czerwona papryka 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne) 1 pęczek szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone 2 łyżki śmietany 18% 1 szczypta cukru przyprawy sos koperkowy knor do sałatek 1 łyżeczka soku z cytryny listonic_name = "Sałatka śledziowa z papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 marynowanych płatów śledziowych 1 duża czerwona papryka 2 średnie jabłka (najlepiej kwaśne) 1 pęczek(...)szczypiorku 3 średnie ogórki kiszone 2 łyżki śmietany 18% 1 szczypta cukru przyprawy sos koperkowy knor do sałatek 1 łyżeczka soku z cytryny " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Ogórki i jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę również kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. Filety pozbywamy skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Warzywa i owoce mieszamy z sosem (śmietana
CoolinarniePLjest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Składniki: Ok. 400g kapusty pekińskiej 200g pora (białej części) 1 średnia puszka ananasa 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 3 – 4 łyżki soku z ananasa Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do dość dużej miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę. Kawałek pora przecinamy wzdłuż na połowę, po czym kroimy go w poprzek na około(...)plasterki, rozdrabniamy i dodajemy do kapusty pekinskiej. Z ananasa odlewamy sok do kubka, a następnie kroimy go w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty sałatki. Na koniec dodajemy majonez i sok z ananasa. Całość dobrze mieszamy i sałatka jest gotowa. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Rajzagotowujemy. Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok. Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy(...)zalewę z przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków. Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody. Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia
Smakowy Rajłyżki soli Ok. ½ łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania(...)paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków i cebuli. Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze
Smakowy Rajcukru ½ szklanki octu 10% spirytusowego Pieprz Cukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok. Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy. Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę. Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy(...)pozostałymi jarzynami. Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut. Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Smakowy Rajjako że jestem maniakiem placuszkowym , to nie pozostało mi nic innego jak tylko przetestować :) Przepis w głowie miałam od jakiegoś czasu, ale zdarzyło się tak, że po wyciśnięciu soku, zostało tego niewiele, postanowiłam dodać ziemniaki, które idealnie się komponują z cukinią. Sama cukinia może nie jest najlepszym warzywem na świecie, ale w duecie z innymi warzywami, czy ziołami smakuje rewelacyjnie(...)obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli jest młoda, odcinamy końcówki), trzemy na grubych oczkach tarki, po czym solimy 1 łyżeczką soli i pozostawiamy na około 15 – 30 minut, by puściła sok. Po tym czasie wyciskamy dobrze sok cukinii. Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach tarki, wbijamy jajka, dodajemy pieprz, łyżeczkę soli, posiekaną drobno cebulę i mąkę. Całość dobrze mieszamy na jednolitą masę
Smakowy Rajśmietan – fixy 2 łyżeczki cukru waniliowego Do dekoracji: Około 2 łyżki cynamonu Jabłka świeże: Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku. Sok odstawiamy bo może się przydać do gotowania jabłek. Jabłka chwilę gotujemy, co pewien czas mieszając by się nie przypaliły. Jeśli są suche dodajemy do nich trochę soku. Do zagotowanych jabłek
Smakowy Rajwarto. Herbata matcha, to zielona herbata obfitująca w mikroelementy. Spożywana od tysięcy lat na Dalekim Wschodzie. Aż szkoda, że zdjęcie nie ujmuje tego pięknego, delikatnego zielonego koloru... Składniki: sok z 1 1/2 limonki + skórka z 1/2 limonki 1/2 łyżki herbaty macha 3 łyżki gorącej wody 2 szklanki naturalnego serka homogenizowanego 0% 1/2 łyżki miodu (lub więcej jeśli wolimy słodsze(...)desery) Przygotowanie: Limonki sparzamy. Z wyciskamy sok z limonek, z połówki limonki ścieramy skórkę. Dodajemy sok i skórkę do serka homogenizowanego, mieszamy. Następnie rozpuszczamy herbatę macha w gorącej wodzie. Odstawiamy na chwilę. Gdy przestygnie łączymy z serkiem homogenizowanym (dodając po troszku, aż do uzyskania pożądanego efektu kolorystycznego), dodajemy miód. Wszystko mieszamy. Podajemy. Możemy podawać jako samodzielny deser lub z ulubionymi
Słodkie okruszkiłyżka cukru Przygotowanie: Porzeczki zalewamy wodą (około 1/2 litra) i gotujemy na małym ogniu około 3-4 minuty. Następnie ściągamy z palnika i przecedzamy przez sitko. Czysty sok wlewamy z powrotem do garnka. Około 2 łyżki (odsączonych) owoców blendujemy, i dodajemy do soku porzeczkowego. Następnie dodajemy pozostałą wodę (bez jednej szklanki, w której rozrabiamy mąkę ziemniaczaną) i cukier. Stawiamy(...)palniku i gotujemy. Gdy nasz "sok porzeczkowy" się zagotuje, dolewamy powoli (ciągle mieszając) mąkę ziemniaczaną. Gotujemy jeszcze chwilę (aż uzyskamy pożądaną konsystencję kisielu). Pod koniec dorzucamy truskawki (u mnie kilka całych, reszta drobniej pokrojonych). Mieszamy delikatnie i podajemy. Smacznego W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają
Słodkie okruszkicytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1 kostka masła, 1 łyżka soku z cytryny, Dodatkowo: 20-25 sztuk herbatników, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka mleka. PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję mąkę, olej(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie się rozpadną
Tradycyjna kuchnia KasiZmodyfikowalam tradycyjną surówkę z czerwonej kapusty i moge rzec śmiało, że jest...pyszna!Genialna do obiadu, dobra nawet do wędlin zamiast sałatki! Tradycyjna ma sok z cytryny i cebulę, u mnie nie ma ani soku z cytryny ani cebuli. Składniki pół główki czerwonej kapusty vinaigrette lime i pomarańcza marchewka jabłko majonez musztarda sól i pieprz Poszatkuj kapustę i posól. Odstaw(...)misce na około godzinke, może być więcej. W tym czsie kapusta zmięknie i puści soki. Po tym czasie odciśnij ją bardzo dobrze. Zetrzyj marchewkę na małych oczkach. Jabłko zetrzyj na troszkę większych. Kapustę skrop winegretem pomarańcza i lime. Dodaj marchewkę, jabłko. Wymieszaj. Przygotuj majonez. Zmiksuj kilka łyżek majonezu z lyżką musztardy i winegretem-do smaku. Popieprz. Zalej kapsutę, wymieszaj. Wstaw
Z Kuchni Do Kuchnioliwek sól sporo pieprzu Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i zostawiamy na ok 15 minut na sitku, żeby puściła sok. Następnie odciskamy z reszty soku rękoma. Koperek i szczypiorek siekamy. Jajka wbijamy do miseczki. Rozkłócamy widelcem lub trzepaczką, solimy, pieprzymy, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy całość. Na żaroodpornej patelni(...)takiej, którą można wstawić do piekarnika, bo nie ma plastikowej rączki) rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę. Dodajemy cukinię i podsmażamy przez 3-4 minuty, aż sok odparuje. Po tym czasie patelnię zestawiamy z ognia. Następnie na patelnię z cukinią wlewamy masę jajeczną. Na masę jajeczną małą łyżeczką układamy ser ricotta. Patelnię wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie PichcenieWiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru - 200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać(...)jednym jajku. Porcjami dodawać sypkie składniki: migdały wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto
Szybko Tanio Smacznieprzygotowannie go w sposób nieco odmienny ...... Składniki: /2 porcje/ 2 jabłka po 2 łyżki grubo pokrojonych bakalii /migdały, orzechy włoskie, / rodzynek, żurawiny. 2 łyżki miodu sok z 1 pomarańczy Po ¼ łyżeczki cynamonu, mielonych gożdzików, imbiru i kardamonu Wykonanie: Jabłka umyć i wydrążyć miąższ pozostawiając dookoła cienką obwódkę. Skropić środek sokiem(...)cytryny. Wydrążony miąższ pokroić i przełożyć do rondelka. Dodać sok z pomarańczy / ewentualnie 2 łyżki wody/ i dusić na małym ogniu do miękkości, ale owoce nie powinny być rozgotowane. Dodać przyprawy i odstawić do przestygnięcia. Jabłka połączyć z miodem i połową przygotowanych bakalii. Napełnić jabłka. Wierzch posypać obficie bakaliami
Zakamarki mojej kuchniszklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 marchwie większe 4 łyżki oleju rzepakowego dodatkowo sok z cytryny masło 1/3 kostki 2 gałązki rozmarynu( równie dobrze smakuję z tymiankiem) 2 łyżki startego parmezanu Marchew myjemy, osuszamy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym(...)stopni, gdy się upiecze obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem,solimy i wyciskamy sok z cytryny do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól oraz olej robimy wgłębienie i wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła, ilość wody zależy od rodzaju mąki.Zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut. Rozwałkujemy ciasto dość cienko, nakładamy łyżeczką farsz
Basia w kuchni