sok - 13499 przepisów (strona:102/900)

Pączki pieczone 331

uznania 16 papilotek (jak do muffinek) o średnicy 5 cm mierzone po dnie cukier puder do posypania, lub na lukier pomarańczowy: 200 g cukru pudru 1 pomarańcza 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(...)Studzić przez około 10 minut, następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować. Upiec drugą partię pączków. 7. Lukier pomarańczowy: do miseczki wsypać cukier puder, dodać skórkę startą z pomarańczy, łyżeczkę soku z cytryny oraz sok z pomarańczy w takiej ilości, aby otrzymać lukier o odpowiedniej gęstości. Polukrować pączki za pomocą pędzelka silikonowego. Ciasto można też zagnieść wieczorem, wstawić do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
Krajanka cytrynowo-pomarańczowa 198

pół szklanki cukru pudru * 225 g miękkiego masła 2 szklanki mąki Nadzienie: 4 jajka 2 szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 40 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 40 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 czubata łyżka skórki otartej z (wcześniej sparzonej) cytryny i pomarańczy * składniki odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Do dekoracji(...)ciasto będzie jednolite, wylepić nim spód blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. na złoty kolor. 3. Nadzienie: W misce ubić jajka, z cukrem, sokiem i skórką z cytrusów. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. 4. Przygotowane nadzienie wylać na gorące ciasto, wstawić blachę z powrotem do piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Mazariner - szwedzkie tartaletki migdałowe 197

szklanka blanszowanych migdałów (lub w łupinkach) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 70 g masła pół szklanki brązowego cukru nierafinowanego 3 małe jajka Lukier: 120 g cukru pudru 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny * do odmierzania składników używamy szklanki o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką i cukrem, dodać zmielony kardamon i jajko. Zagnieść ciasto, uformować(...)minut. (do momentu, kiedy na górze będą lekko zrumienione). Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż przestygną, następnie wyjmować z foremek. Lukier: W małej miseczce wymieszać trzepaczką cukier z sokiem z pomarańczy (lub cytryny). Jeśli lukier jest za rzadki - dodać więcej cukru pudru, jeśli za gęsty - więcej soku. Polukrować mazariner po ich całkowitym ostygnięciu. Źródło/ Inspiracja:   kokblog

Domowa Cookierenka Agi
Domowa lemoniada 175

dodatkowa cytryna) cukier lub miód do smaku (dałam 4 łyżki) 3 szklanki wody mineralnej niegazowanej Przygotowanie: Limonki i cytrynę dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do startej skórki i soku dodać miód/ cukier i zmiksować za pomocą blendera do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Przecedzić przez sitko. Do przecedzonego soku dodać wodę i wymieszać

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki jagodowe 266

pół szklanki jagód 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - do obtoczenia jagód Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć(...)Następnie przetrzeć je przez sito i ponownie umieścić w garnku/ rondelku. Zagotować.  13. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i mieszać przez ok. 3 min. 14. Na koniec dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. 15. Odstawić do całkowitego wystygnięcia (nie trzeba wstawiać do lodówki, tężeje błyskawicznie). W wersji z żelatyną: Pomijamy punkty 10-15 powyżej. 10. Jagody zasypać cukrem

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1217

firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie:   Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę(...)jego temperaturę do 180°C. Piec przez ok. 45 min. Źródło/ Inspiracja: "Wielka księga ciast siostry Anastazji" Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem mandarynkowym. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Na koniec makowce posypać kandyzowaną skórką pomarańczową i cytronem. * Nie lukrujemy makowca, jeśli chcemy

Domowa Cookierenka Agi
Pączki z owocowym lukrem 218

smażenia (ok. 1,3 l) UWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć(...)pączki lub posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru

Domowa Cookierenka Agi
Recenzja #.12 - Syrop limonka z miętą (anielskieprzysmaki.pl) 148

wapń, potas, fosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH Moja opinia : Syrop wyraźnie pachnie naturalnymi składnikami, przede wszystkim jako pierwsze poczułam zapach(...)można wywnioskować po składzie, bo nie ma w nim żadnej chemii. Syrop ma odcień żółci wpadającej w zieleń, a kolor ten nie powstał przez dodanie barwników, lecz naturalnych soków z owoców i mięty. Ma bardzo orzeźwiający smak! Nie jest kwaskowaty, ale też nie jest bardzo słodki, taki "w sam raz". Nie potrafię określić, czy w smaku bardziej dominuje limonka

breakfast of dreams
JUŻ NIGDY WIĘCEJ NIE KUPISZ GRANOLI... 180

żurawiny ~2 łyżeczki cynamonu Żurawinę namoczyć przez ok. 10 min w gorącej wodzie. Pokroić na połówki. Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę (na grubych oczkach), a z całego owocu wycisnąć sok. Sok i skórkę z pomarańczy umieszczamy w miseczce i dodajemy miód, mieszamy. Orzechy siekamy. W oddzielnej misce łączymy płatki, cynamon, orzechy i żurawinę, dodajemy do tego miód wraz z sokiem

chili & sugar
(korzenny) dżem z dyni i pomarańczy 270

dżemie. :)) KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY przepis autorski // 4 słoiki po 320ml ~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę ~3 pomarańcze (ok. 550g)  ~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy ~sok z 1/2 cytryny ~gwiazdka anyżu ~szczypta gałki muszkatołowej ~szczypta kardamonu ~ laska cynamonu ~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi(...)Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ .  Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny  i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny

chili & sugar
domowy dżem truskawkowy (3 składniki!) 222

DOMOWY DŻEM TRUSKAWKOWY przepis autorski // 3-4 słoiki po 300ml ~1,5kg truskawek ~250-300g cukru (w zależności od słodkości truskawek. Ja dałam 300g i był baaardzo słodki) ~sok z jednej cytryny Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Zalać je sokiem z cytryny i zagotować. Od czasu do czasu zamieszać. Gdy truskawki rozpadną się(...)kawałki, puszczą dużo soku i masa zacznie gęstnieć (ok. 2-3h) dodać cukier i gotować jeszcze ok. 5 minut często mieszając. Następnie szybko przełożyć dżem do wcześniej przygotowanych słoików (wyparzonych w piekarniku lub wrzącej wodzie) i zakręcić (zakrętki też powinny być wyparzone). Słoiki odwracamy do góry dnem na ściereczce, przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy tak do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar
granola speculoos 179

orzechów włoskich   ~100g miodu (użyłam gryczanego) ~50ml soku jabłkowego (lub mleka/innego soku) ~2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Orzechy i suszone owoce siekamy. Ciastka kruszymy (lub również siekamy :)). W garnuszku rozpuszczamy miód i sok. Płatki owsiane mieszamy z orzechami, przyprawą i rozpuszczonym miodem. Rozkładamy masę z płatków na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy

chili & sugar
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 195

babkę z kominem o śr. 23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt(...)oraz sok i skórkę z cytryny (najlepiej za pomocą miksera). Następnie do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. ~50g cukru pudru ~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) ~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji Wszystkie składniki mieszamy i polewamy

chili & sugar
Ciasteczka cytrynowe 136

Madzia wzięła z Pani Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki(...)AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami 151

jeszcze nam kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka 6 jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno(...)kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i zieleninę drobno siekamy. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania