sok - 13499 przepisów (strona:43/900)

Galaretka z soku jabłkowego z pieczonym jabłkiem - lekkie święta 158

Wczoraj zrobiłam galaretkę z soku jabłkowego.  Jest pyszna. To alternatywa dla tych, którzy wolą lekkie święta, a też chcą dobry deser. Przepięknie pachnie świętami.  1 jabłko cukier trzcinowy do posypania jabłek litr soku jabłkowego klarowanego ekologicznego 3 laski cynamonu 1/2 opakowania żelatyny 2 łyżki syropu klonowego nada jeszcze mocniejszej bursztynowej barwy niewielka ilość wrzątku do rozpuszczenia żelatyny(...)nagrzanego piekarnika ok 180 stopni na ok 15 minut. Wyjmij z piekarnika ale jeszcze nie dotykaj bo niektóre plasterki mogą być jeszcze wilgotne. Kiedy wystygną stwardnieją. Przelej sok do garnka, w niewielkim naczyniu rozpuść żelatynę i dokładnie rozmieszaj. Przelej do soku. Dodaj syrop klonowy jeśli uznasz, że chcesz bardziej bursztynowej barwy. Przelej do salaterek. Moja kora cynamonowa była długa dlatego

AZgotuj!
Budyń mandarynkowy 98

tego mandarynkowy sos.  6-10 mandarynek 500 ml mleka migdałowego/ sojowego 2 łyżki płaskie ksylitolu/ cukru 2 - 3 łyżeczki czubate skrobi ziemniaczanej/ kukurydzianej miód/ cukier -  niekoniecznie Wyciśnij sok z mandarynek malakserem z nakładką na cytrusy. Odlej pół szklanki , dodaj mąkę i ksylitol. Wymieszaj. W rondelku podgrzewaj mleko, kiedy zacznie się gotować wlej sok z mąką i ksylitolem. Zagotuj(...)Przelej do pucharków. Jeśli lubisz ciepły budyń zrób do niego sos odparowując sok z resztek mandarynek z cukrem, aż stanie się lepki. Można dodać cukier lub miód, ale trzeba uważać aby ten ostatni dodać już do lekko wystudzonego. Uwaga: mandarynki mandarynkom nie równe. Sami zobaczcie ile będzie soku. Ja użyłam  1/2 szklanki do samego budyniu. Resztę odparowałam. Da budyniu

AZgotuj!
Pomarańczowe kokosanki z amarantusem 149

mąki (u mnie pszennej z pełnego przemiału) - 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej - 1 duża pomarańcza/ 2 mniejsze - szczypta soli Z wymoczonej i umytej pomarańczy należy otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą, dolewaj partiami sok z pomarańczy. Zagniataj masę, jeśli wszystko będzie spójne, nie musisz dodawać więcej soku. Jeśli będzie za suche, dolej jeszcze trochę(...)soku. Z masy formujemy ciastka dowolnej wielkości. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut

Corner With Recipes
Koktajl z ananasem i natką pietruszki 197

pietruszki by zaspokoić całodniowe zapotrzebowanie na witaminę C. Wspaniale uzupełnia też niedobory żelaza. Samo zdrowie. Polecam! Składniki na 2 porcje: ze strony Kwestia Smaku 1/4 dużego ananasa (ok. 230g) sok z 1 pomarańczy (około 1/3 szklanki) 1/2 szklanki soku jabłkowego listki  z 1/2 pęczka natki pietruszki Ananasa obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Ananasa, sok pomarańczowy

Moja Galeria Smaku
Koktajl brzoskwiniowo-pomarańczowy z borówkami 150

koktajlu zależy dużo od pomarańczy jakie uda Wam się dostać, mój wyszedł dosyć kwaskowaty dlatego dosłodziłam go syropem z agawy. Składniki na 3 szklanki: 1 szklanka borówek 3 brzoskwinie sok z 3 pomarańczy* 1 łyżka syropu z agawy (lub inny cukier) Brzoskwinie pozbawić pestki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Owoce i sok przełożyć do blendera. Dodać syrop(...)agawy. Zmiksować na aksamitną konsystencję. * można zamiast wyciskania soku dodać pokrojone pomarańcze, ale wtedy najlepiej trzeba by było je pozbawić włókien, w przeciwnym razie będą bardzo wyczuwalne

Moja Galeria Smaku
Owocowa sałatka z arbuzem, jeżynami i miętą 93

Letnia, kolorowa sałatka owocowa z arbuzem, jeżynami i miętą. Bardzo prosta (tylko 4 składniki) i szybka w przygotowaniu. Połączenie arbuza z miętą i sokiem z limonki daje maksymalne orzeźwienie tak potrzebne w te gorące dni :) Polecam! Składniki: ćwiartka arbuza kilkanaście sztuk jeżyn garść mięty sok z 1/2 limonki Arbuza pokroić na kawałki. Pozbawić pestek. Miętę porwać na kawałki. Wycisnąć(...)sok z limonki. Do miski przełożyć pokrojonego arbuza, jeżyny, miętę. Polać sokiem z cytryny, wymieszać. Smacznego :) Inspiracja

