wody50-60 g cukruPotrzebujemy 2 części owoców na jedną część syropu. Proporcja jest taka: 4:2:1, gdzie mamy odpowiednio owoce, wodę i cukier. Do tego sok z połówki cytryny. Można składniki dać na oko, ale pamiętajmy, że więcej ma być owoców niż wody. I próbujmy poziom słodkości. Wodę, cukier i sok z cytryny gotujemy przez kilka(...)czasie obieramy mango i kiwi kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy wraz miętą na mus. Zmiksowane owoce mieszamy z syropem. Teraz próbujemy poziom słodkości. Jeśli jest za słodkie dolewamy sok z cytryny. Gotowy sorbet wlewamy plastikowego naczynia i wstawiamy do zamrażarki. Należy go mieszać co jakiś czas łyżką, żeby się napowietrzył i nie zrobił zbitą bryłą lodu. Jeśli
Bon Appetit MałgorzatyKochani mamy weekend, więc impreza! ;)Składniki na 1 porcję:40 ml wódki80 ml soku pomidorowego (u mnie wyciśnięty ze świeżych pomidorów, ale może być sok z kartonu) pół żyłeczki odrobina sosu tabasco sól do smakupieprz do smakugałązka naci selera do dekoracjiplasterek cytryny do dekoracji Składniki należy wymieszać i zacząć pić ;) .... a dokładniej: Do szklanki(...)wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, sok pomidorowy i sos, dodać przyprawy, wymieszać. Dopełnić resztą soku pomidorowego. Można ozdobić selerem naciowym i plasterkiem cytryny
Bon Appetit MałgorzatyLubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach. Składniki:1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg)1 duża cebula1 szklanka soku z jabłek1 łyżka soku z cytryny lub octu winnegosól, pieprz3 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę.2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę, sok jabłkowy, solimy i pieprzymy.3. Całość dusimy(...)miękkości przez 30-40 minut pod przykryciem.4. Na koniec dodajemy sok z cytryny lub ocet, doprawiamy do smaku.Smacznego!!!Źródło: Przy kuchennym stole
Kuchnia domowa Anijedno z moich ulubionych ciast. Kubusiowe ciasto jest modyfikacją Shreka (KLIK). Zmieniłam tylko sok i galaretki. Zapraszam :)Składniki:Biszkopt (blaszka 24x36cm):4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki olejuMasa pomarańczowa:1 duża butelka soku typu Kubuś (marchewka-jabłko-brzoskwinia)3 budynie waniliowe / śmietankoweMasa śmietanowa:500 ml śmietanki 30%1 galaretka pomarańczowaDodatkowo(...)opakowania delicji2 galaretki brzoskwinioweSposób wykonania:1. Z podanych składników robimy biszkopt, pieczemy w 180 st. C do suchego patyczka. Studzimy.2. Większą część soku zagotowujemy, w pozostałej części rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się soku, gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę przekładamy na biszkopt, a na wierzch rozkładamy delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawiamy do stężenia.3. Robimy masę
Kuchnia domowa Anipiernikasok z połowy pomarańczyskórka starta z całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym(...)stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy.Odstawiamy do ostudzenia.Kuwerturę rozpuszczamy i polewamy ciasto.Orzechy siekamy i posypujemy polewę.Smacznego
Mienta blogBardzo lubiany przeze mnie dodatek do mięs i dań, szczególnie greckich. Łatwy w przygotowaniu - podstawą jest dobry gęsty jogurt i dobrze odciśnięte z soku ogórki. składniki400 ml gęstego jogurtu typu greckiegook 300 g zielonych ogórków, może być 1 wężowy 4 ząbki czosnku, drobno posiekane i zmiażdżone w moździerzu2 - 3 łyżki oliwy z oliwek2(...)łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku (opcjonalnie)1 łyżeczka świeżo wyciśnięty sok z cytryny (lub do smaku)sólprzygotowanieOgórki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sito , posolić i odstawić na ok 30 minut aby puściły sok. W misce wymieszać jogurt z oliwą, miętą , koperkiem , czosnkiem. Ogórki odcisnąć z nadmiaru soku, dodać
Stare Garywyraźnym smakiem i zapachem limonki. Polecam!składnikiciasto1 szklanka naturalnego niesłodzonego jogurtu (użyłam greckiego)1/3 szklanki oleju roślinnego (lub oliwa z oliwek)1 szklanka cukruskórka otarta z jednej limonki1/4 szklanki soku z limonki2 jajka1 i 2/3 szklanki mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/8 łyżeczki solisos300g świeżych jeżyn (zamrożone rozmrozić i dodać mniej wody)1/4 szklanki wody3(...)łyżki cukru1 łyżka soku z limonkiprzygotowaniesos : Zmiksować na gładko razem jeżyny, wodę , cukier i sok z limonki . Przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach aby usunąć nasiona . Przykryć i przechowywać w lodówce.ciasto : Rozgrzać piekarnik do 175 st C .Pomarować boki i spód tortownicy (23 cm) , spód można wyłożyć papierem do pieczenia .ciastoW dużej misce zmiksować jogurt
Stare Garyzdaniem na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się już przegryzą.składnikipęczek botwinki - spore buraczki1 kostka rosołowa (opcjonalnie)340 g jogurtu naturalnego2 x 400 g kefiru, 4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków - ilość zależy od soku i naszych upodobań.pęczek koperkupęczek szczypiorkuopcjonalnie kwaśna śmietana 18% do dodania, aby chłodnik był bardziej kremowyprzygotowanieBotwinkę umyć. Buraczki obrać pokroić na mniejsze(...)skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, nie lubię dodawać ich zbyt dużo, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne. Wszystko włożyć do garnka, zalać niewielką ilością, dodać nieco soku z cytryny ( aby buraczki nie straciły koloru, ale nie jest to niezbędne przy tak krótkim gotowaniu), dodać kostkę rosołową - chyba ,że jesteśmy jej zagorzałym przeciwnikiem, wtedy nie dodawać, doprowadzić
Stare Garywystarczy kilka ruchów łyżką i ciasto gotowe!W cieście tym jest mnóstwo bakalii- dodałam posiekane orzechy włoskie, laskowe oraz migdały- z delikatną nutką pomarańczy, dzięki dodatkowi skórki oraz soku, a całość polana lukrem- pyszności :)Ciasto pięknie wyrasta, jest zwarte i gliniaste dzięki czemu fajnie się kroi, wilgotne tak w sam raz.Jeżeli więc jeszcze nie macie przepisu na dobre ciasto(...)makiem, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :)* kasza manna- 2 szkl.* mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego)* jogurt naturalny- 1 szkl.* cukier- 1 szkl.* bakalie- 1 szkl.* pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka)* jajka- 2 szt.* jabłko starte- 1/2 szklankiPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku
Kraina Miodem Płynącaporcji)100g mielonych orzechow laskowych2 dojrzale banany200 g masla200 g cukru1 lyzka skorki cytrynowej(bio)4 jajka (wielkosc M)200 g maki1/2 paczuszki proszku do pieczenia4 lyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni(...)make,podprazone orzechy i proszek do pieczenia.Ciasto cienko rozsmarowac na blaszce i piec 20 minut.Wyjac,pozostawic do ostudzenia.Truskawki umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki z bananami.Wg przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kwasne pH dzemu,tym lepsza bedzie mial trwalosc,bo przetrwalniki mikroorganizmow,ktore nie zgina podczas pasteryzacji,nie beda mialy odpowiednich warunkow do rozwoju,dlatego zawsze pozadane jest zakwaszenie dzemu sokiem z cytryny.Niskocukrowy dzem morelowy:1 kg moreli ,przepolowionych bez pestek20-25 dkg cukrusok z 1 cytrynyWykonanie:Owoce w szerokim rondlu zasypac cukrem,dokladnie wymieszac,cale obtoczyc w cukrze.Rondel przykryty przykrywka(...)ustawic na bardzo malym ogniu .Gdy owoce puszcza caly sok przykrywke zdjac i rozpoczac smazenienie moreli,az do uzyskania pozadanej gestosci.Mozemy to zrobic jednorazowo w ciagu 2-3 godzin,lub smazenie rozlozyc na dwa dni.Pod koniec smazenia dodac sok z cytryny.Goracy dzem wlac do wyparzonych sloiczkow i zakrecic wieczkiemPasteryzowac w temperaturze bliskiej wrzenia okolo 10-15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki soli1 szklanka cukru brązowego (może być biały)2/3 szklanki oleju3 jaja1 szklanka marchewki startej1/2 szklanki soku ananasowego (ja dodaję sok z rozdrobnionym ananasem)1 łyżeczka wanilii lub opakowanie cukru waniliowegoposiekane orzechy, rodzynkii na polewę/przełożenie:2 łyżki masła3/4 szklanki cukru pudru12 dag serka śmietankowego (np. Philadephia)cukier(...)waniliowykilka kropel soku z cytryny Najpierw ubijam białka i dopiero dodaję stopniowo cukier i wanilię i żółtka. Do tego dodaję stopniowo makę zmieszaną z proszkiem, sodą, cynamonem i solą.Dodaję olej i sok a na koniec startą marchew, orzechy i rodzynki.Wlewam masę do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i piekę ok. 45 min w 180 stopniach. Zawsze sprawdzam
UgotujmyTo.plcytrynowySkładniki:ok. 400g mleka skondensowanego150 ml śmietany 30%4 szt. cytrynySos:1 łyżka świeżych liści mięty,1 łyżeczka cukru1 cytrynabiszkopty (opcjonalnie) Skórkę z 4 cytryn ścieram na tarce a sok wyciskam do miseczki, najlepiej przez sitko aby nie było pestek. Powinno go być ok 150 ml. Mieszam mleko skondensowane z sokiem z cytryn i startą skórką i mieszam szybko(...)bardzo gęstnieje.Śmietanę ubijam na sztywno. Łączę śmietanę z mlekiem.Rozdzielam do pucharków (4-6 w zależności od wielkości).Umyte liście mięty drobno siekam. Ścieram skórkę z cytryny. Wyciskam sok z połowy cytryny. Łączę posiekaną miętę i sok z cytryny i cukier w naczyniu tak aby rozetrzeć wszystkie składniki. Dodaję sos do pucharków i dekoruję skórką cytrynową.Smacznego Post Cytrynowo-śmietankowa
UgotujmyTo.plsernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli(...)temperaturze pokojowej600 g serka kremowego250 g mascarpone150ml oleju rzepakowego300 ml kwaśnej śmietany5 jajek280 g cukru4 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki wanilii200 g gorzkiej czekoladydodatkowo:7 dojrzałych gruszek1,5 litra soku wiśniowegopół szklanki cukru i -opcjonalnie- laska cynamonu, kilka goździków, kilka gwiazdek anyżu, nasiona kardamonu,1. Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej.Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do większego rondelka, zalać
UgotujmyTo.plsmakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy)1/3 szklanki cukru4,5 łyżeczki żelatynyWYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół(...)wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny. Galaretkę przelej do miseczek i wstaw
Słodko-Słony Świat Ilony