jagnięciną, czasem też z ziemniakami. Tradycyjny przepis na Vindaloo nie zawiera ziemniaków. Zostały one dodane przypadkowo, ponieważ słowo "aloo" znaczy "ziemniak" w hindi." Składniki: 300 świeżego tuńczyka 5 łyżek soku z limonki sól, pieprz 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (bardzo drobno posiekanego) 1 średnia cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane) 3-4 łyżki masła ghee Pasta(...)suszone papryczki chili 1 łyżka winnego octu białego 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki brązowego cukru Ponadto: 3-4 pomidory z zalewy lub 1/2 rozdrobnionych z puszki wraz z sokiem 150-200 g mleczka kokosowego (można nie dawać, a zamiast dać więcej pomidorów) szczypta cynamonu po 1/2 papryki czerwonej, zielonej i czerwonej (u mnie zielona ostra!) zielona cebulka świeża kolendra
Kuchnia Prezydentowejkruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła wspaniała, przy(...)szklanka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 2 -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru pudru 4 jajka skórka otarta z 2 z pomarańczy 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy 1. Utrzeć margarynę/masło z cukrem, dodać po jednym jajku oraz sok. 2. Przesiane mąki połączyć za pomocą trzepaczki z proszkiem i skórką pomarańczową. Dodać
Kuchnia Prezydentowejsmaczny orientalny posiłek. Składniki (na ok. 2 duże porcje) : 200 g makaronu ryżowego, najlepiej szerokiego 2 łyżki oleju roślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone papryczki chili(...)posiekane 2 ubite jajka 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam od siebie) 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka cukru 1 duża garść sparzonych kiełków sojowych lub fasoli 1/2 małej cukinii (dałam od siebie) 1/2 zielonej papryki (dałam od siebie) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Do przybrania: 1/2 limonki pokrojonej na ósemki
Kuchnia Prezydentowejkremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody W małym garnuszku wymieszać truskawki z cukrem (mrożonych truskawek wcześniej nie rozmrażamy). Podgrzewać do rozpuszczenia(...)się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Po przestudzeniu rozdrobnić blenderem. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej
kulinarnyswiatdomiGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)cebula, 2 ząbki czosnku, sól do smaku. Wykonanie szaszłyków: Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu
Tradycyjna Kuchniaserkiem mascarpone. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki - 9 łyżek kakao - 30g masła Składniki na masę: - 2 żółtka - 5 łyżek cukru - 5 łyżek soku z winogron - 150 g serka mascarpone - 200 ml śmietany kremówki - fix do śmietany W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę a następnie dodajemy żółtka(...)pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie masę. Żółtka ubijamy na parze. Trzeba uważać żeby nie zrobiła nam się jajecznica. Do jajek dodajemy sok z winogron, ja ten sok dodałam razem z miąższem. Potem dodajemy śmietanę i serek mascarpone. Na końcu dodajemy cukier i fix do śmietany. Masę schładzamy w lodówce. Z gotowego biszkoptu
Kuchenne Wariacjenieco uatrakcyjnić naszą wersję pączków hiszpańskich , postanowiliśmy w niej wykorzystać sok i skórkę z czerwonych pomarańczy Składniki: - 100 g mąki - 50 g masła - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli - 75 ml soku z czerwonych pomarańczy - starta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą
Kuchenne Wariacjeprzybliżyć to co jest w konkursowej książce Cukierni Lidla , dzisiaj jeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo Składniki na semifreddo: - 150 g borówek - 80 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 200 ml śmietanki 30% Składniki na sos borówkowy: - 100 g borówek - 100 g cukru trzcinowego - sok z 1/2 cytryny Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości(...)Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Osobno miksujemy śmietankę dobrze schłodzoną. Następnie łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin. Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki
Kuchenne Wariacjemąki pszennej - 100 g mąki ziemniaczanej - 4 jajka - 250 g cukru - 250 g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 135 g suchego maku - 2 łyżki soku z cytryny - masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dekoracja: - lukier czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając(...)jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut. Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy
Kuchenne Wariacjelimonki do dekoracji Powyższe składniki są na 12 sztuk. Ciasto na babeczki. Zaczynamy od starcia skórki z limonki (pamiętajcie aby wcześniej solidnie ją umyć) i wyciśnięcia z niej soku. Następnie do pustego pojemnika przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy i dodajemy pozostałe składniki tj. olej, jogurt, wodę, skórkę kandyzowaną oraz wcześniej wyciśnięty(...)sok z limonki i startą z niej skórkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i nakładamy do papilotek (tak do 2/3 wysokości). Papilotki z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy przez 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy babeczki do wystudzenia i bierzemy się za śmietanę. Najpierw ścieramy skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok. Następnie
Kuchenne Wariacjegulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska gruboziarnista - sok z cytryn Ilość cytryn i soku z cytryn zależy od tego ile cytryn chcemy kisić i jakiej wielkości słoika użyjemy. Do naszego jednego słoika weszły 2 cytryny(...)sok z 2,5 cytryn. Cytryny dobrze szorujemy, a następnie nacinamy prawie do samego końca na krzyż (od strony gdzie nie było ogonka). Do każdej cytryny wsypujemy po 1 łyżce soli morskiej gruboziarnistej i upychamy do słoika. Włożone cytryny zalewamy sokiem z wyciśniętych wcześniej (dodatkowych) cytryny tak żeby je zakryły (to zabezpieczy cytryny przed ewentualnym zapleśnieniem jakby się dodało powietrze
Kuchenne Wariacjejeśli już mam pić herbatę, to mój wybór zawsze pada na zieloną. Zielona herbata smakuje również na zimno. Zrobiłam dzisiaj orzeźwiający, zimny napój właśnie z zielonej herbaty z dodatkiem soku z nektarynek, cytryny i mięty, czyli tak zwane ice tea. Całość uwieńczyłam kostkami lodu. Dołączam przepis do przepisu miesiąca, którego tematem w czerwcu są letnie napoje i drinki . Zimny napój(...)zielonej herbaty Składniki: na 4 porcje 400 ml zimnej, parzonej zielonej herbaty 300 ml soku z nektarynek 1 łyżka soku z cytryny garść liści mięty 4 łyżki syropu z cukru, ewentualnie kostki lodu Odcedź herbatę z liści. Dodaj świeżo odciśnięty sok z nektarynek i cytryny oraz syrop z cukru jeśli wolisz bardziej na słodko. Dodaj liście mięty i kostki lodu
codojedzeniaopakowania szamponu do włosów. W czystej postaci jest ostra jak licho, dlatego przed zjedzeniem na surowo warto ją posolić i odstawić na kilkanaście minut, a potem odcisnąć powstały sok. Nadal pozostanie chrupka, ale nieco złagodnieje. Rzodkiew warto jeść, bo, cytuję za poradnikzdrowie.pl : " Korzeń rzepy zawiera glikozydy gorczyczne, które są bogate w cenne związki siarki. W momencie rozdrabniania bulwy glikozydy(...)ulegają rozpadowi. Powstają wówczas lotne związki – izosiarkocyjanidy, zwane olejkami gorczycznymi, o specyficznym smaku i ostrym zapachu. Mają one bardzo silne działanie – intensywnie zwiększają ukrwienie skóry, pobudzają wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci. Rzepa zawiera też fitoncydy, czyli substancje podobne do antybiotyków, które hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych. W bulwach rzepy jest również rafanina i rafanol (związki siarkowe) o działaniu odkażającym
Kuchenne zapiski Edytyziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy 1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła Mus pomarańczowy: miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka(...)czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru. Mus pomarańczowy: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia. Źródło: Pin-up Cake Masa maślana: Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu
Domowa Cookierenka Agiłyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju pół łyżeczki ekstraktu z wanilii Masa budyniowa: 1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi) 3 budynie śmietankowe z cukrem (lub 2 duże) Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 1 galaretka zielona - agrestowa lub kiwi Galaretka(...)gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. 5. Co jakiś czas zajrzeć do obu galaretek i pilnować, żeby całkowicie nie stężały. 6. Masa budyniowa: W 1,5 szklanki soku rozpuścić wszystkie budynie, pozostały sok zagotować. Do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń i energicznie mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy zgęstnieje - rozprowadzić na przestudzonym biszkopcie i odstawić do wystygnięcia
Domowa Cookierenka Agi