Jakiś czas temu przedstawiałam Wam niesamowita konfiturę z płatów róży Mari Disslowej ale najbardziej znanym i zarazem najprostszym przepisem na różę jest jest utarcie z cukrem i odrobina soku z cytryny. Taką konfiturę przygotowujemy bez gotowania a jedyne co nam potrzebne to waga i makutra lub dobry blender. Żadna konfitura nie pachnie tak pięknie i nie smakuje(...)słodko jak różana. Świetna do pączków, herbaty, ciast, ciastek czy deserów. SKŁADNIKI: płatki dzikiej róży cukier 3x więcej niż waga płatków sok z ¼ cytryny WYKONANIE: Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu . Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy
Pyry na Gazdość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki: cukier waniliowy, 250g chudego twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, skórka otarta(...)pół cytryny, szklanka płatków czekoladowych, 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady. Wykonanie Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem. Uformować małe kuleczki, wstawić do lodówki na godzinę. Czekolady stopić na parze. Trufelki obtaczać w czekoladzie
Z miłości do słodkościarbuz i truskawki lekko zmrozić przed zmiksowaniem - koktajlu nie trzeba będzie chłodzić, można podawać zaraz po zrobieniu. składniki 400 g miąższu arbuza, bez pestek ok 300 g truskawek sok z 1 grapefruita kilka listków mięty łyżka syropu klonowego - opcjonalnie przygotowanie arbuz pozbawić pestek, miąższ pokroić w małe kawałki, truskawki umyć, odciąć szypułki, z grapefruita wycisnąć sok. Owoce włożyć(...)blendera, dodać sok, parę listków mięty i syrop klonowy. Wszystko zmiksować. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Stare Garykostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Cytrynę umyć, zesterem ściąć paseczki i drobno pokroić. Wycisnąć sok z cytryny kurczaka, cebulę, czosnek, imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać(...)przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili. Serwować z ryżem basmati
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przy zapaleniu spojówek..." Tak oto kolejny "babciny" lek znalazł miejsce w mojej apteczce. Ps. Spróbujcie dodać go odrobinę do kieliszka z szampanem ;) SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 kg cukru sok z 2 cytryn 15 - 20 kwiatów czarnego bzu (można dodać więcej, wszystko zależy od tego jak intensywny smak chcemy osiągnąć A jak to zrobić: Kwiaty najlepiej zerwać rano(...)dala od cywilizacji (no bo przecież zamierzamy pić sok z bzu, a nie ze spalin). Baldachy ułożyć na białym papierze i pozostawić na około godzinę, aby żyjące w nich stworzenia spokojnie opuściły lokum. W tym czasie zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier, przestudzić. Dodać kwiaty, odcinając od nich zielone łodyżki, gdyż mogą one spowodować, że nasz syrop nabierze gorzkiego
Kuchnia w opałachtych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego, głębokiego koloru. O ile jednak lekkie zakwaszenie potrawy np. sokiem z cytryny i wzmocnienie tego efektu wytrawnym winem występowało już w naszych przepisach, o tyle pierwszy raz zastosujemy marynowane w occie i oleju karczochy – a dokładniej serca karczochów. To oryginalny w smaku, popularny(...)300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Piersi z kurczaka
Kulinarna Pokusapłodności. Tak więc puszkom, kiedy mogę, mówię zdecydowane nie. Dlategpo polecam kupić zwykłą cieciorkę i ją namoczyć:) Dzisiejszy obiad rzeczywiście był zupełnie inny niż poprzednie. Dodatek kolendry, mięty i soku z cytryny sprawia, że danie to jest niezwykle aromatyczne i orzeźwiające - wspaniały smak i zapach. Świetnie komponuje się z sałatką z różnych sałat z oliwkami - pyyychaaaaa! Składniki (1 porcja(...)cebula 4 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 6-10 listków świeżej mięty pół łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka nasion kolendry szczypta mielonej gałki muszkatałowej łyżka oleju kokosowego (lub innego) sok z połówki cytryny skórka otarta z cytryny do posypania Przygotowanie: Dzień wcześniej namocz cieciorkę (minimum 12 h) Ugotuj cieciorkę (45-60 minut) do miękkości Na patelni rozgrzej olej, dodaj
