cennego czasu. Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka- 2 łyżki oleju arachidowego- sok z połowy cytryny- 2 łyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone chilli- papryka wędzona- świeży rozmaryn- olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam(...)rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można przygotować dzień wcześniej, wieczorem). Patelnię grillową smaruję olejem kokosowym
mojewypiekiinietylkowrażenia smakowe też będą niezapomniane. Składniki: - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny Umyte maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny – rozparowujemy (8-10 minut). Rozparowane maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek(...)minut, aby sos zgęstniał. Ponownie przecieramy przez sito, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Połowę mleka kokosowego wlewamy do pojemnika, w którym będzie robiony koktajl. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego i obrane, pokrojone 2 banany. Całość miksujemy blenderem, dolewamy pozostałe mleko kokosowe dalej miksując. Na dno szklanki wlewamy trochę sosu malinowego, na sos lejemy koktajl, ponownie
mojewypiekiinietylkoszklanka ketchupu „Z piekła rodem”- sól, pieprz- 1 łyżka brązowego nierafinowanego cukru- chilli w płatkach (dałam sporo)- wędzona papryka- tymianekSos tzatziki:- jogurt grecki- czosnek- sól, pieprz- świeży ogórek- sok z cytryny Umyte żeberka osuszamy i kroimy na porcje. Wkładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy brązowym cukrem, chilli (nie żałujemy), wędzoną papryką, czosnkiem i tymiankiem(...)minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia worek rozcinamy, aby żeberka się podrumieniły. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki. Obrany ogórek trzemy na tarce o dużych oczkach, odciskamy sok. Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, odrobinę soku z cytryny (jeśli mamy, to również posiekany koperek). Wszystkie składniki mieszamy. Celowo nie podaję ilości przy składnikach
mojewypiekiinietylkoniestety – tak. Mimo to, warto je jednak zrobić. Składniki na bezy: - 7 białek (zważyłam – 281g)- 310g drobnego cukru do wypieków (nie pudru)- 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej- sok wyciśnięty z cytryny- szczypta soli- ekstrakt waniliowy Składniki na krem: - 250g serka mascarpone- sok z 1 limonki- 5 łyżeczek Angel Delight Banana Flavour- 1 łyżeczka cukru pudru- do ozdoby niteczki(...)cukru (trzeba go wrabiać bardzo dokładnie, cukier musi się całkowicie rozpuścić za każdym razem, gdy dodajemy kolejną porcję). Następnie, cały czas ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną, potem (też po łyżce) sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z ekstraktem waniliowym (ubijając już robotem na najniższych obrotach). Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy porcje na blaszkę wyłożoną papierem
mojewypiekiinietylkopieprz świeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane- mielone migdały- śmietanka słodka- mleko- sól, biały pieprz- sok z cytryny do smakuPiekarnik nagrzewamy do 85°C. Umytą i osuszoną polędwicę oczyszczamy z błon. Przekrajamy na pół. Solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzewamy olej, mięso(...)obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko zrumieniły wlałam
mojewypiekiinietylkopełen witamin, smaków, zapachów… i nie tylko. Może być uzupełnieniem śniadania, obiadu, czy kolacji. Składniki: - 400g truskawek- 400 ml mleka kokosowego- do słodzenia: cukier lub stewia- łyżeczka soku z limonki Samo przygotowanie koktajlu jest bardzo proste. Więcej czasu zajmuje jego podanie, a właściwie sposób podania. Odkładamy kilka dorodnych, umytych i pozbawionych szypułek truskawek. Pozostałe miksujemy w blenderze(...)stewii (ilość według gustu). Do szklanki wlewamy kilka łyżek musu truskawkowego. Do pozostałej części wlewamy mleko kokosowe (zostawiamy trochę do ozdoby wierzchu koktajlu) – miksujemy i wciskamy 1 łyżeczkę soku z limonki (wyostrzy kolor i smak). Ponownie miksujemy z mlekiem i sokiem. Pozostawione truskawki kroimy na cienkie plasterki i „przyklejamy”, wlanym musem, do brzegów szklanki formując koronę. Delikatnie wlewamy przygotowany
mojewypiekiinietylkosól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy(...)większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie za gęsty – dolewamy mleka). Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, sokiem z cytryny i świeżo startą gałką
mojewypiekiinietylkoprzepisów na sałatki. Mając do dyspozycji zaledwie kilka składników możemy stworzyć przesmaczną, wykwintną sałatkę z ogórka i pomarańczy. Składniki: - 1 duży ogórek szklarniowy- 3 pomarańcze- 2-3 łyżki soku z cytryny- ok. 70ml oleju z orzechów włoskich- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz Z umytego ogórka odcinamy końcówki. Ścieramy ze skórką na długie, cienkie paski, przy użyciu szatkownicy(...)Pomarańcze obieramy ze skórki, ścinamy białą zewnętrzną część. Ostrym nożykiem wycinamy fileciki. Dodajemy do ogórka. W małym słoiczku przygotowujemy sos. Wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki
