Pamiętacie piosenkę Fasolek "Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki..."? Dziś i u mnie zagościły witaminy. Sok marchwiowo-jabłkowy jest nie tylko zdrowy i smaczny, ale też cieszy oczy kolorem. A któż z nas nie marzy już o tym by pożegnać szare dni za oknem, a powitać piękną, zieloną wiosnę. Sok marchwiowo-jabłkowy, to podobno również najlepszy z naturalnych kosmetyków. Przecież(...)maszyny. W przypadku jej braku jabłka i marchew obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Następnie na szklance kładziemy sitko, a na nim przetartą masę i łyżką wyciskamy sok. Smacznego
Słodkie okruszkirodnikom, spowalniają procesy starzenia się i degeneracji komórek. Wapń i potas regulują gospodarkę wodną organizmu, korzystnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Papryka pobudza nasz apetyt, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. 100 g pasty z sera feta i czerwonej papryki dostarcza około 115 kcal, 7,5 g białka, 6,4 g tłuszczu(...)węglowodanów oraz 1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 270 g sera typu feta (półtłustego) 1 czerwona papryka 2 - 3 ząbki czosnku kawałek papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki suszonego oregano (lub kilka listków świeżego oregano) pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Paprykę wydrążamy z gniazda nasiennego, kroimy na mniejsze kawałki. 2. Przekładamy paprykę do kielicha blendera, dodajemy
W kuchni Katieśniadanie" tylko obserwowałam. Jednak tym razem postanowiłam dołączyć i przygotować pancakes'y z przepisu Doroty z Moich Wypieków. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła. Placuszki wzbogaciłam o sok i skórkę z pomarańczy. Są obłędne i znikają bardzo szybko. Smacznego! Składniki: 1 szkl. mąki 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 pomarańcza(...)rozpuszczonego masła 1 i 1/2 szkl. cukru szczypta soli Wykonanie: Pomarańczę wyparzyć wrzątkiem. Osuszyć ręcznikiem i zetrzeć z niej skórkę. Następnie wycisnąć sok. W misce połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku. Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem
Pasja SmakuSKŁADNIKI: 4 banany 4 kiwi 2 jabłka 3 pomarańcze 1 świeży ananas lub 1 puszka ananasa 100 ml cukru trzcinowego sok z 1 małej cytryny 50 ml białego rumu wszystkie owoce (oprócz cytryny) obrać i pokroić w kostkę równej wielkości, skropić sokiem z połowy cytryny, wymieszać... przygotować "sos": cukier trzcinowy wymieszać z alkoholem i dodać pozostały sok z cytryny, wymieszać
smacznieinatematpiwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli(...)jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości poprzez zwiększenie lub zmniejszenie ilości papryczki chili. Składniki: ¾ szklanki piwa ½ szklanki soku pomidorowego ¼ szklanki bardzo drobno posiekanej cebuli 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 posiekane zielone papryki chili z nasionami 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu
naRuszcieśrednia kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1 por (około 15 cm) 280 g śmietany 12% 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier sok z 1/4 soku z cytryny Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad(...)poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Inspiracja z drobnymi
Świat Domowej Kuchnipodobny przepis na Kwestii Smaku , który delikatnie zmodyfikowałam. Porcja dla 2 osób: 500 g filetu z łososia Pół szklanki sosu Teriyaki Yamasa (od DeCare.pl ) Sok z całej limonki 3-4 łyżki miodu (ja daję 3 do marynowania ryby i 1 podczas redukowania sosu) Duży ząbek czosnku Tarty świezy imbir (ok 1 czubatej łyżeczki) 2 łyżeczki oleju(...)sezamowego Papryka ostra do smaku 4 łyżki sezamu Łososia myjemy i osuszamy, jeśli ma ości, to usuwamy je pęsetką. Kroimy na mniejsze porcje. W dużym naczyniu mieszamy sos Teriyaki, sok z limonki, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, olej sezamowy i ostrą paprykę. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki łososia (skórką do góry) i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Zawsze głodna!majonezu, mały jogurt grecki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz Przygotowanie : Kurczaka pokroić w drobną kostkę i ugotować razem z przyprawami. Wystudzić. Ananasa i kukurydzę odcedzić z zalewy. Pół szklanki soku z ananasa zostawić do sosu. Ogórka i paprykę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. Jogurt wymieszać z majonezem i sokiem z ananasa - tak żeby(...)był gęsty, niekoniecznie trzeba dodawać sok, odrobina dla smaku. Przyprawić. Sałatkę podawać schłodzoną
