sok - 13499 przepisów (strona:115/900)

Kurczak pieczony z kurkumą i tymiankiem 145

około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem(...)sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia rewelacyjna chrupiąca z wierzchu skórka :) Przepis może stanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku

Świat Domowej Kuchni
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2266

cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można użyć nieco mniejszej wtedy warstwy będą wyższe i nawet będą się wtedy lepiej prezentowały. Potrzebujemy: Masa budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka) 120 g budyniu śmietankowego, ja użyłam budyniu od Przyprawy Premium, która w swojej ofercie(...)torebki z dodatkami do ciast, dla osób które pieką przynajmniej raz w tygodniu sprawdzą się idealnie. Do sklepu traficie klikając TUTAJ 3 łyżeczki cukru  100g masła 500 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozpuszczamy budyń i cukier. Gotujemy jak tradycyjny budyń na mleku. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Po ostudzeniu budyniu miksujemy masło będące w temperaturze pokojowej

MamaOskarka
Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno 135

schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza!   składniki   dla 4 osób 300 g ogórków + kawałek do dekoracji 1 awokado, bez skórki i  pestki  1 łyżka soku z cytryny  1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji  2 papryczki  jalapeno, bez pestek grubo posiekane 2 ząbki czosnku  75 g rukoli 500 g kefiru(...)Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny

Stare Gary
Zielone smoothie 89

Każdy wie, że zielone smoothie jest najzdrowsze na świecie! Do dzieła! Składniki: 1 kiwi sok z jednego jabłka (50 ml) świeżo wyciskany lub jednodniowy 1 banan 1/2 szklanki wody mineralnej 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładki sok. Najlepiej smakuje schłodzone lub podane z kostkami lodu

Mango Papaja
Hummus 165

Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuję w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie(...)wszystkiego.  Hummus  Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g) 3 ząbki czosnku sok z 1/2 dużej cytryny 2 łyżki sezamowej pasty tahini 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV sól morska  natka odrobina papryki w proszku Wykonanie: Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera

Kulinarne przygody Gatity
Domowej roboty lody śmietankowe z cytryną i miętą 162

dodatek ziołowo-owocowy. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Składniki 300g śmietany 36% puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g) skórka starta z 2 sparzonych cytryn sok z 4-5 cytryn kilka gałązek mięty kilka listków mięty Sposób przygotowania Śmietanę i mleko ubijamy do gęstości mikserem. Sok z cytryny i 4 gałązki mięty miksujemy razem. Dolewamy(...)sok z miętą do ubitego mleka i śmietany. Dodajemy również skórkę z cytryny i kilka całych listków mięty. Wszystko razem ubijamy jeszcze przez 5 sekund. Tak powstałą masą wypełniamy foremki na lodu lub słoiczki i wstawiamy do zamrażalnika. Lody będą gotowe za kilka godzin

W kuchni wieczorem
Wiosenna chwila orzeźwienia, czyli zdrowe smoothy z miodowo-cytrynowy akcentem 136

odrobina mięty oraz porcja innych wspaniałych owoców doskonale się komponują i "stawiają organizm na nogi". Spróbujcie Składniki: Warstwa dolna: 1 średni banan 1 kiwi 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy Warstwa górna: 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego 1/2 cytryny 1/2 średniego banana Przygotowanie: Dolna warstwa smoothy: Obranego banana kroimy na większe kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy do niego obrane(...)przekrojone kiwi oraz 4 łyżeczki soku z pomarańczy. Przy pomocy ręcznego blendera łączymy wszystkie składniki. Można również użyć blendera z misą. Przelewamy do przygotowanego pucharka. Górna warstwa smoothy: W misce umieszczamy 1/2 średniego banana pokrojonego w mniejsze kawałki. Dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego. Łączymy składniki przy użyciu blendera. Tak przygotowaną mieszankę miodowo-cytrynowo-bananową

Słodkie okruszki
Galaretka marchewkowa 145

Czas na marchewkowy podwieczorek. Nasza propozycja to pyszna galaretka przygotowana ze świeżo wyciśniętego soku z marchewek. Intensywna w smaku, mocno marchewkowa, zdecydowanie lepsza niż kupne galaretki owocowe, choć mniej słodsza J Czas przygotowania 5 minut + kilka godzin chłodzenia Ilość porcji: 2-4 Składniki: 1 litr świeżo wyciskanego soku z marchewek 4-5 łyżeczek żelatyny Listki mięto do ozdoby Żelatynę umieszczamy(...)szklance i zalewamy minimalną ilością wrzątku. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia proszku. Lekko ostudzoną żelatynę dolewamy do świeżo wyciśniętego soku z marchewek. Jeśli wolimy słodycze smaki można dosłodzić np. ksylitolem. Przelewamy do przygotowanego naczynia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Kolizje Smaków
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 191

