sok - 13499 przepisów (strona:36/900)

Cudaczek serowo wisniowy z kremem 2924

ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 80 dag twarogu mielonego ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 5 jaj 2 łyżki miękkiego masła 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru  waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa(...)słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce

Wanilia i Kardamon
Wiosenny detox, czyli zielony koktajl 115

składników ma zbawienny wpływ na nasz organizm i posiada mało kalorii. Szpinak , ponieważ zawiera mnóstwo żelaza, a także wapnia, potasu i witamin; jest bogaty w antyoksydanty. Imbir pobudza wydzielanie soków w żołądku, przez co wspomaga i przyspiesza trawienie, posiada właściwości przeciwzapalne. Cytryna jest bogata w witaminę C i rutynę, pobudza soki trawienne, przyśpiesza oczyszczanie organizmu(...)zdrowie ! Wiosenny detox, czyli zielony koktajl Czas przygotowania: 10 minut Składniki 1 szklanka wody mineralnej 1 szklanka listków szpinaku 3 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka siemienia lnianego sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę wlewamy do kielicha blendera, dodajemy listki szpinaku i siemię lniane. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę, dorzucamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy, a na koniec dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 233

deser po obiedzie. Tak sobie teraz myślę, że fajnie by było wrzucić do środka pokrojoną drobno czekoladę albo baton Pierrot... Mniam! No ale zrobiłam tę zdrowszą wersję. Sok z cytryny zapobiegnie czernieniu banana i jabłka, ale ostrożnie z jego ilością, bo całość może być za kwaśna. Przed polaniem, sprawdź smak. Sok z cytryny z miodem jest pyszny sam w sobie(...)smakiem, więc mama spełniona i zadowolona.   Składniki na 3 porcje: 1 banan 1 kiwi 1 mandarynka 1 jabłko 1 i 1/2 chrupka ryżowego bez soli 1-2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną

Anioszek w kuchni
Zielony mech 178

szklanki oleju (o neutralnym smaku np. rzepakowy, z pestek winogron…) - 2 szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu(...)blenderze. Całe jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukry i ubijamy na gładką i puszystą masę. Stale miksując wlewamy powoli olej. Dodajemy szpinak, esencję cytrynową, skórkę otartą z cytryny oraz sok cytrynowy – miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Kokosowy kurczak z trawą cytrynową 175

liści limonki kafir 1 łyżeczka przyprawy amchur ( suszone mielone mango ) kilka kulek ( 4-5 szt ) pieprzu syczuańskiego , roztartego w moździerzu sól do smaku 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka soku z limonki 2 łyżki soku z ananasa ( może być z puszki ) Kurczaka kroimy na kawałki , raczej małe i zgrabne , gdyż będą się króciutko smażyć . Przekładamy do miski . Sok z limonki(...)sok z ananasa , przyprawy : amchur, liście kafir, pieprz syczuański i posiekaną trawę cytrynową , cukier trzcinowy , wkładamy do miseczki i blendujemy na jednolitą masę -marynatę . Zalewamy nią kurczaka i odstawiamy go, na przynajmniej 3 godziny do lodówki . Ananasa odsączamy z zalewy i także kroimy w kawałki -najlepiej tej samej wielkości co kurczaka . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , podsmażamy na nim kurczaka

Ogrodnik w podróży
Steki wołowe 278

drugą stronę i dosmażamy do stopnia jaki lubimy (patrz zdjęcie poniżej). Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut (nie kroimy wcześniej), aby uniknąć wycieknia soku podczas krojenia (inaczej, aby soki się wchłonęły). Możemy na każdy położyć po kawałeczku masła, który w międzyczasie się rozpuści. Dosalamy na talerzu według upodobań. Żródło zdjęcia RADY : - Dobre, świeże mięso(...)patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. - Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa nie wolno nakłuwać. Nie używamy więc do przewracania mięsa

mojewypiekiinietylko
Soczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki 243

kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia do rozgrzanego pieca. Następnie kilka minut odpoczynku pod folią (co jest konieczne, aby soki się ustabilizowały) i dopiero krojenie i wydawanie na talerze (jeśli pokroimy mięso od razu po wyciągnięciu z pieca, nieustabilizowane soki wypłyną na zewnątrz i mięso momentalnie zrobi się suche. Dzięki odpoczynkowi(...)soki stabilizują się i zatrzymują w mięsie). Znane mi są dwie szkoły smażenia piersi kaczki ze skórą. Szkoła francuska, gdzie pierś kładzie się na rozgrzaną patelnię oraz szkoła samego Gordona Ramsay’a, wg której piersi kładzie się na zimną patelnię . Ponieważ po ostatnim sezonie Masterchefa, gdzie Michel Moran razem z Magdą Gessler wytknęli jednej z uczestniczek „wielki

