sok - 13499 przepisów (strona:96/900)

Konfitura z płatków dzikiej róży 151

płatki dzikiej róży cukier sok z jednej cytryny 0,5 l wody Różę oczyszczamy z białych końców ( w nich zawarta jest gorycz ). Myjemy i osuszamy. Polewamy różę sokiem z cytryny, mniemy palcami aż puści sok. Przekładamy do szklanki i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnie zagotowujemy wodę z cukrem ( dodajemy objętościowo tyle samo cukru co róży ). Dodajemy różę ( możemy zostawić

Atlas Smaków
Dżem z nektarynek z lawendą 136

dojrzałych nektarynek  100 g cukru ( można pominąć ) 1,5 łyżeczki suszonej lawendy sok z połowy cytryny skórki i ogryzki z 4-5 jabłek Nektarynki obieramy ze skórki ( tzn. zalewamy je wrzątkiem na parę minut a następnie wkładamy do zimnej wody), pozbywamy się pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem.  Suszone kwiaty lawendy oraz obierki z jabłek zawijamy(...)gazę i wkładamy do garnka ( skórki oraz ogryzki zawierają najwięcej naturalnej pektyny). Dodajemy 2/3 soku z cytryny. Owoce smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania wyciągamy gazę, dzięki czemu nie będziemy mieli w dżemie kwiatów a sam smak lawendy nie będzie zbyt intensywny. Dodajemy 1/3 soku z cytryny i smażymy jeszcze 15 min.  Gorący dżem przelewamy do wyparzonych

Atlas Smaków
Sok z malin na zimę 186

sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno i zagotowujemy. Gotujemy ok 15 minut na średnim ogniu. Przecedzamy na sicie. Do czystego soku dodajemy cukier do smaku i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Ewent. dodajemy sok z cytryny.  Gorący sok malinowy przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zostawiamy do góry dnem do wystudzenia

Atlas Smaków
Chłodnik z botwiny 156

pół pęczka ) botwinki z młodymi buraczkami 200 g zielonego ogórka około dwóch rzodkiewek 350 g kefiru naturalnego/zsiadłego mleka 4 łyżeczki posiekanego koperku 1/4 pęczka szczypiorku sok z cytryny sól, pieprz jajko do dekoracji Buraczki obieramy ( lub nie ;)) i wraz z botwinką drobno kroimy w półplasterki/ścieramy na tarce. Zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy ok 10 min do miękkości(...)buraka. Zakwaszamy łyżką soku z cytryny. Studzimy. Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek solimy i odsączmy na sicie ok 5 min. Szczypiorek drobno kroimy. Do ostudzonej botwiny dodajemy warzywa i mieszamy z kefirem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Chłodzimy w lodówce ( najlepiej przygotować dzień wcześniej). Podajemy z jajkiem na twardo

Atlas Smaków
Placki cukiniowo-ziemniaczane z tzatziki 318

dorodnych ogórków 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego sól Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ok. połową łyżeczki soli. Wymieszać. Przełożyć na sito, by odciekł nadmiar soku. Można ewentualnie sok odcisnąć. Czosnek zetrzeć do ogórków na drobnej tarce. Wymieszać. Tuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki(...)pietruszki naciowej jajko 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Połączyć z cukinią. Dodać rozdrobnioną szałwię i natkę pietruszki oraz jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser warstwowy truskawkowo - cytrynowy szał 229

inny deser. Na jednej z grup pani powiedziała mamie że fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był aż tak słodki(...)słodycz. Z tej ilości składników, wyszło nam z mamą 7 szklanek do kawy latte.   Składniki :   250 g serka mascarpone 7 łyżek cukru 0,75 l śmietany kremówki sok z 1 cytryny 600 g  truskawek 200 g musli + garść owoców kandyzowanych ( mieszamy z musli) garść zmielonych orzechów garść zmielonych migdałów   Przygotowanie: Kilka truskawek odkładamy i kroimy

Lili w kuchni
domowa galaretka z czarnej porzeczki 157

składniki: 1500 g czarnej porzeczki 600 g cukru 250 ml wody wykonanie: Owoce płuczemy a następnie rozmiażdżamy. Wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 min. Następnie odciskamy sok (możemy przetrzeć przez drobniutkie sito). Odmierzamy 1000 ml soku, gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min., następnie dodajemy cukier i ponownie gotujemy, często mieszając. Galaretka będzie gotowa gdy kropla soku

Domowy Smak Jedzenia
Pikantna zupa dyniowa meksykańska 183

drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka soku z limonki lub sok z cytryny, Wykonanie: Obie śmietany i sok połączyć i odstawić w chłodne miejsce. W między czasie roztopić w garnku masło , wsypać cebulę i zeszklić. Papę dyniową

Tradycyjna Kuchnia
Sok z truskawek 97

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sok/syrop z truskawek. Sok jest bardzo smaczny, bez żadnych sztucznych barwników, aromatów itp. Składniki:   4 kg truskawek Ok.  1 kg cukru ( ja  sypie na oko ;) Przygotowanie: Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie je myjemy. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem tak, żeby pokrywał wszystkie truskawki. Odstawiamy truskawki na kilka(...)godzin ( ja zostawiłam je na całą noc). Następnie gotujemy je na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia. Oddzielamy owoce od soku, ja użyłam do tego łyżki cedzakowej Teraz należy rozlać sok do słoików lub butelek. (Trzeba pamietać, że słoiki muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Gwint musi być czysty i suchy) Zakręcamy mocno, przekręcamy słoiczki do góry dnem i zostawiamy

The Sweet Damsel
Smoothie z bananem, kiwi i szpinakiem 207

Składniki: 1 banan 1 kiwi garść świeżego szpinaku sok z 1/3 limonki Przygotowanie: Kiwi i banana obrać oraz pokroić w plasterki. Zmiksować ze szpinakiem i sokiem z limonki na gładki napój. Można dodać sok z 1 pomarańczy

The Sweet Damsel
Ciasto bez pieczenia z jabłkami i bitą śmietaną 1507

Przepis na ciasto, czy raczej deser na zimno, składający się z warstwy jabłkowej i bitej śmietany. Proste i efektowne. Składniki: Warstwa jabłkowa: 5 jabłek 3 galaretki agrestowe łyżka soku z cytryny Warstwa śmietanowa: 650ml śmietany kremówki 200ml jogurtu greckiego 80g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 125ml wody szczypta soli Ponadto: ok 200 g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy(...)wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dokładnie odciskamy sok, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy je z tężejącą galaretką. Na dnie blaszki (24x28cm) układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody i odstawiamy aż ostygnie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do śmietany

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 147

porcje: 1 ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki(...)Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką. Mietę posiekać. Obrać imbir. Wycisnąć sok z cytryny Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami mięty i kostkami lodu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto mandarynkowe z dynią 190

żółtek - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie - 1,5 kg dyni - 2 budynie - 1 galaretka pomarańczowa - 1 szklanka cukru - 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego - sok z 1 cytryny piana - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 budynie waniliowe - 0,5 szklanki oleju - 6 mandarynek  Sposób przygotowania 1. ciasto   - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać(...)ciasto włożyć do lodówki aż się ugotuje nadzienie 2. nadzienie    - Dynię zetrzeć na dużych oczkach Włożyć na dużą patelnię zasypać cukrem smażyć    aż się zredukuje sok    - Dodać kwasek cytrynowy sok z cytryny  - W pół szklanki wody rozrobić  budyń wlać na dynię cały czas mieszać aż zgęstnieje i się zagotuje  - Na koniec

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania