główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony na zimno łyżeczka soli świeżo mielony pieprz łyżeczka soku z cytryny Główkę kapusty kroimy na pół wzdłuż głąba, następnie szatkujemy na drobno nożem. Poszatkowaną kapustę solimy i ugniatamy ręką, aby zaczęła puszczać soki. ugniatamy i zostawiamy(...)minut. W tym czasie obieramy marchew i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, to samo robimy z jabłkiem i to skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli). Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut
MamaOskarkachude, a tę konkretną potrawę można przyrządzić bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu – to na pewno zachęta dla liczących kalorie. Z kolei delikatny, lekko kwaskowy smak mięsa duszonego w winie i soku z cytryny w towarzystwie wytrawnych warzyw to dowód, że nawet z bardzo pospolitej ryby można przyrządzić całkiem wyrafinowane danie. Leszcz pieczony z warzywami(...)dzwonka 2 średnie czerwone papryki biała część 1 średniego pora kilka konserwowych kolb kukurydzy 2 niezbyt duże czerwone cebule 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego kilka łyżek soku z cytryny kilka łyżek wytrawnego białego wina 2 łyżki oleju rzepakowego (można pominąć, ale początkującym radzę go jednak dodać – zapobiegnie ewentualnemu przesuszeniu kawałków warzyw podczas pieczenia) Instrukcje Leszcza dokładnie płuczemy
Kulinarna Pokusacappuccino lub szklanki mleka. Tym razem zamiast twarogu użyłam serka ricotta. Udało mi sie dostać dość spoisty. Serek ricotta nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, dodałam więc skórkę i sok z jednej cytryny. Aha, całość zwieńcza cytrynowy lukier. Gorąco polecam! Drożdżówki z serem (ricotta) Składniki na 12 sporawych drożdżówek( zwiekszyłam minimalnie ilość mąki i innych składników): Ciasto: 200 g maki manitoba(...)mleka 25 g świeżych drożdży 3,5 łyżki drobnego, białego cukru 45 g masła 2 duże żółtka szczypta soli Nadzienie: 600 g twarogu( serek ricotta, otarta skórka i sok z 1 cytryny) 1 jajko 3 łyżki cukru Przygotowywanie drożdżówek rozpoczynamy od przygotowania rozczynu; pokruszone drożdże, ½ szklanki cieplego mleka, cukier i 2 łyżki mąki dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe
Mia Cucina Sofietakorzystać z przypraw i owoców oraz warzyw, które wspomagają i pobudzają przemianę materii co działa korzystne jeśli chcemy zrzucić parę kilo lub utrzymać wagę. Proponowany przeze mnie sok zawiera 3 składniki pomagające poprawić trawienie i masę substancji odżywczych. Pijemy 30 minut przed posiłkiem (; Używane regularnie pomagają z: KARDAMON - pomaga walczyć z nadwagą - przyspiesz przemianę materii, usuwa wzdęcia(...)świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1 duża pomarańcza 1 granat 1 duże jabłko 1/2 limonki Przygotowanie (7 minut): - wszystkie owoce przeciskamy przez wyciskarkę do soków łącznie ze świeżym imbirem, następnie do kubków dodajemy kardamon i mieszamy Pijemy 30 minut przed posiłkiem (; SMACZNEGO! Zobacz przepis na wzmacniający odporność
Pora na pora i pomidoracukru 0,5 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z 1 cytryny Masa 1,200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny sok z 1 cytryny Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto 1 słoik powideł z cynamonem płatki z 2 róż (kolor(...)minut. Upieczone ciasto studzimy kroimy na 3 krążki. Żelatynę wsypujemy do szklanki zalewamy 1 łyżeczką gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy sok z cytryny oraz wystudzoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek
kgwjanczewoOkoło 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent(...)potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny. W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części
Smakowy Rajoliwy łyżka skórki pomarańczowej pokrojonej w paseczki łyżeczka listków świeżego tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy(...)popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu po 3 minuty z każdej strony by stało się mocno rumiane. Zdejmujemy mięso z patelni. Wsypujemy na nią cukier i wlewamy sok. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Z powrotem wkładamy mięso, skórkę i tymianek. Podgrzewamy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z surówka i sosem z patelni. Surówka z fenkułu
