słonecznika, nasiona sezamu, sok z cytryny, imbir W każdym opakowaniu znajduje się 5 sezamków

Zdrowie na języku :P
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 163

cynamonem  i świeżą kurkumą, która nie tylko daje niezwykły aromat, kojarzący mi się z drzewami iglastymi, ale również wzmacnia odporność. Całość dopełnia zapach i smak cytrusów - kumkwatów i soku z cytryny. Do ozdoby użyłam liofilizowanych wiśni, plasterków kumkwata i wiórków świeżej kurkumy, ale zostawiam tu miejsce dla waszej kreatywności, można użyć innych ulubionych dodatków. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej(...)quinoy 400 gram obranej dyni  10 gram świeżego kłącza imbiru 7 gram świeżego kłącza kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia

Quinoa Raz!
Sałatka śledziowa 2919

wersję sałatki ze śledziami zajrzyjcie tutaj. SAŁATKA ŚLEDZIOWA  Składniki: 3 ogórki kiszone 4 śledzie matiasy marynowane 1 cebula czerwona 1 jabłko sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany sok z 1 plastra cytryny sól pieprz po 1 łyżce wymieszanego startego jabłka i ogórka Przygotowanie: sos:  wszystkie składniki na sos mieszamy razem w misce , dodając po 1 łyżce startego(...)odciśniętego z soków ogórka kiszonego i jabłka Na talerzu układamy posiekaną czerwoną cebulę, sos, ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach i odciśnięte z soku oraz pokrojone śledzie marynowane

Bon appetit mon amie
Kurczak w panierce kokosowej 170

Pierś z kurczaka marynowana w zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i imbiru, a następnie panierowana w wiórkach kokosowych. Cudowne połączenie smaków Proponuję podawać z ryżem i surówką z białej kapusty. 350 g mięsa z piersi kurczaka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 1/3 łyżeczki suszonego imbiru szczypta płatków chilli szczypta(...)łyżki bułki tartej 1 jajko + szczypta soli + szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso z kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części i rozbić tłuczkiem do mięsa. W misce wymieszać sok z cytryny, sos sojowy, miód, suszony imbir, chilli, pieprz i sól. W tak przygotowaną zalewę włożyć kawałki kurczaka i zostawić pod przykryciem na ok. 30 minut w lodówce. Bułkę tartą wymieszać

Bullio
Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado 342

poradziłby sobie z pastą z awokado. SKŁADNIKI Na kruche ciasto: 260 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) duża szczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna(...)ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, którymi następnie wylepiać foremki do mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać

Passions hobbies life
Jak zrobić lukier na pierniczki? 147

być bardzo biały i gęsty. Lukrem smarujemy pierniczki i układamy do wyschnięcia zazwyczaj do 15 minut. Gotowe! To mój ulubiony lukier, nadaje się do wszystkiego. LUKIER NR 2 NA SOKU Z CYTRYNY -  niepełna szklanka cukru pudru - 1 do 2 łyżek soku z cytryny Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny za pomocą rózgi. Otrzymamy cytrynowy lukier, już nie taki

SMYKWKUCHNI
Makowa panienka 202

Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka 60 g skrobi ziemniaczanej 170 g miękkiego masła dodatkowo 200 g dżemu(...)czarnej porzeczki 150 g białej czekolady 2 łyżki mleka wiórki kokosowe i migdały do posypania Mleko połączyć z sokiem z cytryny. Pół szklanki odlać, rozmieszać ze skrobią i żółtkami. Pozostałe mleko, często mieszając, zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z płyty. Cały czas mieszając wlać mieszankę mleczno-żółtkową. Ponownie postawić na płycie. Podgrzewać na średniej mocy często mieszając

Pełny talerz
Piernikowy śledź 160

minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka(...)kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy w dzwonka i mieszamy z masą piernikową. Odstawiamy co najmniej na noc, żeby smaki się przeniknęły

Kulinarne przygody Gatity
ŚWIĄTECZNA INKA PIERNIKOWA 138

Święta Bożego Narodzenia🎄 kojarzą mi się z zapachem piernika i pomarańczy. Dlatego postanowiłam zrobić świąteczną kawę Inkę z czekoladą o smaku piernikowym i sokiem z pomarańczy🍊 A jakie to święta bez śniegu❆- to też moją Inkę oprószył śnieżek w postaci kaszy jaglanej ekspandowanej 😉 Składniki: 4 kostki czekolady gorzkiej 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki(...)kawy Inka klasycznej 200 ml gorącej wody 2-3 łyżki mleka kilka goździków kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę gorzką i dodajemy sok z pomarańczy oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Do kubka wsypujemy kawę Inkę, zalewamy gorącą wodą i dodajemy podgrzane mleko. Na dno szklanki wlewamy rozpuszczoną czekoladę a na nią kawę Inkę. Do dajemy kilka goździków

Kuchnia MagdaLeny
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 186

spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż do zupy. Odkładamy(...)puszkę wody). Całość doprowadzamy do zagotowania i wrzucamy kalafiora. Gotujemy aż będzie prawie miękki, pod przykryciem, około 14-20 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy rozgniecione pomidory razem z sokiem i mieszamy. Gotujemy razem jeszcze 8-10 minut, już bez przykrycia. Próbujemy i doprawiamy wybraną mieszanką przypraw.   Ryż płuczemy, zalewamy go wodą, dodajemy sól i goździki, gotujemy na sypko

Karo in the Kitchen
Babeczki makowe - mini makowce 251

szklanki mąki pszennej 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić(...)zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy. Przełożyć do garnka. Do maku dodać cukier, miód, bakalie, sok z cytryny, powidła, białka, aromat i dobrze wymieszać. Garnek wstawić na gaz i podgrzewać wszystko aż dobrze się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby.  Mąkę wymieszać z cukrem pudrem

Kulinarne Inspiracje

Proponowane wyszukiwania