orzeźwienie w upalne dni, których ostatnio nie brakuje. Składniki (4 porcje): 1 kg arbuza (z takiej ilości wyszło mi 500 ml płynu) 100 g schłodzonego arbuza do podania sok z 1/2 cytryny 1 łyżka ksylitolu 3 płaskie łyżeczki żelatyny 100 g jagód/borówek (użyłam zamrożonych, ze względu na panującą za oknem temperaturę) 1. Arbuza pokrój na kawałki(...)wyjmij wszystkie pestki. 2. Zblenduj razem z sokiem z cytryny i ksylitolem. 3. Odlej 1/3 szklanki powstałego soku, dodaj do tego żelatynę i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 4. Żelatynę dodaj do pozostałego soku i wymieszaj. 5. Na dnie pucharków ułóż jagody, zalej galaretką. 6. Odłóż do lodówki aż stężeje (ok. 1 - 2h). 7. Udekoruj pokrojonym w kostkę
Powiedz dietom niegodzin i chyba dlatego wyszło takie kruche, a zarazem delikatne. Dodatkowo: 11/2 kg jabłek (najlepiej lekko kwaskowatych, użyłam odmiany bojken) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej opakowanie śmietany 30% (330 ml) 2 łyżeczki żelatyny gorzka czekolada do dekoracji Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach i mieszamy(...)cukrem. Odstawiamy na chwilkę. W międzyczasie tortownicę (średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozwałkowujemy nasze ciasto. Rozwałkowane ciasto posypujemy kaszą (wchłonie nadmiar soku). Z jabłek odciskamy sok, mieszamy z cynamonem, kardamonem, sokiem z cytryny. Wykładamy na ciasto i pieczemy ok godziny w 180 st. C. Gdy szarlotka ostygnie ubijamy śmietanę (można dodatkowo dodać do niej cukier puder
Cynamonowe szczęściezimną i orzeźwiającą lemoniadę, która jest smaczną alternatywą tradycyjnej cytrynowej lemoniady. Jest wprost idealna na takie dni jak dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej, kilka plasterków cytryny, listki mięty (ilość wedle uznania) Wykonanie: Arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki(...)blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną z kostkami lodu. Smacznego
Passion of Cookingcebula (w łupinie!) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 1 marchewka pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki jasnej pasty miso 5-6 łyżek jasnego sosu sojowego sok z połowy cytryny 4 łyżki sake lub sherry 3 łyżki cukru trzcinowego szczypta lub łyżeczka mielonej ostrej papryczki chili (w zależności od upodobania) sól, pieprz do smaku ZUPA I DODATKI(...)garnka, zalewamy 2-ma litrami zimnej wody, dodajemy imbir, papryczki, cebulę w łupinie. Gotujemy 2 h na wolnym ogniu. Wyciągamy cebulę, imbir i papryczki, dodajemy resztę składników, oprócz soku z cytryny, gotujemy kolejną godzinę. Wyciągamy mięso, odkładamy; będzie nam potrzebne w późniejszym etapie. Wywar doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby sosem sojowym. Gotujemy jeszcze przez
Kuchnia Prezydentowejdodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi. Ja pokochałam je :) z pewnością będą często gościć w mojej kuchni :) A jak je przygotować? Bardzo prosto. Potrzebujemy: 5 cytryn, sok wyciśnięty z 3 cytryn, kilka łyżek gruboziarnistej soli (ja użyłam różowej himalajskiej), 2 liście laurowe - ja ich nie dodawałam. Cytryny wyszorować dokładnie i poprzekrawać wzdłuż na 4 cześć, nie docinając(...)dodatkowo przesypywać jeszcze solą. Cytryny powinny być dość ciasno upchnięte, podobnie jak to się robi z ogórkami do kiszenia. Z boku można wsunąć liście laurowe, całość przesypać solą. Wlać sok z cytryn, dopełnić letnią przegotowaną wodą - cytryny powinny być zanurzone w całości w płynie. Słoik zakręcić i odstawić w ciemne chłodne miejsce - nie do lodówki. Ja okręciłam słoik kolorową serwetką
Codzienna kuchnia niecodziennamąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 litr śmietanki 36% 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 śmietan fixy truskawki, wiórki kokosowe, barwnik spożywczy lub sok z truskawek Syrop do nasączenia biszkoptu: 1 szklanka wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Do rondelka wsypać cukier, zalać wodą i zagotować. Dodać(...)sok z cytryny i gotować 5 minut. Wystudzić Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, kiedy piana będzie robiła się gęsta, dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając. Miksować jeszcze przez minutę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Dolać wodę, wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. dodać ostrożnie do masy jajecznej i wymieszać bardzo
Kulinarne InspiracjePołączenie naszych cudownych polskich jagód i egzotycznego mleczka kokosowego jest fantastyczne i naprawdę zaskakuje swoim smakiem :) Z dodatkiem soku z cytryny, nasionami chia i odrobiną ksylitolu to również prawdziwa bomba witaminowa :) SKŁADNIKI (2 porcje) 1 szklanka jagód 180 ml mleczka kokosowego 1-2 łyżka ksylitolu (można więcej) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion chia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jagody miksujemy(...)ksylitolem na gładką masę. Odkładamy 1/4. Pozostałą część miksujemy z 1/2 mleczka kokosowego i nasionami chia. Pozostałe mleczko ubijamy z sokiem cytryny i łyżeczką ksylitolu. W szklance układamy kolejno : jagody, jagody z mleczkiem kokosowym, i mleczko kokosowe z sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje lekko schłodzone. Smacznego
DefinicjaSmakukropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć) 50 ml mleka sok z połowy limonki masło i bułka tarta do wysmarowania foremki lukier: sok z połowy limonki cukier puder zielony barwnik spożywczy ( można pominąć lub zastąpić np. syropem miętowym, ale dość(...)znacznie zmieni on cytrusowy smak lukru) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę, następnie zblendować razem z sokiem z limonki. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać
DefinicjaSmakujest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje) 10 białych szparagów 2 jajka sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru szczypta soli sos: 2 żółtka 2 łyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej(...)zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. W jak najwęższym i wysokim naczyniu zagotować 2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny, dwoma łyżkami cukru oraz dużą szczyptą soli. Szparagi związać nitką i wstawić do wody. Woda nie musi zakrywać szparagów w całości, wręcz wskazane jest aby główki wystawały
DefinicjaSmakuLekka, kolorowa sałatka z kuskusu, doprawionego sokiem z cytryny i świeżą natka pietruszki, które wydobywają z kuskusu cały jego smak. Do tego małe rubinowe groszki, czyli pestki z granatu i pesto z rukoli oraz nerkowców. Świetnie nadaje się na lunch, a w połączeniu z kurczakiem czy białą rybą będzie pysznym obiadem. SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1 szklanka kuskus 1 szklanka(...)wody 1 szalotka 1/2 granatu 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny pesto 4 garści rukoli sok z 1 pomarańczy 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka oliwy aromatyzowanej papryczką chilli (można pominąć) duża szczypta imbiru sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kuskus umieścić w miseczce, zalać wrzątkiem, przykryć talerzem i odstawić
DefinicjaSmakujedzenia. To tyle w temacie awokado, czas przejść do guacamole :) Moja wersja jest wersją dość bogatą, bo opócz awokado znajdziemy w niej papryczkę chilli, czosnek, cebulkę, kolendrę i sok z limonki. Czasami dodaję do guacamole trochę tartego parmezanu, który fajnie komponuje się z awokado, takie małe fusion :) SKŁADNIKI 1 awokado 1 duży ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli (z pestkami(...)jeśli lubimy pikantne) 1/2 małej czerwonej cebuli kilka gałązek świeżej kolendry sok z limonki (wedle uznania) sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Awokado kroimy na pół. Uderzamy nożem w pestkę (tak aby lekko się w nią wbił) i przekręcamy go, usuwając tym samym pestkę. Awokado wydrążamy łyżeczką i miąższ przekładamy do miseczki. Następnie rozdrabniamy go widelcem tak aby zaczęło
DefinicjaSmakuCeviche, to sałatka której głownym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów, z dodatkiem soli i ostrych papryczek. W pierwszej chwili aż trudno uwierzyć, że ryba bez żadnej obróbki termicznej nie jest surowa :) A to wszystko za sprawą soku z cytrusów, który ścina białko znajdujące się w rybie i sprawia, że absolutnie nie smakuje ona jak surowa ryba(...)czerwonej cebuli 1/2 pomarańczy kilka gałązek świeżej kolendry sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryby dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Wyciskamy sok z limonki oraz cytryny, doprawiamy go solą i pieprzem, a następnie zalewamy nim rybę i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Pomarańczę kroimy w segmenty, a następnie segmenty dzielimy
DefinicjaSmakułyżki ekstraktu albo pominąć ten smakowy dodatek. Dżem truskawkowy: 2,5 kg truskawek – słodkich i dojrzałych 0,5 kg cukru ziarenka z jednej laski wanilii sok z połowy cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połówki lub ćwiartki (jeśli chcemy dżem z kawałkami owoców, truskawki dajemy w całości(...)większości się rozpadną), wsypujemy do garnka o grubym dnie i zasypujemy połową cukru. Odstawiamy na 2 godziny. Truskawki puszczą sok – połowę odlewamy (nie więcej, bo w soku jest dużo smaku). Wstawiamy garnek na palnik i dodajemy pozostały cukier, sok z cytryny oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Zagotowujemy, a następnie podgrzewamy bez przykrycia na małym ogniu. Dżem gotujemy
Poezja smakudwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy z oliwek 4 przepiórki (wypatroszone) 150g kuskusu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Kasztany, płatki róż (bez robaczków) i miąższ(...)albo przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło i podsmażamy czosnek na złoto. Dodajemy miód. Następnie dorzucamy puree oraz anyż i chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy. Dolewamy bulion i sok z cytryny. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu. Próbujemy- jeśli chcemy więcej różanego aromatu dodajemy wodę różaną. Ważne jest, żeby
les mirabellesSkładniki: (na 6 sztuk) około 3/4 litra świeżo wyciskanego soku z pomarańczy- opcjonalnie sok z kartonu 1/4 litra świeżo wyciskanego soku z grejpfruta- opcjonalnie z kartonu po 1 plasterku grejpfruta bez skórki na 1 sztukę Ponadto potrzebne będą: pojemniczki do robienia lodów- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Do pojeniczków wlać zmieszne soki do 3/4 wysokości pojemniczka 2. Włozyć plasterek owoców
KreatywnePiny