Wczoraj zrobiłam galaretkę z soku jabłkowego. Jest pyszna. To alternatywa dla tych, którzy wolą lekkie święta, a też chcą dobry deser. Przepięknie pachnie świętami. 1 jabłko cukier trzcinowy do posypania jabłek litr soku jabłkowego klarowanego ekologicznego 3 laski cynamonu 1/2 opakowania żelatyny 2 łyżki syropu klonowego nada jeszcze mocniejszej bursztynowej barwy niewielka ilość wrzątku do rozpuszczenia żelatyny(...)nagrzanego piekarnika ok 180 stopni na ok 15 minut. Wyjmij z piekarnika ale jeszcze nie dotykaj bo niektóre plasterki mogą być jeszcze wilgotne. Kiedy wystygną stwardnieją. Przelej sok do garnka, w niewielkim naczyniu rozpuść żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Przelej do soku. Dodaj syrop klonowy jeśli uznasz, że chcesz bardziej bursztynowej barwy. Przelej do salaterek. Moja kora cynamonowa była długa dlatego
AZgotuj!tego mandarynkowy sos. 6-10 mandarynek 500 ml mleka migdałowego/ sojowego 2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru 2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej miód/ cukier - niekoniecznie Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj(...)Przelej do pucharków. Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się lepki. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego. Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam 1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam. Da budyniu
AZgotuj!mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze - szczypta soli Z wymoczonej i umytej pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne, nie musisz dodawać więcej soku. Jeśli będzie za suche, dolej jeszcze trochę(...)soku. Z masy formujemy ciastka dowolnej wielkości. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut
Corner With Recipespietruszki by zaspokoić całodniowe zapotrzebowanie na witaminę C. Wspaniale uzupełnia też niedobory żelaza. Samo zdrowie. Polecam! Składniki na 2 porcje: ze strony Kwestia Smaku 1/4 dużego ananasa (ok. 230g) sok z 1 pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1/2 szklanki soku jabłkowego listki z 1/2 pęczka natki pietruszki Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ananasa, sok pomarańczowy
Moja Galeria Smakukoktajlu zależy dużo od pomarańczy jakie uda Wam się dostać, mój wyszedł dosyć kwaskowaty dlatego dosłodziłam go syropem z agawy. Składniki na 3 szklanki: 1 szklanka borówek 3 brzoskwinie sok z 3 pomarańczy* 1 łyżka syropu z agawy (lub inny cukier) Brzoskwinie pozbawić pestki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce i sok przełożyć do blendera. Dodać syrop(...)agawy. Zmiksować na aksamitną konsystencję. * można zamiast wyciskania soku dodać pokrojone pomarańcze, ale wtedy najlepiej trzeba by było je pozbawić włókien, w przeciwnym razie będą bardzo wyczuwalne
Moja Galeria SmakuLetnia, kolorowa sałatka owocowa z arbuzem, jeżynami i miętą. Bardzo prosta (tylko 4 składniki) i szybka w przygotowaniu. Połączenie arbuza z miętą i sokiem z limonki daje maksymalne orzeźwienie tak potrzebne w te gorące dni :) Polecam! Składniki: ćwiartka arbuza kilkanaście sztuk jeżyn garść mięty sok z 1/2 limonki Arbuza pokroić na kawałki. Pozbawić pestek. Miętę porwać na kawałki. Wycisnąć(...)sok z limonki. Do miski przełożyć pokrojonego arbuza, jeżyny, miętę. Polać sokiem z cytryny, wymieszać. Smacznego :) Inspiracja
Moja Galeria Smakublogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 gruszka 200-250 g truskawek sok z 1 pomarańczy, około 1/3 szklanki 1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki. 2. Świeże truskawki zmrozić(...)lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania. 3. Wycisnąć sok z pomarańczy. 4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Smacznego
Moja Galeria Smakukrwi. Poza tym jest bogaty w witaminę E, C, potas i magnez. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ jest kaloryczny ;) Składniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 3 pomarańczy (ok. 1 szklanka soku) 1 awokado 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Awokado obrać ze skórki, wyrzucić pestkę. 2. Z pomarańczy wycisnąć sok. 3. Ananas(...)wraz z awokado, sokiem z pomarańczy przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek. Smacznego
Moja Galeria SmakuLubicie morele? To dopiero mój pierwszy przepis z ich użyciem na blogu. Koktajl z dodatkiem soku z pomarańczy i banana. Banan pełni tu rolę naturalnego słodzika ;) Możecie go pominąć i dosłodzić koktajl syropem z agawy bądź innego rodzaju cukrem. Przepis koniecznie do wypróbowania w sezonie na morele :) Składniki: 200-250 g moreli sok z 2 pomarańczy 200 g jogurtu naturalnego(...)banan Morele obrać ze skórki, wyrzucić pestki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok, morele, banana i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować. Przepis lekko zmodyfikowany z Kwestii Smaku
Moja Galeria Smakupiekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki - sok z połówki limonki -garść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym - 8 ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz(...)tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój na ósemki. W misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. KIEDY BATATY BĘDĄ SIĘ PIEKŁY dokończ łososia. Każdy kawałek
Kuchnia bezglutenowa Lolinaszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony dżem nie ma sobie równych. Składniki na 3 słoiki a`350 ml: 2 kg wiśni 450 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać wiśnie ksylitolem i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok gdy wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie(...)godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z cytryny gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można też zostawić na noc w lodówce ). Czereśnie wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc i smażymy przez ok 30 min aż odparuję część soku a dżem zgęstnieje. Aby sprawdzić czy dżem
Atlas Smakówkupnego - dużo mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów. Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana. Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)ewent. 2-3 łyżeczki cukru łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek i ostudzić. Jeżeli konsystencja jest zbyt
Atlas Smakówśrednich cytryn 3 jajka 3 żółtka 150 g masła 250 g drobnego cukru 300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać(...)małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika. W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce
maniapieczenia