pyszne zdrowościskładniki wyrobić palcami. Odłożyć. Dodatkowo: 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru Rabarbar umyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać cukier i wymieszać, odstawić na kilka minut, aż puści sok. Pozostałą część masła, pokroić na kawałki i poukładać na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Następnie przełożyć rabarbar, bez soku. Na wierzch przełożyć ciasto. Posypać kruszonką. Piec(...)temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Pod formą z ciastem, położyć drugą większą formę, do której będzie ściekał sok z rabarbaru. Po upieczeniu ciasto przestudzić, odkroić boki od formy, otworzyć tortownicę. Na górę formy położyć tackę, szybkim ruchem odwrócić ciasto i zdjąć obręcz formy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomitakże w chorobach skóry głowy, a także przy wypadaniu włosów. A co najważniejsze pokrzywa jest nie tylko zdrowa ale odpowiednio przygotowana, jest również bardzo smaczna! Najbardziej znane są soki i herbatki z pokrzyw, lecz ja chciałabym dzisiaj zaproponować wam pokrzywową zupę. Pamiętajcie aby przy zbieraniu pokrzywy użyć rękawiczek, inaczej będziecie się musieli przygotować na niezbyt przyjemne, swędzące bąble(...)koszyka widocznego na zdjęciu poniżej) 1 marchewka 1 pietruszka 6 młodych ziemniaków pęczek zielonych pędów cebulki pęczek natki pietruszki ziele angielskie iść laurowy pieprz ziarnisty sól vegeta sok z limonki mielony imbir czosnek kolorowy jajka śmietana 18 % Przygotowanie: Listki pokrzywy wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy. Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków
Taste Therapypolega jedynie na oczekiwaniu zastygnięcia wszystkich warstw. Składniki: 1 kg dojrzałych truskawek 2 banany 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 200 ml śmietany 30% lub 36 % (schłodzona) 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego 4 łyżki cukru pudru opakowanie podłużnych biszkoptów (klawiszy) dodatkowo: forma o średnicy 26 cm folia spożywcza do wyłożenia formy Przygotowanie: Każdą galaretkę(...)ilość wody o 100 ml, odstawić do wystudzenia. Formę wyłożyć folią spożywczą i położyć biszkopty. Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, dodać 2 łyżki soku z cytryny i 2 łyżki cukru pudru. Wszystko zmiksować na gładką masę, pod koniec dodając wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężała
Kuchcik gotujedomową vegetę bez glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków. Wypróbuj w limitowanej ofercie Organic Farm Tutaj. Wymienione warzywa i owoce można spożywać w postaci: - soków , najlepiej świeżo przygotowywanych, - surówek warzywnych i surowych zup warzywnych np. gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta(...)całe 7 dni kuracji. Dostaniesz plan 7 posiłków w ciągu dnia na 7 dni kuracji . Sprwadź w Organic Farm Tutaj. Przeczytaj najpopularniejsze: Sok - Naturalny Antybiotyk Oczyszczający z toksyn organizm. Przepis. Olej Kokosowy. Sprawdź jak go wykorzystać do pielęgnacji swojej skóry! Sprawdzona Spirulina 100% Natural. Pożegnaj OPONKĘ Z BRZUCHA! Przepis. Sok który
IzaGotujeroli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone szparagi Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać sok z cytryny(...)pieprzem i pietruszką. Szparagom odłamać zdrewniałe części, umyć i szparagi albo wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażyć lub gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej sokiem z cytryny. Przełożyć szparagi na talerze i podawać z sosem holenderskim. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!delikatnym smakiem banana i nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 400g) 1kg truskawek 2 duże banany lub 3 mniejsze sok i skórka z ½ cytryny 350g cukru 30g konfitur-fixu WYKONANIE: Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur(...)Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut
Pyry na GazCzas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów), 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier), sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie). Przygotowanie: Owoce umyć i odszypułkować, większe pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować(...)minuty. Zdjęć pianę, dodać kwiaty, sok z cytrusów i pieprz cayenne, wymieszać, gorące konfitury przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 5. Sok z cytryny lub ocet Chrupkości i stabilności strukturze bezy nadaje dodatek soku z cytryny lub odrobina octu. Zarówno sok jak i ocet dodaje się dopiero po ubiciu białek z cukrem
maniapieczenia