Moja Delicja
Tort ombre z różyczkami 1219

naprawdę elegancko, ale jego wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Niezbędna będzie końcówka do szprycy (tylka) w kształcie zamkniętej gwiazdki (poniżej na zdjęciach). Sam tort to biszkopt, nasączony sokiem pomarańczowym i przełożony prostym kremem budyniowym. Piekłam go w formie o średnicy 16 cm, po nałożeniu kremu tort ma około 20 cm średnicy. Składniki na biszkopt (upiekłam z podwójnej porcji(...)Składniki na krem: 2,5 kostki masła (500 g) 2 budynie 2 i 3/4 szklanki mleka 5 łyżek cukru pudru + pomarańcze na sok, czerwony barwnik spożywczy w żelu lub proszku Biszkopty można upiec dzień wcześniej. Ja piekłam w dwóch turach – dwie małe tortownice idealnie mieszczą mi się na raz do piekarnika. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Zagotowujemy

Ciastkozercy
Gęsty koktajl oczyszczający z buraka 1058

gęsty koktajl oczyszczający. Pyszny to jasne jak słońce , ale co najważniejsze- działa wspaniale na nasze wnętrze. Składniki 2 buraki upieczone w folii w piekarniku 2 duże jabłka 2 łyżki soku z czarnego bzu lub aronii , soku 100% 2 łyżki soku z pigwy z owocami pigwy (domowy) szklanka zimnego naparu z kwitnącej herbaty sok z połowy cytryny Wszystkie składniki przygotuj, obierz

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 146

Kolejna pyszna i pięknie prezentująca się na talerzu sałatka, która proponuję Wam na Sylwestra. Cieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki(...)buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam dotąd połączenia z gorgonzolą. Jednak prawdziwym objawieniem okazał się dla mnie mocno czosnkowy dressing z sokiem z cytryny i miodem - prawdziwa bomba! Sałatka jest przepyszna, robiłam ją w domu już dwa razy. A że przy tym jest nieskomplikowana i zaaranżowana na ładnym półmisku wygląda niezwykle efektownie, świetnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiśniowa bajka 1103

mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru Warstwa wiśniowa 1 słoik  wiśni drylowanych 30 dag cukru żelującego trzcinowego 1 galaretka wiśniowa 2 łyżki soku z cytryny Poncz: ½ szklanki syropu z wiśni 50 ml wódki 1 łyżeczka cukru pudru Warstwa śmietanowa: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki czubate cukru pudru 2 torebki śmietan fix Dodatkowo(...)przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu studzimy biszkopt . Masa wiśniowa: Z wiśni odlewamy pół szklanki soku-zostawiamy go na poncz, resztę razem z wiśniami przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy 4 minuty, dodajemy w trakcie sok z cytryny. Zestawiamy z ognia i do gorącej

Wanilia i Kardamon
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 159

gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego nadzienia powstałego z gruszek ugotowanych w soku z pomarańczy z laską wanilii. Ugotowane gruszki miksuje się blenderem i przeciska przez sito, a następnie miksuje z jajami i śmietaną. Dla wzmocnienia aromatu dodaję odrobinę likieru pomarańczowego Cointreau(...)łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko   Składniki nadzienia gruszkowo-pomarańczowego: 6 średnio dojrzałych gruszek (dojrzałe, ale lekko twarde) – ok. 1,1-1,2 kg 350 ml świeżego soku pomarańczowego (ew. soku 100% z kartonu) 50 g gorzkiej czekolady 1/2 laski wanilii z ziarenkami skórka starta z pomarańczy (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżeczka likieru Cointrou (opcjonalnie) 4 duże jaja

Moja Delicja
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 179

którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez problemu przygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna, o bardzo(...)smalcu gęsiego/kaczego (lub klarowanego masła) 2 duże cebule pokrojone w kostkę 1 kg udźca lub rostbefu wołowego 200 g wydrylowanych daktyli 100 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku z granatów 1 szklanka wody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni

Poezja smaku
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 202

którym będziemy macerowali owoce myjemy w gorącej wodzie i wyparzamy. Pomarańczę myjemy najpierw w zimniej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się całego konserwującego wosku z owocu. Wyciskamy sok po przekrojeniu jej na pół, a skórkę ścieramy na tarce lub ścinamy ostrym nożem, bez albedo czyli bez białej części. Odważoną żurawinę wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier, wlewamy sok wyciśnięty(...)pomarańczy i startą skórkę. Wrzucamy przepołowioną laskę wanilii. Stawiamy garnek na mały ogień i czekamy, aż z cukru i soku zrobi się syrop – potrwa to około 10-15 minut. Co jakiś czas mieszamy i uważamy, bo owoce żurawiny lubią sobie strzelać i przy okazji pryskać. Część z nich się porozpada, w niczym to nie przeszkadza. Miksturę studzimy, przekładamy w całości

Karo in the Kitchen
Ciemny bogaty keks 322

fruit cake”. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Love Baking Cakes” Stacie Bakes).     Składniki: Ciasto: 250g suszonych owoców – użyłam suszonej żurawiny, miechunki i rodzynek Bakalland 5-6 łyżek soku pomarańczowego lub likieru pomarańczowego, migdałowego 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka zmielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonej gałki(...)Bakalland 60g orzechów nerkowca Bakalland 60g żurawiny Bakalland 60g kandyzowanych wiśni 60g cukru 60g masła 2łyżki naturalnego miodu Dodatkowo: cukrowe gwiazdki do ozdoby     1. Suszone owoce zalać sokiem lub likierem i odstawić na parę godzin, najlepiej na całą noc. 2. Następnie owoce osączyć, zatrzymując sok. 3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. Dodać cukier

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania