nieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich , postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - 75 ml soku z czerwonych pomarańczy - starta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą
Kuchenne Wariacjeprzybliżyć to co jest w konkursowej książce Cukierni Lidla , dzisiaj jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo Składniki na semifreddo: - 150 g borówek - 80 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 200 ml śmietanki 30% Składniki na sos borówkowy: - 100 g borówek - 100 g cukru trzcinowego - sok z 1/2 cytryny Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości(...)Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Osobno miksujemy śmietankę dobrze schłodzoną. Następnie łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin. Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki
Kuchenne Wariacjemąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając(...)jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy
Kuchenne Wariacjelimonki do dekoracji Powyższe składniki są na 12 sztuk. Ciasto na babeczki. Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, jogurt, wodę, skórkę kandyzowaną oraz wcześniej wyciśnięty(...)sok z limonki i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę. Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie
Kuchenne Wariacjegulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny(...)sok z 2,5 cytryn. Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie nie było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze
Kuchenne Wariacjejeśli już mam pić herbatę, to mój wybór zawsze pada na zieloną. Zielona herbata smakuje również na zimno. Zrobiłam dzisiaj orzeźwiający, zimny napój właśnie z zielonej herbaty z dodatkiem soku z nektarynek, cytryny i mięty, czyli tak zwane ice tea. Całość uwieńczyłam kostkami lodu. Dołączam przepis do przepisu miesiąca, którego tematem w czerwcu są letnie napoje i drinki . Zimny napój(...)zielonej herbaty Składniki: na 4 porcje 400 ml zimnej, parzonej zielonej herbaty 300 ml soku z nektarynek 1 łyżka soku z cytryny garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru, ewentualnie kostki lodu Odcedź herbatę z liści. Dodaj świeżo odciśnięty sok z nektarynek i cytryny oraz syrop z cukru jeśli wolisz bardziej na słodko. Dodaj liście mięty i kostki lodu
codojedzeniaopakowania szamponu do włosów. W czystej postaci jest ostra jak licho, dlatego przed zjedzeniem na surowo warto ją posolić i odstawić na kilkanaście minut, a potem odcisnąć powstały sok. Nadal pozostanie chrupka, ale nieco złagodnieje. Rzodkiew warto jeść, bo, cytuję za poradnikzdrowie.pl : " Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. W momencie rozdrabniania bulwy glikozydy(...)ulegają rozpadowi. Powstają wówczas lotne związki – izosiarkocyjanidy, zwane olejkami gorczycznymi, o specyficznym smaku i ostrym zapachu. Mają one bardzo silne działanie – intensywnie zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci. Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym
Kuchenne zapiski Edytyziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru. Mus pomarańczowy: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia. Źródło: Pin-up Cake Masa maślana: Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu
Domowa Cookierenka Agiłyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka(...)gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. 5. Co jakiś czas zajrzeć do obu galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały. 6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia
Domowa Cookierenka Agiporcja/ ~100g ricotty ~jajko ~25g mąki pszennej razowej ~15g mąki pszennej 'zwykłej' ~10g mąki ziemniaczanej ~cukier/stevia ~40ml mleka (u mnie sojowe) ~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia ~2-3 łyżki soku z cytryny + kawałek startej skórki Żółtko oddzielić od białka i wymieszać je z ricottą, sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem/stevią. W oddzielnej miseczce wymieszać razem mąki i proszek(...)pieczenia, tę mieszankę przesiać do masy serowej. Białko ubić na sztywną pianę dodając ok.3 krople soku z cytryny* i delikatnie wmieszać w ciasto. Rozgrzać patelnie i smażyć placki z obu stron, na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) *sok z cytryny sprawdza się dużo lepiej niż sól przy ubijaniu białek! :) Moje ostatnie 'odkrycie
breakfast of dreamsnapiszę :)), a potem nauka :( PRZEPIS /1 porcja/ ~120g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~białko ( w wersji wegańskiej można użyć "jajka z siemienia") ~lekko czubata łyżka mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku Ciecierzycę, białko (lub "jajko z siemienia") i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową, cukier/stevię i mieszamy. Masa powinna być(...)pieczemy 20 minut. ~100g tofu naturalnego ~50g mleka sojowego ~15g odżywki białkowej o smaku kokosowym ( w wersji wegańskiej - 10g mąki kokosowej lub 20g wiórków kokosowych) ~2-3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~ok. 60-100g malin (mrożonych nie rozmrażamy) Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy mleko, sok z cytryny i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz malin) i mieszamy
breakfast of dreamswymyśliłam :) DŻEM BRZOSKWINIOWO-NEKTARYNKOWY przepis autorski // 4 słoiczki po 280ml i 2 słoiczki po 200ml ~1kg dojrzałych nektarynek ~1kg dojrzałych brzoskwiń ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego ~2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, pozbawić pestek, obrać i drobno pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu aż owoce nie puszczą dużej ilości soku(...)zaczną się rozpadać. Dodać wtedy sok z cytryny, cukier, wymieszać i gotować dalej. Ja swój dżem gotowałam ok 2,5-3h bez przerwy. Jeśli kawałki owoców nie rozpadną się do końca, będą duże i będzie ich dużo, można je rozdusić łyżką lub np. tłuczkiem do ziemniaków, wtedy dżem też zrobi się gęstszy. Słoiczki na dżem wyparzyć (zakrętki od nich
chili & sugarbędące na diecie-palce lizać! Składniki 100 g podłużnych biszkoptów Mus jabłkowy: 3 jabłka winne 10 plasterków suszonych jabłek 1/2 szklanki wody 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka żelatyny sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Masa jogurtowa: 500 g jogurtu naturalnego gęstego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny 4 łyżki wody(...)sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Sposób przygotowania Formę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą. Mus jabłkowy: Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny aby nie ściemniały,suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać wodą wsypać cukier i przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu
Wanilia i Kardamonsprawą takiego bezalkoholowego grzańca skutecznie rozgrzejesz się w ciepłym mieszkaniu, polecam dla każdego! Do napoju użyłam anyżku gwiaździstego firmy SKWORCU Było pysznie i rozgrzewająco.... SKWORCU Składniki 300 ml soku jabłkowego garść świeżych malin-mogą być mrożone 2 laski cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 pomarańczy 4 goździki 1 gwiazdka anyżku Skworcu 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania(...)Sok jabłkowy wlewamy do rondelka dodajemy laski cynamonu, anyżek,wsypujemy garść malin i zagotowujemy,dodajemy goździki sok z cytryny,pomarańczę,szorujemy pod bieżącą wodą kroimy na grube plastry i dodajemy do grzańca, wsypujemy cukier i mieszamy.Wszytko razem gotujemy na wolniutkim ogniu około 3 minuty. Rozlewamy do szklanek podajemy od razu. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonnaszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie sama, jest łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu(...)warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania Ryba: Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy
Wanilia i Kardamon