sok - 13499 przepisów (strona:133/900)

Pomarańczowa jajecznica na słodko z ziarnem płaskurki 159

gotowa po ok. 30 minutach od gotowania,  polecam również uzupełnić wiedzę o tym podgatunku pszenicy. Przy pomocy 1 jajka, ugotowanej wcześniej płaskurki, odrobiny mąki gryczanej, miodu i soku z pomarańczy zrobimy niezwykłą jajecznicę. Jajecznice podamy z owocem morwy białej której smak przypomina figi a sam suszony owoc delikatnie chrupie. Idealna poranna przekąska dla małych i dużych :)Czas przygotowania(...)mąki gryczanej niepalonej1 jajko EKOOlej kokosowy 2 łyżkiSok z połowy pomarańczy 1 duża łyżka miodugarstka suszonego owocu morwy białej2 kiwiPrzygotowanie:1/ Zarabiamy masę z płaskurki, mąki, jajka i soku z pomarańczy. Dodajemy miód i suszoną morwę.2/ Rozgrzewamy olej na patelni i na całej jej szerokości nakładamy masę - smażymy z obu stron. Przy przewracaniu masa będzie się rwała

Kuchnia PROzdrowotna
Tosty francuskie z sosem owocowym 189

cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka* skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczkaTosty:W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii.Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle(...)zarumienienia.Sos owocowy:Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut, aż puszczą sok.Zagotować, wlać sok z cytryny i mieszankę wody ze skrobią ziemniaczaną.Mieszać, aż do uzyskania lekko gęstego sosu.Gorącym sosem polać tosty.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa) 268

fanem ale w związku z tym, że przygotowywałam pasztet z królika i  został mi rosół z mięsa postanowiłam przygotować kwasek. Są 2 wersje tej zupy: 1) dodaje się sok z kiszonej kapusty i 2) dodaje się ocet z ogórków konserwowych. Ja wybrałam wersję pierwszą z sokiem z kiszonej kapusty gdyż jest to wariant zdrowszy :)Wkrótce na moim blogu dodam

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 394

łyżki na zaczyn3 dag świeżych drożdży190 ml mleka2 jajka10 dag cukru + 1 łyżka cukru na zaczyn1 cukier waniliowy5 dag masła1 opakowanie marmoladyLukier:pół szklanki soku z grejpfruta (albo sok z 1 cytryny)około 2 szklanki cukru pudru1 łyżka czerwonego dżemu (by nadać różowy kolor)ponadto:skórka kandyzowanaczekoladki do dekoracjiZaczyn: Do ciepłego(...)jeszcze na około 30 minut, żeby podrosły. Piekę w 180-190 stopniach przez 25 minut. Następnie studzę i lukruję a potem ozdabiam skórką pomarańczy i ulubionymi czekoladkami.Lukier: sok z grejpfruta mieszamy z cukrem pudrem oraz dżemem. Energicznie mieszamy aż będzie gładka masa.pączki się pieką

Bon Appetit Małgorzaty
Pasta z awokado z dodatkiem czosnku niedźwiedziego 188

dekoracji plasterki cytryny, parę oliwek oraz szczypiorekMiąższ awokado wydrążamy z łupin. Jajka ścieramy na tarce. Do awokado dodajemy jajka oraz twaróg. Dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórek drobno kroimy, szczypiorek i czosnek siekamy, oliwki drobniej siekamy. Wszystko razem mieszamy, Doprawiamy pieprzem. Pastę podajemy w łupinach od awokado. Dekorujemy cząstkami cytryny oraz oliwkami i szczypiorkiem(...)Całość jeszcze raz skrapiamy sokiem z cytryny. czosnek z mojego ogródka :Dpasta z awokado

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 174

pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy z każdej strony(...)Podajemy na trawce z rukoli i świeżej mięty. Całość skrapiamy jeszcze z sokiem z cytryny. Szaszłyki jemy z bagietką, którą możemy maczać w sosie w którym dusiły się krewetki. szaszłyki z krewetkami i ananasem

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik z morelami o smaku cytrynowym 153

stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej 36 %-3 łyżki żelatyny-sok i skórka z połowy cytrynySkładniki dekoracji:-250  ml śmietanki -2 łyżki cukru pudru- 250 ml kremówki 36 %- kolorowe wiórki kokosoweBiszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka(...)obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 144

pieprz do smakuszczypiorekkoperek (do zupy i do przegrzebek)1 opakowanie - mrożone przegrzebki1 ząbek czosnku2 łyżki masła1 łyżka oliwyChłodnik:Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Zalewamy wrzątkiem, zakwaszamy sokiem z cytryny, aby pozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Gotujemy na małym ogniu, aż botwinka będzie miękka (max do 10 minut, nie dłużej bo się rozpadnie). Ogórki(...)masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe. Przegrzebki udekorowałam masłem ziołowym własnej roboty (nie jest to konieczne).  Podajemy je do chłodnika. Idealnie pasują z tostami. chłodnik z mascarpone z przegrzebkami

