sok - 13499 przepisów (strona:64/900)

Curd z mandarynek 119

oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej ja nie potrafię...Tym razem curd jeszcze taki lekko zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje(...)Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta z 2 mandarynek2 jajka2 żółtka150 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka oliwySok z cytrusów, skórkę z mandarynki, jajka, żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 171

ziemniaczanej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu160 g miękkiego masła150 g cukru3 jajka150 g creme fraiche (18%)skórka otarta z 1 różowego grejpfruta2 łyżki soku z różowego grejpfrutalukier:100 g cukru pudru3 łyżki soku z różowego grejpfrutaMąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym(...)wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie na zmianę dodawać śmietanę i mąkę, miksując tylko do połączenia składników. Na końcu dodać sok z skórkę z grejpfruta, wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię.Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut.Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie.Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort na Pierwszy Dzień Lata 203

delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Ostudzić.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jagody włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić(...)struktury śmietany.Przełożyć masę na całkowicie ostudzony spód, wstawić do lodówki na 30 minut.W ten sam sposób przygotować masę truskawkową:Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Truskawki włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i ekstrakt. Zagotować, gdy cukier się rozpuści, zdjąć z palnika. Zmiksować, przetrzeć przez sitko. Do cały czas gorącej masy dodać odciśniętą żelatynę, dobrze wymieszać. Ostudzić.Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Butter Chicken 196

indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z kurczaka;2 ząbki czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki chili w proszku;1 1/2 łyżeczki soku z cytryny;75 ml jogurtu naturalnego;1/2 łyżeczki garam masala;1/2 łyżeczki kurkumy;Łyżeczka kuminu;2 łyżki oleju do smarowania mięsa podczas pieczenia.Sos maślano-pomidorowy:1 1/2 łyżeczki masła;2 ząbki(...)czosnku;2 cm korzeń imbiru;1/2 łyżeczki kardamonu;2 goździki;Łyżeczka kolendry;Łyżeczka garam masala;Łyżeczka kurkumy;Łyżeczka chili w proszku;200 g koncentratu pomidorowego;Łyżka soku z cytryny;40 g masła;150 ml jogurtu naturalnego.Sposób wykonania:Mięso i marynata:Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w 3 - 4 cm kawałki.Czosnek obrać, przecisnąć przez

Gospodyni Miejska
Chłodnik z buraków jak w Ikea 391

buraków czerwonych;Pęczek rzodkiewki;2 zielone ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperku;250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;800 g jogurtu greckiego;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Cukier;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też(...)się nie przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki.  Gotować do miękkości.Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć.Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę.Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.Szczypiorek i koperek drobno posiekać.Do zimnego wywaru z burakami dodać

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, selera i jabłka 314

Surówka z marchewki, selera i jabłka...Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.Idealny dodatek do dań głównych.Pycha! Składniki:450 g marchwi;150 g selera;1 duże jabłko;sok wyciśnięty z połowy cytryny;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach.Surówkę skropić sokiem z cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.Źródło przepisu: W kuchni u Moniki

Gospodyni Miejska
Surówka z buraków z jogurtem 233

Surówka z buraków z jogurtem...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Do tego drobno posiekana cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce(...)umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 322

Surówka z selera...Białe, aromatyczne wiórki selera.A pośród nich nitki soczystego jabłka.Całość skropiona sokiem z cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie

Gospodyni Miejska
Surówka z selera z rodzynkami 279

Surówka z selera z rodzynkami...Długie, cienkie wiórki aromatycznego selera.A do tego słodkie, miękkie rodzynki.Skropione sokiem z cytryny.Oprószone cukrem i pieprzem cytrynowym.Oblepione majonezem ze śmietaną.Pyszna surówka do obiadu.Polecam! Składniki:1 duży seler korzeniowy;1/2 szklanki rodzynek;Sok wyciśnięty z całej cytryny;1 czubata łyżeczka białego cukru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki(...)przygotowania:Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody.Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i wymieszać.Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny (1 łyżeczka), dodać majonez, śmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos.Do selera dodać odsączone rodzynki oraz

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 193

Kompot z suszonych owoców...Aromatyczny i wyrazisty w smaku kompot z suszu.Z dodatkiem plasterków pomarańczy i soku z cytryny.Przyprawiony cynamonem i goździkami.Tradcycyjny i niezastąpiony na Wigilijnej Kolacji.Polecam!Składniki:150 g suszonych jabłek;100 g suszonych moreli;150 g suszonych śliwek;50 g suszonej żurawiny;50 g rodzynek;1 łyżeczka cynamonu;7 goździków;1 pomarańcza;Sok wyciśnięty z połowy cytryny(...)zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr kompotu (przecedzonego) plus owoce.Owoce suszone

Gospodyni Miejska
Zupa krem marchewkowy z pomarańczą 202

Zupa krem marchewkowy z pomarańczą...Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)wszystkie warzywa), dodać ulubioną przyprawę do zup i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie i ugotowane.Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować.Dodać śmietankę i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać.Przyprawić solą, pieprzem i chili w proszku. Wymieszać.Zupę podawać gorącą, oprószoną posiekanym koperkiem i skórką otartą z pomarańczy.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników

Gospodyni Miejska
Buraczki z jabłkiem i cebulą 222

Buraczki z jabłkiem i cebulą...Wiórki czerwonych buraków i soczystych jabłek.Cebula posiekana w drobną kosteczkę.Skropione olejem i sokiem z cytryny.Oprószone natką pietruszki.Pyszny dodatek do obiadu.Polecam! Składniki:4 średnie, czerwone buraki;2 średnie jabłka;1 średnia cebula;2 łyżki soku z cytryny;2 łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać(...)obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać.Natkę pietuszki drobno posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do posypania po wierzchu). Wymieszać.Do sałatki dodać olej i sok wyciśnięty z cytryny (2 łyżki). Dokładnie wymieszać.Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wierzch posypać pozostawioną odrobiną natki pietruszki - opcjonalnie.Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.Podawać

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 326

weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej i seraRybyTradycyjnym daniem rybnym jest ryba w soku z granatów. Nad Morzem Czarnym oczywiście dostaniemy świeże ryby od okolicznych rybaków. Na zdjęciu różne gatunki ryb Morza Czarnego z frytury.Sos z soku z granatów świetnie pasuje do pstrągaCzarnomorskie smażone(...)kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku.Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mlekuCielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie z pieczarkami, posypana papryką, na drugim pieczona w folii z mnóstwem kolendry

Poezja smaku
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 174

20003/4 łyżeczki cynamonu1 łyżka przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy(...)garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy

Mango Papaja
Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem 280

suszonej żurawiny2 oscypkiolej do smażeniaMarynata:pieprz1 łyżka sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazylii½ łyżeczki tymianku2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę1 łyżka mioduSos miodowo-musztardowy:1 mała cebulaskórka i sok z 1/2 cytrynyolej150 ml śmietanki 30% (można również użyć 18% do sosów)2 łyżki musztardy Dijon1 łyżeczka miodu¼ szklanki wody* (opcjonalnie, jeśli sos wyjdzie za gęsty)sól, pieprz, tymianekPrzygotowanie:Polędwiczkę(...)ilością oleju i pieczemy przez 25-30 minut.Gotowe mięso powinno być soczyste i delikatnie różowe.Przygotowujemy sos.Na patelni pozostałej po smażeniu polędwiczki rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ważne aby cały sok z wcześniej smażonego mięsa również pozostał na patelni. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i przesmażamy do zeszklenia. Skórkę z cytryny wyparzamy. Miód, musztardę, sok oraz skórkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania