Fenkuł pokroić w bardzo cienkie plastry używając np mandoliny do krojenia warzyw lub nakładki w robocie. Nałożyć do miski, posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Z pomarańczy obciąć skórkę razem z białym - albedo, a następnie nad miską z fenkułem wykrawać cząstki pomarańczy bez błonki. Z tego co zostanie
Stare GaryInspiracją był nasz stambulski wypad. Okazało się, że Turcja to kraj kiszonek. Na ulicach można było spotkać sprzedawców z wózkami pełnymi kubeczków z czerwoną cieczą. A w cieczy tej ( soku z kiszenia, po prostu) zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne(...)sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika! Składnikigar nr 1 kalafior, 2 kalarepkikilka młodych marchewekpapryki rożne, najlepiej podłużnei wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a nie farbuje (np cebula, rzepa, drobne ogórki )gar nr 2młode buraczkiczerwona kapustarzodkiewkii wszystko warzywne co nam do głowy wpadnie, a czerwony
Stare Garycytryny. Bardzo polecam!Przepis z książki "Pie" Angeli Boggiano składnikikruche ciasto 300 g200 g mąki pszennej1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukru100 g zimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać(...)masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę masła, mieszać do połączenia. W środku masy zrobić wgłębienie , dodać jajko, sok z cytryny, mieszać za pomocą noża. Przełożyć z miski na lekko omączony blat i szybko zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić
Stare Garyskóry.Umieścić połówki bakłażanów na blasze , przecięciem do góry. Polać bakłażany oliwą - lekko rozchylając nacięcia aby oliwa wpłynęła do wnętrza. Posolić i popieprzyć. Pomidory z sokiem przelać do miski, na każdej połówce bakłażana położyć trochę odcedzonych pomidorów (bez soku). Posypać startym serem. Do naczynia wlać nieco wody , do połowy wysokości bakłażanów, polać oliwą(...)wlać sok z pomidorów, naczynie przykryć folią aluminiową. Piec ok 1 godziny, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny a ser ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jako przystawkę, np z sosem jogurtowym
Stare Garygębie!Wasze dzieci na pewno będą zachwycone i zapewniam, że Wy również :)Danie szybkie, proste i baaardzo smaczne- czy można chcieć więcej?* kasza manna- 1,5 szklanki* pomarańcza- sok z 1 całej i skórka z połówki* jajko- 1 szt.* cukier- 1 łyżka** dżem truskawkowy- z tego przepisu do polaniaKaszę manną wymieszać z wyciśniętym sokiem z całej pomarańczy(...)tego momentu gotujemy jeszcze ok 2min. i wykładamy na talerzyk.Polać dżemem / frużeliną i posypać odrobiną skórki z pomarańczy.Smacznego! :)* ja cukier pominęłam ze względu na słodki sok z pomarańczy i jeszcze słodszy dżem truskawkowy
Kraina Miodem Płynącasię sami - tym bardziej, że jest łatwa w przygotowaniu więc warto wypróbować :)Beza:* białka- 6 szt.* cukier- 300 g** mąka ziemniaczana- 1 łyżka* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka ( lub łyżeczka soku z cytryny)* odrobina soliMasa:* kremówka- 200 ml* mascarpone- 200 g* cukier trzcinowy- pół szklankiDodatkowo:* banany- 4 szt.* sok z połowy cytryny* kajmak- puszka ( lub skondensowane mleko gotowane przez 2 godz(...)zewnątrz, a lekko ciągnąca w środku- ta dokładnie taka była :)Masa:Kremówkę ubić z cukrem, dodać mascarpone i dokładnie wymieszać.Wykonanie:Na spód bezy wlać masę kajmakową, ułożyć- skropione sokiem z cytryny- plasterki bananów.Na wierzch bananów przełożyć kremową masę, a dla tych co chcą się dodatkowo zabawić, to przełożyć masę do rękawa cukierniczego i porobić np. wzorki :)Schłodzić
Kraina Miodem Płynącałyżek* miód- 2 łyżki z górkąColeslaw:* kapusta czerwona- 1/2 kg (lub biała)* marchew- 1 mała* szczypior- mały pęczek* mleko- 3 łyżki* majonez- 3 łyżki* ocet jabłkowy- 1 łyżeczka* sok z cytryny- 1 łyżeczka* cukier puder- 1 łyżeczka* przyprawy: sól, pieprzUdka z kurczaka:Najpierw przygotować marynatę, czyli posiekać cebulę i papryczkę chili na drobno, imbir zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez(...)praskę.Wszystkie ww. składniki wymieszać w misieczce, dolać sok z cytryny, sos sojowy, wodę, miód i wymieszać.Umyte udka przełożyć do rękawa do pieczenia i wlać marynatę.Zamknąć worek klipsem i całośc dokładnie wymieszać.Odłożyć do lodówki na minimum 1 godz.Nastawić piekarnik na 200 stopni.Następnie rękaw z mięsem włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 40 minut.Jeżeli
