sok - 13499 przepisów (strona:63/900)

TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 252

mascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ:400 g jeżyn2/3 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wody1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki wodySKŁADNIKI NA PONCZ:1/2 szklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO(...)uchylonego piekarnika , aby całkowicie ostygł, po czym wyjmij i wystudź do końca.FRUŻELINA JEŻYNOWA:Jeżyny umyj dokładnie i przeżuć do garnka lub rondelka z grubszym dnem, dosyp cukier, dolej sok cytrynowy i zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.W 4 łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dolej do jeżyn. Zamieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia.W 1/4 szklance wrzącej

Słodko-Słony Świat Ilony
Żółta sałatka z kurczakiem 331

woreczek ugotowanego ryżu350 g piersi z kurczaka1 puszka kukurydzy½ puszki ananasa4 łyżki majonezusok z ½ cytryny3 łyżki soku z ananasa1 żółta papryka2 łyżki olejucurryprzyprawa do złocistego kurczakasólbiały pieprzDzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami(...)ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smacznego

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki z karmelizowanymi gruszkami 129

wymarzoną kawiarenkę , to z całą pewnością zagoszczą one w menu ;)Nie popuszczę!Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z gruszkami.Ale nie takie zwykłe!Gruszki ugotowane są w pysznym soku,  potem jeszcze skarmelizowane ….Podane z bitą śmietaną i świeżą miętą są prawdziwym rajem dla podniebienia!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* gruszki – 3 szt* sok ananasowy – 1 szkl* masło – 3 łyżki* cukier – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko i resztę składników dokładnie mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.NADZIENIE:Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Zalewamy sokiem ananasowym i gotujemy

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 188

miodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon – 1 szczypta* majeranek – 1 łyżeczka* cząber – 1 szczypta* goździki – 2 szt* sok z cytryny – 1 łyżka* olej – 3 łyżki* sól – do smakuSOS:* cukier – 2,5 łyżki* białe , wytrawne wino – 100 ml* piwi Książęce Chlebowo – miodowe(...)Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś

Ostra na Słodko
Pavlova z żurawiną 235

przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami(...)dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort cytrynowy 146

Tort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek drobnego cukruskórka i sok z jednej cytryny2 jajka50 g margarynyKrem na wierzch:150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)2 łyżki mlekaCzekoladki do ozdoby:100 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka likieru kokosowegoszczypta przyprawy(...)stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj

Moje pyszne gotowanie
Tort Truskawkowy na Biszkopcie z Kremem Jogurtowym, Masą z Frugo i Kawałkami Owoców 428

białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa:1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym)7 łyżek cukru300 g świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki(...)wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:Truskawki kroimy w kosteczkę.W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę

Słodka Strona
Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów 142

granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki soku z granatów4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody4 łyżki ziarenek z granatukokosowa panna cotta:350 ml śmietanki 30%150 ml mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudrułyżka żelatyny + odrobina(...)ciepłej wodycukier waniliowyok. 250 ml śmietanki 30%syrop z granatu:1/3 szklanki cukru100 ml soku z granatówok. 2 łyżki ziarenek granatuKokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania:Galaretka z Granatu:Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę

Słodka Strona
Muffinki / Babeczki Lawendowe 178

Migdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle(...)Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego

Słodka Strona
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 174

gotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam(...)wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła i delikatnie obsmażyłam rybę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wuzetka z bitą śmietaną 240

wymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Poncz do nasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka(...)soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
108. Odrobina lata, czyli tort bezowy z malinowym kremem i owocami 333

domu...Składniki na bezy6 białek jaj (po 3 białka na 1 blat bezowy)300 g cukru (po 50 gramów na każde białko)1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytrynyPrzygotowanieMy przygotowywałyśmy bezy pojedynczo - ubijając po 3 białka, a nie 6 na raz. Przygotowujemy miskę do ubijania białek: wycieramy miskę papierem lekko nasączonym octem (dzięki temu na misce(...)łyżce, czekając aż każda się rozpuści (miksujemy ciągle na niskich obrotach)- trochę cierpliwości zostanie wynagrodzone pięknie gładką bezą. Po dodaniu i rozpuszczeniu się całego cukru dodajemy sok z cytryny (1 łyżeczkę na 3 białka) i łyżeczkę skrobi i chwilkę miksujemy. Piana będzie ubita wtedy, gdy będzie sztywna, gładka i błyszcząca. Jeśli piana będzie się rozlewać po formie oznacza

Symfonia Smaków
Szynka Świąteczna z żurawiną 297

faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy  zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy(...)pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży rozmarynświeży tymianekżurawinasól i kolorowy pieprz do smakuSzynkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 208

Składniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie(...)odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, i kolendrę, dokładnie mieszamy. Gotowe

My Culinary Art
Wiśnie drylowane 185

uniknąćtrudnego mycia a w najgorszym razie malowania ścian kuchni :)    Użyliśmy drylownicy, która znacznie ułatwia drylowanie.   Wiśnie zasypujemy cukrem i mieszamy.Pozostawiamy w ich własnym soku na ok. 2 godziny.   Zlewamy sok i zagotowujemy.Wiśnie przekładamy do słoików i zalewamy wrzącym sokiem.Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez ok. 7-10 minut.Jeśli(...)sok nam się nie zmieści do słoików z wiśniami - zlewamy do słoików lub buteleki wykorzystujemy go do napojów.Smacznego

Maminek kulinarny