sok - 13499 przepisów (strona:123/900)

Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 166

pokażę Wam poniżej. Sałatka z kaszą jęczmienną, brokułem i indykiem na ostro 200 g piersi indyka, pokrojonej na 3 paski 20 g płatków migdałowych 200 g kaszy jęczmiennej, perłowej sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy sól, pieprz 1 brokuł podzielony na różyczki 2-3 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki 1 papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę(...)duża garść rukoli, umytej i posiekanej marynata: sok z połowy cytryny 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki marynaty mieszamy w miseczce. Wkładamy do niej mięso, mieszamy i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Płatki migdałowe prażymy na rumiano na patelni lub 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kaszę gotujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cytrynowe ciasteczka maślane do stempelków 191

wycinać tradycyjnymi foremkami, nie muszą to być stempelki. Ciasteczka te najlepiej przygotować z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało! Bistro Mama , u której znalazłam przepis, pisze, że sok i skórkę z cytryny można zastąpić ekstraktem waniliowym, mielonym kardamonem lub dodatkiem kakao – ale mi cytrynowa wersja najbardziej pasuje. Zapraszam na kruche cytrynowe ciasteczka maślane. Cytrynowe ciasteczka maślane(...)stempelków Składniki (na 20-30 ciastek): 125 g masła (w miarę miękkiego) 125 g cukru pudru 1 jajko skórka z 1/2 cytryny (dałam skórkę otartą z całej cytryny) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 250 g mąki pszennej (u mnie trochę więcej) szczypta soli Cukier zmiksować z miękkim masłem. Dodać jajko, sok i startą skórkę z cytryny i zmiksować. Na końcu

UgotujmyTo.pl
Tort kokosowy 187

kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% Nasączenie: woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki Dekoracja: świeży ananas 1 łyżka masła wiórki kokosowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 dużych jaj w temp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków(...)mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki świeży ananas 1 łyżka masła wiórki kokosowe'; document.write(" "); Dzień wcześniej, wieczorem: Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiamy do lodówki na ok. 18 godzin (mleko zgęstnieje i wytworzy się śmietanka

Poezja smaku
Ciasto Fiona 219

czytających mojego  bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ  przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI  1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa:  900  ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze  3 budynie malinowe z cukrem Masa śmietanowa:  500 ml kremówki (30 lub 36%)  1 łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe(...)ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy, ale jeszcze w miarę ciepły  wylewamy na biszkopty

W kuchennym oknie Ewy
Crêpes - francuskie naleśniki 149

Cienkie, delikatne naleśniki, nadziewane serową masą z dodatkiem migdałów i soku z pomarańczy. Powiem szczerze, nie mam ręki do cienkich naleśników. Wszystkie dotychczasowe podejścia kończyły się fiaskiem. Przeważnie ciasto było za gęste i nie chciało się rozlewać, tworząc jedynie dziwny wzorek. A jak już się rozlało to na wieki przywarło do patelni. W sferze marzeń pozostawały krokiety własnej roboty(...)mleka 3/4 szklanki wody niegazowanej 3 żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki oleju Nadzienie 250g półtłustego twarogu 2 łyżki cukru 3 łyżki zmielonych migdałów 100g serka mascarpone 1/3 szklanki soku pomarańczowego Sposób przygotowania Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.  Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić

pink envelope
Sernik na zimno z brzoskwiniami 371

żelatyny lub 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2 szklanki cukru pudru biszkopt: 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: płatki migdałowe Dno okrągłej formy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na biszkopt włożyć do miski i zmiksować do rozpuszczenia się cukru. Wlać(...)minut.  Upieczony biszkopt wystudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i włożyć z powrotem do foremki tak by góra była jako spód. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Sok z brzoskwiń zagotować, dodać żelatynę lub galaretki (już nie gotować) i mieszać do czasu rozpuszczenia się, wystudzić. Ser z cukrem pudrem zmiksować, dodać sok z rozpuszczoną żelatyną, dokładnie wymieszać i połączyć