Moja Galeria Smaku
Smoothie truskawkowo-gruszkowe z sokiem z pomarańczy 135

blogu znajdziecie wiele przepisów na smoothie i koktajle różnego rodzaju. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam mrożone truskawki, dzięki temu moałam zimny, gęsty koktajl. Smak jest dodatkowo podkręcony przez gruszkę oraz sok z pomarańczy. Składniki na 2 porcje: 1 gruszka 200-250 g truskawek sok z 1 pomarańczy, około 1/3 szklanki 1. Gruszkę obrać, pokroić na kawałki.  2. Świeże truskawki zmrozić(...)lekko je rozmrozić, szczególnie jeżeli używacie blendera tzw. żyrafy może on sobie nie poradzić z całkowicie zamrożonymi truskawkami. Z blenderem kielichowym powinno pójść łatwiej, nawet bez rozmrażania. 3. Wycisnąć sok z pomarańczy. 4. Sok, gruszkę i truskawki przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl ananasowo-pomarańczowy z awokado 143

krwi. Poza tym jest bogaty w witaminę E, C, potas i magnez. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ jest kaloryczny ;) Składniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 3 pomarańczy (ok. 1 szklanka soku) 1 awokado 1. Ananasa obrać, dokładnie usunąć skórkę, pokroić na kawałki. Awokado obrać ze skórki, wyrzucić pestkę. 2. Z pomarańczy wycisnąć sok. 3. Ananas(...)wraz z awokado, sokiem z pomarańczy przełożyć do blendera. Dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Koktajl morelowo-pomarańczowy 117

Lubicie morele? To dopiero mój pierwszy przepis z ich użyciem na blogu. Koktajl z dodatkiem soku z pomarańczy i banana. Banan pełni tu rolę naturalnego słodzika ;) Możecie go pominąć i dosłodzić koktajl syropem z agawy bądź innego rodzaju cukrem. Przepis koniecznie do wypróbowania w sezonie na morele :) Składniki: 200-250 g moreli sok z 2 pomarańczy 200 g jogurtu naturalnego(...)banan Morele obrać ze skórki, wyrzucić pestki, pokroić na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Sok, morele, banana i jogurt umieścić w blenderze i zmiksować.  Przepis lekko zmodyfikowany z Kwestii Smaku

Moja Galeria Smaku
ŁOSOŚ Z BATATAMI 160

piekarniku, na dwóch blachach jednocześnie. W wolnym czasie możesz otworzyć wino i poczytać książkę. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - 800 g filetu z łososia, podzielonego na 4 równe kawałki - sok z połówki limonki  -garść kaparów - garść czarnych oliwek niedbale posiekanym - 8 ząbków czosnku posiekanego - sól, pieprz - 4 łyżeczki masła - 8 batatów - 50 ml oleju - sok z połowy cytryny - sól, pieprz(...)tymianek -butelka białego wina ZAMARYNUJ ŁOSOSIA W SOKU Z LIMONKI i przyprawach, wystarczy około pół godziny, w tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Przygotuj bataty, porządnie je wyszoruj, nie musisz obierać, pokrój na ósemki. W misce wymieszaj olej, sok z cytryny i przyprawy, przełóż na blachę i wstaw do piekarnika. KIEDY BATATY BĘDĄ SIĘ PIEKŁY dokończ łososia. Każdy kawałek

Kuchnia bezglutenowa Loli
Dżem wiśniowy z ksylitolem - dla wszystkich 181

naszych babć i mam jest nie do zastąpienia, bo tak przyrządzony dżem nie ma sobie równych. Składniki na 3 słoiki a`350 ml: 2 kg wiśni 450 g ksylitolu sok z 1/2 cytryny Wykonanie: wiśnie umyć i wydrylować. W szerokim, płaskim rondlu zasypać wiśnie ksylitolem i pozostawić na około 2 godziny, by puściły sok gdy wiśnie puszczą sok rozpocząć ogrzewanie(...)godzin, od czasu do czasu mieszając i zdejmując białe szumowiny. Można również smażenie rozłożyć na raty i dżem przygotować w ciągu 2 dni. Po koniec smazenia dodać sok wyciśnęty z cytryny gdy uznasz, że dżem uzyskał odpowiednią konsystencję (spada płatami z łyżki) przelać go do wyparzonych i wytartych do sucha słoiczków. Zakręcić wyparzonymi i osuszonymi nakrętkami. Na bieżące potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem z czereśni 163

czereśni 200 g cukru sok z połowy cytryny Czereśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem i odstawić na dwie godziny aby czereśnie puściły sok ( można też zostawić na noc w lodówce ). Czereśnie wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy moc i smażymy przez ok 30 min aż odparuję część soku a dżem zgęstnieje. Aby sprawdzić czy dżem

Atlas Smaków
Domowy kisiel jagodowy 162

kupnego - dużo mniej cukru, bez dodatkowych barwinków i aromatów. Wystarczą owoce i mąka ziemniaczana. Dziś kisiel jagodowy ale można go zrobić z innych ulubionych owoców - świeżych i mrożonych, ich soków czy przetworów. Kisiel to również dobry pomysł na wykorzystanie "zalegających" owoców ;) Pamiętajcie, że kisiel jagodowy pomaga w leczeniu biegunki! mały słoik jagód pasteryzowanych   szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(...)ewent. 2-3 łyżeczki cukru  łyżeczka soku z cytryny Do garnuszka wlać pół szklanki wody, dodać jagody i łyżeczkę soku z cytryny. Zagotować. Pół szklanki zimnej wody wymieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Doprowadzić do wrzenia i chwilkę zagotować ciągle mieszając. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do salaterek i ostudzić. Jeżeli konsystencja jest zbyt

Atlas Smaków
Najlepsze lody cytrynowe bez maszyny 2005

średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka 150 g masła 250 g drobnego cukru 300 g schłodzonej śmietany kremówki 36% Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku.  Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać(...)małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika. W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce

maniapieczenia