Cold tomato. Składniki. 0,5 l soku pomidorowego 250 ml jogurtu 250 ml śmietany 18% 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewek 3 jajka ugotowane 100 g twarogu wędzonego koperek sól, pieprz Wykonanie. Sok pomidorowy połączyć ze śmietaną i jogurtem. Ogórki pokroić w cienkie półplasterki, a rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Jajka pokroić w małe cząstki. Wszystko dodać do soku
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled salmon with wasabi foam Składniki 2 szt. filet z łososia przyprawa do ryb sok z cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny
Kulinarny karnet Christopheraaromat.Należy więc pamiętać, aby zminimalizować przyprawy do minimum, a w szczególności sól(para wydobywa sód). Do gotowania na parze przydadzą się natomiast zioła, a w przypadku ryb- sok z cytryny. Dodatkową zaletą gotowania na parze jest to, że nic nie przywiera ani nie przypala się, ale na parze można rozgotować produkty podobnie jak w wodzie, dlatego należy(...)dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez 15-20 minut Tak przyprawiony
peanutbuttermonsterszklanki skrobia kukurydziana (lub pszenna bezglutenowa)siemię lniane mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 150 ml sok z cytryny 1 łyżeczka aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu(...)pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)Posypać cukrem pudrem lub polukrować
głodny alergikłyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 duże, ekologiczne jajko szczypta soli Tarta limonkowa – nadzienie: 1 i 1/3 szklanki skondensowanego mleka słodzonego 1/2 szklanki soku z limonek (125 ml – sok z ok. 3 sztuk) 4 żółtka ekologicznych jajek skórka starta z dwóch limonek do przybrania: 1/2 łyżki cukru pudru do przybrania: 1 kostka gorzkiej czekolady Wszystkie(...)przez 12 minut, po czym zdejmujemy obciążenie wraz z papierem i pieczemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. W misce ubijamy przez chwilę żółtka wraz z mlekiem skondensowanym. Dodajemy sok z limonek oraz skórkę otartą z jednej sztuki (skórkę z drugiej limonki zostawiamy do dekoracji) i ubijamy ponownie, aby składniki się połączyły. Masę z żółtek, mleka i limonek wlewamy
Poezja smakuBardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki. Składniki: 2 szklanki ziaren orkiszu wywar warzywny (marchew, pietruszka, seler) 100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebula seler naciowy koperek sok z ogórków kiszonych sól
w kuchni i w ogrodzieszklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków piniowych, włoskich lub pestek dyni 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Torcik warzywny: Bakłażany myjemy(...)oleju lub oliwy i podsmażamy cebulę ze szczyptą soli, aż będzie szklista. Pod koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Zdejmujemy z ognia. Bakłażany w tym czasie powinny puścić sok. Dokładnie wycieramy je ręcznikiem kuchennym do sucha i układamy na papierze do pieczenia. Skrapiamy je z wierzchu olejem aromatyzowanym bazylią i czosnkiem oraz ponownie solimy (tym razem delikatnie). Posypujemy pieprzem
Poezja smakuzabieramy się za szybką sałatkę z pieczarek.Potrzebować będziemy; 1/2 kg pieczarek 4 jaja 1 por 1-2 winne jabłka 1 puszka zielonego groszku kilka łyżek majonezu sok z 1/2 cytryny odrobina kwasku cytrynowego sól pieprz Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Jaja(...)ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek i majonez. Ponownie wymieszać z majonezem i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkaskworcu.com.pl Składnik na sałatkę: 250 dag fasoli adżuki puszka groszku konserwowego 1/2 kg pieczarek por 2 kwaskowate jabłka jogurt naturalny lub śmietana 2-3 łyżki majonezu sól pieprz łyżka soku z cytryny Fasolę namaczamy dzień wcześniej w zimnej wodzie, najlepiej namoczyć ją na noc. Po namoczeniu wodę odlewamy i garnek napełniamy świeżą wodą, gotujemy ok 50 minut, lekko solimy(...)Odcedzamy i studzimy. Pieczarki oczyścić i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 10 minut. Przestudzić i pokroić w plasterki. Por pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić je sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek , jogurt i majonez. Ponownie wymieszać i przyprawić. Gotowe
Apetyczna babeczkaDzięki dodatkowi rodzynek namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C
Apetyczna babeczkazrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie
Apetyczna babeczkacytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się(...)piwie przepis własny czas przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego 2 x kieliszek wódki 250 ml napoju winogronowego sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki 2-3 gruszki garść zielonych winogron Przygotowanie: Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy
Aga w kuchniBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy(...)grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia Łukaszaczasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu(...)kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki
Kulinarne przygody Gatity