smak zdecydowanie bardziej wyrazisty. Do tego idealnie zbilansowany dressing i prażone pestki. W oryginalnym przepisie makaron – aby nadać mu przepiękną czerwoną barwę kontrastującą z bielą kalafiora- namacza się w soku buraczanym. Ja akurat miałam pod ręką dobrej jakości barszcz czerwony- taki sprzedawany w butelkach, o dobrym składzie bez problemu znajdziesz w sklepowych chłodniach.  Przepis pochodzi z magazynu Slowly Veggie(...)odczuć patrząc na wspaniały efekt, jaki uzyskasz na talerzu.  Składniki: 200ml czerwonego barszczu  1 opakowanie (100g) makaronu z fasoli mung 400-500g kalafiora sól 4 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek kilka słomek szczypiorku pieprz 50g pestek dyni 2 łyżki oleju ryżowego odrobina korzenia chrzanu do podania

Roślinna - blog wegański
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 392

tylko wyważone połączenie ich wszystkich zaowocuje pysznym sosem :) Składniki : 300 g filetu z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki 4 łyżki soku z ananasa 3 łyżki octu winnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej(...)minut. Dodać paprykę i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ananasa i podlać warzywa odrobiną wody. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Przygotować sos. W misce wymieszać  sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy i ananasa oraz koncentrat. Dodać cukier i mąkę, rozmieszać.  Sos wlać do warzyw i dusić ok. 5 minut. Dodać mięso i gotować jeszcze chwilę. Gotować

Chocolate Muffin Blog
Zupa z botwinki 126

Ponieważ botwinka już się pojawiła nadrobiłam zaległości i zupę ugotowałam. Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi  buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki (ok 200 g) ząbek czosnku 1000 ml rosołu lub bulionu(...)sok z cytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę,  pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę.  Botwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć na bok. Do rosołu dodać warzywa + pokrojone

Stare Gary
ciasto Shrek 404

podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś lub Pysio 3 budynie waniliowe wykonanie: W 250 ml soku mieszamy budynie (nie dodajemy cukru). Pozostały sok zagotowujemy i dodajemy do niego budyń. Cały czas podgrzewamy i mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Syrop z młodych pędów sosny: ból gardła, angina. Jak wygląda sosna zwyczajna i dlaczego jest niezwyczajna? Pinus silvestris L. 212

regeneracji cery, przywracający skórze jędrność i ładny wygląd. Myślę, że więcej zalet nie trzeba wymieniać... Diś przepis na syrop z młodych pędów sosny. Skład: Zbierz w lesie (załóż rękawiczki, sok z pędów się mocno lepi) około kilograma młodych pędów sosny,  pamiętaj jedna aby nie zbierać tylko z jednej sosny! Cukier - tu już wybór zostawiam Tobie, najlepiej nierafinowany albo trzcinowy(...)można je podczas umieszczania w słoiku przeciąć na pół. Słoik zamykamy - nie musi być szczelnie i odstawiamy na 5-6 tygodni aby pędy wypuściły wszystkie soki. Po tym czasie sok zlewamy do wyparzonych niewielkich słoików lub buteleczek i zakręcamy szczelnie (proponuje równiez opisać). Jeśli uważacie, że smak nalezy poprawić mam dwie propozycje: dla dzieci dodajemy trochę ekologicznego miodu

IzaGotuje
Filet z dorsza na puree z awokado. 148

Składniki: (na 2 porcje) 2 kawałki fileta z dorsza 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka szałwii 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła na puree: 1 awokado sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1/2 łyżeczki musztardy Dijon sól, pieprz na wierzch: skórka otarta(...)oraz solą i pieprzem. Filety z dorsza obtaczamy w powstałej marynacie i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, wyciskamy sok. Paprykę obieramy ze skórki i też ścieramy na tarce. Awokado pozbawiamy pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Następnie dodajemy oliwę, czosnek, natką, szczypiorek oraz musztardą i wszystko blendujemy

Symfonia smakowa
Babka pomarańczowo - cytrynowa 171

Przepis na te babkę znalazłam u Iwony, która upiekła ja z dodatkiem tylko pomarańczy. Ja użyłam soku pomarańczowego, ale skórkę starłam z cytryny. Połączenie wyszło całkiem smaczne i aromatyczne. To ciasto wspaniale smakuje z mocną i gorzką herbatą. Nawet ja, zagorzała kawoszka, wolę do tej babki herbatę. Oryginalny przepis znajdziecie tam >klik<  Składniki: 250 g margaryny (użyłam(...)masła), 1 szklanka cukru , 2 szklanki mąki pszennej ,  1 łyżeczka proszku do pieczenia ,  4 jajka , 1/2 szklanki  świeżego soku pomarańczowego , 1 cytryna . Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć z niej żółtą skórkę. Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania