alkohol. Biszkopt: 4 jajka 35 g kakao 40 g mąki pszennej 135 g cukru 1 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki Masa kajmakowa: 510 g masy kajmakowej 250 g margaryny 4 łyżki wódki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)łyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek
VioletoweKucharzeniepodzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food, gdy pogoda robi nas w balona , obiecując wiosnę(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić kawałki jabłek w cienkie plasterki. Umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerodnikami oraz zawiera szereg pozytywnych dla zdrowia polifenoli. Zobacz także inne przepisy na -----> SAŁATY Sałata z rukolą i granatem - przepis: mix sałat rukola granat gruszka garść orzechów nerkowca sok z cytryny dressing: łyżeczka musztardy miodowej łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy szczypta soli Sałata z rukolą i granatem - jak zrobić? Rukolę umyj, osącz i osusz. Granat(...)łyżką, lekko ściskając granat, wydłubuj pestki - jeśli jest bardzo soczysty, można robić to nad sitkiem, do którego spadać będą pestki. Gruszkę obierz i pokrój w kostkę, skrop niewielką ilością soku z cytryny. Orzechy nerkowca upraż przez chwilę na suchej patelni, by się zarumieniły. Mix sałat oraz rukolę ułóż na talerzu, dodaj kawałki gruszki oraz osączone pestki granatu. Przygotuj dressing
Moje Qulinarianaszym gronie była przyszła mama i postanowiłem jej przygotować coś zdrowego, ze sporą dawką witamin. Postawiłem na jedną z wariacji Krwawej Mery, bez alkoholu, oczywiście! Czego potrzeba? -100 ml soku pomidorowego z przetartych pomidorów -100 ml wody naturalnie gazowanej -15 ml soku ze świeżej cytryny -kilka kropel sosu worcestershire -5 listków bazyli -sól, pieprz Sok pomidorowy z wodą i bazylią(...)miksujemy w blenderze, dodajemy soku z cytryny i kilka kropel sosu worcestershire, solimy i pieprzymy do smaku i delikatnie mieszamy. Dla wszystkich, którzy lubią ogień w ustach można dodać kilka kropel tabasco, a dla tych, którzy nie spodziewają się potomstwa wodę zastąpić warto dobrą żytnią wódką. Piekła w ustach
BaRepastartej 1 szklanka białego wina ¼ szklanki wytrawnego Sherry ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki oleju arachidowego ¼ szklanki poszatkowanej cebuli ¼ szklanki chudego mleka 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Cebulę podgrzać na oliwie aż zmięknie. Dodać sherry i dobrze wymieszać. Dodać szpinak i olej arachidowy. Całość gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać(...)bułkę tartą, mleko i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Pstrągi dobrze umyć i osuszyć. Do każdego pstrąga dać ¼ wcześniej przygotowanego farszu. Pstrągi odłożyć na bok. W międzyczasie rozgrzać grilla. Na patelni połączyć masło, wino oraz pieprz i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż alkohol wyparuje. Pstrągi umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla. Nacierać w trakcie grillowania przygotowaną mieszanką z winem. Pstrąg
naRuszciepracy:) Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu Drukuj przepis Składniki 5 liści jarmużu 5 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu (z coolinarnie.pl(...)listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu 5 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Jarmuż myjemy, pozbywamy twardych łodyg. Cebulkę kroimy w kostkę. Masło rozgrzewamy
CoolinarniePLprzyprawami, anyżem, goździkami, imbirem i sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc na tym pozostało. Składniki: 1 kg antrykotu 1 duża(...)cebula, 3-4 cm świeżego imbiru 1 gwiazdka anyżu 3 goździki 3 marchewki 1 nieduży seler 1 pietruszka 1 gałązka lubczyku 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu ostrygowego jasnego sól i pieprz do smaku 2,5 l wody 250g makaronu ryżowego Sposób przygotowania: Antrykot umyć i włożyć do dużego garnka, dodać umyte obrane
Gosia gotujepodłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2 łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki (można pominać, ale ja uwielbiam(...)aromat) 2 łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula 2 l wody Sposób przygotowania: Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki
Gosia gotujetalerzu). Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo wolę bez marchwi. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni (...). Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest(...)egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru 1 pomarańcza (skórka i sok) sok z 2 cytryn skórka z 1 cytryny kardamon - do smaku Marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do rondelka i zalać taką ilością wody, aby je nakryła. Gotować
KUCHARNIAżółtego sera, czyli taka wersja De Lux ;))) Zachęcam do wypróbowania, nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, ale również naprawdę dobry smak! * rurki- 10 szt. * parówki- 5 szt.* * sok pomidorowy- 500 ml * ogórki kiszone- 2 duże * ser- 250 g * czosnek- 1 ząbek * bazylia suszona- 1 łyżeczka * cukier trzcinowy- 1 łyżka * sól pieprz- do smaku Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)Rurki nadziać parówkami i przełożyć do naczynia do zapiekania (uprzednio posmarowanego olejem). Sok pomidorowy doprawić sprasowanym czosnkiem, bazylią, cukrem, solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone pokroić w kosteczkę i dodać do soku pomidorowego. Doprawionym sokiem zalać makaron. Naczynie przykryć i zapiekać przez około 40 minut, odkryć, posypać startym serem i zapiekać bez przykrycia przez 5 minut- aż ser się roztopi
Kraina Miodem Płynącaprzez sitko. Podobno lepiej wieczorem, niż rano, bo może obniżać ciśnienie, nie wiem, nie znam się. Nie będę rozpisywać się na temat zdrowotnych zalet takiego napoju; ponieważ przez jednych sok buraczany uważany jest za super z wielu względów (antydepresyjny, antyrakowy, anty-anemiczny (wiecie, że nie ma takiego słowa? ;)) i wiele innych anty-złych), natomiast istnieją też opinie, że wręcz przeciwnie(...)mogła, zamieniałabym na koktajle wszystko :P). Dodatek pietruszki (witamina C) pomaga przyswajać żelazo z buraków, natomiast jeśli ktoś nie lubi "zielonego" posmaku, równie dobrze może to być np. trochę sok z cytryny. Mój Mąż lubi połączenie buraków z selerem, też Wam polecam do spróbowania. Bardziej to już przypomina sok wielowarzywny ale są tacy, którzy wolą. A propos selera zauważyłam już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESkładniki: Na ciasto: - 115 g cukru - 115 g miękkiego masła - 4 jajka - 180 g zmielonych migdałów - 4 łyżki maku - starta skórka i sok z dwóch cytryn - 125 g mąki pszennej - półtorej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Na syrop cytrynowy: - 100 g cukru - 6 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni(...)dużej misce utrzeć masło z cukrem na kremową masę, następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Dodać zmielone migdały, mak, skórkę cytrynową oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i solą do miski z masą. Całość przelać do formy, wygładzić łyżką i piec ok. 40 minut. W celu
Kuchenne syntezyoddzielnie białka i żółtka 2 szklanki startej na grubych oczkach marchwi (w praktyce są to 2 bardzo duże lub 3-4 mniejsze marchewki) 1 puszka ananasa (ja używam samego soku, ale mozecie się pokusić o dodanie również pokrojonego w kostkę owocu) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie (nadal miksując) dodajemy cukier(...)proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i cukrem z wanilią. Gdy wszystkie składniki połączą się w gęste ciasto, dodajemy (cały czas miksując na niskich obrotach) olej oraz sok z ananasów. Na koniec dodajemy startą marchew. W wersji na bogato możemy na tym etapie dodać do ciasta pokrojonego w kostkę ananasa oraz ulubione orzechy i rodzynki. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem
Zawsze głodna!wielkość jabłka i zawiera liczne nasiona wielkości nasion kukurydzy. W czasie dojrzewania zewnętrzna część łupiny nasiennej mięśnieje i staje się niezwykle soczysta. Właśnie ona jest jadalną częścią owoców granatu. Sok z granatów ma słodko-cierpki smak. Zwykle robi się z niego słodkie desery, m.in. galaretki i sorbety. Można jednak przyrządzić z niego także doskonały sos do mięs. Składniki: 1 owoc(...)dodać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru muscovado i gotować 5 minut, by cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia i nieco przestudzić. Powstały sok przelać przez sito. Pozostałe nasiona z łupinami rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków i przetrzeć przez sito, by wydobyć z nich cały sok. W drugim rondlu zeszklić na maśle drobno posiekaną
W SMAKramach współpracy ze sklepem www.rossi.pl otrzymałam do testów Ariete Spremi wyciskarkę do cytrusów. Dzięki temu sprytnemu urządzeniu, w banalnie prosty sposób możecie sami w domu przygotować prawdziwy sok z cytrusów. Teraz w okresie przeziębień to super rozwiązanie aby dostarczyć organizmowi troszkę witamin. Wyciskarka działa bez zarzutów, przy każdym ucisku na przemiennie działa w lewo lub w prawo(...)dokładnie wyciska sok. tu można zakupić taką wyciskarkę Ja przygotowałam dzisiaj sok pomarańczowo- grejpfrutowy. Wyszedł pyszny! Chciałabym, żeby mi ktoś taki robił codziennie do śniadanka ;-) o tak poproszę! Użyłam 3 pomarańczy i 1 grejpfruta. Za pomocą wyciskarki Ariete Spremi wyciskamy sok. Wlewamy do kieliszków! Gotowe! Smacznego! i odwiedźcie http://www.rossi.pl/ koniecznie dział organizacja kuchni, bardzo dużo gadżetów
SMYKWKUCHNI