delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić(...)miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięsko, nacieramy je przyprawami dobrze przy tym masując. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum 2 godziny, najlepiej wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu. Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę
Plate of Joyuniwersalna - w zależności od tego co do niej dodamy za każdym razem smakuje inaczej. Dzisiaj zapraszam Was na owsiankę z jabłkiem, rodzynkami, cynamonem, kardamonem, świeżym imbirem, skórką i sokiem z cytryny i miodem. Pysznie rozgrzewa i wspaniale smakuje. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych zwykłych, szklanka mleka, 1 jabłko, garstka rodzynek, skórka starta z 1/2 cytryny, 1 łyżka soku(...)mlekiem i zostawiłam tak do rana - tak przygotowane płatki potrzebują tylko chwilę rano na zagrzanie. Pokroić jabłko na kosteczkę, wrzucić do rondelka. Następnie dodać rodzynki, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, miód oraz świeżo starty imbir - ilość uzależniona od upodobań. Dodać odrobinę cynamonu i kardamonu - u mnie smak był delikatnie wyczuwalny. Całość dusić kilka minut, aż soki się zredukują
Plate of JoyJednak jeśli zalejemy je ciepłą wodą, a orzechy były świeże, to godzina-dwie wystarczą - twarożek po prostu nie będzie wtedy tak kremowy). Później miksujemy je na gładką pastę z sokiem z cytryny. Przyprawiamy po swojemu i voilà - domowy serek już gotowy. U mnie w wersji na czasie z czosnkiem niedźwiedzim , którego teraz pełno w lasach(...)sklepowych półkach. Polecam. ;) Składniki: 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca (ok. 200 g przed namoczeniem) sok z 1 jednej cytryny* kilka listków niedźwiedziego czosnku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Orzechy odsącz z wody, przepłucz i wrzuć do kielicha blendera. Wlej sok z cytryny i zmiksuj na kremową pastę (stopień jej gładkości zależy od czasu moczenia orzechów i mocy blendera
Food Squarełyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kremówki, 5 łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy(...)wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość dokładnie i energiczne mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy
paapilotkaabrakuje nam czasu na pożywne i zdrowe śniadanie. A śniadanie, jak wiadomo daje nam energie na cały dzień. W takiej sytuacji naszą propozycją jest wypicie chociaż szklanki świeżo wyciśniętego soku z warzyw, czy owoców. Świetnie nadaje się do tego sok z marchewki. Jeśli jesteście szczęśliwym posiadaczem sokowirówki szczerze polecamy! Z około 7,8 marchewek wychodzi litr pysznego soku, którym(...)mineralnych, na pewno starczy czasu J Czas przygotowania: 10 minut Ilości porcji: 5 Składniki: 7,8 dużych marchewek Marchewki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Jeśli nasz sprzęt tego wymaga to marchewki, przed umieszczeniem w maszynie, obieramy i kroimy. Wypijamy J Jeśli nie będziemy pić od razu przechowujemy w lodówce nie dłużej niż dobę. Smacznego
Kolizje Smakówupieczeniu jest trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki. Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak. Ciasto cytrynowe z kaszy manny Składniki: 2/3 szklanki (120g) kaszy manny 1/3 szklanki (65g) cukru 1/3 szklanki (70g) oleju niecała szklanka (200g) śmietany(...)ekstrakt z wanilii, wymieszać - do składników mokrych dodać kaszę, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystko dobrze wymieszać - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok, dodać do ciasta, wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przelać do przygotowanej formy - piec w 170 stopniach przez 30-35 minut Upieczone ciasto przechowywać najlepiej w chłodnym miejscu
Smakołyki BerenikiSurówka z młodej kapusty z koperkiem... Wiórki zielonej, młodej kapusty. Kosteczki ostrej cebuli. Drobno posiekany koperek. Całość skropiona olejem i sokiem z cytryny. Doprawiona cukrem, solą i pieprzem. Pyszny smak wiosny! Składniki: 1 mała główka młodej kapusty; 1 mała cebula; Pęczek koperku; 1 - 2 łyżki oleju; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka białego cukru; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)obrać, drobno pokroić. Dodać do poszatkowanej i posolonej kapusty. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do kapusty z cebulą. Surówkę wymieszać czystą dłonią. Do surówki dodać cukier, olej, sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ponownie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęciu slaterka została przygotowana z 1/2 dużej główki młodej kapusty. Ilość soku z cytryny
Gospodyni Miejskajeden lokal, który inspiruje się kuchnią skandynawską. Pozostaje mi zgłębianie książek, magazynów i internetu. Składniki (2 porcje) 2 filety z sandacza oliwa sól i pieprz koperek 100g świeżego szpinaku sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku(...)minuty z każdej strony, zaczynając od skóry. Zdjąć z patelni. Na patelnię wsypać 1/3 łyżeczki kuminu, garść świeżego koperku, dodać szpinak. Smażyć minutę. Zdjąć z ognia, dodać masło i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Na talerzach ułożyć sałatkę z buraków, szpinak, sandacza skóra do góry. Wymieszać śmietanę z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Położyć po 1-2 łyżkach śmietany
W kuchni wieczoremzmielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem dzisiejsze danie jest bardzo proste, aby bez problemu można było przygotować je nawet w spartańskich, działkowych warunkach. Przygotowanie go rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Sok z połowy cytryny wymieszałem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu, otartą skórką z połowy cytryny, trzema łyżeczkami suszonego oregano i łyżką oliwy. W tak przygotowanej(...)bazie ogórka i serka homogenizowanego. Zamiast serka można też użyć gęstego jogurtu naturalnego lub kefiru. Ogórka starłem na tarce o grubych oczkach, a następnie odsączyłem nadmiar puszczonego przez niego soku. Dodałem do niego 150 gram homogenizowanego serka naturalnego, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę i sok z połowy cytryny, a następnie przyprawiłem całość solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Wyprawy kulinarnesmakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem jest zamarynowanie mięsa w jogurcie (ewentualnie w kefirze), bo zapewnia ono mięsu miękkość i soczystość. Przyprawy można dobrać wg własnego uznania. Podobny sposób marynowania(...)jogurcie stosuję także do innych mięs, np kurczaka. Zamiast soku z cytryny, czasem używam soku ze świeżego ananasa lub pomarańczy. Dodaje to mięsu delikatną, słodkawą nutę. Metoda: Jogurt wymieszaj z przyprawami i sokiem z cytryny. Mięso zamarynować w jogurcie, upewniając się, że jest całe zanurzone. Przykryj i odstaw do lodówki. Zostaw w marynacie przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej
MamaOskarkasię o odrobinę fantazji w ozdobieniu, to takie ciasta mogą zrobić piorunujące wrażenie! :) Takim ciastem jest Kostka Kubuś, na którą składa się spód z herbatników przełożonych masą budyniową z soku marchwiowego, otoczona puszystą kremówką i ozdobiona wiórkami czekoladowymi- lekka, podzielna i przeurocza :) Wariantów tego ciasta w internecie jest mnóstwo, pierwszy raz przygotowując to ciasto upiekłam biszkopt, zrobiłam masę(...)mocno maślana, kwaskowa i mało 'kubusiowa', tym razem zmieniłam proporcje i krem wyszedł idealne- odpowiednio i słodki i maślany, no i bez biszkoptu- po co sobie utrudniać? ;) Polecam! Budyń: * sok Kubuś- 900 ml * budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania * masło- 150 g * cukier trzcinowy- 3 łyżki Dodatkowo: * herbatniki- około 30 szt. * kremówka- 350 ml * wiórki czekoladowe- do ozdoby
Kraina Miodem Płynącabłonnika- który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz umozliwia skuteczne odchudzanie. 3.Jest świetną przekąska w ciągu dnia Składniki: 200 g szpinaku Frosta ( całe opakowanie ma 450 g) 1 banan sok jabłkowy- ok 3/4 - 1 szkl odrobina soku z cytryny Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, blendujemy, dodajemy banana, ponownie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sok jabłkowy. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze wody
Z Majeczką w kuchniszklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny Ubijamy całe jajka i cukier na puszystą masę. Zajmuje to kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką(...)strużką olej. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach przez około
Jedzeniomaniaporcję: 1 mała roladka z koziego sera 1 rzodkiewka 1 szczypiorek 1 listek cykorii 1 owoc miechunki kiełki do dekoracji Składniki na mus mango: 1 dojrzałe mango sok z 1/2 limonki skórka z 1/2 limonki Składniki na mus marchewkowy: 1 średnia marchewka 20 ml soku z pomarańczy 15 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z czekolady/kakao szczypta przyprawy curry Składniki(...)ściśle związujemy na końcach (możemy też zapakować próżniowo). Wkładamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 20 minut. Wyjmujemy i studzimy. Miksujemy na gładką masę z sokiem i skórką z limonki, przecieramy przez sitko, odstawiamy na bok. 2. W między czasie, gdy mango się gotuje, przygotowujemy mus marchewkowy: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy
My Culinary Artlekko „al dente”. Ostudzić. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Gdy dobrze ostygną zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałe ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Odcisnąć sok – najlepiej włożyć starte kartofle do woreczka lnianego i wyciskać. My ścieramy kartofle w sokowirówce - otrzymujemy suche starte kartofle i sok. Odciśnięty sok odstawić na około 15 minut. Po tym czasie(...)delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana. Bardzo dokładnie wymieszać starte surowe ziemniaki z ugotowanymi i mąką ziemniaczaną odzyskaną z soku kartoflanego. W razie potrzeby dodać mąkę kartoflaną – 1-2 łyżki ( tyle, aby lepiły się kulki) Zwilżonymi w zimnej wodzie rękami formować pyzy – okrągłe, okrągłe z dziurką lub podłużne. Gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Potem istnieją
królestwo garów