Magiczne Życie MartyBazą tej niezwykłej zupy jest pasta sporządzona z roztartych w oleju sojowym: trawy cytrynowej, szalotki, kłącza galangalu, chili, czosnku, suszonych krewetek oraz liści i soku limonki. Gotową pastę możecie kupić za kilka złotych w sklepie z orientalną żywnością. D dodaje się kilka łyżeczek na garnek. Zupę tom yum możecie spotkać w różnych wersjach - z krewetkami, z kurczakiem(...)łyżki pasty tom yum 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki (kaffiru) 1 szalotka kilka pochwiaków (jeśli ich nie dostaniecie, dodajcie inne grzyby, np. mun lub shitake) sok z połowy limonki 1 łyżka brązowego cukru 2 plasterki galangalu 2 plasterki imbiru 1 średniej wielkości pomidor 1 świeża kolba kukurydzy 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu ostrygowego
W SMAKPolski trafił w XIX w. Przygotowując pstrąga, doprawiam go tylko nieznacznie, żeby nie przytłumić jego wyrazistego smaku. Składniki (dla dwóch osób): 2 płaty (filety) z pstrąga sól pieprz cytrynowy sok z jednej cytryny koperek (świeży lub mrożony) olej (używam tego z pestek winogron) Sposób przygotowania: Rybę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć z obu stron solą. Skropić sokiem(...)mocno rozgrzanej patelni - na początku od strony skóry, potem przez chwilę od strony mięsa, a potem - już do końca - ponownie od strony skóry. Po ostatnim odwróceniu ryby mięso skropić sokiem z cytryny i posypać posiekanym koperkiem. Na minutę przed końcem czasu patelnię przykryć - dzięki temu ryba będzie bardziej miękka i soczysta. Mojego pstrąga podałem z gotowanym pęczakiem i sałatką
W SMAKmiały tę samą, pokojową temperaturę. Dzięki temu nasz majonez się nie zwarzy. Składniki (na ok. 500 ml majonezu): 1 jajo całe 1 żółtko 350-400 ml oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gładkiej musztardy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Na początku, jak zawsze w przypadku przyrządzania czegokolwiek z surowych jaj, trzeba sparzyć je wrzątkiem(...)uniknąć ewentualnego zakażenia bakteriami z rodzaju Salmonella . Jedno całe jajo i jedno żółtko ukręcamy mikserem przez 1 minutę na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera, dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz. Po kolejnej minucie zaczynamy dolewać olej. Pierwsze 150 ml wlewamy po kilka kropel, później - mniej więcej po 1 łyżce. Ucieramy do uzyskania gładkiej emulsji i dopiero wtedy wyłączamy
W SMAKbędziecie jeść emulgatorów i innych niepotrzebnych dodatków. Składniki (na średni garnek): 1 mała dynia piżmowa (ok. 0,8 - 1 kg) 4 spore marchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać(...)mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż dynia będzie miękka (ok 25 minut). Jedną pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę; dodać do zupy. Dodać sok wyciśnięty z 4 pomarańczy i 1/2 limonki. Dodprawić słodką papryką i gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę zestawić z palnika, by nieco przestygła, po czym zmiksować blenderem. Podawać ciepłą
W SMAKawokado i kozim serem Drukuj przepis Składniki 2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych listonic_name = "Jem zdrowo: Rukola z awokado i kozim serem (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 garści rukoli 3 łyżki ugotowanego(...)makaronu 3 całe suszone pomidory 1 kawałek sera koziego 0,5 średniego awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z orzechów prażonych " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pomidory, ser kozi oraz awokado kroimy w kawałki.Rukolę myjemy układamy na półmisku. Następnie warstwowo układamy makaron, ser kozi, pomidorki oraz awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz polewamy oliwą z orzechów
CoolinarniePLtego pomysłu wyszło :-). A zapewniam Was, że wyszło pysznie. Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 szklanki soku (zakwasu) z buraków 700 g surowych buraków 2 szklanki wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej lub bulionowej pasty mięsnej sól pieprz Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy(...)kawałki i wyciskamy z nich sok w sokowirówce. Do garnka wlewamy zakwas, sok z buraków i wodę. Dodajemy pastę bulionową i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Uwaga: Ilości zakwasu podaję w przybliżeniu, bo nie każdy lubi kwaskowaty barszcz, możemy też dodać więcej wody, wszystko zależy do Waszego smaku. Jeśli
Kulinarne przygody GatitySkładniki 1/2 czerwonej cebuli 1 marchewka 2 kawałki selera naciowego 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili garść jarmużu 1 szklanka soku pomidorowego 2 -3 czubate łyżki kaszy jaglanej 200g ugotowanej białej fasoli lub 1/2 puszki fasoli białej konserwowej 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku-u mnie sól odkwaszająca organizm,przepis tutaj Wykonanie(...)Oliwę rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę,następnie pokrojony czosnek czosnek, marchewkę w kostkę i seler naciowy.w plasterki Wszystko razem podsmażyć około 4-5 min. Następnie dodać szklankę soku pomidorowego, kasze jaglaną i jarmuż. Zalać zagotowaną wodą do wysokości warzyw i gotować około 20 minut, aby wszystkie składniki się połączyły, a sok z pomidorów lekko odparował. Dodać białą fasolę
w mojej kuchni