Kuchcik gotuje
Pomarańczowo-tymiankowy kurczak i miodowe pieczone ziemniaczki 129

tymianek, rosnący jeszcze w doniczce, ale czeka na niego miejsce na ogródku. Potrzeba wolnego popołudnia, żeby go wsadzić. Potrzebne   Filety z udek kurczaka (bez skóry)- ilość wedle potrzeb Sok z 2 pomarańczy  Kilka gałązek posiekanego świeżego tymianku (suszony też może być) 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1-2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku Sól(...)pieprz do smaku Na ziemniaczki Ziemniaki-  ilość wedle potrzeb 2-3 łyżki miodu Sól Wyciskamy sok z pomarańczy, uważając, żeby nie wpadły do niego pestki. Do soku dodajemy oliwę, miód, ocet, pokrojony w plasterki czosnek (dziś pominięty i też wyszły pyszne:)), tymianek, sól i pieprz. Ponakłuwane nożem udka umieszczamy w otrzymanej marynacie i zostawiamy na co najmniej godzinę. Następnie

les mirabelles
Ogród po powrocie 130

średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól, pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy(...)kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut. Odcedzamy tuńczyka z oleju i dorzucamy do sosu, mieszamy aż kawałki się rozdrobnią. Na koniec dodajemy całe pomidory- nasze nie były mocno dojrzałe, więc nie rozpadały się mocno i miały fajny kwaskowaty

les mirabelles
Sernik na zimno z porzeczkami i rumem 143

serowej i delikatnie połączyć. Masę serową rozprowadzić na ciasteczkowym spodzie, schłodzić w lodówce. Rum wymieszać z miodem, dodać rozmrożone i dokładnie odsączone porzeczki. Odstawić na około 30 minut. Odcedzić (sok będzie potrzebny!) 50 ml soku połączyć z mąką ziemniaczaną. Pozostały zagotować, wmieszać sok połączony z mąką, ciągle mieszać. Dodać porzeczki, delikatnie połączyć. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną polewę porzeczkową rozprowadzić

Domowa cukiernia Ewy
Rozgrzewająca herbata i Siostra twojej siostry 129

dalej zimno a za oknem kilka dni temu było tak: Składniki na 4 małe herbaty: 2 torebki czarnej herbaty 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki cynamonu słodki syrop lub domowy sok, np. malinowy, z buraków cukrowych, itp. sok z cytryny Zagotuj ok 300-400 ml wody i w większym garnku lub imbryku zaparz herbatę. Dodaj cynamon, imbir i sok z cytryny

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka pomarańczowo-szpinakowa, filmy LAF-owskie 150

pomarańcze 200 g szpinaku 1/2 czerwonej cebuli 150g czarnych oliwek 3 łyżki octu winnego sól, pieprz 7 łyżek oliwy z oliwek Obierz pomarańcze, podziel na cząstki, zbierz wyciekający sok do miseczki. Umyj szpinak, a cebulę pokrój w piórka. Wymieszaj składniki sosu: ocet, sól, pieprz, sok pomarańczowy. Wrzuć do dużej miski warzywa i owoce i polej sosem, dokładnie wymieszaj. Jeśli jest(...)mało kwaśny, możesz dodać jeszcze nieco soku z cytryny/pomarańczy lub octu winnego. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding

Qlinarnie i Qlinarnie
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 169

ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu sok z cytryny sól, pieprz Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny – pomoże to zachować piękny zielony kolor). Wrzuć odcedzone ziemniaki i brokuły(...)smaku solą i pieprzem. Sos z suszonych śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek 1,5 filiżanki wody 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka kropel octu balsamicznego lub soku z cytryny kilka kropel sosu sojowego sól, pieprz, ostra papryka koperek Namocz śliwki na noc w wodzie. Ugotuj owoce w tej samej wodzie (około 10 minut). Dodaj resztę składników i gotuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Śląsko kopa 255

szkl przegotowanej ciepłej wody 0,5 puszki ananasa 0,5 puszki brzoskwiń 50 g rodzynki sułtanki ale-raj 50 g migdały płatki ale-raj 50 ml spirytusu 50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń Do dekoracji kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia Przygotowanie: Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać(...)wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Ananas i brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami

Ala piecze i gotuje
127. Ciasto Czarny Las 172

szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru sok z 1 cytryny Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.Piec(...)przez 20 minut w 170 s. Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić

Jadło i czytadło
167. Ananasek pod pepitką 121

łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym  350 g kremówki  2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą blaszkę, pieczemy w 170 stopniach(...)przez 20 minut. Gotowy i wystudzony biszkopt zwilżamy sokiem z ananasa, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania