SKŁADNIKI: 20 dag masła/margaryny (u mnie Kasia)4 jajka1 szkl cukru 1,5 szkl mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyLukier:2/3 szkl cukru pudru sok z ok 1/2 cytryny (jeśli nie lubimy zbyt kwaśnego lukru można część soku zastąpić wodą)1. Margarynę/masło rozpuścić i wystudzić.2. Żółtka ubić z cukrem. Dodać margarynę/mas(...)formę z kominem) wysmarować margaryną (spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV
Kto ugości moich gości?każdą połówkę (nad miską), aby ziarna swobodnie wypadły.Do wyciskarki lub sokowirówki wrzucamy po kolei wszystkie kawałki warzyw i owoców. W wyciskarce mam do wyboru dwa sita (do soków płynnych i przecierowych), częściej używam sita rzadszego, tzn. tego do soków gęstszych, przecierowych.Z podanej ilości warzyw i owoców wychodzi ok. 1 l soku. Smacznego
bistro mamapomarańczami:Dwie pomarańcze filetujemy i przekładamy do miski. Z trzeciej wyciskamy sok.Filety oddzielamy od soku.Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy go, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu.Na karmel wlewamy sok z pomarańczy (ostrożnie). Chwilę podgrzewamy, aż karmel się rozpuści. Dodajemy filety pomarańczy. Wszystko zalewamy wiśniówką i podpalamy. W taki sposób flambirujemy owoce. Gdy ogień zgaśnie, a alkohol odparował to znak
kulinarnyJaSkładniki:na pierwsze stopienie 100g cukru trzcinowego25g wodyna drugie stopienie10g cukru waniliowego290g cukru trzcinowego200g cukru białego drobnego300g wrzącej wody (wlewam do czajnika 350g na wypadek wyparowania części)1 łyżka soku z cytrynusok z połowy wyciśniętej pomarańczy (średniej wielkości)Sposób przygotowania:Do rondelka, który docelowo ma pomieścić wszystkie składniki, wlać 25g wody i wsypać 100g cukru trzcinowego. Zagrzać do skarmelizowania, czujnie(...)ognia.Dolać do rondelka wrzącą wodę (uwaga może pryskać - wrząca woda jest i tak chłodniejsza niż rozgrzany karmel), dosypać pozostałą mieszankę cukrów -waniliowy, biały, trzcinowy (razem 500g), dolać sok z cytryny i pomarańczy.Ponownie postawić na ogień. Rozgrzać, przemieszać, zmniejszyć płomień do minimum i gotować kolejne 45 minut.Po tym czasie przelać do szklanych naczyń, w których planujemy przechowywać syrop. Pozostawić
W kuchni wieczoremkolor. Groszek z pozostałymi składnikami zmiksować w malakserze lub blenderem. Odstawić na 30 min. do lodówki, żeby dip stężał.Cydrowy drink zimowy - składnikikorzeń świeżego imbiru0,5l cydru0,25 soku z granatów0,5l wodySposób przygotowaniaImbir obrać i pokroić w plasterki. Zagotować go 10 minut w 0,5l wody. Wywar przecedzić i ostudzić. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Podawać z lodem.Proporcje dowolne(...)uznania. Można dodać pomarańcze, jabłka, sok jabłkowy, malinowy, mięte. Co kto lubi :) Zamiast cydru można użyć też soku jabłkowego (najlepiej takiego świeżo wyciskanego z owoców, mętnego) i dodać 100ml wódki lub nie dodawać alkoholu
W kuchni wieczoremwitamina C, B i potas.IMBIR - składnik, bez którego nie mogę żyć i dodaję do wielu dań i napojów. Imbir przyczynia się do wytwarzania przez nasz organizm śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Dodatkowo działa odkażająco, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie, więc jeśli zjedliście coś "wątpliwej świeżości", imbir z pewnością Wam pomoże. Ma działanie moczopędne, więc pozwala na szybsze pozbycie się
My Culinary ArtPyszny koktajl z ananasa - który, jak wiadomo ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Kolejny przepis w ramach koktajli na drugie śniadanie :) SKŁADNIKI1 nieduży ananas1 banan1/2 cytryny300ml soku z jabłekcynamonPRZYGOTOWANIEDo blendera wlewamy sok wyciśnięty z jabłek. Wyciskamy sok z cytryny. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojonego banana. Przyprawiamy łyżeczką cynamonu. Miksujemy i od razu podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjedziwnego - pomarańcze są słodkie, pyszne, zawierają dużo witaminy C, B i potasu, działają korzystnie na nasz układ trawienny i tak naprawdę powinniśmy je jeść lub spożywać w formie soku przez cały rok. Jednak mała uwaga dla dbających o linię - pomarańcze są dosyć kaloryczne. Średniej wielkości pomarańcza zawiera około 70 kcal, a jedna szklanka świeżo wyciskanego soku - 115 kcal.Pomarańcze świetnie(...)znalazłam na stronie Moje Wypieki.Składniki na jeden mały słoiczek:3 pomarańcze1 szklanka cukru1/8 szklanki wodyCZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy z nich sok, który sobie popijamy w trakcie dalszych przygotowań, lub na ćwiartki i wycinamy miąższ. Skórki dokładnie wyparzamy i wykrawamy białą część, którą wyrzucamy.2. Skórki kroimy w paski, a następnie w kostkę
My Culinary Artkrzem, żelazo, potas i jod. Zawiera również błonnik, kwasy organiczne oraz białko. Sporo tego, no nie? A jak połączycie to z grejpfrutem i pomarańczą wyjdzie z tego mega zdrowy sok. Ja ostatnio zaczęłam pić go przynajmniej raz dziennie. Polecam! "Składniki na 300 ml soku1 pomarańczapół grejpfrutapół dużego granataSposób przygotowania:Owoce myjemy i kroimy na pół. Jeżeli macie sokowirówkę możecie
Słodkie Przyjemnościzeszyciku. Śmiało, korzystajcie :) Zapraszam na Lemoniadę Ogórkową!"Składniki:1,5 l wody gazowanej2,5 cytryny1/3 zielonego ogórka10 kostek lodu80 g cukru białegoSposób przygotowania:Za pomocą wyciskacza do cytrusów, wyciskamy sok z 2 cytryn. Ostatnią połówkę cytryny obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Odstawiamy.Sok przelewamy do blendera, ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera pozostawiając(...)około 5 plasterków do dekoracji napoju.Do soku dolewamy cukier, wrzucamy kostki lodu i blendujemy. Po około minucie blender wyłączamy i zalewamy całość schłodzoną wodą gazowaną.Do przygotowanych szklanek wrzucamy po plasterku cytryny i ogórka i zalewamy lemoniadą.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościdopóki jest skwar pamiętajmy o odpowiedniej ilości płynów. Aby nie było nudno i można z tego czerpać nie tylko przyjemność ale również korzyści, polecam część porcji wody zastępować owocowymi sokami. Dziś bardzo egzotyczny, mocno bananowy sok z kiwi i ananasem. Zamiast wody możecie użyć kostek lodu, choć wtedy sok będzie gęsty i strukturą bardziej będzie przypominał mus. Do Was należy
Słodkie Przyjemnościprawdę, sami musicie ocenić. No właśnie, co sądzicie?Składniki:Ciasto:3 jajka3 żółtka100 g cukru100 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo6 dużych białek250 g cukru300 g truskawek100 ml sok truskawkowysłoik dżemu truskawkowego (weck)Sposób przygotowania:Mąkę razem z solą i proszkiem do pieczenia mieszamy.Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier i ubijamy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. Następnie łączymy(...)piekarnika i pieczemy do momentu, aż beza się lekko przyrumieni (około 20 minut)Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki.Ostudzone ciasto polewamy dżemem truskawkowym wymieszanym razem z sokiem, przykrywamy drugim blatem. Ponownie polewamy połączonym z sokiem dżemem i dekorujemy pokrojonymi truskawkami.Odstawiamy do stężenia.Smacznego
Słodkie Przyjemnościszklanki/:250 g szpinaku babysok z 1 cytrynysok z 1 pomarańczy2-3 cm kawałek imbiru1 jabłko1 łodyga selera naciowego2 łyżeczki miodu1,5 szkl. zimnej wody1/2 posiekanego pęczka natki pietruszkiWykonanie:Soki, opłukany szpinak, drobno pokrojony (i obrany) imbir, pokrojoną łodygę selera, pokrojone w kawałki jabłko, miód i pietruszkę umieścić w misce, dolać wody i zmiksować. W razie potrzeby dolać wody
Pasja Smakudokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Imbir ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę. Sok z pomarańczy wyciskamy, a skórkę ścieramy na tarce.Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy oraz skórkę, dodajemy pieprz cayenne, imbir, czosnek, miód, ocet i cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut
Mania Gotowaniadanie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku(...)minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepas