danie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku(...)minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepassmarujemy oliwą. Smażymy z obydwu stron na złotawy kolor. Następnie kroimy w paski.W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a chili w drobną kosteczkę. Wszystko wkładamy do miseczki i skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy posiekane zioła i dokładnie mieszamy.Na talerzu układamy
Kulinarne przygody Gatitydrobną kosteczkę. Imbir ścieramy na drobnej tarce.Papryczkę, imbir, czosnek i cebulę podsmażamy w rondelku, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy kurkumę, miód, marmoladę, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5 minut, aby sos się zredukował. Jeśli
Mania Gotowaniaskładniki* 375 g mąki pszennej* 300 g cukru* 1 duży cukier wanilinowy* 5 jajek* 180 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego* 180 ml oleju* 3 łyżeczki proszku do pieczenia* 1-2 łyżki kakao* starta skórka 1-2 pomarańczy* łyżeczka olejku pomarańczowegoSposób wykonaniaJajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.Do jajek wlać sok pomarańczowy, olejek i olej i dalej(...)przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone.Po wyjęciu pozostawić w formach na ok 10 min. następnie wyjąć na kratkę do ostudzenia.Babki polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem pomarańczowym
Mix smakuskładniki na biszkoptbiszkopt*6 jajka* 3/4 szklanki cukru*3/4 szklanki mąki pszennej*1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia*3 łyżeczka soku z cytrynywierzch i przełożenie*2 kisiele czerwone*6 łyżek cukru*1 i 1/2 szklanki tartych jabłek*500 ml śmietany kremówki*2 zagęstniki do śmietany*1 cukier wanilinowy*1 galaretka czerwonaSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem(...)min.Ciasto do przekrojenia na dwa placki.wierzch i przełożenieKisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy lub blaszki. Masę wyłożyć na jeden blat biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia.Rozpuścić galaretkę i pozostawić
Mix smakukiszonej* 1/2 kg grochu łuskanego* pieprz ziołowy* sól * pieprz czarny świeżo mielonySposób wykonaniaGroch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować.Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać zmiksowany groch, dodać pieprz ziołowy, sól, pieprz(...)naturalny, wszystko wymieszać i chwilę poddusić cały czas mieszając. W razie gdyby potrawa była zbyt mało kwaśna dolać nieco zachowanego soku, na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
Mix smakuskładniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć(...)odpowiedniego naczynia, dodać część soku wyciśniętego z połowy cytryny, pieprz oraz oliwę, wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą
Mix smakuSałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :)Składniki:Kasza bulgurSok z połowy limonki Sok z polowy cytrynyPęczek pietruszkiPęczek mięty1 granat1 awokado1 czerwona cebulaSól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek. Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje. Wykonianie:1 szklankę kaszy bulgur zalewamy(...)szklanki wrzącej osolonej wody i gotujemy około 7 min. Następnie odstawiamy aby spęczniała.Do kaszy dodajemy ziarna granatu, na to wyciskamy sok z cytryny i limonki. Mieszamy wszystko. Dodajemy posiekaną cebulkę i awokado na koniec dodajemy posiekane liście pietruszki i mięte. Delikatnie mieszamy
