żeby było jak najbardziej szczegółowo. Ciasto biszkoptowe, kolorowe: 9 jajek 2¼ szklanki cukru 2¼ szklanki mąki 2¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem ananasowo – pomarańczowy: 1 średnia puszka ananasa 1 duży dżem pomarańczowy 1 ½ litra śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny Twarz Juliana: 750 ml śmietany kremówki(...)uszu (docinamy z resztek ciasta) Każdą warstwę odkładamy osobno, gdyż potem po zrobieniu kremu będzie nam o wiele łatwiej poradzić sobie z ciastem. I robimy krem :) Ananas odsączamy z soku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę (ok. 5x5mm), zbyt duże kostki ciężko się kroi. Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ok. 1/3 zimnej (przegotowanej lub mineralnej) wody i pozostawiamy na kilka
Smakowy Rajmiękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 czerwone pomarańcze 2 łyżeczki cointreau 275 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia syrop: sok z 3 czerwonych pomarańczy 1 łyżka cukru 3 gałązki rozmarynu lukier: 130 g cukru pudru 2 łyżki syropu 2 łyżki gorącej wody Pomarańcze na ciasto wyfiletować, wycisnąć sok z pozostałych błonek i wszystko razem zmiksować(...)blenderem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas miksując, wlewać sok z cointreau, a następnie partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotować syrop: Sok przecedzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką
Malinowa Kawiarenkaspecjalistycznych sklepach oferujących włoskie produkty. Jej mała dostępność nie powinna wcale powstrzymywać nas od jej grillowania. Tajemnica tradycyjnych włoskich steków jest bardzo prosta, steki takie są sezonowane odrobiną soku z cytryny przed ich grillowaniem. Następnie są podawane z skropione odrobiną oliwy z oliwek i oprószone solą i pieprzem. Sok z cytryny tym stekom będzie dodawał trochę smaku ale również będzie(...)lekko przyprawione solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Składniki: 2 steki Fiorentina / New York Strip 2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli morskiej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Sok z jednej cytryny wlać do płytkiego naczynia do pieczenia. Drugą cytrynę pokroić i 4 liny i odłożyć na bok. Steki umieścić w naczyniu i natrzeć z obu stron sokiem
naRuszcieśredni seler korzeniowy - kawałek jasnej części pora - 1 jabłko (dałam Golden Delicious) - 4 łyżki suszonej żurawiny - 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - kilka uprażonych orzechów włoskich -1 łyżka soku z cytryny - sok wyciśnięty z ½ pomarańczy - 1,5 łyżki miodu - różowa sól himalajska - 3 łyżki oleju z pestek winogron Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach skórkę. Sokiem z ½ pomarańczy skrapiamy starty seler. Suszoną żurawinę kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do selera. Jabłko obieramy i trzemy na seler – mieszamy. Umyty por kroimy w półkrążki, przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem, a następnie hartujemy zimną wodą. Dodajemy do miski z selerem. Skrapiamy łyżką soku z cytryny dodajemy miód
mojewypiekiinietylkosię fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok i skórka z 2 cytryn 3 żółtka 1 łyżka masła Beza(...)białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąką połączyć z cukrem, dodać miękkie masło oraz sok i skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć
Domowa cukiernia Ewysera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita) 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) 150 g wędzonego łososia łyżka posiekanych kaparów pół pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy 2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól(...)sok z cytryny do smaku Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy. Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem
Malinowe Pocałunkiprzepisie pierwszy raz usłyszałam w warzywniaku, gdy Pani przede mną poprosiła ekspedientkę o litrowy słoik soku z kiszonej kapusty. Uprzedziła Jej ewentualne pytanie i powiedziała, że będzie kisić kapustę na gołabki. Pani za ladą była zdziwiona, a ja przyznam szczerze, nie mniej. Przyszłam do domu, poszperałam w necie i znalazłam...sarmę. To popularne danie w wielu krajach Bałkańskich zwłaszcza(...)Serbi. Postanowiłam więc zrobić je i ja. Składniki: 15 liści kiszonej kapusty włoskiej 1 l soku z kiszonej kapusty 350 g wołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki
Gosia gotujesię on moją ulubioną rybą. Niemniej w połączeniu ze spaghetti i słodką salsą wyszedł bardzo smacznie. Składniki (2 porcje): 2 steki z rekina sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany łyżka soku z cytryny 4 plastry cytryny Spaghetti: makaron spaghetti (ok 150 g) 3 ząbki czosnku mała cebula oliwa suszona natka pietruszki (świeża też może być) Salsa: 2 pomidory brzoskwinia (dałam(...)puszki) kolendra sól, pieprz sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy Przygotowanie Steki rozmrażamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie układamy na nich po 2 plastry cytryny, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Makaron gotujemy w posolonej wodzie wg instrukcji
e-PrzepisyKulinarneCiasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt(...)samym końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gdy ciasto przestygnie przecinamy na pół i zwilżamy przegotowaną wodą. Gotujemy 500 ml soku wraz z cukrem. W reszcie soku rozpuści budynie z mączką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Gorącą masę wylać na jedną połówkę biszkoptu i przykryć drugą
Jadło i czytadłoBiszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam) 330 g kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny(...)Wykładamy równo na blachę, delikatnie posypujemy cynamonem i pieczemy przez ok. 5 minut w 170 stopniach. Kontrolujemy miękkość jabłek aby były podpieczone ale nie za bardzo. Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt zwilżamy
Jadło i czytadłoBiszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mączki ziemniaczanje 2 łyżki cukru Masa galaretkowa 2 puszki brzoskwini w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe(...)jakąś osłoną foliową np. koszulkami biurowymi, zapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań. Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować
Jadło i czytadłołososia norweskiego marynata: 2 pomarańcze 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy kruszonka: 4 kromki lekko czerstwego chleba pszennego 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel(...)lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę na tarce, do tego wycisnąć sok z obu pomarańczy, dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek należy zmiażdżyć) i dokładnie wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie
Jadło i czytadłodrobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy(...)delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości w rondelku. Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia. Do soku można
Jadło i czytadłoalkohol. Biszkopt: 4 jajka 35 g kakao 40 g mąki pszennej 135 g cukru 1 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 3 łyżki z soku cytryny, 3 łyżki wódki Do posmarowania: 410 g dżemu wiśniowego, 2 łyżki wódki Masa kajmakowa: 510 g masy kajmakowej 250 g margaryny 4 łyżki wódki 3 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)łyżki gorącej wody 290 g bezów Masa śmietanowa: 1 l śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wódki 40 ml soku z cytryny + 2 łyżki wody 4 łyżeczki żelatyny Kakao do posypania Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, kawę rozpuszczalną oraz proszek
VioletoweKucharzenie