Dżem jagodowy --- marmellata di mirtilli

Dżem jagodowy ---   marmellata di mirtilli

Dżem jagodowy --- marmellata di mirtilli

Składniki 900 g jagód 300 g cukru sok z 2 limonek 2 łyżki pektyny Wykonanie Świeże dojrzałe czarne jagody dokładnie umyć, odsączyć na sicie. zasypać cukrem,pozostawić na noc ,lub na kilka godzin,aby puściły sok..Rano podgrzewać garnek z jagodami ,co jakiś czas mieszając. Smażyć do uzyskania oczekiwanej gęstości, jakieś15 minut Pod koniec smażenia dadac pektyne wymieszana w gorącym soku Można przeprowadzić próbę rozsmarowując odrobinę dżemu na talerzyku wyjętym z zamrażalnika. Jeśli szybko zastygnie, jest goto... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu w mojej kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Autor

JadziaJadzia

Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

z jagodami, sok, przetwory

Inne przepisy z w mojej kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.