Dzieje kuchennej Wiewiórymoja kolejna propozycja zdrowego koktajlu owocowo- warzywnego. Sok z buraka ćwikłowego zawiera dużo żelaza, dlatego koktajl jest polecany szczególnie dla osób cierpiących na anemię. SKŁADNIKI: 1/2 kg buraków ćwikłowych, 2 banany. PRZYGOTOWANIE: 1. Buraki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. Sok przelewam do wysokiego naczynia. 2. Banana obieram ze skóry, kroję na mniejsze kawałki(...)Banana dodaję do soku buraczkowego i wszystko razem miksuję blenderem. Gotowy koktajl przelewam do szklanek i od razu piję
Tradycyjna kuchnia Kasiporcją witamin. Mój syn je uwielbia, więc zapewne z tej przyczyny są u nas częściej niż dotychczas. Wspaniałe, do przygotowania na wiele sposobów. U nas z miksem owoców, bananem, sokiem jabłkowym i syropem klonowym do smaku. Cudownie pyszny koktajl. Polecam. Składniki na 2 duże szklanki: 1 banan 140 g mix owoców mrożonych (jeżyny, borówki, truskawki, maliny) sok jabłkowy* syrop klony(...)miód do smaku* Banana obieramy, kroimy, wrzucamy do blendera. Dodajemy owoce mrożone, sok jabłkowy (ja dałam około 400 ml) i syrop klonowy lub miód (dałam 1 łyżkę). Całość blendujemy. Serwujemy w szklankach, z owocami na wierzchu do dekoracji. * sok i syrop klonowy dodajecie według uznania, zależy jaką konsystencję lubicie The post Koktajl Owocowy appeared first on Made
Made By Mom And SonSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam
W Mojej Kuchni Lubiępyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła białej warstwy- gdyż wtedy skórka będzie gorzka 3/4 łyżeczki proszku(...)oczyszczonej 30 g cukru pudru 100 ml jogurtu naturalnego 3 jajka Beza makowa: 3 białka z dużych jaj- jeśli są małe bądź średnie użyć 4 100 g cukru łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej pół szklanki maku czarnego Bita śmietana: 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: miąższ z połowy cytryny 3-4 łyżki
KreatywnePinyokoło 25-30 minut. Rabarbar wrzucamy na suchą patelnię posypujemy cukrem i smażymy około 5 minut. Po tym czasie przekładamy go na sito umieszczone w misce (będzie potrzebny sok jaki z niego się odsączy). Odsączony sok z rabarbaru (max szklanka- kilka łyżek zostawiamy do nasączenia ciasta) łączymy z połową mleka, podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier, w pozostałej części mleka rozpuszczamy(...)mąkę ziemniaczaną i tą mieszankę stopniowo dodajemy cały cas mieszając do mleka z sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia. Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie czekamy kilka godzin aż masa idealnie stężeje. Dodatkowo na górę ciasta położyłam rabarbar przesmażony
greenscarfSkładniki na 12 sztuk. Składniki: Sok z 1 cytryny 2 jajka 110 g masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki maślanki Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru Sok z 1/2 cytryny Dodatki: Otarta skórka z 1 cytryny Przepis: W misce(...)masę. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy, wbijamy kolejne jajko i ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy
Emcia Pichciwielkości buraków przecież :) Buraki wystudziłam, obrałam i pokroiłam w ósemki. Rozmaryn posiekałam, pomarańcze sparzyłam wrzątkiem, wykroiłam cząstki. Robiłam to nad miską, bo chciałam złapać jak najwięcej soku, po wykrojeniu cząstek wycisnęłam nad miską błonki z pozostałościami miąższu i uzbierało się trochę soku, cząstki wrzucałam do miseczki z sokiem. W rondelku rozgrzałam masło, oliwę, dodałam rozmaryn, miód, 2 łyżki octu(...)balsamicznego i sok razem z pomarańczami i podgrzewałam na średnim ogniu przez około 3 minuty. PO tym czasie łyżką cedzakową wyciągnęłam cząstki pomarańczy i położyłam na talerzyk. Do sosu wrzuciłam ósemki buraka i dusiłam w sosie przez kilka minut. Na talerzu, na którym chciałam podać pieczonego buraka z pomarańczami ułożyłam trzy liście sałaty, na których poukładałam buraki, pomarańcze i całość
Blondynka Gotujenich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy makaron, tak jak łosoś, świetnie chłonie te przyprawy i powoduje(...)równie mocno, jak moich domowników. ;) Składniki (na 4 porcje) : 400 g makaronu ryżowego 400 g filetu z łososia pęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezam Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z 1/2 limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego
Food Square