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 182

dodałam skrobię ziemniaczaną by masa ładnie się ścięła :)Składniki na spód o śr. 24 cm:200 g mąki pszennej (przesianej)2 łyżki cukru pudru120 g masła2 małe żółtka1 łyżka soku z cytrynySkładniki na krem:6 żółtek,500 ml śmietanki kremówki 36 %6-8 łyżek cukru (w zależności od preferencji)można dodać dla pewności 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanejotarta skórka(...)cytryn1/3 szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P)Dodatkowo:+ 2 cytryny3 łyżki masła1/3 szklanka cukruKruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki zagotować

Bon Appetit Małgorzaty
DOLMADAKIA GIALANTZI czyli greckie gołąbki w winogronowych liściach 211

garnka2 szklanki ugotowanego na wpół miękko wcześniej białego ryżu2 cebule2 małe cukiniesiekana świeża miętasiekana świeża natka pietruszkisól, pieprz1 l bulionu (nie oszukujmy się, ja użyłam kostki rosołowej! :-P) sok z połowy cytrynyolej do smażeniaSkładniki na sos:0,5 l śmietanki kremówki150 g tartego, żółtego sera gouda2 serki topione (kwadraciki) sól, biały pieprzsiekany świeży tymianekLiście winogron zanurzamy(...)wrzątku na 3 minuty. Cebulę siekamy w kostkę, cukinię ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy cebulę i cukinię. Potem odciskamy nadmiar soków. Miętę i natkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cukinią, cebulą oraz z ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Farsz nakładamy po 1 łyżce na liściach i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Na dnie rondla układamy pozostałe

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy miodownik z kaszą manną (Stefanka) 203

łyżki miodu3 żółtka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejSkładniki na krem:1 l mleka 3,2 %1/2 szklanki cukru 120 g masła1 cukier waniliowy2 żółtka1 szklanka kaszy manny2 łyżki soku z cytrynyCiasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą z nich wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy(...)minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce ucieramy na białą masę żółtka z cukrem, i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy resztę mleka, sok z cytryny i mieszamy. Następnie wlewamy stopniowo przygotowaną masę jajeczną i wsypujemy kaszę mannę .Całość gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Potem odstawiamy do wystygnięcia. Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem

Bon Appetit Małgorzaty
Deser lodowo-chałwowy z czekoladą i owocem kaki 245

sami sprawdźcie :) Deser bardzo smakował mojemu tacie, może dlatego, że to największy fan chałwy? :) Ja natomiast jestem fanem wszystkiego co zimne, oraz deserów mało słodkich dlatego dodałam dużą ilość soku z limonki. Wy kwasowość limonki dozujcie partiami :) Składniki:500 ml śmietanki 30 %250 - 300 g chałwy (u mnie waniliowa)1/2 tabliczki gorzkiej czekolady1 limonka (sok i skórka)1 owoc(...)kaki albo marakujamięta do dekoracjiSchłodzoną śmietankę ubijamy. Chałwę i czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do śmietany i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy skórkę z limonki oraz sok (ilość wg uznania,  ja dodałam z całej limonki ponieważ nie lubię zbyt słodkich deserów). Wszystko mieszamy i schładzamy w zamrażalniku na około 2 h. Podajemy z plasterkami owocu kaki, marakui

Bon Appetit Małgorzaty
Dżem truskawkowy II 151

czyli jak zrobić dżem z pozostałej pulpy owocowej po robieniu soku truskawkowego :)Składniki:pulpa z owoców truskawekcukierodrobina kwasku cytrynowego lub sok z cytrynySposób przygotowania:1. Do truskawek dodajemy cukier wedle uznania. Smażymy na ogniu, mieszając.2. Dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku. Dzięki temu dodatkowi dżem zachowuje ładny kolor i ma bardziej wyrazisty smak.3. Gorący dżem przekładamy

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 155

Dzisiaj kolejne przetwory z czarnej porzeczki, czyli jak zrobić galaretkę z powstałej po robieniu soku pulpy owocowej. Wprawdzie nie jest przejrzysta jak typowa galaretka, ponieważ jest wykonana z pozostałości po zrobieniu soku, ale ma taką galaretkową konsystencję. Można ją troszkę porównać do gładkiego dżemu owocowego.Składniki:pulpa owocowa po robieniu sokucukier (u mnie ok.1,5 kg)1 żel-fix (czarna(...)porzeczka posiada dużo naturalnej pektyny, ale przy robieniu soku owoce oddały trochę pektyny)Sposób przygotowania:1. Pulpę owocową przecieramy przez gęste sito (wymaga to trochę wysiłku i czasu, ale zapewniam, że warto).2. Do przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania