zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 duża cytryna 1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok. 2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie
Apetyczna babeczkacytrusowym posmakiem. Według mnie jest po prostu pyszne.Nie bardzo pamiętam, co dokładnie zawierała sangria, którą próbowaliśmy w Portugalii. Dlatego sama stworzyłam przepis inspirowany jesienią. Piwo osłodziłam napojem winogronowym, zakwasiłam sokiem z cytryny i wzmocniłam wódką. Do tego dodałam pokrojone na kawałki owoce: gruszki, winogrona i cytryny.Postał pyszny napój, z piciem którego na pewno trzeba uważać. Bo pije się(...)piwie przepis własny czas przygotowania: 20 min. + czas chłodzenia Składniki: 2 x 500 ml białego piwa pszenicznego, lub zwykłego pszenicznego, schłodzonego 2 x kieliszek wódki 250 ml napoju winogronowego sok z 1-2 cytryn + 1 cytryna pokrojona na plasterki 2-3 gruszki garść zielonych winogron Przygotowanie: Winogrona przekrój na pół i pozbaw pestek. Gruszki pokrój na ćwiartki, usuń
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy
Aga w kuchniBardzo zdrowy dodatek do dań mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy(...)grill (250 stopni) i wstawiamy warzywa na 5 minut. Po pięciu minutach przewracamy warzywa i ponownie pieczemy 5 minut, tą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Przez serwowaniem polewamy sokiem pozostałym na dnie blachy. Smacznego
Kuchnia Łukaszaczasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki zostaną lekko twardawe, ze względu(...)kwaśne soki pomidora. Dlatego zawsze, gdy gotuję ziemniaki w daniu w którym są pomidory, staram się najpierw dodawać ziemniaki, a dopiero potem pomidory. Leczo z kiełbasą Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1000 g czerwonej papryki 150 g cebuli 200 g pieczarek 1 papryczka chili 500 g pomidorów 500 g kiełbasy 700 g ziemniaków 1 łyżeczka czerwonej papryki
Kulinarne przygody Gatityprzepis na najprostszy sorbet truskawkowy, znaleziony na polska-gotuje.pl. Sorbet ma cudny intensywny kolor i wspaniały smak, bez żadnych ulepszaczy ! Sorbet truskawkowy Składniki: 500 g truskawek 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukruWykonanie:Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku
Kulinarne przygody GatityMarghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony. Chłodnik pomidorowy Składniki: 1/2 litra kefiru 1/2 litra jogurtu 1 kg pomidorów 1 zielony ogórek 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii sok z jednej cytryny odrobina chili w proszku oliwa z oliwek EV sól, pieprz przyprawa maggi Wykonanie: Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły(...)nadmiaru soku. Ogórka ścieramy na grubej tarce, solimy i po 15 minutach odciskamy. Z pokrojonych pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z ogórkiem, bazylią i przyprawami. Następnie dolewamy kefir, jogurt, sok z cytryny i oliwę. Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę pomidorami
Kulinarne przygody Gatitytargowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki:1 kg dojrzałej mięsistej papryki 3 ząbki czosnkusok z 1 cytrynyświeżo zmielony pieprzsóloliwa z oliwek(...)kroimy je na pół lub na 3 części i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku !W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody GatityChodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Gruszki obieramy, wykrawamy gniazdka i kroimy w plastry. Wkładamy do garnka, zaypujemy cukrem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy(...)sok z cytryny, goździki, rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewamy owoce na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy owoce puszczą sok i prawie się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu
Kulinarne przygody GatityGruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy
Kulinarne przygody Gatitypory robiłam go według klasycznego przepisu na chłodnik litewski, ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast soku z kiszonych ogórków. Eksperyment się udał zarówno smakowo, jak i wizualnie ! Widzicie ten piękny kolor ? :-) Na blogu znajdziecie też inne przepisy(...)łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy sok z cytryny, żeby buraki nie straciły
Kulinarne przygody Gatityprzepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Szafranowy pilaw z kurczaka Proporcje na 4 porcjeCzas przygotowania: 45 minutSkładniki Marynata: 200 g naturalnego jogurtu sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 700 g piersi z kurczaka sól morska Pilaw: 250 g ryżu jaśminowego 4 strączki kardamonu sok i strata skórka z jednej(...)lekkiego zbrązowienia.Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju, wrzucamy ryż i delikatnie przesmażamy przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy rozgniecione strączki kardamonu oraz skórkę i sok z cytryny i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wchłonięcia się płynu. Gdy ryż będzie prawie miękki na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami
Kulinarne przygody Gatityjaglanej 1 szklanka bulionu (u mnie zrobiona na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) szczypta soli 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 3 łyżki serka śmietankowego sok z połowy cytryny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory myjemy i odcinamy górną część, odkładając ja na bok. Pomidory wydrążamy, posypujemy w środku(...)solą i ustawiamy do góry nogami, aby pozbyć się nadmiaru soku. Kaszę wsypujemy do garnuszka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały bulion. Gdy kasza będzie gotowa odstawiamy ją do przestudzenia. Do miski wkładamy tuńczyka z olejem, dodajemy kaszę, serek, sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitydyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej smaczna niż dynia zwyczajna, po drugie: dżem wzbogaciłam ukochanymi owocami mango, soku z cytryny i rozgrzewającego imbiru. Szaleństwo, dżem jest obłędny w smaku! Aż żałuję, że tylko 10 słoiczków. SKŁADNIKI: - 1 dynia Hokkaido - 2 mango koniecznie dojrzałe i soczyste - świeży imbir około(...)korzenia - sok z 1 cytryny - 1/2 szklanki cukru (jeżeli lubisz dżemy wysokosłodzone dodaj 1,5 szkl) - 3 łyżki miodu Dynię kroimy na "księżyce" usuwamy miąższ, układamy na blaszce, polewamy miodem, i pieczemy (razem ze skórką) w piekarniku około 45 minut. Po tym czasie miąższ oddzielamy od skórki, przekładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango
SMYKWKUCHNImąki pszennej 100 g zmielonych orzechów laskowych 170 g brązowego cukru 150 g stopionego masła 4 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny i sok z ½ cytryny 4 jabłka ½ kieliszka rumu ( zapomniałam) ziarenka z połowy laski wanilii Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko. Myjemy(...)obieramy dwa jabłka, kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy jedną łyżką brązowego cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mikserem ubijamy białka, stopniowo dodając po łyżce cukru. Gdy białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem
Mia Cucina Sofieta