łyżeczki cukru - kawałek papryczki chili - ½ łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku(...)sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi - Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczka garam masali - garść świeżego szpinaku typu baby - ¼ łyżeczki imbiru - kilka łyżek soku pomidorowego - ½ łyżeczki mielonego kuminu - sok z cytryny(...)parze (ok 3 minuty) - Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący - Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty - Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze - Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi - Obok
Wegańska kuchnia orientalnacytryn) – zdjęcie znajdziecie niżej. Składniki: – 1 kg skrzydełek z kurczaka – 3 łyżki miodu – 3 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki ostrej czerwonej papryki – sok z 1 cytryny – 2 łyżki startego imbiru – 1 łyżeczka soli – 1 łyżka chilli – 1 łyżka cukru na sałatkę: – 2 garści sałaty lodowej – 2 garści(...)roszponki – 2 garści rukoli – 50 ml soku z yuzu (można zastąpić cytryną wymieszaną z limonką, ale nie jest to tak intensywne) – 3 łyżki oleju, najlepiej winogronowego – 5 łyżek sosu sojowego – 1/2 łyżki świeżo grubomielonego pieprzu – 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskarkę do czosnku Wykonanie: W misce przygotowujemy marynatę do skrzydełek. Mieszamy oliwę
Pociąg Do Kuchnipudru) – 1,5 łyżeczki sody – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 4 limonki – szczypta soli Wykonanie: Z limonek otrzeć skórkę (na najdrobniejszych oczkach) i wycisnąć sok (powinno być go ok. 180-200 ml). Wymieszać mąkę z sodą i proszkiem. Masło ucierać z cukrem (aż będzie jasne i puszyste) – cukier dodawać stopniowo. Potem dodać po kolei jajka(...)miksować. Na koniec dodać skórkę z limonki. Dodać sok z limonki i porcjami mąkę z sodą i proszkiem – miksować, aż masa będzie gładka i puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować
Pociąg Do Kuchnigarść zielonych oliwek – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżki octu winnego albo jabłkowego, ewentualnie balsamicznego – sól, pieprz świeżo zmielony – garść płatków migdałów – sok z 1/2 cytryny opcjonalnie: – 2 łodygi selera naciowego – 4 łyżki tequili albo wódki – awokado – kwaśna śmietana (kilka łyżeczek) – bazylia świeża albo mięta Wykonanie: Pomidory sparzyć(...)obrać ze skórki. Jednego mniejszego zostawić. Resztę pokroić w kawałki, najlepiej nad sitkiem, żeby zbierać sok, a oddzielać miąższ. Miąższ pomidorów przełożyć do dużego garnka lub miski razem z pokrojonymi częściami (po oddzieleniu pestek), zlać sok z pomidorów. Kawałek papryki zostawić, resztę pokroić i dodać do pomidorów – podobnie z zielonym ogórkiem. Dodać sok z cytryny, ocet, dorzucić pokruszone pieczywo
Pociąg Do KuchniOrzeźwiająca lemoniada limonkowo-imbirowa to świetna propozycja na orzeźwienie w upalny dzień! Wiem, że wyglądem może nie zachwyca, ale jest pyszna! Imbir nadaje lekko ostrego posmaku, liście limonki i sok z limonki sprawiają, że lemoniada jest aromatyczna i orzeźwiająca! Zobacz również inne przepisy na -----> LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir(...)korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij na końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową i plastry imbiru zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź
Moje Qulinariabył zadowolony, ale goście również. Polecam! Składniki na 1 blat: 100 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z limonki skórka z 1 limonki 35 g kolorowej posypki Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać jajka, jedno po drugim, dodać sok i skórkę z limonki(...)minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe dwa blaty. Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 450 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1 limonki Mascarpone i śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok i skórkę z limonki, połączyć. WYKONANIE - Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta
Domowa cukiernia EwyProszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją . Składniki : około 20-30 dag ryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić(...)szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa
Proste Potrawybędzie złotego koloru. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę serową: 1000 g sera 3 jajka 100 g masła 125 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią sok z 1/2 cytryny 15 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, wypestkowane (mogą buś świeże lekko podgotowane lub z kompotu) wykonanie: Ser trzykrotnie mielimy. Masło roztapiamy i odstawiamy(...)przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Następnie stopniowo dodajemy ser, masło okaz mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz sok z cytryny, wszystko miksujemy na jednolitą masę. Gotową przekładamy na upieczony spód. Na warstwie sera układamy odsączone wiśnie. Całość podpiekamy w 170 st. C, aż ser się ze złoci. składniki na pianę z białek: 5 białek 150 g cukru
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru waniliowego 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g rodzynek Składniki na lukier: szklanka cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi(...)uchylonym piekarniku, aż będzie całkiem zimny i wtedy polać go lukrem i włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc). Podawać najlepiej następnego dnia. Wykonanie lukru: Cukier puder i sok z cytryny dajemy do małej miseczki i ucieramy na gładką masę (na początek dajemy tylko 2 łyżki soku). Gdyby konsystencja była zbyt rzadka dodajemy cukru, gdyby była zbyt gęsta dodajemy soku
Mania Wypiekaniaszklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4 średniej wielkości ananasa sok i skórka starta z 1 limonki jagody cukier puder do posypania Ananasa kroimy w drobną kostkę. Jeśli wydzielił nam się z niego sok - zlewamy do miseczki i odstawiamy. Masło ucieramy(...)puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wersji domowej. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli nie posiadacie, to można zrobić napar z torebki. SKŁADNIKI POTRZEBNE DO DRINKÓW ICE TEA rum 1-2 limonki sok z limonki garść świeżej mięty cytrynowej (można dodać również pieprzowej), a jeżeli nie posiadacie, to 2 torebki herbaty miętowej kostki lodu WYKONANIE Miętę zaparzyć w dzbanku, ostudzić i włożyć(...)lodówki. Osobiście trzymam w lodówce również sok i rum, dzięki czemu drink jest zimny i nie wymaga już dodawania lodu. Do szklanek wlewamy napar miętowy, następnie rum i do smaku soku z limonki. Najwięcej powinno być samego naparu, ilość alkoholu wedle preferencji, a soku z limonki jedynie do podkreślenia smaku. Udekorować limonką i liściem mięty
Passions hobbies lifenaleśnikowe, jagodowe nadzienie i jagodowe jezioro. Jagody 0,5 litra Składniki: Ciasto: szklanka mąki 3/4 szklanki wody sól jajko cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1//3 szklanki soku jagodowego Jeziorko jagodowe: gotuj jagody z trzcinowym cukrem aż puszczą sok, odcedź sok do innego rondla i dalej gotuj aż odparuje woda a sos jagodowy zrobi się gesty(...)Nadzienie jagodowe: 250 gram sera białego opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią ugotowane jagody bez soku, które otrzymasz z gotowania jagód 1. Z ciasta smaż fioletowe naleśniki, jeśli trzeba dodaj mąki, gdyby ciasto było za rzadkie. 2. Gdy lekko ostygnie dodaj do środka nadzienie. 3. Na talerz wylej sos jagodowy tworząc jeziorko, teraz delikatnie
AZgotuj!świąteczny obiad proponuję kaczkę duszoną w soku z pomarańczy z imbirem, anyżem, goździkami i czosnkiem z sałatą z kiełkami buraczków, sezamem i ryżem na sypko 4 uda kaczki 2 szklanki soku z pomarańczy anyżek 2 goździki 2 ząbki czosnku świeży imbir 2 cm sos sojowy ok 4 łyżek płatki papryczki(...)chili O bsmaż kacze uda aż się zrumienią, wlej sok i sos sojowy. Dodaj przyprawy. Duś ok 1,5 godz. aż mięso będzie miało piękny karmelowy kolor. U gotuj ryż na sypko. P rzygotuj sałatę, zrób do niej sos: 3 łyżki - olej arachidowy ( nie koniecznie), łyżka sosu sojowego, łyżeczka octu ryżowego
AZgotuj!Zaczęłam robić kiśle z różnych soków owocowych. Pomarańczowy z dodatkiem skórki pomarańczowej nokautuje wszystkie z gotowej torebki. 3 pomarańcze 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z pomarańczy Zetrzyj skórkę z jednej z pomarańczy.Wyciśnij sok i dodaj skórkę. Zacznij podgrzewać. W niewielkiej ilości wody(...)soku zacznij rozprowadzać skrobię. Wlej na gotujący się sok. Mieszaj do zagotowania. Rozlej w pucharki. 3 pomarańcze wystarczają na 1 -2 porcje kiślu. Zależy od wielkości pomarańczy
AZgotuj!