Kulinarna rozmowamasła klarowanego1 łyżka brandy (jeśli chcesz)cukier puder do posypania i kawałki pomarańczy do podaniaPrzygotowanie:Zetrzyj skórkę z pomarańczy, przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej pół szklanki soku. Wbij do szerokiej miski jajka, dodaj mleko, zamieszaj. Wlej sok z pomarańczy i skórkę, cukier i aromat waniliowy, brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie.Do mieszaniny wkładaj kromki(...)polej 2 łyżkami masy, smaż na złoty kolor z obu stron. Zrób dokładnie tak samo następną partię, aż go wykorzystania masy.Grzanki podawaj gorące, posypane cukrem pudrem i skropione sokiem z pomarańczy, z kawałkami pomarańczy.Smacznego!Paulina
Gotowanie to kochaniepomóc organizmowi doprowadzić się do porządku. Dzisiejsza propozycja produktów odtruwających jest uniwersalna jeśli chodzi o odtruwanie organizmu, wzmacnianie czy dodanie mu witalności. Młody jęczmień, napar z hibiskusa, ostropest plamisty, sok pomidorowy czy czosnek z cytryną to idealny zestaw rewitalizujący na osłabiony zatruciem organizm. Pamiętajcie że na kacu jesteście narażeni bardziej na infekcje, dochodzi do tego też często sen niskiej jakości(...)walce z kacem jak i zapobiegnie infekcjom. Polecam ten zestaw jako remedium na każde zatrucie!Dla 1 osobyCzas przygotowania 10 minutSkładniki:2 torebki hibiskusa EKO2 łyżki młodego jęczmienia1 szklanka soku pomidorowego (nie z koncentratu)2 łyżki ostropestu plamistegoWyciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnkuKawałek cytrynyPrzygotowanie:1/ Zalewamy hibiskus wrzątkiem i parzymy pod przykryciem 10 minut2/ Wyciśnięty czosnek zjadamy zagryzając go świeżą
Kuchnia PROzdrowotnasięże ktoś nie zastosował się do powyższych ran i rano obudził się z mega kacorem, to mam dla Was fantastyczny pomysł na pyszne,regenerujący koktajl!KOKTAJL NA KACA:SKŁADNIKI:* sok ananasowy – 1 szkl* woda mineralna bez gazu – 100 ml* miękki banan – 1 szt* soczysta pomarańcza – 1 szkl* sok cytrynowy – 1 łyżka* wiórki kokosowe(...)szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie składniki miksujemy na gładki koktajl – pijemy odrazu!Na kacu warto zadbać również o dostarczenie do organizmu potasu, magnezu oraz antyoksydantów.Wybierzmy np. świeży sok z pomidorów. ( źródło zdjęcia: http://urodaizdrowie.pl
Ostra na Słodkookrągły pumpernickel. Łososia wędzonego siekamy i mieszamy z serkiem. Nakładamy serek z łososiem na pieczywo, na wierzch kładziemy kawałek łososia, ćwiartkę pomidorka i koperek. Całość możemy skropić dla smaku sokiem cytrynowym.Mini kanapeczkiKlasyczne kanapeczki ze schabem, żółtym serem i pomidorkiem, to idealna sylwestrowa zakąska! Prosto, smacznie i efektownie!Jakie składniki wykorzystacie to zależy już od Was. Najważniejsze, że podczas ich jedzenia(...)natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godz.W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę
Ratunku obiadBaaaardzo lubię wyraziste, kwaskowe zupy. Wszystkie. generalnie lubię zupy, ale właśnie te kwaskowe najbardziej :)) Jedną z moich ulubionych jest biała, śmietanowa zupa ugotowana na soku z kiszonej kapusty. Nauczyła mnie ją gotować moja mama. Śmieję się, że jest to zupa idealna na ... kaca. Lekka, ale kwaskowa. Syta, ale wcale nie tłusta. W mojej wersji gotowana na wywarze(...)marchewki, pietruszki i selera + witamina C pochodząca z kapusty. Jednym słowem - zupka samo zdrowie. Nie tylko zdrowa ale i pyszna. Polecam gorąco!Składniki:około 0,5 l soku z kapusty kiszonej ( u mnie zawsze pozostałość od gotowanej kapusty kiszonej)3 marchewki1 pietruszkakawałek selerasólpieprz czarny mielonyziele angielskieliść laurowyśmietana 12% - 3 łyżkiWykonanie: Warzywa oczyścić, umyć zetrzeć na tarce
Walijskie Pichceniepomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej(...)obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej mięty.Zalewamy gorącą wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie" mięsa i przewracanie, przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie
Smaki Brazylii