smakuje. Wspaniały cytrusowy, głęboki smak i ten intensywny pomarańczowy kolor, do tego starta gorzka czekolada... mmmm... coś pysznego.... Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI na 4 porcje: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy wraz z resztkami miąższu (u mnie było to 6 dużych, soczystych pomarańczy)1/3 szklanki cukru4,5 łyżeczki żelatynyWYKONANIE: Pomarańcze wyszoruj i dokładnie umyj. Przekrój je na pół(...)wyciśnij do garnka cały sok. Nie martw się, jeśli wpadną do niego cząsteczki miąższu, im więcej ich w galaretce, tym lepiej. Do soku dosyp cukier i całość zagotuj przez chwilę - tylko do rozpuszczenia się cukru. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do soku żelatynę. Dokładnie rozmieszaj, aby nie pozostało żadnych grudek żelatyny. Galaretkę przelej do miseczek i wstaw
Słodko-Słony Świat Ilonymascarpone2 żółtka6 łyżek cukru pudru4 łyżki cappuccino śmietankowego w proszku3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wodySKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JEŻYNOWĄ:400 g jeżyn2/3 szklanki cukru3 łyżeczki żelatyny1/4 szklanki wody1 łyżeczka soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej4 łyżki wodySKŁADNIKI NA PONCZ:1/2 szklanki wody2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynykilka kropel aromatu śmietankowego2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych)SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO(...)uchylonego piekarnika , aby całkowicie ostygł, po czym wyjmij i wystudź do końca.FRUŻELINA JEŻYNOWA:Jeżyny umyj dokładnie i przeżuć do garnka lub rondelka z grubszym dnem, dosyp cukier, dolej sok cytrynowy i zagotuj do momentu rozpuszczenia się cukru.W 4 łyżkach zimnej wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i dolej do jeżyn. Zamieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Zdejmij z ognia.W 1/4 szklance wrzącej
Słodko-Słony Świat Ilonyworeczek ugotowanego ryżu350 g piersi z kurczaka1 puszka kukurydzy½ puszki ananasa4 łyżki majonezusok z ½ cytryny3 łyżki soku z ananasa1 żółta papryka2 łyżki olejucurryprzyprawa do złocistego kurczakasólbiały pieprzDzisiaj sałatka dla wielbicieli żółtego koloru :). Prosta w wykonaniu, lekko słodkawa i przepyszna sałatka dla każdego.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Posypać delikatnie curry i przyprawą do złocistego kurczaka. Polać 2 łyżkami(...)ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego w małe kawałeczki ananasa, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz kurczaka. Teraz przyprawy i dodatki... ¼ łyżeczki curry, sól i biały pieprz do smaku. Następnie dodać sok z cytryny, sok z ananasa i majonez. Wszystko razem delikatnie i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Smacznego
Świat Domowej Kuchniwymarzoną kawiarenkę , to z całą pewnością zagoszczą one w menu ;)Nie popuszczę!Dziś mam dla Was przepis na naleśniki z gruszkami.Ale nie takie zwykłe!Gruszki ugotowane są w pysznym soku, potem jeszcze skarmelizowane ….Podane z bitą śmietaną i świeżą miętą są prawdziwym rajem dla podniebienia!Polecam!SKŁADNIKI:( 4 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaNADZIENIE:* gruszki – 3 szt* sok ananasowy – 1 szkl* masło – 3 łyżki* cukier – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Mąkę , jajka , mleko i resztę składników dokładnie mieszamy.Smażymy średniej wielkości naleśniki.NADZIENIE:Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.Zalewamy sokiem ananasowym i gotujemy
Ostra na Słodkomiodowe – 1 szkl* czosnek – 2 ząbki* suszony tymianek – 1 szczypta* estragon – 1 szczypta* majeranek – 1 łyżeczka* cząber – 1 szczypta* goździki – 2 szt* sok z cytryny – 1 łyżka* olej – 3 łyżki* sól – do smakuSOS:* cukier – 2,5 łyżki* białe , wytrawne wino – 100 ml* piwi Książęce Chlebowo – miodowe(...)Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś
Ostra na Słodkoprzechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dzięki temu pozostanie idealnie chrupiąco-ciągnąca. Polecam Wam bardzo.Kakaowa mini Pavlova z musem z żurawinySkładniki:(na 4 sztuki)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżka kakaomus żurawinowy:150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)50 g cukru1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:250 ml śmietany kremówki (38%)Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami(...)dodając cukier. Na końcu wlać sok z cytryny i wsypać kakao, połączyć.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować cztery okrągłe, dość wysokie bezy.Piec w 120 st. C. przez 2-2,5 godziny.Wystudzić w uchylonym piekarniku.Żurawinę z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku. Gotować, aż żurawina popęka. Przetrzeć przez sitko, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek drobnego cukruskórka i sok z jednej cytryny2 jajka50 g margarynyKrem na wierzch:150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej)2 łyżki mlekaCzekoladki do ozdoby:100 g czekolady mlecznejłyżka mlekałyżka likieru kokosowegoszczypta przyprawy(...)stopni.Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo jajka z łyżką mąki. Resztę mąki przesiej z sodą i dodaj skórkę cytrynową dodaj do jajek, następnie sok z cytryny. Wymieszaj.Podziel na dwie małe tortownice i wstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj
Moje pyszne gotowaniebiałka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku truskawkowym Masa truskawkowa - budyniowa:1,5 szklanki (375 ml) soku frugo czerwonego (lub innego soku w kolorze czerwonym)7 łyżek cukru300 g świeżych truskawekbudyń śmietankowy Masa truskawkowa - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku truskawkowym200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki(...)wystudzeniu biszkopt przekrawamy na trzy części.Dolny biszkopt umieszczamy w tortownicy z obręczą.Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku - studzimy.Masa budyniowa:Truskawki kroimy w kosteczkę.W ok. 100 ml soku rozpuszczamy budyń, a resztę zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się soku wlewamy budyń i energicznie mieszamy do otrzymania masy zbliżonej do kisielu. Dodajemy pokrojone truskawki i dokładnie mieszamy. Masę
Słodka Stronagranatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki soku z granatów4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody4 łyżki ziarenek z granatukokosowa panna cotta:350 ml śmietanki 30%150 ml mleka1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru pudrułyżka żelatyny + odrobina(...)ciepłej wodycukier waniliowyok. 250 ml śmietanki 30%syrop z granatu:1/3 szklanki cukru100 ml soku z granatówok. 2 łyżki ziarenek granatuKokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Sposób przygotowania:Galaretka z Granatu:Żelatynę zalewamy ciepłą wodą - odstawiamy na ok. 4 minuty. W tym czasie podgrzewamy sok z granatu wraz z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę
Słodka StronaMigdałami - Składniki: (ok. 20 babeczek)Ciasto:6 gałązek lawendy70 g zmielonych migdałów250 g mąki pszennej200 cukru pudru160 g masła 4 jajkaskórka starta z jednej cytrynyłyżeczka proszku do pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle(...)Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy. Łączymy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do papilotek znajdujących się w formie do muffinek. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175 stopni do suchego
Słodka StronagotowanieRybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny, a następnie odstawiłam do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie nastawiłam wodę na makaron. Kiedy się zagotowała, posoliłam(...)wrzuciłam do niej makaron, który na średnim ogniu gotuje się kilka minut.Składniki sosu:3-4 średnie ząbki czosnku,2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sok wyciśnięty z połowy cytryny,około 100 gram masła.Z lodówki wyjęłam rybę, odsączyłam ze zbędnego soku i posypałam solą oraz gruboziarnistym pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni roztopiłam łyżkę masła i delikatnie obsmażyłam rybę
Codzienna kuchnia niecodziennawymieszać. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać wodę i połączyć z ciastem.Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.Poncz do nasączenia:100 ml soku porzeczkowego,50 ml wódki.Wymieszać i odstawić na około pół godziny do lodówki, żeby dobrze się "przegryzło".Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżka cukru waniliowego,1 łyżeczka(...)soku z cytryny.Dobrze schłodzona śmietanę ubić z cukrem. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Ilość soku jest uzależniona od upodobań :)Jeśli chcemy, żeby ciasto postało przynajmniej do następnego dnia to do śmietany należy dodać śmietanfixa.Ciasto przekroić, nasączyć obie części ponczem i przełożyć bitą śmietaną. Górę polać ulubioną polewą czekoladową i udekorować kleksem śmietany.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadomu...Składniki na bezy6 białek jaj (po 3 białka na 1 blat bezowy)300 g cukru (po 50 gramów na każde białko)1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytrynyPrzygotowanieMy przygotowywałyśmy bezy pojedynczo - ubijając po 3 białka, a nie 6 na raz. Przygotowujemy miskę do ubijania białek: wycieramy miskę papierem lekko nasączonym octem (dzięki temu na misce(...)łyżce, czekając aż każda się rozpuści (miksujemy ciągle na niskich obrotach)- trochę cierpliwości zostanie wynagrodzone pięknie gładką bezą. Po dodaniu i rozpuszczeniu się całego cukru dodajemy sok z cytryny (1 łyżeczkę na 3 białka) i łyżeczkę skrobi i chwilkę miksujemy. Piana będzie ubita wtedy, gdy będzie sztywna, gładka i błyszcząca. Jeśli piana będzie się rozlewać po formie oznacza
Symfonia Smakówfaszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję Wam, że naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy(...)pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży rozmarynświeży tymianekżurawinasól i kolorowy pieprz do smakuSzynkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na salsę pomidorową:1 duży pomidor1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy2 łyżki posiekanej kolendry8 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuliPrzygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa się "przegryzła". Po tym czasie(...)odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :)Składniki na guacamole:1 dojrzałe awokado1 łyżka soku z cytryny1 łyżka oliwysól morska do smaku5 kropli tabasco1 łyżka drobno posiekanej cebuli1 mały drobno posiekany ząbek czosnku1 łyżka posiekanej kolendryPrzygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny, dokładnie zagniatamy widelcem. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, i kolendrę, dokładnie mieszamy. Gotowe
My Culinary Art