Kraina Miodem Płynącasobie pytanie:'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :)Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól(...)pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek- 2 ząbki* sól i pieprzDodatkowo:* oliwa do posmarowania formyGnocchi:Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na elastyczną masę.Podzielić na 3 części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić.Gotować we wrzącej i posolonej wodzie przez około pół
Kraina Miodem Płynącabiszkopt- na migdałach, przełożony prostą masą kajmakową na kremówce i mascarpone- dzięki czemu krem jest delikatny- posypany krokantem z orzechów włoskich.Blaty biszkoptu zostały posmarowane dżemem malinowym z dodatkiem soku z cytryny, po to, by całość nie była zbyt słodka.Miałam zrobić biszkopt od Filozofii Smaku, ale postanowiłam zarezerwować go sobie na inny termin i tym razem zrobiłam(...)tylko! :)Biszkopt migdałowy z tego przepisuKrem kajmakowy:* mascarpone- 100 g* kremówka- 150 g* kajmak w puszce- 170 gDodatkowo:* orzechy włoskie- pół szklanki* dżem malinowy- słoiczek około 200 g* sok z cytryny- 2 łyżkiBiszkopt:Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 36 x 25 cm.Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka
Kraina Miodem Płynącabiała czekolada- 300 g* żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować.Skrobię wymieszać
Kraina Miodem PłynącaDyni ciąg dalszy...Było danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację.Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z dodatkiem soku pomarańczowego oraz skórki, cynamonu i kardamonu, podana z ryżem i posypana pestkami dyni- treściwa, wartościowa, a przede wszystkim cudownie aromatyczna i... wyjątkowo smaczna!Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno(...)kolor... Od samego patrzenia od razu humor się poprawia :)Będziecie zachwyceni jej smakiem, to mogę Wam obiecać :)))3- 4 porcje:* dynia- 300 g* mleko- 400 ml* pomarańcza- 1 szt. (sok + skórka z 1/2)* cukier- 1/3 szklanki* cynamon- 1 łyżeczka* kardamon- 1/3 łyżeczki* pestki dyni- garść* ryż- 100 gUgotować ryż.W międzyczasie dynię zetrzeć na tarce (dzięki temu szybciej się ugotuje
Kraina Miodem Płynącaosób.200 g filetów śledziowych 250 ml mleka (do namoczenia śledzi)1 duże, kwaskowate jabłko1 mała cebula1 łyżeczka cukru150 g kwaśnej śmietany (12 - 18%)sok z cytrynysól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich(...)skosem na mniejsze kawałki.3. Cebulę kroimy w cienkie piórka, zasypujemy cukrem, aby zmiękła i miała łagodniejszy smak.4. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.5. Mieszamy razem pokrojone filety śledziowe, pokrojoną cebulę, starte jabłko i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeszcze sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki
W kuchni Katiekakao)1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika szczypta soliDo przełożenia:300 g masy marcepanowej 400 g powideł śliwkowych1 łyżka soku z cytrynyPolewa:400-500 g czekolady deserowej (można użyć także mlecznej lub białej)4-5 łyżek oleju rzepakowego (na każde 100 g czekolady 1 łyżka oleju)Dekoracja: 100 g cukru(...)pudru1 łyżka wrzątkukilka kropli soku z cytrynycukrowe śnieżynkiW rondelku umieść połamaną w kostkę tabliczkę czekolady, miód, masło oraz łyżkę cukru. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstaw do schłodzenia, a następnie wbij jajko i wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika. Następnie wlej otrzymaną miksturę i dokładnie wmieszaj
Food Squaregarstki suszonej żurawiny3 łyżki posiekanych orzechówłyżka sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszklanka cukrumąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłekJabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką cukru i zostawiamy na noc, żeby puściły sok. Do jabłek z sokiem dodajemy jajka i mieszamy. Ja mieszam drewnianą łyżką
ladykitchenCukinia na surowo ? Czemu nie.Tu starta na duzych oczkach tarki, w polaczeniu z ryzem odrobina, soku z cytryny,soli,pieprzu i oliwy z oliwek tworzy smakowite polaczenie.Do tego pasuje wysmienicie smazony losos lub filet z kurczaka.Proste danie,a jakze smaczne i pozywne. Do przygotowania nawet dla bardzo. poczatkujacych "kuchcikow".Skladniki na 2 porcje:1 cebula2 lyzki oliwy125 g ryzu1 zielona(...)mace po prostu tak nie pryska.Cukinie zetrzec (krotko przed podaniem) na tarce o duzych oczkach,dodac pieprz Cayenne i wymieszac z ugotowanym goracym ryzem.Serwowac z usmazonym lososiem,spokropionym sokiem z cytryny i oliwa.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!