mojewypiekiinietylkołyżeczki octu- 3 łyżki oleju- cukier waniliowy- aromat (według uznania) Składniki na krem: - 2 opakowania kremu ajerkoniakowego dr Oetkera- 600ml zimnego mleka- 200g miękkiego masłaDodatkowo:- dżem z czarnej porzeczki- sok do nasączenia biszkoptu (dałam jabłkowy)Polewa:- 100g dobrej czekolady- 2 łyżki masła- 1 łyżka wody- 1-2 łyżki cukruO r a z:- kwiaty zrobione ze świeżego ananasa- listki zrobione(...)następnie dodajemy (całość od razu) do ubitego kremu. Miksujemy kolejne 2 minuty na wysokich obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu. Gotowym kremem przekładamy biszkopt. Pierwszy blat – nasączamy sokiem (najwygodniej przy użyciu pędzelka) i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na dżem nakładamy warstwę kremu. Kładziemy drugi blat – nasączamy – warstwa kremu. Trzeci wierzchni blat biszkoptu kładziemy odwrócony, aby tort miał
mojewypiekiinietylkojako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych… i nie tylko. Składniki: - ok. 300g jogurtu greckiego- kawałek świeżego ogórka- czosnek (1 większy ząbek)- 1 łyżka oliwy- trochę soku z cytryny- sól, pieprz- koperek świeży (opcjonalnie) Ogórek ścieramy na tarce o dużych oczkach (u mnie obrany, ale można ze skórką), lekko solimy i odstawiamy na 10 minut. Jogurt(...)mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, odciśnięty z soku ogórek i posiekany koperek – mieszamy. Podajemy schłodzony.Dla mnie sos tzatziki doskonale nadaje się do wszystkich mięs, warzyw, a nawet ryb i owoców morza. Nie ma reguły, że do czegoś nie pasuje. Podany do mini pizzy, też sprawdził się doskonale. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkomintaj)- cytryna- nasiona kolendry- czosnek- sól morska- pieprz cytrynowy- natka pietruszki- masło- oliwa (olej)Dodatkowo na sałatkę:- sałata- kilka świeżych liści botwinki- 1 papryka ramiro- 1-2 ząbki czosnku- sok z 1/2 limonki- olej sezamowy- różowa sól himalajska Oprawione ryby solimy, oprószamy pieprzem, rozdrobnioną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Odstawiamy do lodówki(...)minut (w zależności od wielkości ryby). W międzyczasie przygotowujemy dowolną sałatkę. Moja propozycja, to – sałata, kilka świeżych liści botwinki, papryka ramiro, 1-2 ząbki drobno pokrojonego czosnku, sok z limonki, olej sezamowy i różowa sól himalajska. Sałatę oczywiście rwiemy na kawałki, botwinkę i paprykę kroimy w paski – dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Upieczoną rybę odwijamy z folii
mojewypiekiinietylko26cm (najlepiej upiec dzień wcześniej)Masa maślana:- 520g masła- 1,5 szklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady(...)migdały, odrobinę esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy sokiem
mojewypiekiinietylkoMoją uwagę przykuł przepis gin z bloga Pożeraczka czyli raz a dobrze. Składniki i przepis podaję za autorką, z moją drobną modyfikacją. Składniki bezy włoskiej: - 3 białka- 80 ml soku z cytryny- 40 ml wody- 330 g cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych(...)Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać (!). Gdy syrop osiągnie temperaturę 100° C zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę dodając pod koniec 2 łyżeczki cukru. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118°C jest
mojewypiekiinietylkoNatalia, swoim przepisem na Konfiturę z jabłek Babci Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie. Składniki: - 1 kg jabłek ( dałam jonagold)- 500g cukru- sok z cytryny- skórka z cytryny- ½ opakowania galaretki cytrynowej Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół, a potem kroimy w kostkę(...)pokrojeniu wyszło mi 880g jabłek. Wrzucamy je na suchą patelnię (może być szeroki garnek z grubym dnem), dodajemy cukier, sok i skórkę startą (lub bardzo drobno pokrojoną) z wyparzonej cytryny (oczywiście najpierw ścieramy skórkę, a dopiero potem wyciskamy sok). Doprowadzamy do wrzenia, smażymy ok. 30 minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach
mojewypiekiinietylkosylwestra.Sałatka winogronowa z kurczakiem:pierś z kurczaka (podwójna)ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka)ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej)1 puszka kukurydzymajonez lightodrobina soku z cytrynygarść rodzynkówcurry w proszkusól morskaświeżo mielony pieprz Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę(...)kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona kroimy w poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze raz (powstaną ćwiartki). Do winogron dodajemy rodzynki, aby wchłonęły nadmiar soku (na ok. 15 minut). Następnie dodajemy kurczaka, ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Dodajemy tyle majonezu, aby składniki się połączyły. Przyprawiamy solą, solidnie pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sałatka musi odstać
Poezja smaku